Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 15:43 3 211 43

България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци

  • отпадъци-
  • изгаряне на отпадъци-
  • ивелина василева

ГЕРБ внесе законопроект за по-строг контрол при изгарянето на отпадъци

България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци - 1
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ внесоха в парламента промени в закона за опазване на околната среда, с които да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци. Новите текстове предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда, независимо от обема на горивото.

Сега законът предвижда задължителна процедура по оценка само за инсталации, които горят над 100 тона на ден, припомни председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева.

"Това, което ние предлагаме: независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение - било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, процедурата, която да бъде приложима, да бъде задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Това е най-тежката процедура. Така нареченият "дълбок ОВОС", заяви тя, цитирана от БНР.

Ивелина Василева отново уточни, че съгласно европейското законодателство България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАхаха

    47 0 Отговор
    "България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци"
    Ама разбира се, в крайна сметка нали сме пълноправни членове, европейци един вид
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    46 1 Отговор
    не на боклуците в БЪЛГАРИЯ КОВАЧКИ В ЗАТВОРА
  • 3 Последния софиянец

    38 1 Отговор
    А за политици боклуци като царя и Дянков важи ли мораториума.?
  • 4 Безгласна буква

    25 0 Отговор
    Няма как да може като продажниците се оду.иха на Ейси и на Самчо, та лично да се облажат. Мен никой не ме е питал искам, или не като държава да членуваме в тези съюзи.
  • 5 Гледач

    33 0 Отговор
    Е държавата може всичко .Особено ако го желае.
  • 6 да бе да

    40 0 Отговор
    "Съгласно Европейското законодателство България не може да наложи мораториум" ! И защо ??? Защото Брюксел са приели закон България да у бунището на Европа ли?

    Коментиран от #31

  • 7 българин

    29 1 Отговор
    А защо ЕС не наложи мораториум върху корупцията, бедността и беззаконието в една от най корумпираните държави в света-България. Иначе защо сме в ЕС за едни боклуци не си струва.
  • 8 Mitko

    1 13 Отговор
    Здравейте,искам да ви предоставя възможност да "копаете" Биткойни без да инвестирате нищо,а просто на всеки час "цъкате".Преди 3 месеца ми се стори странно и реших да пробвам,като изкарах и натрупах 168 лв от нищо...и ето сега реших да споделя моят опит,да дам и кажа за това.Давам ви линк,за да започнете https://freebitco.in/?r=34789822
  • 9 Яааа

    30 1 Отговор
    Цяла европа може, само Боко не! Ами заврете си ги някъде в накой части на тялото! Ние не ги искаме! Не ни трябват! Искаме си чистат държава! И ако може да е и без Вас!
  • 10 да бе да

    35 1 Отговор
    И как така Брюксел ще решава ,че цяла Европа трябва да си изхвърля боклука в моя двор????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой си

    28 1 Отговор
    Сега освен да ни държат гладни ще ни тровят и ще спират колите ни защото замърсявали!
    Гарантирано от ГРОБ!
    А до онзи ден се кълняха, че в България боклуци не се внасят.
  • 13 Койчо

    31 1 Отговор
    Управляващите все още ни мислят за канарчета. Просто са подписали едни договори , взели са едни пари под масата и сега не искат да ги връщат.
  • 14 Брах ви лайката гербаджийска

    29 1 Отговор
    Народа може да ви наложи ма вас мораториум много бързо, ама е прост и дреме
  • 15 Интересно

    19 1 Отговор
    Къде са герберчетата нещо не коментират.

    Коментиран от #16

  • 16 Гошко

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Интересно":

    Скрили са се в панелките и тихичко псуват тази новина.
  • 17 Боклуците са допълнение към описаното

    27 0 Отговор
    Само така, искате в ЕС- ще си затваряте Електроцентрали,ще имате пройзводствени земеделски квоти,ще консумирате наши продуки с качество одобрено от нас,компютри,електрокари,автогуми,торове и др няма да пройзвеждате! Цигарите и виното ви не отговарят на ЕС стандартите и са ви само за вътрешна продажба,това да не вие СССР от Беларус до Душанбе хората да знаят какво е БТ пакет,Стюардеса,Арда. Розовото ви масло ,в суров вариянт само за Експорт,мед също. Парите който ,ще получавате само Вие депутатите са за вас,за народът ви имаме работа в нашите държави,естественно на часови ставки,2 пъти по-малки от нашите граждани! От вас се иска да засилвате постепенно натиска за бягство на народът ви с увеличени данъци,изкуствено задържане на малки заплати,безконтролност над малцинствени групи,разврат започващ от 3 клас в училище.
  • 18 Ели

    31 1 Отговор
    Това дали е истина, съмнявам се, както навремето с Кунева Пръмова - с реакторите,
    да ми посочат Директива и документ на ЕС - с който Европа ЗАДЪЛЖАВА България да внася боклуци от АФРИКА.

    Правят ни завършени дебили, тотална подигравка с хората.

    Коментиран от #19

  • 19 Койчо

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ели":

    Точно така да видим документите да ги покажат публично
  • 20 Другаря

    19 1 Отговор
    Искаме да видим цялата документация.
  • 21 Гост

    21 0 Отговор
    Наистина как може да се свържем с редакцията и да поискаме да накарат тея гадове да покажат всички документи. Все пак тровят нас и нашите деца ще е безотговорно да стоим и да си мълчим.
  • 22 Ели

    16 0 Отговор
    И ако има подобен "документ", "задължение", "клауза", дати и подписите от българска страна?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай хой

    16 1 Отговор
    Гербавите ни вземат за по-тъпи от самите тях. Естествено че МОЖЕ. Но нали тиквата тъпа ни продаде. Това е най лесното оправдание на гербавите за пред дебилите. Европейското законодателство позволява сключване и разваляне на договори. А защо се мълчи за стотиците хиляди тона боклук от Нигерия?

    Коментиран от #26

  • 25 АНЕНЕРБЕ

    17 0 Отговор
    България мръсно кучко може да изгаря отпадъци само и ЕДИНСТВЕНО В ЗАВОДИ ЗА ИЗГАРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ снабдени с изискващите се СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА И ВОДАТА !!!

    НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗГАРЯТ ОТПАДЪЦИ В ПЕЩИ , В ТОПЛОЦЕНТРАЛИ , В КОГЕНЕРАЦИИ , защото този процес не е по различен от изгарянето на автомобилни куми от братския ромски народ.

    МОЖЕМ ЛИ ДА СРАВНИМ ИЗГАРЯНЕТО НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ВНЕСЕНИ ОТ ЧУЖБИНА ОТПАДЪЦИ С изгорените от ромите няколко каруци дърва и въглища?!!

    ЗАЩО НИ ПРАВИШ НА ИДИОТИ МА ВАСИЛЕВА!!!
    СЪД КАКТО ТОЗИ В НЮРНБЕРГ!!
    Това заслужавате вие мръсни герберски боклуци превърнали държавата в един голям концлагер!!
  • 26 АНЕНЕРБЕ

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Европейското законодателство изисква горенето на отпадъците да става САМО В ЗАВОДИ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ СНАБДЕНИ С ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ ЗА ТОВА СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА И ВОДАТА!!!

    ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗАБРАНЯВА ИЗГАРАНЕТО НА ОТПАДЪЦИ В ПЕЩИТЕ НА СТОМАНА ПЕРНИК , В ТЕЦОВЕТЕ НА КОВАЧКИ , В КОГЕНЕРАЦИИТЕ НА СПРЕЛИ РАБОТА ЗАВОДИ , и разбира се в ромските махали на които няколкото каруци дърва са като капка в морето от стотици хиляди тонове внесени от вън отпадъци!!
  • 27 Ттттт

    16 0 Отговор
    А мораториум на дизелите можете да правите? Забранявате вноса на стари дизели, а на тонове боклук не! Вдигате драстично данъци на автомобили с ниско или никакво евро, ами ошийте с непосилни данъци всеки който внася боклук и всеки който изгаря боклук. Не да припявате постоянно че тези които се отопляват на дърва и въглища замърсявали най-много,както и хората със стари автомобили. Луда работа.
  • 28 Прост народ

    12 1 Отговор
    До скоро бяхме автоморгата на европа ама не беше достатъчно и вече сме бунището на европа аре честито българи и благодарим господин боко
  • 29 Гошко

    10 0 Отговор
    Като гледам активността по темата явно сме заспали овце. Ако пуснат някоя тема за Путин или Тръмп коментарите ще са стотици защото просто обичате да се заяждате един с друг. ПРОСТ И ЗАСПАЛ НАРОД ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА ВИ ТРОВЯТ И МАЛТРЕТИРАТ КАТО В КОНЦЛАГЕРИТЕ. !!!!!!!!
  • 30 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ОФОРМЯ статутът на територията.....!!!!/КОЛОНИЯ/...,,,съгласно директивите на ЕСъто,НЕ МОЖЕМ ДА ЗАБРАНИМ ВНОСА НА БОКЛУК.....пък и други гадории!!!!!Затова и РЕВИЗОРО се гърчи и лови за ДРЕБОЛИй!!!!
  • 31 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "да бе да":

    ми дааа,даже на картата на ЕС ни бяха нарисували като ТОАЛЕТНА!!!Сега даже и лайното си оставиха в нея!!!!!!
  • 32 Стоян

    7 0 Отговор
    Като е безопасно и едва ли не полезно изгарянето на „безвредни„ отпадъци,защо не сме чули да се изграждат такива инсталации в Бояна,Драгалевци ,Банкя и т.н.?
  • 33 България може да наложи, какъвто

    9 0 Отговор
    и да било мораториум, ако управляващите работят за интересите на България, а не другите.
  • 34 karl hoker

    10 0 Отговор
    пълноправни членове на еврокенефа....
  • 35 Кръстю

    7 0 Отговор
    Неможе мораториум зото могато сключиш сделка с италианската мафия и не я изпълниш ще се самоубиеш. Като горим буклуци защо тока ни е скъп. ВИЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ БУКВАЛНО СЕ УЛЯХТЕ С НАГЛОСТА СИ ЗА ВАС САМО БЕСИЛО
  • 36 Ставрю

    8 0 Отговор
    И къде са всички тези пари къде са кредитите които теглиха гроб.
  • 37 ТАКА ЛИ

    11 0 Отговор
    Значи ще си горите боклуците и ще обвинявате бедните българи, че тровят въздуха с колите на по 10-15, години, които са ги купили с 300 зора на кредит, за да ходят на работа с тях?
  • 38 Коч

    10 0 Отговор
    ТРЕПАНЕ ЗА ВАС ГЕРБЕРСКА ИЗМЕТ
  • 39 Иво

    7 1 Отговор
    Абе, тарикати. Кое пречи да инициирате референдум и народа да каже дали да внасяме боклук? Кое пречи в тоя референдум да питаме народа съгласен ли е, да имаме площадка за радиоактивни отпадъци? Защо не обясните на народа в Европа някъде, има ли друга подобна площадка. Абе защо се правите на луди? ??
  • 40 бомбата

    8 0 Отговор
    а ти Ивелина Василева що не вървиш на ма@ната си барабар с евробоклука дето такива като тебе тровят България, фльорца дърта...
  • 41 има решение

    3 0 Отговор
    Но може да наложи квоти и стриктни проверки. А Гешев да не се чеши под каскета, да захваща всички виновници които са вземали заплати, а не са го правили до сега.
  • 42 Мнение

    4 0 Отговор
    Не може да наложи мораториум. Ами щом не можете си вървете, ще дойдат други които ще го наложат.
  • 43 9мм

    4 0 Отговор
    как не се намери един достоен политик да каже "НЕ" на европомиярите! как да не може бе...? гербери проклети, смърт за вас....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове