Last news in Fakti

17 Май, 2019 11:35 6 978 32

Експерт: F-16 не се купува за 3 месеца

  • ф-16-
  • f-16

Ние за 6 самолета с пълния пакет въоръжение искаме да минем с над 1 милиард щатски долара с ДДС, заяви ген.-майор Съби Събев

Експерт: F-16 не се купува за 3 месеца - 1

„В първи кръг на преговорите сме за F-16 и тази ситуация, в която сме в момента, е резултат от прибързан оптимизъм, деклариран от политическото ръководство на Министерството на отбраната”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов, цитиран от „Нова телевизия“.

Найденов и ген.-майор Съби Събев коментираха преговорите за самолетите F-16, както и изказването на военния министър Красимир Каракачанов, че на този етап има неудовлетворителни ценови предложения.

„Този оптимизъм се заключаваше във факта, че може да се постигне договор в рамките на 3 до 4 месеца след вземане на политическото решение и да се постигне цена, съпоставима с цените на самолетите в Бахрейн и Словакия, които са в порядъка на 230 до 250 милиона лева единична цена и отклонението да не бъде повече от 300 милиона лева от първоначално гласуваното решение на НС ”, заяви още Ангел Найденов.

„Трябва да се изчака да се завърши първият кръг на преговорите и тогава, ако има някои цени по отделни елементи на сделката, които не ни удовлетворяват, евентуално да се търси договореност. Такива изявления първо вредят на преговорите, внасят неувереност в САЩ, че ние сме сериозен партньор. Колкото до сумата – Словакия за 14 изтребителя заделя малко над 1,8 милиарда щатски долара. Ние за 6 самолета с пълния пакет въоръжение искаме да минем с над 1 милиард щатски долара с ДДС. Докато в Словакия тази сума е без ДДС”, заяви ген.-майор Съби Събев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    67 11 Отговор
    Само неразбрах защо ни е самолет от 70-те и с доста скъпа подръжка?!?

    Коментиран от #19

  • 2 Коментар📝

    28 2 Отговор
    Еми Като ПАРИТЕ СА ИЗПОКРАДЕНИ ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ НЕ МОЖЕ КЕШ НАВЕДНЪЖ.АКО ТОВА БЕШЕ ДЪРЖАВА.ЩЯХМЕ ДА СМЕ КАТО РУМЪНЦИТЕ ПО СТАНДАРТ И ПО ВЪОРАЖЕНИЕ ТЕ СИ ИМАТ ВЕЧЕ СИСТЕМА ЗА ЗАЛПОВ ОГЪН HIMARS.

    Коментиран от #25

  • 3 КОЮ

    64 4 Отговор
    ааа защо от 8 бройката стана 6 , и то на двойна цена :) Грипен даваха 10 на по ниска цена и не ги харесаха .
  • 4 Нали си го

    21 0 Отговор
    Прихващат, ДДС-то? Какъв е проблемът? Какви ни управляват....
  • 5 ббббббббб

    33 3 Отговор
    Пуста лакомия.....Ама народа е виновен-вклучвам и себе си в това стадо....
  • 6 Суперексперт

    31 2 Отговор
    Естествено, особено ако и след 3 месеца самолетът все още не съществува... То заради такива "експерти" сме на това дередже.
  • 7 Елементарно

    43 5 Отговор
    Не за 3 месеца да се купи, а въобще не трябва да купува!
    Нещо, което се води за супер самолет, а не може да лети, разбива се и става само за скрап, не трябва да бъде купувано само за да се угоди на "господарите" от Вашингтон! Имаме алтернатива на Ф-16, и са по-евтини!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 outlander

    10 45 Отговор
    Така де, това не е руслямистанска тенекия от саламурено сирене, която си пада и без да я целиш с прашка. F-16 е високотехнологичен самолет, със съвременни технологии, които ги има само в F-22 и F-35. F-16 може да е дизайн от 70-те години на миналия век, но е самолет произведен в над 4000 бройки и освен, че е напълно модернизиран, е доказан в не една или две битки, докато от прехвалената летяща кочина СУ-57 за девет години са произведени само 6 прототипа (!?) в изпитателен режим.

    Коментиран от #10, #11, #26, #32

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чужденецът свирец

    23 4 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    И ти не си вярваш на това , дет си го написал за Ф-16 , ама трябва да дразниш постата , щот си болен соросоид , нали ?! 😂
  • 12 goni

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Gripen C MS20":

    За радара не съм съгласен! Не съм го използвал, но хора , които разбират твърдят че прихваща и цели отвъд хоризонта!

    Коментиран от #15

  • 13 Fermera

    13 2 Отговор
    За 2025г. предвиден епгрейд на радара на Грипен и замяната му с AESA..За Еър полисинг не ти трябва цивров радар,сампюет с евтина експлоатация който ще облита безпилотните руски апарати кокто ще апроксимират по общата ни морска граница.А на Ф16 и керосина трябва да го купуваме от САЩ защото е JP8.Всъщност за ЕЪР Полисинг ни трявст 4 самолета при 70 % разполагаемост.При Шведите предстой сваляне в резев на Грипен и лесно биха ги дали пос наем.За това пари могат да се вземат от проваления ремонт на СУ 25.И всичко руско 2022 за продажба.
  • 14 Коментар📝

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Gripen C MS20":

    Стига чете Wikipedia.Китайците не случайно ги Спряха

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пешо

    16 1 Отговор
    Скоро няма да купим антични Ф 16, защото археолозите, които извършват разкопките още не са ги извадили. 😂 😂 😂
  • 18 Пешо

    11 17 Отговор
    Словакия - 12 самолета непълен комплект.
    Ние 8 + радари ,пълно вооражение.Нелъжете и не манипулираните хората.
    Путьо ли ви плати да лъжете???
    И сегашната цена е добра само дето парите в предварение не.

    Коментиран от #21

  • 19 Герберастка черна каса

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Заради комисионната!
  • 20 fermera

    6 0 Отговор
    В сделката за Ф16 не е предвидена противокорабна ракета.А ракетите Калибър се изтрелват от морски съдове.Ракетите Въздух-въздух с който са оборудвани също са архаични.Ирис Т могат да прихванат BVR акета,ани ще вземем AIM9 .
  • 21 Иван

    11 15 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Няма де те разберат. Ще повтарят едно ис ъщо всички тъпанари до втръсване-че са 40 годишни и че са много скъпи. На свинята и трябва кочина, тя друго не иска...
    Ф-16 Вайпър е аналога на Миг-35, който руснаците още на са му завършили изпитанията. А Миг-35 е основно обновена версия на МИГ-29 - е значи ли че МИГ-35 е 40 годишен самолет..но от кухи кратуни няма какво да очакваш

    Коментиран от #29

  • 22 outlander

    7 20 Отговор
    Мерцедес е отпреди 135 години, ама много се харчат и всеки иска Мерцедес, а не тенекиена щайга Лада. Та и с F-16 така, може да е от 70-те години, но все още много се търси, а боклука СУ-57 няма да сме живи да го дочакаме.
  • 23 Без аналог!!!

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Gripen MS20":

    BVR( Beyond-visual-range ) не означава"отвъд хоризонта" . Едва ли има самолетен радар , който работи по цели отвъд хоризонта . Както установиха руснаците с С-400. - земята е кръгла
  • 24 Нали бяха 8

    14 1 Отговор
    Сега 6 ???????
    Я купете 1 за 1.8милярда лв тъкмо ще се радваме че притежаваме наи скъпия самолет
    Или тоз храндутник даже не знае за какво преговаря
  • 25 Тази

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Система за залпов огън трябваше да я получим като нарежем нашите ракети
    А още чакаме
  • 26 Опа

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Е те шест ескортираха Путин.Кой ги знае колко са.Какво му е на Грипена,пак американски.Паричките ще отидат при Тръмчо.Негова формичка.
  • 27 Кабагайдаров

    13 0 Отговор
    Мисля ,че ЕС трябва да мисли глобално и да се създадат Европейски въоръжени сили . При положение че има изтребители които се произвеждат в страни от ЕС Брюксел трябва да се насочи на там и да бъдат договорени цени за самолети с които да бъдат обурудвани всички страни от ЕС но всичко това да става под шапката на Брюксел

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Най-некомпетентния коментар!
  • 30 Чичо Тони

    6 0 Отговор
    1,8мрд.$ за 14 самолета прави по 128,57 милиона на самолет (ез ДДС). За 6 самолета = 771,43 милиона общо и с ДДС - под 926 милиона $. А това, от своя страна са около 1,6 мрд.лв. Та къде е грешката, че се обърках.
  • 31 Симо

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Кабагайдаров":

    Абе вие нормални ли сте? НАТО е създадено за да могат САЩ да продават оръжие на феноменални цени на своите "съюзници" . Ако Европа престане да купува американски таралясници на цената на звездолети то НАТО престава да има смисъл за САЩ. . Вероятно САЩ ще излязат от НАТО и то ще се разпадне. Време е за обединени европейски военни сили. Време и да изпратим с почести и дълбока благодарност нашите американски защитници там от където са дашли, заедно с ядреният им боклук.
  • 32 БОГАТИР

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Еииий ландер мандер. С фарчило от хартия не си на ясноооо......
    F & B са най в голивуд...
    В Сърбия падат...Ирак...Виетнам....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове