Last news in Fakti

21 Април, 2021 08:33 2 792 26

Доц. Кунчев: Явно всички векторни ваксини имат проблема за възможни тромбози

  • ангел кунчев-
  • ваксини-
  • тромбози

Той допълни, че ваксинираните с първа доза на "АстраЗенека" могат спокойно да си поставят и втората доза, тъй като няма съобщени странични реакции след втора доза

Доц. Кунчев: Явно всички векторни ваксини имат проблема за възможни тромбози - 1
Снимка: БГНЕС

Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза, но веднага след започването на употребата на "Джонсън и Джонсън", препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни. В България ваксината е на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че можем да я ползваме, заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Явно всички векторни ваксини имат проблема, че е възможно получаването на тромбози след поставянето им, отбеляза доц. Кунчев, но изрично уточни, че "шансът да получите тромбоза след "АстраЗенека" е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с коронавирус. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си".

Доц. Кунчев обясни, че точно това обстоятелство всява недоверие и нагнетява тежката атмосфера около ваксините.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че у нас е взето решение, идентично с това в Германия, Франция, Финландия и Португалия, а именно, че с "АстраЗенека" е безопасно да се ваксинират всички, с изключение на жени под 60 години с риск от тромбози.

Той допълни, че ваксинираните с първа доза на "АстраЗенека" могат спокойно да си поставят и втората доза, тъй като няма съобщени странични реакции след втора доза. Ако обаче хората се страхуват да си поставят именно тази ваксина, могат да поискат рнк ваксина, като е важно да припомним, че това трябва да се направи след 12-седмичен период.

По думите му, няма доказателства колко ефективен ще бъде имунитетът при ваксиниране с две различни ваксини, но няма и никакви доказателства, че подобна ваксинация крие рискове. Доц. Кунчев изрази увереност, че необходимото за България покритие ще бъде постигнато само с "Пфайзер", но не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

Доставките на ваксини за страната в следващите два месеца ще са такива, че ако се създаде организация дневно да се правят по 50 000 дози, можем да достигнем колективен имунитет още през лятото.

По думите на доц. Кунчев, независимо от заповедта за разпускане на Националния оперативен щаб, участващите в него продължават да изпълняват ангажиментите си. Той каза, че се наблюдава спад на заразените и хоспитализираните, но мерките трябва да продължат като не пречат нито на здравето, нито на икономиката. Вероятно до края на седмицата ще бъде представен новият начин на допускане на граждани - и български, и чужди, в България с отпадане на карантината. Ще опишем за кои страни това важи, при какви условия и с какви доказателства.

В България ще се влиза с PCR- тест или със сертификат за ваксинация, подчерта в заключение доц. Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 potamoss

    42 2 Отговор
    Намирисва на получени комисионни... Усещате ли???

    Коментиран от #11

  • 2 Факт

    36 8 Отговор
    Не всички, Спутник V, е вече в 30 страни и подобни данни за сериозни проблеми няма?!

    Коментиран от #15

  • 3 Някой

    27 1 Отговор
    E, защо само векторните? преди няколко дни имашпе проучване на Оксфордският университет. В приложената графика се виждаше, че РНК ваксините дават многократно повече тромбози от векторните. Ама за това не се говори. Не е политкоректно някак си. Все пак са маериакнски тези ваксини - трябва да спасяват света и да трупат милиарди на собствениците им.
  • 4 Мунчо Кратунчев

    26 4 Отговор
    Оказа се че Ковид е по безопасен от ваксините. Щото никой не е омрел от Ковид, а с Ковид. Ай закривайте я пандемията.
  • 5 Този кога

    21 1 Отговор
    Ще го смените???
  • 6 Проба Грешка

    18 2 Отговор
    "Който играй пичели" или ни пичели !
  • 7 Заразното зло

    15 2 Отговор
    Наботе се вие с тях, нали ви плащат за това. По-явен и продължаващ геноцид не е имало досега и сами се издават. А защо тогава продължават рекламите на убийствените отрови? Всички знаем отговорите.
  • 8 Шведски емигрант

    19 2 Отговор
    Швеция хвърля ваксините на Астра. В България ги прилагат? Какво е това нещо?
  • 9 Гробарски номерца

    19 2 Отговор
    Кухият кРАТунчев си противоречи сам и се оплита в собствените си лъжи.
  • 10 Smooth Jazz

    21 3 Отговор
    Русия отдавна правят най-добрите ваксини, векторни са, и е нямало проблеми до сега. Спутник V е направена на базата на вече готова друга векторна успешна ваксина. Но на вас ви е заповядано да не гледате в тази посока. Жалки сте.

    Коментиран от #18

  • 11 Гаргамел

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "potamoss":

    От кого бе умник????? Зас какво производителите да дават комисионни, като и така не стигат ваксините и пазара е огромен? Как па не почнахте да си ползвате главите по предназначение, а не да си носите шапките на тях бе???
  • 12 Гост

    5 2 Отговор
    Явно трябваше да проучите кога как и от кого е почната РНК ваксина и да закупите от нея а не да заблуждавате хората , че едва ли не този мерод е почнат преди година! Ала вероятно сте знаели ама цената не ви е харесала за разлика от астразенека! Защото си спомням как точно вие казвахте че сте поръчали най-много от нея защото са били най-напреднали защото стъпвали на основата на ваксината за ебола. Рнк методът е започнат преди 40 години ама това трябва да го знаете! Както трябва да знаете , че бионтех са готови с рнк ваксината за covid sars 1 товя преди колко време беше докторе??
  • 13 плащило

    10 2 Отговор
    Замириса ми на лъжлив, брадясал мръшляк! Тури си този кофит одзатъ!
  • 14 На кратко

    13 2 Отговор
    Предлагам всяка ваксина да се изпробва на НОЩ-ниците лично може и по няколко пъти за да е спокойно стадото.
  • 15 нннн

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Да, ама Спутник не е евроатлантически и политкоректен, смятат евроидиотите.
  • 16 Ивайло

    4 4 Отговор
    Проблемът не е само с безопасността на ваксината!

    Проблемът е със значително по-ниската ефективност в сравнение с РНК ваксините
    (ефективността на Джонсън и Джонън е едва 68.1% в Бразилия и 64% в Южна Африка),
    на Астра Зенека - 82%,
    на Модерна - 94%,
    а на Пфайзер - 95%,
    но също и с твърде дългия период на чакане до изработване на имунитет при векторните ваксини - 4 месеца чакане за имунитет при Астра Зенека в сравнение с 1 месец при Пфайзер и Модерна.

    И като се добави рискът от тромбози при векторните ваксини... негативите им стават твърде много.

    Срещу това властимащите ни изтъкват по-ниската цена и по-лесното съхранение.

    Хората това не ги интересува. Хората са в правото си да искат ефективна защита и по-висока безопасност!

    Дори и да си я плащат в пари - този вирус ни показа, колко е коварен и опасен и колко сериозно трябва да се отнасяме към мерките за защита, които вземаме..

    Коментиран от #19

  • 17 6697

    7 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Доц. Кунчев: Явно всички векторни ваксини имат проблема за възможни тромбози"
    Защото всички ваксини са о.т.р.о.в.и.
  • 18 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Smooth Jazz":

    Гинцбург вчера обясни защо Спутник не създава тромбози. Напълно научно и обосновано. Западняците не могат да пречистват добре своите ваксини и не щат помощ от Русия.
    А тоя човек....срам ми е да го слушам. Няма ли достоинство?
    А пък иска и да му доверяват хората.
  • 19 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ивайло":

    Абсолютно не достоверна и не актуална информация имаш.
    Спьтник вече е доказано с ефективност 97.1 процент. Пфаъзяр и Модярна с 90 плоцента. Астра - 74 процента, джонсън близо до астрата.
    Най важното е ! Спутник е ефикасен срещу всички засега известни разновидности. И срещу южно африканския в това число. Пфайзер искат 3 доса, модерна ще плавят нова. Т.е. сега не са ефикасни ли ?
    Яжте, каквото има.

    Коментиран от #21

  • 20 Скрий се

    5 0 Отговор
    Бе на дъвкан кондом 🤣🤣🤣 оплете се в лъжите си
  • 21 Ивайло

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Както вече казаха по-долу, Спутникът е полит НЕкоректен в ЕС и не е ясно, дали ще ни допуснат до него. Останалите данни , както си ги цитирал, са близки до казаното от мен.
    Ама нали и ти трябва да покажеш колко си знайко...

    Коментиран от #22

  • 22 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ивайло":

    Не, не се показвам. Наистина. Просто, явно, вие нямате достъп до алтернативната информация ни то за западните ваксини, нито за руските. Вчера имаше едночасово предаване с Гинцбург, а това е един компетентен, достоен и честен руски учен. Първо, нико лошо не е казвал за западните ваксини. Обяснявал за Спутник, която е разработил с екипа си. Няма да ви напишат и думата за това, къето е казал. Защото, ще разберете, че ви лишават от най доброто в света за вашето здраве в борбата с ковида. За момента.
  • 23 Прави се на оргинал, но тъп

    3 0 Отговор
    Открил "Америка". Естествено е след като РНК "бърка" в геномът на човека и се пренебрегва естествен подбор, имунна система и купчина други фактори. От чума, едра шарка, коремен тиф, холера да са спасили човека с ваксини? Да ваксината е оръжие срещу covid-19, но не за сметка на безвредност, ефикасност и сигурност. Това се постига с изследвания на резултати без бързане за сигурност 99%. Страничните ефекти тепърва ще се появят от несъвършенства на пряпаратите.

    Коментиран от #24

  • 24 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Прави се на оргинал, но тъп":

    Аденовирусът на човека е съществувал още преди да сме станали човеци. На него е основана руската ваксина Спутник. Доказано е безвреден в дългосрочния план.. така каза Гинцбург. Другите ваксини с неясна бъдеща история. Така аз мисля и те само аз.
  • 25 Още мърдам

    0 2 Отговор
    Астра и Пътник V все едно да сравняваме Опел Астра и Москвич Дванайстак
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    След повече от година мерки резултатът е никакъв...Това "нещо" Ковид-19, се преодолява с начина на живот и с Божията помощ.
    СОVID-19 (SARS-CoV-2) нe e ВИРУC, зaщoтo нямa ДНК. Зaтoвa ce кaзвa КOРOНA-ВИРУC. Имa чacтичнo РНК и вcъщнocт e oгрoмнa oргaничнa мoлeкулa c нeуcтoйчив cтрoeж, кoeтo вoди дo бeзбрoй мутaции... Eфeктивнa вaкcинa нe мoжe дa ce cъздaдe зaрaди БEЗБРOЙНИТE му мутaнти. В прирoдaтa ca рeгиcтрирaни НAД 1700 кoрoнa-вируcи, нaй-мнoгo пo живoтнитe...
    Cпaceниeтo e здрaв и cилeн oргaнизъм, кoйтo НE E ТРOВEН OТ ДOКТOРИТE C ВCEВЪЗМOЖНИ ХAПЧEТA ЗA ЩЯЛO И НEЩЯЛO C ГOДИНИ. Прилaгaхa oт НOЩ тeзи рecтриктивни мeрки зaщoтo другo нe мoгaт дa измиcлят, тъй кaтo в cлучaя мeдицинcкaтa и фaрмaцeвтичнa мaфия ca нaпълнo бeзпoмoщни...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове