876 18

Борим пандемията с пари от оперативните програми

На днешното извънредно правителствено заседание беше одобрен проект на Договор между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на PCR тестове

Борим пандемията с пари от оперативните програми
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Постановление № 162 на МС от 2016 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г.

Допълнението се налага във връзка с въведеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус COVID-19 и изпълнение на предвидените в законодателството мерки. Целта на нормативната промяна е осигуряването на допълнителни средства за справяне с епидемиологичната обстановка в страната.

Правителството одобри също да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай и одобрени с Решения на МС 1 176 770 бр. предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България.

На извънредното заседание Министерският съвет одобри още и проект на Договор между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на тестове за COVID-19. Правителството упълномощава министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише договора, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара.

Със своето Решение МС се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите. Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта.

Съгласно друго правителствено решение министърът на здравеопазването следва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски. Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID 19.

Министерският съвет одобри и позицията на Република България за участие в неформална видеоконференция на Съвета по образование, младеж, култура и спорт, част „Образование“, на 14 април. Председателството на Съвета на ЕС ще проведе политически дебат на тема „Последствия от новия коронавирус (COVID-19) върху образованието и обучението“.

По време на обсъждането България ще постави акцент върху използваното в момента обучение в електронна среда от разстояние в различните сектори на образованието - средно, професионално, приобщаващо и висше образование. Ще бъдат посочени прилагани практики от този вид обучение, което към момента се осъществява успешно в България. Ще бъде представена информация за осъществяване на непрекъснатост на оценяването и предвижда ли се отлагане, анулиране или промяна на изискванията по отношение на изпити (НВО и ДЗИ) и записването в училища и университети. В допълнение ще бъдат посочени и използваните средства от ЕС, с които ще бъде подпомагано образованието и обучението след последствията от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Вашето мнение

  15 1 Отговор
  Ако не я борим, внуците ми...знаете си.
 • 2 Ами да

  21 1 Отговор
  Борба като на прасе с тикви !
 • 3 Вашето мнение

  22 1 Отговор
  Не знам какви деца има този морално паднал човек, но на тяхно място не бих го погледнал вече никога.
 • 4 КРАДЦИ ДОЛНИ

  15 3 Отговор
  Ген. Румен Радев Кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев критикува политиката на правителството Политика със страх не се прави" .................ВЪРНИ ПАРИТЕ ОТКРАДНАТИ ОТ ЗДРАВНА КАСА -- 1,5 МЛРД. ЛВ.
 • 5 торенте

  17 1 Отговор
  якооо, ама якоооо, че се крадне
 • 6 Ел Боко

  13 0 Отговор
  Вие се борите, я си бегам.

 • 7 Ръмпези

  23 0 Отговор
  ЧАКАМ БОРИСОВ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕ ВЪВ ВНУЦИТЕ СИ , ЧЕ НЕ ПОЗНАВА БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА , НЯМА ДЪЩЕРЯ ОТ НЕГО И ВСИЧКО ОКОЛО БАРСЕЛОНА.....ХА ДА ТЕ ВИДЯ СЕГА...
 • 8 ЕТО КОЙ ЛЪЖЕ

  18 1 Отговор
  НАЛИ ЩЕШЕ ДА БОРИШ ПАНДЕМИЯТА С ПАРИТЕ ОТ ВОЕННИТЕ СТАРИ КОРАБИ И СКАПАНИ БЕТЕЕРИ БЕ ЛЪЖЕЦ ?
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Май трябваше

  4 5 Отговор
  да се забрани масовите сбирки на църква на великден.. не е до празници.
 • 11 Някой си

  10 0 Отговор
  Кви европрограми бе? Не усещаш ли, че началниците от Брюксел вече и за слива не те бръснат!
 • 12 ВИ 57

  8 0 Отговор
  Бойко Борисов от Банкя Бави Бягството си в Барселона и ни прави на Балами ,като се Бъзика с нас: Благинките за него, за Бедните - на Бай .ия. Братя Българи кога ще го Бутнем? Иначе губим БЪЛГАРИЯ!
 • 13 на какво ви мирише

  3 0 Отговор
  10 умрели от 7 000 000 - пандемия .Само,че умишлена икономическа.Оссега нататък при такива резултати ако не се обявява всеки път пандемия значи сме били измамени.

  Коментиран от #15

 • 14 Очилаткото с тирантите в сутрешния блок

  2 0 Отговор
  Изобщо затвориха капака на тенджерата под налягане и сега се чудят как да оправдаят тоталната карантина. Защото НЯМА данни за емидемия или това е първия случай на епидеия без заразени /600 души са статистическа грешка/.
 • 15 Хакухов

  2 0 Отговор

  До коментар #13 от "на какво ви мирише":

  Май ще излезат прави тези които казаха, че поради добрия имунизационен календар, у нас просто няма да има толкова заразени и нещата ще минат много по леко отколкото сезонния грип. Но се чудя кой ще плаща огромните сметки?!
 • 16 Matematika

  1 0 Отговор
  Математик.Направих си труда да направя статистика на темата:"Той вчера излъга. Аз се заклевам във внуците си",и кой се радва на народната любов,след като една фалшива фирма за социологическо проучване ни даде някакви проценти,на които никой не вярва и не могат да бъдат достоверни,освен ако не са подбирали само избиратели на ГЕРБ.Тази "Сова...."е изследвала 1000 човека а аз давам статистика на първите 15 коментара от въпросната статия на 7842 човека.От тях на страната на Радев са 6811=86.8% срещу подръжниците на Борисов които са 1031 човека=13,2%.Е,на кой да вярваме на платена фирма или на мнението на хората по форумите.Рейтинга на президента е с 6,57 пъти по висок от този на Борисов.-
 • 17 9584

  1 0 Отговор
  ПЪК АЗ СИ МИСЛЕХ ЧЕ БОЙКО ВАДИ ПАРИТЕ ОТ НЕГОВАТА СМЕТКА В КАТАР
 • 18 Цитирам коментар който прочетох

  1 0 Отговор
  Нa интeрнeт-cтрaницaтa нa БНБ и тeзи нa бaнкитe ca пoмecтeни уcлoвиятa зa грaтиceн пeриoд зa крeдититe. Тe ca фoрмулирaни c тoлкoвa уcлoвнocти, нaпримeр: Чл. 6. Дo oтмянaтa нa извънрeднoтo пoлoжeниe нe ce прилaгaт пocлeдицитe oт зaбaвa зa плaщaнe нa зaдължeния нa чacтнoпрaвни cубeкти, включитeлнo лихви и нeуcтoйки зa зaбaвa, кaктo и нeпaричнитe пocлeдици кaтo прeдcрoчнa изиcкуeмocт, рaзвaлянe нa дoгoвoр и иззeмвaнe нa вeщи.; Рaзбирa ce, тeзи нeплaтeни пaри cлeд oтмянaтa нa извънрeднoтo пoлoжeниe ВEДНAГA щe cтaнaт дължими И НEЗAБAВНO в пълeн рaзмeр! Нaйc, a? A ceгa дa видим някoи cъщecтвeни рaзлики мeжду дeмaгoгиятa нa пoлитичecкитe cили, прeтвoрeнa в дeлa oт БНБ и бaнкитe. Кoи ca тe: 1. Щe дължитe тaкcи и кoмиcиoни; 2. Нe e яcнo кoлкo врeмe грaтиc щe ви дaдe бaнкaтa и зa кaквo тoчнo. Мoжe и 1 мeceц дa ви дaдe, мoжe 2 или 3, мoжe и цeлия дoпуcтим cрoк oт 6 мeceцa. 3. При грaтиc зa глaвницa и лихви щe плaтитe нa бaнкaтa в крaйнa cмeткa пoвeчe лихви, oткoлкoтo aкo крeдитът ce плaщa рeдoвнo. Бeз дa гo oбявявaт, нo щe ви cъбeрaт нeщo кaтo нaкaзaтeлнa лихвa. Примeр c OOБ-Cибaнк. Нe плaщaтe 6 мeceцa и cъoтвeтнo cрoкът нa крeдитa cъщo ce удължaвa c тoлкoвa. Уж вcичкo e нaрeд, нo имa eднa тoчкa, кoятo ви caнкциoнирa, бeз oбaчe дa ви гo oбявявa. (цитaт) „3.3. Към вcякa внocкa пo пoгacитeлния плaн дo изтичaнe нa cрoкa нa крeдитa или друг рaзумeн пo-крaтък пeриoд, дoгoвoрeн c крeдитoпoлучaтeля, ce дoбaвя рaвнa чacт oт нeпoгaceнaтa пo врeмe нa грaтиcния пeриoд лихвa.“

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.