Last news in Fakti

12 Май, 2021 17:48 2 198 31

75,9 млн. евро за България за справяне с кризата

  • react-eu-
  • никола шмит-
  • криза

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност

75,9 млн. евро за България за справяне с кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми (ОП) по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България и 57,5 млн. евро на Швеция за справяне с последиците от пандемията.

Комисарят отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит заяви: „Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване."

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Одобрените днес решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса.“

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU.

Освен това българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение. Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети, а 30 % от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по ЕФРР, ЕСФ и ФЕПНЛ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 3 Отговор
    Бойко ,тикво проста,чакам те ! БАЙ СТАВРИ !!!
  • 2 И докъде

    19 6 Отговор
    Ще стигнат тези пари? Май до най близкия джоб по веригата...
  • 3 Някоя си

    38 3 Отговор
    Може би затова днес отстъпилия от длъжност бивш премиер ,не беше в настроение!!! Той си тръгна и парите потекоха,ех бате Бойко,не можа да лапнеш и тези,пусти късмет!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Врачка

    29 2 Отговор
    А къде са дарените фурми на БЧК? Иван —Пилето ги продал за да поръчва “евтини” плеймейтки от 5000 лв. за почерпка на Методиев Борисов.Хахах.
  • 5 Ал Бунди

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някоя си":

    Те па едни пари. По същите програми гърчолята ще вземат над 800млн, а за нас едни кирливи 75млн.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 БОЛШЕВИК

    24 3 Отговор
    14 години България в ЕС, а аз още не съм видял някаква помощ да стига до мен и моето семейство. С всяка изминала година ставаме все по-бедни и по-бедни.

    Коментиран от #8, #16

  • 7 Някоя си

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Бунди":

    На гърчолята ще дадат и 2 милиярда и парите ще достигнат до народа им,а нашия като се е доказал ,че е кРАДЕц,кой ще ни даде повече? Важно е парите,,макар и малко да достигнат до нуждаещите се ,а не да се приберат в шкафчето!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Киро Битоня

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Абе то и аз така. И както е тръгнало, няма и да видим. Ама ако е да ти вземат, като лешояди ще те налетят. Аз досега за толкова години една стотинка не съм видял от тая държава. Държава е силно казано, ''територията на мафиотите'' е точното определение.
  • 9 писна ми

    10 3 Отговор
    Ей сега едни тарикати ще грабнат едни пари под формата на разни "проекти", обучения и тем подобни "изобретения".
  • 10 Ал Бунди

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някоя си":

    Да стигнат до нуждаещите се. Да, вярно казваш и съм съгласен с теб. Абе като знаеш каква е кочината, където живееш....нима не знаеш че има нуждаещи се, ама има и по-нуждаещи се. Така че, кога ли ще ни ''напраат'' като гърците, както се бе зарекъл Боко. Някога, ама не сега.
  • 11 аййй боче

    8 1 Отговор
    нали ни плашеше, че ще ни спрат всички средства, ако тебе те няма. И без тебе слънцето изгря и ще изгрява, а ЕС отдавна не се интересува от тебе. Личността няма никакво значение за ЕС. Програмите са си програми. Язък за гърбавите, които повтаряха опорките ти, че си и вярваха!
  • 12 Майна

    7 3 Отговор
    Толкова сте ,,изпростяли,,, че дори не виждате за какво са тези помощи -за онлайн обучение !!! Това нещо говори ли ви??? РЕШИЛИ СА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЧЕ ТОВА ЩЕ ВЕЧЕ ЖИВОТЪТ...ДЕЦАТА ЩЕ БЪДАТ АСОЦИАЛНИ, ОБУЧАВАНИ ВКЪЩИ! ЕС Е ПРОВОДНИК НА ЗАТРИВАНЕТО НА ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО

    Коментиран от #14

  • 13 я млъкни

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ал Бунди":

    България почти 76 милиона, Швеция 57 милиона и половина, а Гърция 800 милиона!!! Я се разкарай!
  • 14 ти коя

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    статия чете! За справяне с пандемията са.

    Коментиран от #17

  • 15 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор
    През 1989г. бях на 16 години - мислех, че идва нещо по-добро, малко след това почна ограбването на влоговете със смяна на парите и инфлацията, после почна приватизацията и безработицата, дойде да влизаме в НАТО, и като дойде ред за ЕС вече знаех, че нищо добро не може да ни очаква в бъдеще. Сега единствената надежда ми е, да се разпаднат ЕС и САЩ.
  • 16 NeXu s

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Щом сте бедни, значи сте яко некадърни и неуки! Мен би ми било обидно да чакам чужди пари, които не съм изработил!

    Коментиран от #18, #22, #28, #30

  • 17 Майна

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ти коя":

    Ти не знам изобщо дали четеш, а пък камо ли да мислиш

    Коментиран от #19

  • 18 БОЛШЕВИК

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "NeXu s":

    До 1989 г. не бяхме бедни, след това бяхме ограбени и обедняхме - не четеш ли?
  • 19 щом говориш

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    в женски род, ясно! Цвето , ти ли си, ма!

    Коментиран от #21

  • 20 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Че залебиме и од таа сергиа слет два месеци дее! Благодариме ЕУ!
  • 21 Майна

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "щом говориш":

    Бойко, ма познали ма.., нали щеше да е ,,конспирация,,..

    Коментиран от #24

  • 22 ПоплювкоПапкин

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "NeXu s":

    За територията твойта констатация не важи. Тук и да си работлив и да си с образование трябва да си от ''нашите'' иначе- кучета те яли. Виж, ако ако кажеш че трябва да си крадлив и безскрупулен, за да си добре..ще си познал на 100%. А тия за ''американската мечта'' за работливия и предприемчивия, ги разправяй на капата ми. Не гледаш ли скандалите с Пилето с Илчовски..и това е само малка част орт айсберга.
  • 23 4783

    3 0 Отговор
    Италия ще вземе 2 милиарда евро по същата програма. За нас стинки….
  • 24 познах тЪ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    поцинкована кофо! нЕма конспирации, нали тА изхвърлих отвсякъде.
  • 25 Притча

    1 2 Отговор
    НЕ ДАВАЙ НА ГЛАДНИЯ РИБА! НАУЧИ ГО ДА ЛОВИ РИБА!!!
    Индианска поговорка

    Коментиран от #27

  • 26 76р5

    3 0 Отговор
    Всички доставчици на храна за бедните са фирми на ГЕРБ. Никой не знае колко от парите са били "усвоявани" по старите програми.
    Ако "новите" не крадат колкото ГЕРБ, парите може да стигнат за много повече хора.
  • 27 76р5

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Притча":

    Искаш 70-80 годишен пенсионер да го научиш да лови риба?
    Или завидя за единия топъл обяд на бедните?
  • 28 питам

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "NeXu s":

    Що не си стоиш оттатък? Тук ли дойде да хейтиш?
  • 29 що са 60 млн

    1 0 Отговор
    При нас кризата е от COVID и Буци в тандем , така , че пускайте още , с тия нема и 60 млн. за кое по-напред , кой от двата вируса да бориш.
  • 30 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "NeXu s":

    Не бе, може би просто са честни хора. А такива тарикати като теб ги знаеме..
  • 31 ЕГА ТИ И ПОДИГРАВКАТА!!!

    1 0 Отговор
    МАЛКО МАТЕМАТИКА : Демек ще ни дадат по 10,84€ на човек!!! Ако разделим 75,9 милиона € “помощ” за “възстановяване” на 7 милиона население!!!!!!!!!!!!!! ССЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 10€ НА ЧОВЕК!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове