Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 22:00 2 411 26

Български ученици с възможност да живеят 12 месеца в американско семейство

  • български ученици-
  • американско семейство

Целта е мотивирани млади хора да отидат да учат в САЩ, както и американци да дойдат да учат в Европа

Български ученици с възможност да живеят 12 месеца в американско семейство - 1
Снимка: Shutterstock

Мария и Калоян са български ученици, спечелили стипендия да отидат за 1 година да живеят в Америка при приемни семейства. Целта е мотивирани млади хора да отидат да учат там, както и американци да дойдат да учат в Европа и така взаимно да се опознаят.

„Животът в Америка е едно приключение, което е много различно от живота тук, много по-динамично, по-забързано. Хората са доста по-различни и това ме обогати културно, тъй като аз се нагледах на много различни култури смесени в едно”, каза Калоян Лозанов пред Нова ТВ.

„Моята най-интересна случка в САЩ може би беше през декември, когато стана зима там и тъй като температурите са много ниски през зимата, стана минус 43 градуса по Целзий”, каза още той.

„Според мен американските деца и съучениците им, не бяха толкова по-различни от нас. Това че са от другата страна на Океана не ги прави по-различни. Хубаво е да отидеш там. Те са буквално същите хора като нас, но просто живеят на друг континент”, коментира Мария Караганова.

„Има разликата, определено. Децата са може би една идея по самостоятелни, тъй като те от малки са свикнали - записват се на много спортове, ходят на извънкласни дейности сами, не ги карат. Специално в моя щат от 14-годишна възраст взимат книжки и просто някак си са по-самостоятелни, но наистина са много отворени хора, много лесно може да се разговаря с тях и много неща могат да се научат от тях”, каза Лозанов.

Двамата са преминали и през трудности, но въпреки всичко са намерили начин да се справят. Попаднали са на различни места - Калоян в Северна Дакота, а Мария в Юта и са се сблъскали с различните културни разбирания. „Живях в такъв щат, в който нямаше толкова криминалност и беше много спокойно. Никога не сме имали проблем с пистолети в училище или с каквито и да е оръжия”, посочи Караганова.

При Калоян случаят бил друг. Той е станал свидетел на така наречения „булинг” или иначе казано - тормоз в Американските училища. „Имаше случки с едно момче, което имаше аутизъм и беше обект на тормоз. Започнахме една кампания заедно с директора на училището. Ходихме при това момче, питахме го как е дали има някакви проблеми - ако имаше нещо докладвахме на директора и много бързо нещата се изгладиха”, каза той.

В момента тече нова кампания за кандидатстване по програмата. Срокът е до края на месец октомври. Безплатно е и става по интернет. Допускат се ученици от 9-ти или 10-ти клас, с добър успех и владеене на английски език. Подходящо е и за хора с увреждания.

„Мога да кажа, че тази програма е нещо уникално и дава възможност първо - да живееш в САЩ на пълна стипендия, тя покрива всички разходи, свързани с пътувания на международно ниво, настаняване в семейството, настаняване в училище, месечна издръжка, здравна осигуровка, подготовка и ориентация преди заминаването, както и напълно пълна стипендия за 1 година”, заяви Йелена Джокович.

Калоян и Мария изградили изключително силна връзка с приемните си семейства. Искат и за напред да поддържат контакт с тях и хората, които срещнали в Америка.

Програмата е създадена през 2002 година от департамента на САЩ и има за цел да изпрати млади и мотивирани ученици да учат отвъд Океана, както и американци да учат в Европа.

„Определено препоръчвам програмата. Това е нещо, което много ме обогати културно и ми помогна да погледна на света извън рамките на България. Запознах се с много нови хора, направих много нови връзки, които смятам че ще ми помогнат с бъдещето ми”, каза Калоян.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    46 9 Отговор
    И като се върнат след 1г. в България ще разнасят посланята на Свидетели на Йехова !
  • 2 Кой ще си даде

    33 3 Отговор
    детето на тези хора с техния морал? Трябва са е някой луд.
  • 3 Бесен Язовец

    22 4 Отговор
    Ох, как и аз искам да ида в някое семейство негри с 5 сина с по 35 санта точилки🥰

    Коментиран от #4, #20

  • 4 Алфа Вълк

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Не искаш да видиш, ас преди 2 години видях и още не мога да седна!!!

    Коментиран от #9

  • 5 111

    9 2 Отговор
    Se nekoi idiot 6te se vurje da ide v kazana
  • 6 Ласков

    27 3 Отговор
    Да бе да си пратя детето в щатите и да го възпитават една година ?
    Какво би ме мотивирало?
    Защо си мислят че бих причинил това на детето си?
    В тази статия има много въпроси на които не мога да отговоря.

    Коментиран от #8

  • 7 Ученик

    21 1 Отговор
    Не мерси, предпочитам в Русия
  • 8 111

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ласков":

    Mangalite sa ve4e na opa6kata .mnogo gi obi4am no s po malko sol

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 JPower

    14 3 Отговор
    Ся тия, като са опознали"" културата"" на Америка, трябва да се запишат в US army, така ще се запознаят с културата на останалия свят. После, спокойно могат да се гръмнат!!! Тия що за родители имат??!!!
  • 11 Някоя си

    24 2 Отговор
    Не се връзвайте! Няма безплатно, хеле пък от Америка. Всичко е вербуване на децата ни. И то на будни деца.Почва се от Бг летището още- никой няма право да изпрати детето си.В тайна се пазят хотелите. За сбогуване 15 мин и ги отвеждат.Уж с придружител. Нищо подобно! До Вашингтон пътуват в група, всички деца от България. Там ги разпределят по Щатите.Сами тръгват по американските летища.Това е първото изпитание.Второто е забраната да контактуват с родителите си. Заплашват ги, че ще ги изгонят.Че родителите им също се следят.Една година изолация!!!
  • 12 Някоя си

    17 4 Отговор
    За една година какво преживяват никой не казва.Много хубаво било!Ще поддържали връзка с американското семейство. Забравят кой ги е отгледал, мама и татко наричат другите.Готови агенти.После, никой няма да ги остави. Следят развитието им, искат комуникация, обработват ги, а имам съмнения и че ги заплашват.Децата не желаят да говорят. Троскат се на биологичните си родители. След завършването са с предложения за Америка.

    Коментиран от #22

  • 13 Негър от Алабама

    10 0 Отговор
    Пратете ми две ученички
  • 14 Пираня

    2 3 Отговор
    А може ли някое негро да приема аз ама да не е някой дребосък, по едричък да е ако може 12 клас ама да е повтарял 5-6 годинки...
  • 15 Измамници

    13 3 Отговор
    Еничари! Пазете децата и не се лъжете!
  • 16 no name no face no number

    5 2 Отговор
    фък офф фащ и техните слуги

    Коментиран от #21

  • 17 НЯКОЙ СИ

    5 9 Отговор
    ДО НЯКОЯ СИ


    ЯКО ТЕ ГОНИ ПАРАНОЯТА КАКА.....С МОТОР ТЕ ГОНИ.....
    АМА НЕ САМО ТЕБ,АМИ И БЪЛГАРИНА КАТО ЦЯЛО Е ПАРАНОИК,ВЕЧНО СЪМНЯВАЩ СЕ ВЪВ ВСИЧКО И ВСИЧКИ,ПОДОЗИРАЩ И СОБСТВЕНАТА СИ СЯНКА.....
    НЯМА НИЩО ЛОШО ,ДА ХОДЯТ ДЕЦАТА В ЩАТИТЕ,ПУБЛИКАЦИЯТА Е МНОГО ИЗЧЕРПАТЕЛНА И МОТИВИРАЩА , НО ЩОМ Е ЗА ЩАТИТЕ,ДАЙ ДА ПЛЮЕМ.....
    ТО ЗАТОВА 2 МИЛИОНА И КУСУР НАШЕНЦИ ХВАНАХА ПЪТЯ ЗА ,,ГНИЛИЯ ЗАПАД" В ТОВА ЧИСЛО И САЩ......ЩОТО Е ,,КОФТИ"....
    НИКОЙ НЕ СЕ НАТИСКА ДА ХОДИ В ЛЮБИМАТА ВИ РАША....
    ЗАЩО ЛИ....????
    САМО ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ.......

    Коментиран от #23

  • 18 Калиманку

    8 1 Отговор
    Български ученици с възможност да живеят 12 месеца в американско семейство А УЖ НОРВЕЖЦИТЕ ЩЕЛИ ДА НИ ВЗИМАТ ДЕЦАТА...ЧИЧО САМ Е. И ВЪЗРАСТНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ СИ ЖИВЕЯТ САМИ В ОБЕДНЯЛАТА И ОЛЕСЯЛА СТРАНА. СЛЕД 5 ГОДИНИ ЩЕ СМЕ 4 МИЛИОНА И ПЕНСИИ, И ЗАПЛАТИ ПО 120 ЛЕВА.
  • 19 Враца Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Пиши на кирилица
  • 20 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Ах, ще си кажеш всичко пиленце!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахойахи

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Някоя си":

    Това сценарий за нов хорър с много зомби фантастика ли е ? Стивън Кинг пасти да хапва..... Тя за това олигархията в България и Русия там си пращат децата, за да ги зомбитата, хахаха смях в залата.....
  • 23 Тамън

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "НЯКОЙ СИ":

    Ми за това им плащат па ти не знаеше ли? Даже коментарите им са предвидливо оформени в тефтерче.
  • 24 Гнида

    3 0 Отговор
    Откъде намират „мотивирани млади хора” ? Идеята на краварите е да се краде мозъчният тръст на България и е доста долна постъпка ! Като наистина искат да се занимават с млади хора , защо не почнат да осиновяват сираци , да им обяснят американската мечта и да ги мотивират , да облекчат приемните семейства и т.н. ? Да започнат с първите 7 години ! Да разберът какво е да създадеш човек , да започнеш и да дадеш всичко от себе си за мъничето , да му се радваш , да го поощряваш когато не успее , да го насърчиш , за да стане човек с ценностти ........

    Коментиран от #25

  • 25 може и така да е

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гнида":

    еми нормално, обръщат внимание на младите с мозък, като видят някой умник му дават възможност за развитие да бъде от полза за държавата, а тука или не му обръщат внимание или се чудят как да го обвинят в нещо да го ръгнат в пандела, или е принуден да работи у кауфланд за жълти стотинки
  • 26 Аз съм

    2 1 Отговор
    Сорос, приятели, и Отворено общество! Дъщерята на мой познат замина с майка си още през 95 година и все още не се е връщала, доколкото знам - пълно отчуждение. Същият сценарий. Градове мръсни! Но докато има баламурници да вярват в дядо Коледа така ще e!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове