Last news in Fakti

23 Септември, 2020 11:12 3 382 33

Софиянци виновни: Не разчели сметките за парното

  • парно-
  • сметки-
  • топлофикация

Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа

Сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани развалиха настроението на хората и тази година.

"Може би малко се преувеличава с този т. нар. "проблем", заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Според него проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години.

Единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той е с първоначалното ѝ възприятие, каза Георгиев. "Това не е фактура, която трябва да се плати, а е фактура, която обобщава целия отоплителен сезон", поясни той.

В момента тече проверка от страна на КЕВР по всички подадени жалби. Всички жалби на практика са срещу "Топлофикация София", обясни Георгиев и добави, че жалбите при другите топлофикации се броят на пръстите на едната ръка.

Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. Но връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент.

"В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019-март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била", отбеляза експертът

Георгиев обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко - стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%.

Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ние

    26 0 Отговор
    които сме на дистанционно отчитане и нямаме изравнителни сметки?! Никакво намаление няма!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 Vinetutkata

    41 0 Отговор
    Не разбирам как при общо разходи за отоплителен сезон 1200 лв., и платени 600, продължавам да дължа 900? Кое не сме разчели правилно? Или някой в Топлофикация не знае да събира и изважда!? Или надвзема по сметки, за да оправи текущи задължения?!
    Не ни взимайте за пълни идиоти!!!

    Коментиран от #10, #28

  • 3 Вальо Топлото

    21 0 Отговор
    Махнете се от Топлофикация и ще си решите проблемите.
  • 4 Левон, мазна гн...... а. Да знаеш

    17 0 Отговор
    Случайно колко се краде, държавата не може да има толкова пари, колкото Могат да Откраднат, тези които е управляват!!! И ти си от КрадцитеЛевоне!!!!!
  • 5 чичо рук

    24 0 Отговор
    Когато правите проект за фактурата извикайте си чистачката и ако тя я разчете тогава я пускайте в обръщение! А всичко това, което правите е нарочно и единствено в ущърб на негово величество клиента и не е във ваша полза!
  • 6 Дедо Jo

    28 0 Отговор
    Абе тия над 1 млн. ни направиха на олигофрени.

    Някаква лелка ми носи фактура за неплатени 400 лв.
    Не ги плащам, а (за пръв път) обжалвам.
    След 1-1,5 месеца идиотите от "Топлофикация" ми пращат фактура за 600 лв.

    И сега некъф coпoл ми казва, че не мога да чета!

    ЧАКАМ OCТAВКИ!

    Коментиран от #12, #17

  • 7 Топлофикация

    17 2 Отговор
    Ще свали бацо и тази зима, дано да е завинаги 😂
  • 8 Роза Иванова

    17 2 Отговор
    Била съм счетоводител в такава фирма, НО нищо не разбрах от фактурата!
  • 9 Съдията Дред

    21 0 Отговор
    Да, потребителите са виновни! Виновни затова, че още не са ги хванали тия наглеци за ушите, и не са ги завели при бай Ставри, на топло.
  • 10 тъй де!

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Vinetutkata":

    1200-600=900.Ти отде мислиш се пълни шкафчето на Фандъка?!Математика по герберски!Стойте си у дома,а тия по площадите кучета ги яли
  • 11 Топло

    19 0 Отговор
    Топлофикация е държава в държавата. Само, че държавата Топлофикация е по силна от държавата България.
  • 12 чекай,чекай

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Jo":

    То с чекане ако ставаше ...на площада оди,бре!
  • 13 вий ко си мислехте?

    15 0 Отговор
    Че като вкараха кокошкара Вальо Топлото за 3-4 години за решетките затуй,че купил джакудзи,което се ползва и от последвалите го Акули,че нещата ще са тип топ?
  • 14 случаен минувач

    16 1 Отговор
    Цената топлинна не зависи само от цената на газа но и от големината на чекмеджето на ББ
  • 15 Ахххх

    20 0 Отговор
    Мачка ви черна! Какво да разчетем и как? От септември 2019 по ниска цена на газта. Официално 40 процента! Преди седмица вдигате отново. Ни ви знае човек какво смятате и как? Пълна лудница сте и за затвора!
  • 16 Шайба

    12 0 Отговор
    Обществена тайна е,че приближени до властта,всевъзможни връзкари и тарикати не плащат нищо за парно,а сметките им се разпределят между останалите абонати,просто търтеите,където живеят на гърба на другите станаха твърде много.
  • 17 Точно казано

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Jo":

    И мен ме дръннаха с 298 лева, не платих и ходих да се разправям. С лихвата стана доста повече и ми казаха или плащай или на Фирма събирач и ЧСИ! Там вече гърча е с 1000 лева отгоре. Тези ни убиват буквално и за всичко. Искам да ги видя в затвора и то до живот. Жив геноцид към българския народ! СТИГА!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 chi

    11 1 Отговор
    "Топлофикация София" е мафиотска организация
  • 20 3,14

    8 0 Отговор
    То формулите само вие си ги измисляте и разчитате. България ще се запомни със многото Питагоровци в системите на Енергото ,Топлофикацията, Мобилните оператори , ВИК , застраховките , пенсионирането и така нататък.
    Всичките имали формули ??!!!
  • 21 Bon voyage

    6 0 Отговор
    Един майстор каза веднъж, че имал съсед, който му плащал всяка есен и пролет да му сменя радиаторите, маха тези с топломерите и слага други. Това сигурно е масово, но от Топлофикация няма да си мръднат пръста да проверяват за такива неща, дреме им...

    Коментиран от #29, #33

  • 22 тоя не е цвете

    6 0 Отговор
    Според публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Хампарцумян се е сдобил с апартамент от строителната фирма "Артекс" на ул. „Тинтява“ в столичния квартал „Дианабад“. Това обаче е станало на тройно по-ниска цена от принципната за региона. Банкерът купува 326 кв. метра за 420 000 лева т.е. 660 евро на квадратен метър - в сграда "Виделина", където според "Биволъ" апартамент от 75 квадратни метра с гараж от 24 квадратни метра струва 220 000 евро.
  • 23 Роза

    7 0 Отговор
    до №19 Ти чак сега ли разбра,че Топлофикация е мафиотска организация?!Всички го знаят, но си траят и затова ще ни дерат!
  • 24 Гражданин

    3 1 Отговор
    Няма да платя нищо.
  • 25 бамбуков

    6 0 Отговор
    Тоя тарикат със заплата от 200 бона на месец седнал да реве за сметките за парното.
  • 26 Студофикация

    3 0 Отговор
    Не разчитам сметка,не плащам смешка.
  • 27 Мафиофикация

    0 1 Отговор
    Платете си сметките,иначе хладно.

    Коментиран от #30

  • 28 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vinetutkata":

    Ивам един радиатор плащам всеки месец 60лв изравнителната сметка ми е хахаха дължа 1200лв това ако имах повечко радиатори щеше да е зор стотинка няма да дам който иска да плаща
  • 29 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Bon voyage":

    И какво като му ги сменя виждат че има дебит който е откраднат и го набиват в изравнителните сметки

    Коментиран от #31

  • 30 Фикация

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мафиофикация":

    Марш към касите.
  • 31 Bon voyage

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Това се разпределя по равно между всички във входа. Краде от съседите си.
  • 32 Гост

    7 0 Отговор
    Топлофикация - най-голямата ДАЛАВЕРА, в София, на фандъчка и господаря й борисофф
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Bon voyage":

    ТС няма статут да преследва и санкционира крадците, тя може само да сигнализира. Възоснова на многобройните данни, директорът на ТС, Петко Милевски, заяви дори в "40-то Народното Събрание", че кражбите от съседите са над 50%. Никой не му обърна внимание, а в медийте изказването му се спомена мимоходом между другото.
    Само за информация, пък вие си правете изводите: Цената на природната газ е около 80% от цената на топлоенергията. Русия продава на страните от Европа, газ на приблизително близки цени. Цената на 1квтчас топлинна енергия в Зап. Европа при централизирано водно топлоснабдяване се плаща около 0,6-0,8 евро за 1квтчас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове