Last news in Fakti

15 Август, 2021 04:23 10 480 40

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

  • хан тервел-
  • цариград-
  • спасява-
  • византия

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград - 1
Снимка: Архив

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прокопий

    138 2 Отговор
    едно време държавниците бяха войни и дипломати,сега са шоумени и пожарникари

    Коментиран от #34

  • 2 знаещия

    117 1 Отговор
    Един истински държавник , мислил далновидно....и не се е продал - на арабите.А сега е обратното.
  • 3 Слава Велика България

    104 5 Отговор
    Бранеше Европа от арабите - турците.

    Коментиран от #10, #22

  • 4 1111

    78 3 Отговор
    Хвала хана Тервела !
  • 5 Арабите правят три похода за Европа

    35 2 Отговор
    Първи около 666 втори около 1332 и третия около 1998 вече успешен както се казва на печелившите Че с Тито
    Хала раб Ка
  • 6 хайдутин

    91 3 Отговор
    Тези исторически факти се знаят от европейските дипломати или поне от техните съветници по исторически въпроси и тези призиви за преговори и компромиси към СМакедония са предателство и обида към България от "партньорите"от ЕС и САЩ .Ако бълг. ханове са били такива страхливци и чуждопоклонници като днешните ни политици, нямаше да има държава България .

    Коментиран от #7, #8, #24

  • 7 .........

    13 40 Отговор

    До коментар #6 от "хайдутин":

    Ние сме наследник на 3-тата българска държава. Не на 1-вата. То ест сме руска губерния, колкото и да не се харесва това.. сан стефанска Б ългария е създадена от Русия.

    Коментиран от #11, #17, #18

  • 8 TROY

    62 4 Отговор

    До коментар #6 от "хайдутин":

    Няма да забравя как пожарникаря танцува със саби във Саудитска Арабия.. Срам.
  • 9 БГ 2021

    31 6 Отговор
    За това “западняците” толкова ни ТАЧАТ, че близо 500г ни оставят на “Светските прогресивни” хора!!!
    И до ден днешен се правят на луди, че нищо е нямало!!! Сега и “макетата” ще “ОПРАВЯТ” и нас ....., кучетата да ни ядът!!! Ще се момиче да ни пишат, че сме имали мирно съжителство и сме недорязани!!! :(

    Коментиран от #30

  • 10 Д'мин

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Слава Велика България":

    Двата етноса нямат нищо общо...освен религията, която първите дават на вторите!
  • 11 хайдутин

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от ".........":

    Да бе, руснаците сами бяха в Сан Стефано, а кой спря Русия да смаже окончателно Османската империя...не пиши глупости и не изопачавай историята
  • 12 Сатъра на Хана

    12 3 Отговор
    И не само това сме направили , ами Българите сме участвали Активно в създаването на Русия :) ...Всеки Русофил и Русофоб може да направи Гугъл на
    ...... 500 Русских фамилий Булгаро - Татарского Произхождения Альфред Хасанович Халиков
  • 13 Росен плевналиев-подгата

    5 6 Отговор
    Искам хан тервел да ми разпори гасса
  • 14 Пенсионер 200+50 изборни

    24 5 Отговор
    В СТАРИ ВРЕМЕНА, АКО ХАНЪТ НЕЩО СГРЕШИ И НАРОДЪТ Е ЗАСТРАШЕН ОТ НЕГОВАТА ПОЛИТИКА, ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ ГО УДУШВАЛ С КОПРИНЕНО. ВЪЖЕНЦЕ (ХАНСКА КРЪВ НЕ СЕ ПРОЛИВА)! ДНЕС БОКО КРАТУНАТА УБИ С БОЛЕСТИ И ГЛАД ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ, НЕ БЪЛГАРСДКИ ГРАЖДАНИ И ОЩЕ Е ЖИВ! СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА КОБУРГА, СТАНИШО... НАРОДЪТ ЗНАЕ : ВИДОВ ДЕН ИДВА - ПОНЯКОГА ЗАКЪСНЯВА, НО ВИНАГИ ИДВА!
  • 15 ГОООООЛЯМА ГРЕШКА Е НАПРАВИЛ

    13 7 Отговор
    КУБРАТ.ТРЯБВАЛО. Е ДА СЕ СЪЮЗИ С АРАБИТЕ.ТЕ СИ ДЪРЖЪТ НА ДУМАТА.НЯКОЛКО ВЕКА ПО КЪСНО ДОКАТО ЧАЛМИТЕ ПРЕВЗЕМАТ БЪЛГАРИЯ КОНСТАНТИНОПОЛ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА....,

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Тра ла ла

    22 1 Отговор
    Пак "неточности". Умишлено или не, но упорито се насаждат.
    1. Българският владетел не се е титлувал хан. Това е азиятска титла на номадските народи. Истинската е КАНАСЮВИГИ или КАНАСУБИГИ, съкратено КАНАС. От там идва и по - късното КНЯЗ.
    2. 681г. не е основана България, а победата й във войната с Византия. В Именника на Българските владетели пише датата на основаването на Стара Велика България - 23.08.165гл от Канасювиги Авитохол. Никой няма да нарича една новообразувана държава "Стара". Старата родина на България е планината Имеон, днешен Памир и Хиндукуш. Столицата й Български Балх се е намирала в днешен Афганистан. Градището стои до ден днешен и народите в близост го знаят това много добре, за разлика от нас.

    Коментиран от #19

  • 17 Айде

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от ".........":

    вЪрви улево бе, bунак!.
    Не може нещо да се напише историческо без да намесите тая Русия бе!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Значи кво

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тра ла ла":

    да живеят братята талибани, а?
  • 20 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "ГОООООЛЯМА ГРЕШКА Е НАПРАВИЛ":

    Че те самите западняци предават самия Константинопол в ръцете на анадолската сган. Хахахахаха И сега се очаква от тях достойнство и чест ? Хахахаха хахахаха

    Коментиран от #27

  • 21 Докато превземат

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГОООООЛЯМА ГРЕШКА Е НАПРАВИЛ":

    България, Константинопол е затворен в обсада от десетилетия (от 1354 г.). Помощ са можели да получат от Сърбия, Унгария, Румъния, но са си мислели: "да бе, ще ми помогнат, а като дойдат няма да си тръгнат". И от много сметки и хитруване - 500 години "чуждо присъствие".
  • 22 Истината не върви след историята

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Слава Велика България":

    Някои с македонски мозък като теб, искат да пренапишат историята, като разпространяват лъжи, на пример че арабите са турци. Статията е за обсадата на Константинопол, от араби през 718г,  да завладеят столицата на Византия. И къде на 29 май 1453 г. когато единствено османците успяват да превземат Константинопол, вечната средновековна българска мечта.
  • 23 канасубиги

    8 3 Отговор
    И пак омаловажаване,и опит българите да се обявят за тюрки!Тервел е бил княз!!!В нито един източник няма написано българите да са имали хан!Канасубиги-княз от бога!!!Вече може и хан да си назначим,защото сме племе иди....

    Коментиран от #39

  • 24 хайдутино

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "хайдутин":

    не пиши така с пренебрежение за Македония, която е с 1450 години по-стара от България.

    Коментиран от #25

  • 25 Античното Маке

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "хайдутино":

    Коя Македония? От Древна Македония, която се намира в днешна Гърция и си я смятат за гръцка с гърци, до сега е имало няколко македонии в различни области. А тази С.Македония днес, която до 17-18 век се е наричала- Долна Мизия или Кутмичевица няма нищо общо с Древна Македония и македонци, които са заличени преди 2000 години.

    Коментиран от #28

  • 26 Анонимен

    6 3 Отговор
    Далновиден владетел, за разлика от царете ни през втората половина на 14 век, които до последно са се дърляли с Византия и са били слепи за турската заплаха.
  • 27 Други са паплач и сган

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    "Цариград" име познато само на българите. Защо неистово сте искали да превземете Константинопол даже сте го преименували преди да го превземите. Трима български владетели стигат до стените на Константинопол и са обкръжавали византийската столица. Тези , които познават историята знаят как Тервел единствен влиза в нея, не като завоевател, а... като съюзник. Ако беше превзет Константинопол от българия, велика българия но е превзета от османци и какви са османците? От онова време ви е мечта Константинопол, и сега гроздето е кисело.
  • 28 Да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Античното Маке":

    Като великата България.
  • 29 .......

    7 2 Отговор
    ЗА 36 ГОДИНИ НЯМА КАК ДА СЪЗДАДЕШ АРМИЯ ДА ПОБЕДИ АРАБИ НА 3 КОНТИНЕНТА МНОГО ПО РАНО Е СЪЗДАДЕНА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ,ОСТАНАЛОТО Е ИЗМИСЛИЦИ ОТ ,,САЛФЕТКАТА НА СТАЛИН,,

    Коментиран от #31

  • 30 факт

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "БГ 2021":

    МРАЗЯТ НИ ЗАРАДИ БАЛДУИН!
  • 31 Най-трудно е да си многоточие

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от ".......":

    Лесно се пишат измислени недомлъвки.
  • 32 Ех тази история

    1 8 Отговор
    Тервел тръгва да превзема Константинопол, пред портите се съюзява с византийците.

    Коментиран от #33

  • 33 хихихихихи

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ех тази история":

    Да бе, а ти му свети в шатрата! Европейската част на Константинопол е била блокирана от 20 000 арабска войска! Как ще превезема града? Арабите кордон ли ще му направят!

    Коментиран от #35

  • 34 Анти Хунта

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "прокопий":

    И си прав ,
    само да допълня, наред с пожарникаря и шоумените
    и тук там ,
    някой поставен "к-е-л-е-ш",
    като Плевнелиев?
  • 35 до хилещия се

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "хихихихихи":

    ти ли ги преброи? Арабите с корабите са пресекли доставка на храна. Бе яси учи историята. Само българите не знаят, че не знаят историята си.

    Коментиран от #36

  • 36 хайдутин

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "до хилещия се":

    Най- просветени в бълг. история са “македонци" и помаци , дето отричат собствения си произход и история и както си измислят своя версия за историта си , така се опитват да фалшифицират историята на България . Не ви минават номерата РОДООТСТЪПНИЦИ . Историята е МИНАЛО СВЪРШЕНО и не подлжи на промяна . И с машина на времето да се върнете в миналото пак не можете да промените нищо , защото вас там ви няма ,има БЪЛГАРИ.
  • 37 Графиня

    4 0 Отговор
    "И ний сме дали нещо на света" - вярно е, но не сме го дали ние, а нашите далечни предци!
    А ние, за жалост, работим предимно като чистачи в Европа и позволяваме да ни управляват нищожества.
  • 38 Дедо

    2 0 Отговор
    Хан Тервел е бил едва 6 годишен, когато арабите са ни прогонили от Украйна и Северен Кавказ и сме дошли като бежанци по тукашните земи. Византийците в продължение на 200 години е трябвало да се борят с чумата и хич не им е било до нас. Хан Тервел много добре е знаел кои са били арабите.
  • 39 ФАКТИ :

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "канасубиги":

    И БЪЛГAРCКAТA иcтoричecкa нaукa НЕ ОТХВЪРЛЯ тюрКcкия прoизхoд нa ПРAбългaритe, нo ДНК изcлeдвaниятa
    пoкaзвaт, чe в днeшнитe бългaри имa мaлкo oт тeхнитe гeни. Прeди дa приeмaт хриcтиянcтвoтo или мюcюлмaнcтвoтo, Тaнгрa(Тeнгри) е бoгът нa тюрКcкитe плeмeнa. Пoтoмцитe нa прaбългaритe - гaгaузитe
    гoвoрят тюрКcки eзик нo ca хриcтияни...
    Нa кaмeннa кoлoнa oт врeмeтo нa хaн Oмуртaг имa нaдпиc c
    гръцки букви нo, нa тюрКcки eзик ! Рaзчeтeн e блaгoдaрeниe нa чувaшкият eзик, кoйтo c eзикa нa прaбългaритe e в ocнoвaтa нa тюрКcкитe eзици...
  • 40 А я кажи за Царо и НДСВ

    0 0 Отговор
    Оправи ли ни царо Симката(Симе)?
    За 800 милиона сигурно да земе и беж да го нема
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове