Last news in Fakti

18 Декември, 2019 12:50 1 827 28

Нено Димов не знае за влак с отпадъци от Италия

  • нено димов-
  • боклук-
  • отпадък-
  • отпадъци-
  • rdf

Контролът по транспортиране и превоз на отпадъците е засилен още през лятото на тази година, твърди министърът на околната среда и водите

Нено Димов не знае за влак с отпадъци от Италия - 1
Снимка: БГНЕС

В МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз на отпадък с жп транспорт от Италия за България. Това каза министърът на околната среда и води Нено Димов по време на изслушването си за отпадъците, цитиран от "Фокус". Той посочи, че не е предоставено и разрешение за такъв. Министърът поясни, че МОСВ не е уведомявано от италиански власти за задържан отпадък.

"Съгласно чл. 3 от Регламент на Европейската общност от 2006 г. превозите на отпадъци могат да бъдат обект на процедура по предварителна писмена нотификация и съгласие или да се извършват в съответствие с общите информационни изисквания по чл. 18 от Регламента. МОСВ като компетентен орган по този регламент издава предварителна писмена нотификация и съгласие за трансграничен превоз на отпадъци. На този етап контролът е предварителен и по документи.

Стриктно се следи да не се превишава годишно позволеният капацитет на получаващите отпадък инстаналиции съгласно разрешителните документи по Закона за управление на отпадъците или комплексното разрешително. На основание чл. 98 от Закона за управление на отпадъците се забраняват превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане.

Забранени са и тези, които са в количества надвишаващи сумарно половината от годишният капацитет на инсталацията, определена в документа за извършване на дейности с отпадъци за съответната календарна година, когато става дума за изгаряне или съвместно изгаряне с ополозотворяване на енергията. Предмет на общи информационни изисквания от така наречения зелен списък не подлежат на разрешителен режим от страна на МОСВ", посочи министърът.

Министърът поясни, че по закон контролът при осъществяване на трансграничен превоз се осъществява чрез директора на РИОСВ, митническите органи, органите на ГД" Гранична полиция" и на "Пътна полиция", длъжностни лица на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и Изпълнителна агенция "Морска администрация".

По думите му в случай на съмнение за съответствие на товара и съмнение на класификацията на вида отпадък лицата, участващи в контролната проверка, незабавно уведомяват директора на РИОСВ за вземане на решение по класификацията на отпадък.

"Съгласно Закона за управление на отпадъците при констатиране на нарушение на регламент или незаконни превози отделни контролни органи са упълномощени да налагат санкции", допълни министърът.

Контролът по транспортиране и превоз на отпадъците е засилен още през лятото на тази година, каза още Нено Димов.

Той поясни, че с цел превенция МОСВ е сезирала контролните органи по европейския регламент в лицето на регионалните инспекции по околна среда, Агенция "Митници" и ГД "Гранична полиция" за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъците.

"Предприети бяха превантивни мерки за намаляване на потенциалните рискове за човешкото здраве и околната среда, произтичащи от отпадъците", каза още министърът.

"Относно достъпа на информация. До МОСВ е отправено искане за предоставяне на попълнени приложения 7, съдържащи информация, за придружаващи превоза на отпадъци. Това са превози, за които не се изисква процедура по нотификация. Съгласно приложимото европейско и българско законодателство не се иска лицата да изпращат копие от приложение номер 7 по регламент в МОСВ", каза още министърът.

По думите му, когато не се изисква нотификация се предоставя годишна справка - декларация в МОСВ.

"Заявлението за достъп до информация е изпратено от МОСВ на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околна среда и води по компетентност. Той е отказал достъп на основание чл. 37, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп до обществена информация във връзка с чл. 47, ал. 7 от Закона за управление на отпадъците.

Отказът е обжалван от Административния съд, който със свое решение отменя отказа на изпълнителния директор на Агенцията по околна среда. Изпратил е решението на директора на Изпълнителната агенция за произнасяне при спазването на показанията на съда", допълни още министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    40 0 Отговор
    нено димов, по принцип, нищо не знае

    Коментиран от #15, #26

  • 2 Управляващите

    34 0 Отговор
    Не знаят че ни ползват за сметище.

    Коментиран от #12

  • 3 Некой друг

    26 0 Отговор
    Он си е мислил, че със самолет че ги докарат. И направо у двора на ТЕЦ Репулика че кацнат
  • 4 Дежурен в спешното

    33 0 Отговор
    Е то цял свят знае, само наш Нено е изпаднал в затъмнение, или внезапна удобна амнезия.
  • 5 Горо

    23 1 Отговор
    Оставете Нено Димов, той е само пионка. Бойко Борисов не знае за тези отпадъци!
  • 6 Дрън, дрън...

    29 0 Отговор
    Дреме му на тоя какво ще докарат в България...Къде ли са му децата, какво ли ядат, какво ли дишат, с какви средства разполагат, къде живеят...? Пък и не се знае колко време ще бъде МИНИСТЪР...?!
  • 7 бисмарк

    15 0 Отговор
    тиквата знае
  • 8 Stop Making Stupid People Famous

    15 0 Отговор
    Не е от тук и е за малко....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    27 0 Отговор
    Боже, как са си подредили колективната безотговорност! Единият прехвърля на другия, другият - на трети, за да се върне в коша на първия! И това е във всички министерства. Да живее администрацията!!!
  • 11 az#ЛибераленКрах

    23 0 Отговор
    Хахахаха, поредната изцепка на калинката Димов, която прикрива схемите на Хъбов с боклуците на Европа!

    След 30г. демоНкрация ядем боклуци, пием боклуци, дишаме доклуци и живеем като боклуци сред боклуци... Факт!

    Коментиран от #23

  • 12 Saguaro

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Управляващите":

    Напротив ,всичко знаят но далаверата върви,а за замърсяването ще плати раята.Не виждате ли ,че всеки ден се тръби по платени медии и телевизии за замърсяването?Готви ви се нова данъчна секира от всякакво естество,уж за ваше добро.Като,че ли преди година и нещо не е имало замърсяване и никой не споменаваше.Това ще е новият рекет.
  • 13 Кукуригу

    17 0 Отговор
    При Нено всичко е л..нено!
  • 14 слаботоков

    22 0 Отговор
    Ами като не знае за какво е министър? Да ходи на село да гледа домати и да пасе козите! За какво му плащаме заплата!??
  • 15 ???

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ами то от много возене в джипката откъде да научил. На Перник водата изпиха, сега ще плащат по скъпо и за нищото.
  • 16 бай онзи

    9 0 Отговор
    Да са, винаги нищо не знае, ама се подписва като селски кмет... Справка подписите за новото на язовир Студена
  • 17 Олимпийска надежда

    10 0 Отговор
    Нено още ли не е в затвора!
  • 18 Бивш плевенчанин

    16 0 Отговор
    Вчера бях по работа в Плевен. В двора на бившето предприятие "Вега" има разтоварени тонове с балирани отпадъци. Никой там не знае от къде са.
    Тва го казвам в случай че някой знае как да задейства когото трябва, инак ще ги изгорят в ТЕЦ-а, който е съвсем близо, а плевенчани ще ги убеждават ,че въздухът е мръсен понеже се топлят на твърдо гориво и не ползват парно.
  • 19 Гост2

    10 0 Отговор
    Този нищо не знае.интересно знае ли че е министър и работата му е да знае и да носи отговорност,ако не знае.
  • 20 човек

    5 0 Отговор
    Щом ти не знаеш ти не си за тая работа. То обществото знае той не знае
  • 21 Гостилничаря

    9 0 Отговор
    Този ли, той знае всичко! Сега си мисли: "Еййй, този път не можах да вкарам боклуците тук, но за следващия ще видим!".
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Убау е

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "az#ЛибераленКрах":

    Епа никой не ни е виновен. Сами си го причинихме. Всички сте скачали - Кой не скача е червен.
    Майката и еб..те за едни банани на държавата.
    За сведение на демократичните ми съотечественици в Сирия за година умират 48 000 човека, а там се води гражданска война на 4 фронта. А тук за година умират 115 000 , по официална статистика на БСИ.
    За 50$ и 2 банана унищожихте собствената си родина. И да не забравите да прехвърлите отговорноста от вашото малоумие на друг.
    Путин е виновен, нали маймуни. Или пък халеевата комета.
  • 24 Отказ за достъп до обществена информация

    3 0 Отговор
    В законите всичко е предвидено, така че да няма информация за обществото, да няма виновни и да има вечни проблеми. Кой прави законите в страната?
  • 25 бял

    3 0 Отговор
    Ма разбира се, поредния гърбав калъф който живее на Марс
  • 26 ВРАЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    не по принцип всичко знае но така му изнася , не знае че боклука от Италия го гори ХРИСТО КОВАЧКИ по ТЕЦОВЕТЕ , знае и още как , ама се прави на ударен с мокър парцал , щото така му изнася ., това и децата го разбраха .
  • 27 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Не разбира се, този влак просто се заблудил, имаше един филм за влака беглец ,ни изядохме всички боклуци на цяла Европа, например ирландско замразено месо от 1 Св.война и още и още боклуци..
  • 28 daskal Stojchev

    0 0 Отговор
    Ами това дето ни обгазяват самолети отгоре и с какво,и това ли не знаят–АААААА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове