Last news in Fakti

28 Юли, 2020 18:51 2 153 23

ВМРО иска едрите земевладелци да бъдат обложени с данък

  • вмро-
  • едри земевладелци

Предлага се държавата и общините да бъдат освободени от заплащане на данъка

ВМРО иска едрите земевладелци да бъдат обложени с данък - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Едрите земевладелци със собственост над 20 000 дка трябва да бъдат обложени с данък. Това са реално 61 собственика на над 4 100 000 дка земя. Това решение беше взето на заседание на депутатите от ВМРО в 44-ото Народно събрание, съобщи Нова тв.

По този начин се създават допълнителни приходи в общинските бюджети чрез нов данъчен приходоизточник. Този данък ще доведе до приходи на общините на стойност до 40 000 000 лева.

Промените трябва да бъдат направени с внасянето на ЗИД на Закона за местните данъци и такси утре, който прилагаме. С предложението се цели облагането да засегне едрите собственици на земеделски земи, притежаващи общо над 20 000 дка на територията на страната.

А ето и мотивите за исканата промяна:

С предложените допълнения в ЗМДТ се предлага да се облагат с данък върху недвижимите имоти земеделските земи, собственост на физически или юридически лица, когато собствеността им на територията на страната е общо над 20 000 дка. Това са реално 61 собственика на над 4 100 000 дка земя.

Предлага се държавата и общините да бъдат освободени от заплащане на данъка. Предвижда се за земеделските земи по чл. 10, ал. 1 да се подава декларация за облагане с годишен данък по образец, утвърден от министъра на финансите, в двумесечен срок от придобиването им. Декларацията се подава до общината/общините по местонахождението на земеделските земи, като се отбелязва общата площ и площта по категории земеделска земя, съответно общата площ и площта по категории на територията на съответната община, когато земите са разположени в различни общини, както и други данни, определени от министъра на финансите.

Размерът на данъка ще се определя от общинските съвети с наредбата по  чл. 1, ал. 2 в границите, определени от закона в лева на декар в зависимост от категорията на земята.
С предложението се цели облагането да засегне едрите собственици на земеделски земи, притежаващи общо над 20 000 дка на територията на страната. По този начин се създават допълнителни приходи в общинските бюджети чрез нов данъчен приходоизточник. Този данък ще доведе до приходи на общините на стойност до 40 000 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7345

    20 3 Отговор
    Не е несправедливо, но НЯМА как да стане!
  • 2 ШИБАЛАНКО КОЛЕВ

    14 2 Отговор
    ТЕЯ ПАРВЕНЮТА И СЛУЧАЙНИЦИ В ПОЛИТИКАТА ,НЯМА ДА СА В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ГЛЕДАТ ТАКЪВ ЗАКОН САМО БИЛААААА
  • 3 е как

    14 3 Отговор
    Че то досега ако никой не се е сетил и не го направил явно никой небива да е на власт а чак сега ми говорят за неща който и най-неграмотния ще ти каже че трябва да е така ееехе на какви хора попаднахме просто османците да се връщат че тези бай хрантутници повече ни осакатяват живота.
  • 4 Националист BG

    9 3 Отговор
    Аз пък искам"прокобата" на България-ДПС да бъде забранена със закон и всички руски мекерета бъдат изгонени от републиката!

    Коментиран от #7

  • 5 Без тия

    15 1 Отговор
    прахоляци в очите ! Пълна ревизия до последен кв.м. земя - огромна част заграбена чрез далавери , фалшификации и съучастие на "брокери" , всякакви институции , нотариуси и т.н. !
  • 6 Отново и очаквано

    7 2 Отговор
    Етоооо чудех се кога ще излезе подобна новина.С едната ръка дават 50 смешни лева, чрез хляба и производните на зърноените култури ще ги вземат двойно от пенсионерите и ще добавят и работещите.И не са 40к мил., а много повече.Слвдва енергийния сектор, здравеопазването и банковите такси.Едната коалиция дава, другата взема.Добро и лошо ченге.Ем не, децата ми отиват навън.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 баба Зоя

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Националист BG":

    Мъж спира с колата си на светофар. Към колата се приближава някакъв човек и чука по стъклото. Мъжът спуска стъклото и пита:
    - Какво има?
    - Ами, как да Ви кажа, терористи са взели за заложник Ахмед Доган. Искат един милион долара откуп. Ако, не се плати, щели да го полеят с бензин и да го запалят.
    И ето сега ние ходим и събираме - кой колкото даде....
    - И много ли сте събрали?
    - Ами към 5000 литра...
  • 8 гост

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отново и очаквано":

    Абсолютно импотентно предложение !!! Още преди да излезе в държавен вестник всички споменати ще са направили по пет нови фирми на които ще прехвърлят колкото трябва декари земя , за да паднат под споменатите 20 000 декара на едно лице и общините пак ще духат супата !!! Популизъм по време на чума !! Данък или за всички или за никой , иначе просто правим адвокатски хонорари за намиране на начини за заобикаляне на вратата у поле , както е казал народа !!!
  • 9 azsam

    7 3 Отговор
    Оставка!!! Не се тревожете за новите закони. а си ходете по местоживеене ВМРО недоразумения.
  • 10 Селянин

    11 1 Отговор
    Ама те не са ли? Това наистина е нагло и арогантно, вижте с какви коли се возят и в какви имения живеят, а иначе селските райони, където са основните земеделЯски масиви, цъфтят и връзват.

    Коментиран от #20

  • 11 хеееееееее

    10 0 Отговор
    Трябва АНТИТРЪСТОВ ЗАКОН за ВСИЧКО! Сега прибират субсидии, а ще има данък?! Просто субсидиите да се дават на по-малките за да са конкурентно способни...
    ЛИМИТ НА ЕВРОКИНТИТЕ ТРЯБВА!!!!!
  • 12 Бай Онуфри

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Отново и очаквано":

    Цирка продължава, искали да обложат! Ами, тя земеделската земя, отдавна я изкупиха турски фирми! Случайно, ли е присъствието на ДПС и ДОСТ в министерството на ЗЕМЕ- ВЛАДЕНИЕТО ( ЗЕМЕДЕЛИЕТО! И КОГАТО, ЕДИН ДЕН СЕ УСЕТИ БЪЛГАРИНА, НА КОГО, СИ ПРОДАДЕ ЗА 150ЛВ- ДКА! ПРЕЗ 2000+ ГОДИНИ, ЩЕ СИ СКУБЕ КОСИТЕ!
  • 13 ежко

    5 3 Отговор
    ВМРО от началото си знаят,че няма да стане, но го предлагат уж,че така било справедливо....По-скоро ще обложат малките, за да продадат земята си на големите!
  • 14 Начо

    3 0 Отговор
    Споко ще ги разхвърлят на поставени лица и нали се сещате няма да плащат.Данъци се събират само от обикновения и беден човечец
  • 15 един от многото

    3 1 Отговор
    По добре е да ги накарат да си плащат реален данък върху печалбата. Защото при най лошата реколта печалбата им от декар е над 50 лв. , без субсидиите. Смятам , че всеки е учил аритметика.

    Коментиран от #21

  • 16 Досега защо нямаха данък бе боклуци

    3 2 Отговор
    Сега ли се сещате? Ами какви са тея СУБСИДИИ?? ДА СЕ СПИРАТ И ЗЕМЯТА ВЕДНАГА ДА СЕ ВЗЕМЕ ОТ КРАДЦИТЕ ЗЕМЕПРОИЗВОДИТЕЛИ-!!!

    Коментиран от #22

  • 17 Правилно

    2 1 Отговор
    Тия за една жътва изкарват по 100 бона..
  • 18 Шамара

    0 0 Отговор
    Всички трябва да плащат данък! Като всеки бизнес било то малък или голям!
  • 19 Порно

    2 0 Отговор
    А хотелиери като Далаверко кога ще ги обложите ?
  • 20 Точно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    ТЕС с по над 20000 декара карат скъпи коли а аз с моите 500 дка се чудя как да си платя кредита.
  • 21 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "един от многото":

    Не дойдеш ти да изкараш 50 лева от декар. Ще ти отстъпя моите земи безвъзмездно за една година. Сигурен съм че на края на годината ще бягаш с двеста без да се обръщаш назад.
  • 22 Тези

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Досега защо нямаха данък бе боклуци":

    Субсидии ги отпускат от Евросъюза за земеделие като искаш част от тях ела и ти като мен изтегли кредити купи си земя и трактори набутай се в калта в най големите жеги изкарай продукция и ще ти дадът евросубсидии. Никой не може да си представи колко е трудно земеделието особено на по малките ферми. Не говоря за мутрите с по 20 000 и повече декари те са с протекции от вожда и си делят субсидиите.
  • 23 Човек от село

    1 0 Отговор
    Тия едри земевладелци освен,че трябва да бъдат обложени с данък,на тях не трябва да им се дават субсидии.Така ще се субсидират дребните и средни производители на селскостопанска продукция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове