Last news in Fakti

15 Март, 2021 12:53 2 173 36

Марешки: България може сама да произвежда ваксини

  • веселин марешки-
  • ваксини

Още преди промените, България бе сред най-големите производители на лекарства в Източна Европа

Марешки: България може сама да произвежда ваксини   - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Броени дни след като изпрати отворено писмо до премиера, относно неотложно договаряне и доставки на ваксини, налични по света, но нерегистрирани в ЕС, лидерът на ВОЛЯ излиза с ново предложение.

„Българското правителство трябва да направи спешни постъпки за местно производство на ваксини по чужд патент. Очевидно, че има огромна криза с доставките, а все повече специалисти твърдят, че имунитетът е сезонен и трябва да се подновява ежегодно като при грипните ваксини. Това означава, че ще сме в същата криза наесен. Добрият стопанин работи с планиране няколко крачки напред. Стига сме гасили пожари! Тук не става дума за политически сметки, а за човешки животи”, заяви Марешки.

Още преди промените, България бе сред най-големите производители на лекарства в Източна Европа. И днес в страната има десетки производствени мощности собственост на български и чужди компании. Единствената държавна фирма в този списък остана "Бул Био - НЦЗПБ", но пък за сметка на това тя е специализирана в производство на ваксини.

Факт е, че в България има нужния капацитет и експертиза за подобно производство, но не и без активната роля на държавата. А че е напълно възможно да се направи е отвъд съмнение, след като преди броени дни стана ясно, че руската Sputnik V е договорено да се произвежда в Италия, Испания, Франция и Германия, още преди да бъде одобрена за употреба в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яреш ки

    16 4 Отговор
    Ярешки може сам да произвежда ваксини!
  • 2 SARS

    29 2 Отговор
    ЕС започва преговори за закупуването на ваксината "Спутник V" !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вирус

    11 7 Отговор
    Да, то е като майонеза. Бъркаш и готово!
  • 5 DADDY COOL

    13 4 Отговор
    МАГАРЕШКА ДОЗА ВАКСИНА ЗА МАРЕШКИ😬😬😬😬
  • 6 Управляващите са мафия

    15 1 Отговор
    Ялови. Там ъкъл няма , има селски интереси.
  • 7 Българка

    23 0 Отговор
    Къде беше тоя червей, когато Оот АБВ предлагаха на правителството да подадене документи и влезе в преговори за производство на ваксини? Трябваха му месеци, за "стопли" реотана предизборно. Защо докато лъскаше стола в НС не направи това предложение?
    В затвора- да си излежиш 4 години за лихварство и рекет.
    Имам чувство, че едно от изискванията на върхушката е водачи на листите им да са престъпници
  • 8 Може

    15 0 Отговор
    и ще се продават на бензиностанциите на Марешки с акциз. То от ЕС са планирали тази държава вече да я няма, камо ли да ни позволят да си направиме ваксина. Реално към момента БГ е закрита.
  • 9 БАЦЕТО

    5 3 Отговор
    БГ произвежда съвсем друг вид ваксини и е невъзможно да прави вирусни или поне не в близките 2-3години, ама това един тапет като маршки няма как да го проумее

    Коментиран от #24

  • 10 ВАРНА

    4 0 Отговор
    МАРЕШКИ Е МНОГО ОТВ0РЕНО ХЮМХЕ
  • 11 провинциалист

    10 0 Отговор
    "Още преди промените, България бе сред най-големите...", само че след промените много влиятелни интереси имат интерес вече да не е, а т.нар. народни избранници избират чинно да козируват и после да ни заливат с врели-некипели... А аз тебе не съм те избирал.
  • 12 Хаха

    11 0 Отговор
    МАРЕШКИ,КАТО ВЛЕЗЕШ В ЗАТВОРА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАШ БЕЗПЛАТНО ВАКСИНИ! ИТАЛИЯ ЩЕ ПРАВИ СПУТНИК 5,НО В БГ С ТАЯ КОРУПЦИЯ-АБСУРД! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИНВЕСТИРА ТУК ЗА НИЩО! ЗАЩО???
  • 13 onq s konq

    3 1 Отговор
    XA XA XA...магарешки щял да я произвежда двойно по-скъпо и некачествено....
    само за верните му пенсионерски последователи на гориво и лекарства
  • 14 ГОРСКИ

    5 0 Отговор
    Няма друг така нагло да се натиска да стане депутат,само ти със твоите далавери !!!!!
  • 15 Елвис

    5 0 Отговор
    Можем у лютеницата и киселото млеко да я слагаме! А и у македонската наденица...
  • 16 Манафоглу

    4 3 Отговор
    По голяма глупост не бях чел.Абе Магаре-шки, то дебила не може да отгледа един домат за да се наяде ти за някави ваксини говориш.А да за да "усвоиш" едни кинти може, ама ако Баце гти ги даде.
  • 17 xaxaxa

    5 1 Отговор
    То това да не е чушкопек, бантускотове?
    Хахахахахахаха

    Сръбският президент Александър Вучич е постигнал договорка да се организира съвместно производство на китайската ваксина Sinopharm
    Така Сърбия ще стане първата държава на Балканите, която произвежда два вида ваксини. По-рано беше постигнато споразумение с руснаците за производството на „Спутник V“, което ще започне на 20 май.
  • 18 123

    4 0 Отговор
    Магарешкия си мисли че е все едно да бъркаш лютеница.
  • 19 Магарешки

    7 1 Отговор
    В момента строя в морската градина във Варна сграда за произвеждане на Българска ваксина. Много пречки имам от разни неправителствени организации , (иначе правителствените всички си имат чекмеджета). Правя всичко за благото на хората , ако не ми вярвате , питайте ме пак! Вярно е , че имам и присъда и когато и да ме приберат в Университета на живота все ще е късно и за какъвто и срок да е все ще е малко , ама иначе съм честен батакчия!
  • 20 Магарешки,

    11 3 Отговор
    Преди 30г. имахме държава, сега сме колония на джендърите с услужливо наведени управници. Какви БГ ваксини, какви пет лева бе нашия.
  • 21 Българин

    1 9 Отговор
    Много русоидни рептили пишат тук!
  • 22 Топ

    5 0 Отговор
    ПЕЧАЛБАР АЗ НЕ МИСЛЯ ДА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА НИ БАЛАМОСВАТЕ! ИДЕ ВИДОВ ДЕН!
  • 23 Уйке

    4 0 Отговор
    Те па тоя буклук от кога започна да разбира от производство!
  • 24 някой

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "БАЦЕТО":

    Напротив, дори в момента се разработва изцяло българска ваксина!

    Коментиран от #33

  • 25 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Баш фармацефта ги разбира тия работи. Научи се да бърка бензин и нафта, колко му е да позабърка и некоя друга ваксина! Само да го оставят, гаранция, че ще предлага и Фризер и Модерна и Спутник на половин цена. Аптеките и ГСМ-те веднага ще се превърнат в пунктове за ваксинация при това с 20% отстъпка.
  • 26 Рошко

    3 0 Отговор
    Произвеждаше СЕ, сега фармацевтичната мафия не дава, трябва всичко да е внос
  • 27 Марешки

    3 0 Отговор
    То и горива мога да произвеждам 50% и 50% вода
  • 28 Маг Арешки

    0 0 Отговор
    Ваксината ще се добива от члена на добре напасло се добруджанско сиво, инатливо магарище.
  • 29 ЛЪЖПРЕДАТЕЛ

    3 0 Отговор
    единственото от което марешки не разбира е ЛЕКАРСТВАТА И ВАКСИНИТЕ ЗАЩОТО Е КАТО ЕДНОКНИЖНИКА - КРАДЕЦ ! В МОМЕНТА ТОЙ ОБЕЩАВА КОЙ КАКВОТО МУ ТРЯБВА , А ПОСЛЕ ..... ЗАБРАВИ !
  • 30 КРАДМАРЕШКИ

    4 0 Отговор
    Румeн Рaдeв

    В мoмeнтa Бългaрия приличa нa cтрoитeлнa плoщaдкa. Някaкви хoрa нocят мaтeриaли, други ги крaдaт, зaщoтo e тъмнo. Eдни хoрa cтрoят мaгиcтрaли, a cлeд тях ocтaвaт дупки, зaщoтo e тъмнo. Крaйнo врeмe e дa включим прoжeктoритe!"
  • 31 шопендар

    0 0 Отговор
    марешки рискува да се провали със излишен популизъм.ако наистина е професионалист,би трябвало да се е информирал че в България няма мощности за производството на такъв тип ваксини,да,в страната се произвеждат ваксини и то добри ,но техническите им възможности не са за ....ит.н.
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    хахаха,къде в заводите на разград,или в станке димитров,сега май е Дупница...Свежо име,що ли не се прекръссти бг на -Дупница,ще им отива! той ще построи -Завод???тук ,още чакате някой да ви даде вирус за анализ,а той ваксина...Може ,ама не сега....Някой друг век!
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "някой":

    Едно е да анализираш и изработваш,съвсем друго е да произвеждаш в огромен мащаб!
  • 34 Хахахахаха

    2 0 Отговор
    Това отдавна си го помислих и аз.
    Само че нашата фармацевтична промишленост отдавна я разбиха. Преди години, когато убиха директора на Трояфарм, на негово място не назначиха някой от заместниците му, които бяха с по-над 20г стаж в комбината, а някаква калинка с 2-седмичен менажерски курс. Не съм сигурен дори дали имаше и висше. А първата и работа беше да започне да разпродава материалите и машините на завода.
  • 35 4 април

    1 0 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката. И тоя също. Завинаги вън от властта
  • 36 Marinov

    1 0 Отговор
    БОЖЕ, НЕ Омръзна ли на Нашенци Политически МИЖИТУРКИ да ги БАЛАМОСВАТ със ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ и ОБЕЩАНИЯ за СВЕТЛО Бъдеще и Реално да ги ВОДЯТ към МИЗЕРНО Съществуване ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове