Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 17:27 5 959 35

Лоши новини за шофьорите в София

  • зелена зона-
  • паркоместа-
  • паркиране

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места

Лоши новини за шофьорите в София - 1
Снимка: БГНЕС

Зелената зона в София ще работи и в събота от януари 2021г. Това реши Столичният общински съвет като прие промени в Наредбата за организация на движението в града, информира "Монитор".

Така през почивния ден зелената зона ще работи от 10 до 18 часа, а промените влизат в сила от 4 януари догодина.

Освен работното време зелената зона ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ще бъдат обособени в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов".

В „Иван Вазов“ платено паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. "Бяла черква" и булевардите "П.Ю.Тодоров", "България" и "П.Каравелов". Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в "Яворов". Те ще се намират в карето между булевардите "Цариградско шосе", "М. Еминеску", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов".

С промените в наредбата се въвежда и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. За шофьорите, чийто автомобили нямат годишен технически преглед ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобили, които може да се регистрират в зоните от една домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега се ограничават домакинствата до две коли.

Облекчения има и за хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиране. Отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Според вносителите на доклада всички тези промени ще доведат до подобряване на мобилността в града.

Първоначално в наредбата бе заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000, както и да работи в неделя, но беше отложена.

"Отказахме се да от разширяването на синята зона, заради усложнената обстановка с коронавируса и не е момента да се натоварват хората с резки промени", обясни един от вносителите на промените и зам.-председател на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    50 11 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!

    Коментиран от #11

  • 2 Боби

    48 9 Отговор
    Пари за избори.
  • 3 Последния Софиянец

    48 9 Отговор
    Трябва да пълним шкафчето.

    Коментиран от #19

  • 4 Живота в софето от час на час

    51 7 Отговор
    Става отврат
  • 5 шоп

    22 33 Отговор
    Това са добри новини! Ще има места за паркиране. Селяните да си ходят по родните места да паркират.

    Коментиран от #24, #31

  • 6 Крал Мас

    33 6 Отговор
    На ви капитализъм !!!
  • 7 Джоко

    30 2 Отговор
    Ауу, в крайните квартали ще преобладават вече коли с регистрации РВ, Е, КН, ВР, М, РК и РА. Там ще стане червена зона- пак гласувайте за другарката Фандъкова.
  • 8 РАСО

    24 2 Отговор
    .....хаха,според вносителите, трябва да се подобри само банковите сметки на общината ,а от там и на ръководните длъжности , ха честито..
  • 9 golo

    12 13 Отговор
    Супер,живея в Иван Вазов,плащам най-големите данъци върху имот,данък МПС,винетка,и накрая всяко излизане с кола означава,че след това обикалям минимум 15 минути за да паркирам.Не желая кварталът ми да се превръща в БЕЗПЛАТЕН паркинг за гостите на София,и живущите в кварталите около околовръстното.

    Коментиран от #25, #26

  • 10 Сатаната

    16 1 Отговор
    То парите за паркинги бяха, ама друг път.
  • 11 Няма угодия

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Като живеете в място преди да е станало зона мрънкате че няма места, сега като има зона мрънкате че ви помагат и колите ще намалеят ама трябва да плащате 10 лв на месец (2 кутии цигари).. Няма угодия
  • 12 Ами

    28 3 Отговор
    Заслужава си го тъпия прост българин цялата София стана зона но така и не се правя ти проектират паркоместа прости овце не виждате ли че само ви доят доят плащате плащате плащате и нищо не се променя тъп селски овчи народ тъп селски овчи народ
  • 13 ББ ГС

    23 7 Отговор
    И аз съм за зоните защото София се пренасели
    Въпроса е друг :къде отиват събранине милиони и защо с тия пари не се строят подземни паркинги.Че крадеде ,крадете ама по малко бе

    Коментиран от #28

  • 14 Ама това са добри новини...

    8 16 Отговор
    Ще има ред и цървулите ще редуцират престоя си с автомобили в София. Както в повечето бели държави, при нас е прекалено либерално даже. Синята зона 4 лв., зелена - 3 за час престой. Да не се допускат и автомобили под Евро 4

    Коментиран от #18

  • 15 тиквочът

    10 3 Отговор
    Трябва да се пълнят чекмеджета..., ако може и в неделя.
  • 16 Джони

    10 2 Отговор
    Ако общинарите си плащат и те никога няма да гласуват такива безумия.
  • 17 Гост

    19 1 Отговор
    Това са поредните лобистки решения ,които взема общината.Рекет на хората.Защо не разчистват изоставените коли,не въведат ред за паркиране по улиците където не е зона ами само гледат да пълнят джобовете?! Зоната не ти помага да паркираш защото нямаш конкретно място ами се надпреварваш със съседа ,кой пръв ще паркира.Поредна глупост.Честито на всички засегнати.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бегай на село

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Така ще е, след като много провинциалисти станахте софиенци, за съжаление и ти не си Последния Софияниц от провинцията !
  • 20 Money makes the world go round

    11 1 Отговор
    Алчността няма край...
  • 21 боки

    17 2 Отговор
    Не е истина какви глупаци има!Радват се че ще си плащат престоя на улицата..В норналните държави синя зона има само в историческия център на градовете,а у нас обхваща целия град!И освен това когато общината издава разрешително за строеж ,задължително се изисква да има поркоместа в сградата а не да се чудиш къде да спреш,като у нас...

    Коментиран от #23

  • 22 Гоуст

    6 10 Отговор
    Постоянно трябва да е зона, и тройно да поскъпне. И данъците на всякакви таралясници трябва да скочат десетки пъти. Има-няма ганЮ работа, но от чадящия чип-тунингован 15-годишен немски премиум и/или ЖиБ не слиза. Ми да си плаща като иска. За другите градове и извън тях както и да е, обществен транспорт няма. Но точно София е доста уредена, поне в по-голямата си част. Аз съм с две коли и си стоят в гараж повечето време. До центъра - метро, тролей, Спарк понякога и това е. Е, не съм играч, но отдавна не ми пука какво мислят другите за начина ми на предвижване, важното е да ми е удобно.

    Коментиран от #33

  • 23 Гоуст

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "боки":

    Глупости. Последно в Лондон бях, 15 паунда на ден само да влезеш в централната зона, която е 7-8км в диаметър. Отделно си търси къде да паркираш (което е още по-скъпо). И май евро 3 автомобил ако те хванат вътре, ще ти скъсат шушоните от глоби, а те ще те хванат, имат камери навсякъде.
  • 24 Ташунко

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "шоп":

    Колко жaлъk...
  • 25 Bella Ciao

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "golo":

    ти па ако мислиш че пак няма да обикаляш, само дето тоя път ще си плащаш и по 100 лв на година за обикалянето и паркирането :)

    Коментиран от #32

  • 26 Хечко от Жатец

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "golo":

    Бacи колко се кефя, че от няколко години се махнах от тоя keнeф София!..
  • 27 Петър

    9 2 Отговор
    Излючително ненужно решение!
  • 28 Мукар Мангес

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "ББ ГС":

    Може и надземни сгради-пакринги на поне 7-8 етажа, каквито има навсякъде в цивилизования свят!!! Но само да щавят е най-лесно!
  • 29 татт

    5 1 Отговор
    И на тези не им стигат парите, понеже вдигнаха всички стоки и хранителни и топло и подобни надписват, стана по-скъп живота и всеки избива от където може, а и заплатките са им големи, значи за нас обикновените хора, дето бачкаме като волове по цял ден за около и под 1000лв на месец остава да СВАЛИМ КАЧЕСТВОТО и да си почиваме по време на работа, естествено без да ни усетят и това да е НАШАТА КОНТРА МЯРКА, понеже нямаме къде другаде да ударим, да ударим в качеството ... оядоха се и продължават , нямам думи - хората едвам връзват месеца и за заборчели здраво, а те спирка нямат!!!
  • 30 Визуализатор

    0 2 Отговор
    И 24ч да го направят Нашите и Вашите ще си паркират безплатно/без стикер-хартиен или електронен/ .Защо ли? Защото е така!
    Другите ще си плащат и ще търсят места. Защо ли? Защото е така!
  • 31 До тъпия шоп

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "шоп":

    абе ей, мишка, я ела да видиш как не мога да си паркирам пред собствения дом в центъра, дори със зона.. Пълно със служебни абонаметни, гаражи и въпросните селяни, които коментираш. Селянин си ти !
  • 32 селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Bella Ciao":

    да, именно, но как да им го обясниш, като са прости...
  • 33 Румен

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гоуст":

    И на мен не ми дреме нито за начина ти на живот,нито за мнението ти.
  • 34 Я па Я

    2 1 Отговор
    преди да разширяват зоните да кажат колко безплатни паркинги са направили с парите от зоните ,или те са само за колчета и табели?
  • 35 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Кметицата каза,че с парите от ПЗ ще направят гаражи.Сигурно има предвид,че много шефчета от Общината ще си купят гаражи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове