Last news in Fakti

11 Декември, 2020 21:30 2 369 43

На Балканите вярват в конспиративните теории за коронавируса

  • ваксини-
  • пандемия-
  • конспирации

Изследване сочи и спадане на подкрепата на България за Европейския съюз

На Балканите вярват в конспиративните теории за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа сочи, че повече от една трета от гражданите там вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса. В изследването участва Центърът за изследване на демокрацията. Според изследването доверието във ваксинацията е обвързано с доверието в публичните институции.

Изследването обхваща и държавите от Западните Балкани.

„Според данните 37 на сто от хората искат да се ваксинират. Но при тези, които споделят, че се доверяват на публичните институции, готовността за ваксинация надхвърля 50 на сто, което е показателно“, посочи в „Преди всички“ по БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„На Балканите процентът на хората, вярващи в конспиративни теории е по-висок от тези в Централна Европа, като в България този процент е 40 на сто – като една от теориите е, че вирусът не съществува изобощо. Като цяло има общо недоверие по тази тема", коментира още Владимиров.

„Повече от 2/3 споделят, че демокрацията е най-правилната форма на управление, но като се посочи, че става дума за либералната демокрация, само 40 на сто се съгласяват с това – тоест забелязва се едно неразбиране как функционират демократичните институции".

Според изследването подкрепата на България за Европейския съюз е спаднала с 13 на сто, този спад е значителен последната една година – подкрепата за членството в ЕС в момента е само 65 на сто, което е спад.

„Обясняваме си го с нарастването на общественото недоволство и обвързването на протестите в страната с „мнимата подкрепа“ на европейския елит към нашето правителство. За разлика от българите, почти 80 на сто от северномакедонците вярват в ЕС. Съседната ни страна е страната с най-високо одобрение на ЕС", поясни анализаторът. По думите му изглежда, че гражданите от страните в региона стават все по-склонни да вярват към всякакъв вид дезинформационни кампании, много от тях свързани с Русия.

Според данните Китай е враг само за Чехия, като останалите държави не възприемат Китай като заплаха. В България има най-голямо доверие в политиката на Русия и Китай.

Изследването показва още, че 4 от всеки 10 граждани от Централна и Източна Европа смятат, че НАТО провокира Русия като изгражда военни бази в близост до нейната територия - като при българите 80 на сто вярват в това.

Мартин Владимиров обясни тези данни с активната роля на пропагандни канали на Русия и Китай, което изкривява една по-умерена позиция на българите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 важно

    15 7 Отговор
    Истината за коронавируса и лъжите на големите вериги в България:

    https://www. youtube. com / watch?v=cWoGV-_-dxA

    Коментиран от #25

  • 2 Centurion

    59 6 Отговор
    Дали вярваме в конспирации,да вярваме,както не вярваме ,че вируса има случаен и естествен произход и характер!На балканите не ядем вафлите с опаковките!!!

    Коментиран от #39

  • 3 Патент WO/2020/060606

    43 5 Отговор
    Фактите гледайте, няма конспирация! Прочетете, какво следва, патент 060606 на БилГея и после пак да казват, че било "конспирации" ! Медиите мълчат услужливо, но на вас не ви пречи, вържете 2 и 2 ! Западняците са бесни, че източноевропейците поне част от тях все още могат да мислят, задават въпроси, опъвст се, но явно това, ще се промени много скоро!
  • 4 Голем смях

    6 51 Отговор
    Не случайно това са най-първобитните държави в Европа.Машинки за биологичен отпадък.

    Коментиран от #6, #15, #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боклука

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    ...ти ли си,бе!???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Hoho Boho

    23 3 Отговор
    Според данните Китай е враг само за Чехия..

    ..А гробарите са ВРАГ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ
    Крадат със скорост над 10 млрд на година.
    Умираме
  • 9 Веселяк

    2 23 Отговор
    ".. Повече от 2/3 споделят, че демокрацията е най-правилната форма на управление, но като се посочи, че става дума за либералната демокрация, само 40 на сто се съгласяват с това – тоест забелязва се едно неразбиране как функционират демократичните институции".
    Ха, добре са ни описали. Хем не разбираме, хем се правим на големи умници и тарикати!
  • 10 Петьо Петров

    19 5 Отговор
    Не знам кой и как е правил това изследване,но звучи доста недостоверно,поне според мен. Трябва да си неадекватен за да отричаш наличието на този вирус,но това важи също така и за тези,които не виждат,че се използва повече политически,отколкото в полза на здравето на хората. Колкото до недоверието в ЕС бих казал,че процентът е доста по-висок. Ако се направят референдуми във всяка страна членка,ще е много по-ясна картинката. Колкото до доверието към Русия и Китай,това вече са чисти внушения от страна на автора. Всеки си има пристрастия,но има и интереси. А балканския манталитет е доказал,че интересът клати феса!

    Коментиран от #14

  • 11 Iviviv

    33 6 Отговор
    Короната е най голямата тъпотия няма умрял от тази тъпня защо СЗО забрани ха аутопсията. Не спазвате никакви малоумник ограничения бъдете свободни.

    Коментиран от #19

  • 12 среднощен

    22 3 Отговор
    Австралия започна да задава въпроси на Китай във връзка с Ковит-19...? В отговор Китай наложи на Австралия мита за внасяните стоки от там /освен на желязната руда/ - 200%...? Мълчанието на правителствата по много въпроси поражда недоверие... Мълчанието на производителите на ваксини по много въпроси - също... Как няма да се ширят "конспиративни теории"...
  • 13 Рошко

    36 2 Отговор
    На истината вече и викали конспирация на балканите, кого заблуждава те бе мисирки, а не давате и казвате защо стачкуват във Франция и изобщо на запад, сигурно щото и те не вярват,
  • 14 Рошко

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Не го отричам, но е преекспонирсн хеле пък тука хората не умират от него а заради него, и за какво за пари, тези които трябва да ни лекуват вече ни довършват

    Коментиран от #16

  • 15 За Голем смех

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    А ти си самородно злато! Тъмнокафяво,което не потъва.
  • 16 Петьо Петров

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Като казах политически,точно това имах предвид.Политика без финанси е невъзможна,а това е златна мина за тях.Като допълним и главната/според мен/цел, централизирана глобализация, всичко си идва на мястото.
    Бъдете здрав!
  • 17 123

    23 2 Отговор
    Що пък трябва да вярвам на мейнстрийм теориите? Що трябва да вярвам на БТВ и Нова? Всички теории извън мейнстрийма наричат конспиративни.
  • 18 Hoho Boho

    13 2 Отговор
    Ваксината предизвиква СПИН!

    Публикувано във факти.бг:
    Австралия се отказа от COVID ваксина заради фалшиви положителни резултати за ХИВ.

    Това е манипулация.
    Ако тестът показва, че си положителен означава, че си заболял,
    т.е. имате СПИН заради ваксината, но това все още не е проучено детайлно.

    Иначе за какво правят тези тестове?
    За да Ви кажат, че са фалшиви?
  • 19 Моладжия

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "Iviviv":

    Свободен ще си само в гората. Иначе ще се съобразяваш с обществото
  • 20 Това за НАТО и провокациите е не 100,

    18 3 Отговор
    не 120, ами 1120% вярно, от Андромеда се вижда че американците провокират Русия от години с изграждане на бази, какви ли не санкции и тн.
    Относно доверието в ЕС вероятно е не повече от 30тина процента на фона на пълното безхаберие на ЕС към случващото се у нас и мълчаливо си ни казват че сме си клоаката на Европа и винаги ще сме си там. На тях им е важно само да ни заробят с всичките пари, които дават по проекти и които после ще трябва да връщаме (ей тогава каква забава ще настане охааа).
    За конспирациите, тези резултати само показват че западната либерастка политика и пропаганда им е промила мозъците до такава степен, че не могат да видят на половин метър пред носа си и вярват сляпо за ваксини, за всичко. Вирус има и е той е изключително опасен за някои групи от населението, но едновременно с това се ползва до откат за икономически и политически цели. Да не говорим че почти сигурно вирусът е създаден от хора или поне модифициран от тях. Накрая за ваксината, не от Андромеда, а от другия край на Вселената се вижда че е напълно нетествана и противопоказна, от 65 човека контролна група двама починали, останалите тежки алергични реакции, че то от короната не са толкова зле резултатите...но иначе била яко тествана и сигурна. Една ваксина се създава поне 5 до 10 години и пак не се знае колко е ефикасна докато не минат още 5 след ваксинациите. Даже и да е ефикасна няма да предпазва от разпространение на вируса, напротив тези които са ваксинирани ще станат прен

    Коментиран от #21

  • 21 Продължение

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Това за НАТО и провокациите е не 100,":

    ...ще станат преносители като децата, ще боледуват леко или няма да боледуват и само ще разнасят, така вирусът ще се разпространи още по-бързо
  • 22 Фаро

    22 4 Отговор
    Ние на балканите винаги сме били прави за всичките гафове по света.На останалия свят визирам Европа и САЩ не им допада нашето правилно и задълбочено мислене.Те искат да сме дебили,като техните граждани,но това няма как да стане.Ние на балканите дишаме балкански въздух и пеем хайдушки песни

    Коментиран от #26

  • 23 Иво Христов

    5 11 Отговор
    Как 80% дебили мислят задълбочено. Да се смея ли ,да плача ли????
  • 24 сироп

    16 3 Отговор
    Как така за 30 и няколко години не откриха ваксина за СПИН, а за 8 месеца направиха ваксини за Ковид 19. Само забележете времевите интервали. Вируса на СПИН също бе пуснат, но от американците.
  • 25 Пффф

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "важно":

    И чия е тази истина ? Даваш ли си сметка изобщо ? Всеки може да направи клип и да си изложи вижданията . Ще си намери и подръжници , и ще си измисли и свидетели . Нямате представа в кви малоумщини вярвате
  • 26 Пффф

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Фаро":

    Дрън-дрън ярина !!! Толкова правилно мислим , че животът ни е прекрасен заради такива мислители и всеки бяга там в онези държави с глупаците , щото ни е хубаво да сме овце и да бъдем зомбирани като тях
  • 27 :))

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    Фашизоиди, ще загубите и тази война. Усещате ли го вече?
  • 28 ак47

    19 2 Отговор
    Истината скоро ще излезе на светло, и тогава всички лъгали за опасността от ковида ще си носят последствията на оня свят без изключения!
  • 29 КОНТРАТА

    20 1 Отговор
    Мисля, че имам право да вярвам в каквото си искам и не ме кефи разни еврогейове да ми дават наклон на убежденята ми!
  • 30 ХАХАХА

    10 2 Отговор
    КОНСПИРАЦИЯ КОНСПИРАЦИЯ АМА ВАКСИНКАТА ВЕЧЕ Е НАЛИЦЕ,НАЛИ Е КОНСПИРАЦИЯ,ПЪК И ДА НЕ ДОБАВЯМ ЧЕ В ИСТОРИЯТА НА ВАКСИНИТЕ НЯМА ТАКАВА КОЯТО ДА СЕ СЪХРАНЯВА ПРИ -71 ГРАДУСА,АКО Е ПО ВИСОКА И СЕ СЪХРАНВА КАКТО НОРМАЛНИТЕ ВАКСИНИ ВУРУСЧЕТО УМИРА НАЛИ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО?
  • 31 Neo Nac

    15 1 Отговор
    От Брюксел 12 години поддържат един престъпник на който му знаеха минало още тогава и му дадоха пари на всичкото отгоре. Как да имаш вяра на структура която поддържа престъпник?
  • 32 ха ха ха

    12 2 Отговор
    Нека си говорят... не ни пречат, ама ваксина тук няма да пласират!
    😎
  • 33 Qoplj

    5 5 Отговор
    Няма конспиративни теории, хората умират. На управляващите в Балканите и по-точно в България не им пука. На първо място сме по смъртност в ЕС вече. герб болклуци!
  • 34 Лагабунга

    8 2 Отговор
    Божа работа ! Който се ваксинира - губи , който не се ваксинира и устой - печели - просто е ! Ще си отидат два типа хора . Едните ще са тези ,който не знаят истината и не е имало кой да им я каже , и вторите ще са тези свръх привързаните към материалното (алчните) ,който сляпо изпълняват всички заповеди спуснати от всеки по -силен от тях/висшестоящ само и само да не си загубят комфортизмат ! Т.е искам да каже ,че от една страни е хубаво ,че ще се случи прочистване на планетата земя от плевела ,който и без това ще ни пречи за напред ! Сатана започна да си прибира свойте ,,хора"
  • 35 Така...

    5 0 Отговор
    ...изобщо не става въпрос за конспирации. Просто политическите манипулации покрай този вирус са очевАдни! Трябва да си доста наивен човек, за да не забелязваш злоупотребата. Отвсякъде прозира политически слугинаж. Пропаганда и откровени лъжи заливат обществата, но е прекалено явно и по-голямата част от народа не им се "връзва"
  • 36 Фактите

    3 0 Отговор
    През юни месец канадски журналисти се добраха до информация за командировани лаборанти които през 2019г са посетили уханската лаборатория. Лабораторията в Уинипег е с най-високо ниво на сигурност и единствената с лиценз за работа със силно патогенни вируси. По силата на закона за публична информация, журналистите принудиха държавната лаборатория да излезе с официална информация. От там признаха за тази командировка но отрекоха да са пренасяли щамове на корона вирус. По документи лаборантите са занесли в Ухан щам на ебола за научни изследвания.

    През юли Фигаро писа за разследване на френски журналист който е проследил участието на френските власти в създаването на лабораторията в Ухан. Оказа се че лабораторията в Ухан е идея на френската академия на науките която решава да делокализира скъпо струващата поддръжка на вирусна лаборатория от високо ниво. Голяма част от финансирането на тази лаборатория е осигурено от френската държава.

    Преди няколко месеца в САЩ избухна огромен скандал в университетските среди. ФБР и данъчните служби са проследили незаконно финансиране на един от най-признатите вирусолози на земята, професор в Оксфордския университет. В продължение на две години той е получавал грантове по 50000$ месечно от уханския технологичен институт за участие в научна изследователска дейност. Тъйкато лабораторията му е финансирана от федералните власти не е имал право да получава и чуждестранно финансиране което той е прикривал от данъчните. Повдиг
  • 37 Фактите

    5 1 Отговор
    ... Повдигнати са му обвинения и го чакат 10-20 години затвор. Той отрича да е участвал в експерименти с корона вируси....

    До момента САЩ, Канада и Франция имат връзка с Ухан. Трябва човек да е много наивен за да им повярва че вирусът се е появил по естествен начин.
  • 38 Просто

    1 0 Отговор
    Обобщиха всички вируси и болести... и сега всичко, от което се мре и боледува, е под един знаменател - викат му Ковид19 (кодирано подигравателно словосъчетание, което означава : “погледни овцете как се предават”)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Smooth Jazz

    3 0 Отговор
    Център за изследване на демокрацията - пълен смях. Все едно на времето да е имало център за изследване на комунизма или център за изследване на социализма. И много интересно, след като се посочило, че става въпрос за либерална демокрация само 40% се съгласява ли с това и имало неразбиране как работели демократичните институции. НАПРОТИВ! На хората вече им е пределно ясно какво е либерализъм и либерастия, и дори ми се струва че този процент е доста голям. Демокрация Да, но не и либерална!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Centurion

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Политолог":

    Ние не сме изостанали,нас ни ограбват това е причината за лошото ни финансово състояние!!!Злато, Еленергията,вериги, бензиностанции,и хипермаркети; прочие.Тук все още има будни и мислещи хора,за разлика от САЩ,кадето в упътването ма хладилник е посочено в позиция едно-ВРАТА!!!
  • 43 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    През 2019- се появява опасен вирус...
    През 2020- се пазим от вируса..
    През 2021- ще се пазим от ваксината ...
    През 2022- ще пазим от ваксиниращите....
    През 2023 ще се пазим от ваксинираните...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове