Last news in Fakti

22 Август, 2019 19:28, обновена 22 Август, 2019 19:29 1 999 43

Радев: Наличието на толкова много инвеститори за АЕЦ "Белене" е положителен знак

  • аец-
  • белене-
  • аец "белене"-
  • румен радев-
  • енергетика

Когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката, убеден е президентът

Радев: Наличието на толкова много инвеститори за АЕЦ "Белене" е положителен знак - 1
Снимка: БГНЕС

„Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за заявения инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове.

По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата.

В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът припомни, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини.

Държавният глава подчерта, че познава ген. Дяков от много години и той е вложил много усилия за усъвършенстване дейността на Службата, за освобождаването и от несвойствени дейности и имоти, за повишаване на подготовката и за по-добро взаимодействие с нашите партньори зад граница от сродни служби.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТОЧКАТА

    11 7 Отговор
    ходиха,ходиха на байТошовия седнаха!!!!А кажете сега кое нещо на Герб има 50 годишна перспекива????освен апартаментите им....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да ни е честито!

    14 0 Отговор
    50 години от първата копка на АЕЦ Белене
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    ENEL започва заедно с EDF предпроектно проучване за изграждане на АЕЦ в Италия. Словения развива интензивно проекта за следващ ядрен блок на площадката на АЕЦ Кръшко. Словакия сключи договор за довършването на блокове 3 и 4 на АЕЦ Моховце. В Румъния понастоящем върви конкурс за избор на консултант по изграждането на блок три на централата в Черна Вода по технологията CANDU. При такъв бум в региона едва ли някой сериозно може да поставя въпроса за икономическата изгода от изграждането на АЕЦ в Източна Европа…………..” - точно заради този бум трябва да се постави въпросът, тъй като произведената електрическа енергия не може да се „консервира в буркани” за зимата.

    Коментиран от #36

  • 11 Рубладжийче

    17 12 Отговор
    Руското мекере винаги с две ръце ще иска да се заробим със стара и опасна руска атомна технология. И изобщо не повдига въпроса за съхранението на ядрените отпадъци, както би трябвало да направи един истински държавен глава.

    Коментиран от #35

  • 12 Ели

    8 7 Отговор
    Далавера си е г-н Президент, само в БГ АЕЦ-цовете са на загуба, и зелената енергия е толкова скъпа.

    Да позная от три пъти печеливши САЩ или Франция.

    Само в БГ въглищата са на почит, все пак са на наши хора, и само в БГ плащаме вредните емисии от въглищата.

    Само в БГ най-евтината енергия се изнася в чужди държави, а народът плаща най-скъпата.

    След като не наложихте повторно вето за ф16 - грабеж и имитирате пацифизъм ме изгубихте като избирател. ф16 копира сделката за локомотиви на Русия в началото на миналия век, 200 милиона златни рубли дадени за локомотиви на Швеция, при наличие, че шведите не са имали производствени мощности и заводите, също като ф16 руснаците плащат предварително и без неустойки, и без заводи.

    Технологията на грабежа от края на миналия век и сега, е една и съща, Вие като възпитаник на USMA - сте ги изучавали тези стратегии.

    Но оформящият сделката Троцки е американски агент, и е платил от народа за НПО-тата в САЩ, които са го спонсорирали - чрез Швеция.
    Защото подобни сделки за АЕЦ-ве, летища, ТЕЦ-ове, не са нищо друго освен връщане на услугата - финанси на НПО-та

    Въпросът е, Вие чий агент сте?

    Народът е прецакан отвсякъде.

    Коментиран от #18

  • 13 Фен

    5 6 Отговор
    Тамън да си помисля, че за пръв път виждам фатмака да се изкаже положително за нещо, и той пак се разплю!
  • 14 Gost

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "РУМЕН РАДЕВ":

    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
  • 15 koko

    1 1 Отговор
    Явно само ние не виждаме ползата
  • 16 ОБРЯЗАН ХАЗАРСКИ

    2 1 Отговор
    Абе не знам дали е голям, ама най-вероятно е обрязан по ХАЗАРСКИ. От простаци, простотии им пасват.
  • 17 Behemoth

    1 1 Отговор
    Много баби хилаво бебе!
  • 18 7272738

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Народа нема думата от 15 век от там насам. Сърди се на англичаните за това.
  • 19 Петър Волгин

    1 1 Отговор
    Коя държава с такъв стандарт и БВП, е направила АЕЦ? БЕЛЕНЕ? И без това токът е в излишък два пъти, факт, и страни с нашият стандарт имат три пъти по-малко ток на глава и два пъти по-високи цени. Вкоя бедна страна има саниране, в коя бедна дясна държава има парно? Администрацията ни е с най-ниска издръжка и обем, с 200 пъти по-малко от Германия като пари и 20 пъти като обем, а сме 10 пъти по-малко население, но очакваме качество? Пенсията в Холандия е колкото минималната заплата, плюс минус 20%. България от 130лв до 1200пв, разлика 9 пъти, ... сега. Владимир Живков се пенсионира с максималната пенсия, от БАН. Значи тук дават държавна пенсия и на богати, работещи, и дори на милионери. А в НРБ дори нямаше вноски за пенсия. До момента най-високият дял работещи на непълно работно време е бил наблюдаван през 2016 г. в Нидерландия (46,6 %), като на следващите места се нареждат Австрия, Германия, Белгия, Обединеното кралство, Швеция, Дания и Ирландия, в които повече от една пета от заетите лица работят на непълно работно време. За разлика от тях работата на непълно работно време е била сравнително нетипична в България (1,9 % от броя на заетите лица), както и в Унгария, Хърватия, Чешката република и Словакия (между 4,8 % и 5,7 %) Коефициентът на икономическа активност е делът на населението на възраст от 15 и повече години, което е икономически активно: всички хора, които предлагат труд за производството на стоки и услуги през определен период. Турция 32%, Българи
  • 20 Петър Волгин

    1 0 Отговор
    Приватизация на БАН и БНТ, приватизация БНР на Парното и болниците. На образованието, цялото. НА ТЕАТРИТЕ, ВСИЧКИ. ПРИВАТИЗАЦИЯ НА НДК. НА ВСИЧКО! ВСИЧКО РАБОТИ НЕ СОЛИДАРНО, КАТО ЧАСТНО, ТОГАВА ПРИВАТИЗАЦИЯ. ДОРИ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Стимули от държавата, не е ли тотално изсиране, сране, върху дясното? КАКВО Е ДЯСНОТО? ТЕЗА: Никакви данъци, значи искат пустиня или джунгла, да хванат гората. АНТИТЕЗА: Теса монорхисти, роялисти, елитаристи, а кой цар не взима данъци. СИНТЕЗА: Значи ДЯСНОТО е за никакви данъци за елитът, данъци само за простолюдието. Стимули за богатите. ................ Сега работниците с ниските заплати издържат държавата, 60% от заплатите отиват за държава. А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата които да попълнят. ПРОСТА И БОЛНА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ. Инфарструктурата и администрацията пък са сърцето и гръбнакът на държавата. Без държава няма собственост. Собствеността е държавен продукт.Коефициентът на икономическа активност е делът на
  • 21 Петър Волгин

    1 1 Отговор
    Приватизация на всички топлофикации. Спиране на субсидиите за парното. Защо се субсидират богатите, всеки ли може да има парно, не може. Тези с парно ги субсидират и съседите им без парно, сградна инсталация. И ако е оцеляло парното, има ТРИ варианта за решение. ПЪРВО - гони се съседът не искащ парно. ВТОРО - гонят се искащите парно и се маха сградната инсталация. ТРЕТО - маха се сградната инсталация и на всеки искащ парно, му се прокарва външна гъвкава връзка, до негова стена или прозорец. И с пенсиите постъпват така. 4-5 милиарда отиват за пенсии от бюджетът освен парите постъпили от осигоровките. На този с 400 лева от бисмарк системата, още 500 лева - му дават - от бюджетът - взети от ддс и акцизи. Като този първият може да има и още 1000 или повече левове от бизнес или професия, наследство, наем, дивидент, лихва. Владимир Живков взима максимална пенсия като работил в БАН. Работещ пенсионер не трябва да взима цяла пенсия, само от - бисмарк системата.
  • 22 Петър Волгин

    0 1 Отговор
    Чили 23 цента$, квч, Германия 35 цента$,Чили 3 900 квч - СЕГА, България 4 700 квч - сега, Германия 7000 квч, на глава годишно. България 13 цента$. А в коя пазарна - не социална страна с ниски доходи, има парно? Цената да се увеличи докато стигнем Германия по-потребление спрямо доходите. Какво е тая глезотия от соцът останала, заплата 600лв с .. със 6 пъти по-ниска от Германия, а разлика в потребление на ток 1,5 пъти.
  • 23 Иван

    5 1 Отговор
    Искам да попитам, колко от вас имат и най-малка представа от ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА? Аз до ден днешен имам 26г. трудов стаж в АЕЦ Козлодуй. Какви ли не глупости не четох до сега и то само от "капацитети" в тая сфера. Козлодуй бил Чернобил на балканите. ГЛУПСТИ ОТ 1001 НОЩ. Спрените малки блокове били опасни, ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ. Белене е опасна. ГЛУПОСТ НЕ ЗЕМНА. Реактори по технология 4+ със незнам си колко системи за безопасност, и пак има изказвания от сорта БОКЛУК Е. И не сравнявайте проект Белене с Чернобил или Фукушима, че сте доста далеч от истината.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нео

    5 1 Отговор
    Поредната излагация на прецедента. Тоя вече става смешен. Да погледнем списъкът: Няколко български компании, зад които прозира или Ковачки или компании с руски пари само за калабалък. Или македонската - ке купиме ама немаме разрешение, абе ке видиме. Някои само се цанят за доставчици от типа "и ние искаме да намажем". И постепенно стигаме само до 3 /три/ стратегически инвеститора със възможности да строят. Както някои медии писаха-"турлюгювеч...". Та къде Радев видя "толкова много фирми"?!
  • 26 Ели

    5 0 Отговор
    По-правилное да се каже не инвеститори, а КЪРЛЕЖИТЕ по веригата.

    И е правилно, този който е изградил реакторите и площадките, да довърши централата.

    Правилно е държавата да има 51% акции и да опредея ядрената политика и цена на тока.

    Грабежът продължава. Само 5% от Козлудуй участва в сметките ни, останалата енергия е с до 300% по-скъпа.

    Затова БГ политици - кърлежи, чрез поставени лица купиха ВЕЦ-ве, фотоволтаици, перки, слънца, ТЕЦ-ве.

    Отдавна инвестициите се върнаха, но токът не поевтиня.

    Отвратителен грабеж, в течение на 30 години.
  • 27 Баба Ванга

    2 2 Отговор
    Не се радвай фърчило, ке мине време докат се уговорят, па после да строят и ке купите нови реактори, старите ке бъдат изгнили под навеса

    Коментиран от #34

  • 28 Голем смях

    6 1 Отговор
    Стани баби военен.Докато разберат ,че си идиот ще си вече майор.Докато се чудят какво да те правят ще си пенсионер.Заради такива идиоти ,които си запазиха привилегиите от социализма за 20 заплати ,ранно пенсиониране ,високи пенсии и всякакви облаги и ...нищо правене през целия си трудов стаж,българските пенсионери получават 200 лв. пенсии.А такива търтеи са и българските ченгета.Стотици хиляди търтеи на хранилка на оскотелия народ.А вие блъскайте до 65 години и чакайте на 300 лв. пенсия ,ако не ви настигне инсулта и инфаркта.
  • 29 Чалга народ опростачен заспал

    5 3 Отговор
    Където сме имали руско участие винаги сме били прецакани и длъжници до гроб

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Дгд

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "хасково кръговото":

    Тъй е, друго е пожарникар и ядрена физика.
  • 31 Дгд

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Чалга народ опростачен заспал":

    Верно ли, ти от къде пишеш?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ако ГЕРБ и останалите

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    управляващи не бяха саботирали строежа на АЕЦ-ца в Белене централата отдавна щеше да е готова. Но такива, като теб и тогава твърдяхте, че в източноевропейските страни и на Балканите няма нужда от нови централи. И сега се оказа, че сте лъгали в полза на чужди интереси, които ни стигнаха и вече ни изпреварват със строителството. И сте доста нагли за да продължавате да работите срещу интересите на Родината и сънародниците си.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Трика на химика

    3 0 Отговор
    А ха ха хааа ми той Ковачки с 4 ли с 5 фирми играе и прави калабалъка
  • 39 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 40 ГЕРБ на глупостта - кратуна

    1 0 Отговор
    Нещо да се е променило през последните 10 год? Нищо с изкченое на едно: ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ РАЗБРАХА, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ГОТОВО ДА ДАВА ОЩЕ МИЛИАРДИ НА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ДОСЕТЯТ ЗА КОМИСИОННИТЕ.
  • 41 Пенсионер 200

    1 0 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА СИ, Бойко Методиев Борисов! Да висиш обесен с главата надолу!
  • 42 чалга народ опростачен

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бесен Язовец":

    Ами те са от десетина години там и не можеш ги стигнеш още десет болшевишки живота по сто години да изкараш
  • 43 Госあ

    0 0 Отговор
    Прост народ-слаба държава. България е най слабата държава в Европа. Може би някои африкански страни (някои) са по зле.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове