Last news in Fakti

25 Август, 2021 08:29 4 597 46

Ген. Димо Гяуров: НСО е наследник на комунистическите традиции, в Европа такива служби няма

  • димо гяуров-
  • ген. димо гяуров-
  • нсо-
  • национална служба за охрана

Абсолютно логично е да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица, смята бившият директор на Националната разузнавателна служба

Ген. Димо Гяуров: НСО е наследник на комунистическите традиции, в Европа такива служби няма - 1
Кадър: NOVA

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в Службата ще се случат. Има три проекта на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ” е най-качествен. Аз не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент”. Така бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров коментира предложените промени в службата за охрана.

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица. „Личи известно заяждане, дори в мотивите на законопроекта. През годините този списък нарасна неимоверно много. По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ”, посочи Гяуров, като допълни, че заплахите през годините се броят на пръсти.

Гяуров определи НСО като служба за "слугуване на управленците, които в собствените си очи порасват".

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана. „С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията”, „Борба с терора” и други, на която се даде възможност да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър”, каза още Гяуров.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    51 8 Отговор
    НСО са прикривали Боко и са изтрили записите с жените в спалнята му не случайно в БГ почти никоя онлайн труженица не си плаща данъците защото мвр ги пази!

    Коментиран от #4, #14, #22

  • 2 Раданч Татлъту

    59 8 Отговор
    Гяуров взе ли 10 000 долара от Книгата на Гинес?Щото е единствения в света станал/направен от ефрейтор генерал.🥳👍
  • 3 gggw

    26 13 Отговор
    хахаха.. ей такава смешка на бях чел... сигур меркел и прочие ходят без охрана?

    Коментиран от #46

  • 4 Обаче

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    ... имаме нашествие на медузи в Крим.
  • 5 8383

    34 8 Отговор
    Не само НСО е наследник на комунистическите традиции. Всички силови структури са пост тоталитарни и не са реформирани съгласно Европейската конвенция за правата на човека. В Бг няма право на защита, няма презумпция за невиновност, за гражданите важи правилото ''виновен до доказване на противното'' и раздуване на вината ведно със сатаназиране, а за управляващите и олигарсите важи ''няма данни за престъпление''. Всеки нарочен се третира като враг на народната власт, както беше до '89 год.
  • 6 БОЙКО БКПЕТО

    28 6 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ И ТОЙ Е НАСЛЕДНИК НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТРАДИЦИИ, И КАСКЕТА И ТОЙ Е НАСЛЕДНИК НА МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА И САКАТ КОМУНИСТИЧЕСКА ОХРАНА ЩОТО СЕ ПАЗЯТ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ. РАЗФОРМИРАЙ!!!!!
  • 7 СеСеСеРе

    27 7 Отговор
    НСО=УБО

    Мутрите, бранещи властта от народната любов.
  • 8 Киро Жарта

    39 6 Отговор
    Тоя за една нощ стана от сержант -генерал! СДС-арска работа....

    Коментиран от #9

  • 9 Раданч Татлъту

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Киро Жарта":

    Той е нашият Наполеон!🥳👍
  • 10 гадно

    34 6 Отговор
    Поредния парашутист "разбиращ" от разузнаване и охрана на ВИП персони.
  • 11 ЦК на СДС

    10 5 Отговор
    Всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си !/Ваньо Мавъра/
  • 12 Запасняк

    26 6 Отговор
    Димо Гяуров е седесарска калинка, станала генерал от ефрейтор за два месеца, напълно неподготвена за началник на външното разузнаване. В Шоуто на Слави беше №1 за хаспел на годината!
  • 13 Българка

    29 4 Отговор
    Охраната на "вип" персони, включително и Ахмед Доган, Фандъкова е скъпоплатен от данъкоплатците слугинаж!
    Бюеото за защита към Гешев да се закрива! В момента имаме и издържаме с милиони 3 паралелни служби за охрана. А в повечето случаи охранителите пазаруват, развеждат децата на върхушката и т.н
  • 14 ГЯУРА

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    МНОГО ГЕНЕРАЛ МНОГО НЕЩО БЕ!АРМИЯ НЯМА ПЪК ГЕНЕРАЛ ДО ГЕНЕРАЛА !СТИГА С ТАЗИ МАСОНО-САТАНИСТКА ЕВРОПА БЕ БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА ОТКРАДНАХТЕ ЗАВОДИТЕ СЕГА СТЕ ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ!

    Коментиран от #16

  • 15 хаберих

    17 3 Отговор
    "По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряка наследничка на комунистическите традиции." Партията ДПС е същия мастодонт и отдавна трябаше да бъде закрита.
  • 16 Да бе верно

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГЯУРА":

    ТОЛУПА И ТОЙ ГЕНЕРАЛ !!!!
  • 17 ШиШиШиШи

    28 5 Отговор
    Хора, загубили всякакъв морал и човешки ценности, обясняват на простолюдието, че за всичко е виновен някакъв комунизъм ??????? НИКОЙ НЕ ПОМНИ ВЕЧЕ, ЧЕ ТОГАВА БЯХМЕ НАЙ-ОБРАЗОВАНАТА НАЦИЯ В СВЕТА !!!!! ХОРАТА ЖИВЕЕХА МНОГО ПО-ДОБРЕ И ПО-ДОСТОЙНО МАКАР И БЕЗ МЕРЦЕДЕСИ !!!!!!! ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СЕ БРОЯХА НА ПРЪСТИ
  • 18 Сандо

    20 2 Отговор
    Ама ви е хубаво като я ползвате или командорите,нали?ГИДИ ЛИЦЕМЕРИ ДЕМОКРАТИЧНИ,ЕДНА ЯКА ДРЯНОВИЦА ЗА ВАС,НЕ НСО!
  • 19 Ким Сан Бон

    24 1 Отговор
    Казаното е вярно! А защо при СДС не направихте промени? Защото ви устройваше!! А пък Димо е пълна смешка...смешка- шеф на разузнаването!! Спирам до тук!
  • 20 КЪРЛЕЖИ

    14 2 Отговор
    то и такива МЕНТЕ ГЕНЕРАЛИ МОШЕНИЦИ И КРАДЦИ КАТО ТОЯ ГЯУРОВ НЯМА НИТО В ЕВРОПАТА НИТ В СВЕТА ! С ТАКИВА ИЗКОПАЕМИ Е ПЪЛНО НАВСЯКЪДЕ - КАТ СЪЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА НИЙДЕ !
  • 21 ПКП МНЧ

    14 1 Отговор
    НСО ПАЗЕХА И ПАЗЯТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТОЯ ПАРАЗИТ ОТ ФОТОТО НИТО РАЗБИРА ОТ ОХРАНА НИТО ОТ НИЩО - САМО ОТ КРАДЕНЕ РАЗБИРА , НО БЕШЕ ШЕФ НА НСО ТИДА ВИДИШ -- СЪЩАТА ИЗМЕТ КАТО ТИКВАТА !
  • 22 ИСТИНАТА

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "choko":

    Избoритe в България ca Пунтa Мaрa!
    C прaг нa прeфeрeнциитe и "избирaeми мecтa"
    Зaтoвa Бългaрия прoдължaвa дa e Пaртийнa рeпубликa,
    a нe Пaрлaмeнтaрнa рeпубликa!
    Бългaрcкaтa дeмoкрaция прoдължaвa дa e пo кoмуниcтичecки!
    C руcкa eнeргийнa примкa нa шиятa!

    Единствено ИТН се стреми да се провени
    30-годишното статукво на ляво десните креатури на БКП!
  • 23 КРАДЦИ ЗАТВОР

    13 0 Отговор
    ДОЙДОХМЕ СИ НА ДУМАТА - БЕЗ ТИЯ МЕНТЕ ГЕНЕРАЛИ ТОВА ЗАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ КАК ДА СТАНЕ И ТЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ ВСИЧКО , А НАС НИ БУДАЛКАТ С НЯКАКВО ПРАВИТЕЛСТВО ДЕТО ГО НЯМАЛО И СКОРО НЯМА И ДА ГО ИМА - ТИЯ СА КУКЛОВОДИТЕ - ТЕ НИ КРАДАТ И ЩЕ НИ КРАДАТ ДОКАТО НЕ СЕ ОСЪЗНАЕМ КОЙ КАКЪВ Е !
  • 24 КРАДЦИ

    11 0 Отговор
    МАРГАРИТА МИХНЕВА ГО РАЗКРИ ТОЯ КАК СИ ЖИВУРКА В КРАДЕНА КЪЩА И ПОСЛЕ МЛЪКНА КАТО И ТЯ ЗАПОЧНА ДА КРАДЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН !
  • 25 Гост

    5 0 Отговор
    Тоя глист гърчав що ни го пускате
  • 26 НСО МАКС, 1/4 да останат останалото,

    7 3 Отговор
    Кой на, къде види да хваща!! Службата за Слугинаж да Бъде, както е в болшинството Европейски държави!! Стига е Плащал народа за Охрана и Салтанат на политиците, които не мислят за него, аго Крадът и лъжат31год!! Стига!!!
  • 27 Хахаха

    3 1 Отговор
    НСО наследник, а МВР какво е - чиста комунистическа шитня.
  • 28 М.10

    11 4 Отговор
    Това са пълни глупости! НСО е на 142 години!!!Създадена е, когато у нас не е имало и помен от комунизъм. По същата логика може да се твърди, че службата е наследник на царизма, защото е създадена по царско време!
    НСО е необходимост, в нея има вековен опит, какъвто никъде другаде няма. Охраната освен физическо присъствие до охраняваните лица включва и процеси, които са далеч от погледите на зрителите. Това е подготовка, логистика, взаимодействие с различни организации, непрекъснат учебен процес, тренировки и пр. Въобще нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат.
    Иначе да си критикар е лесно...

    Коментиран от #39, #44

  • 29 ВИС-2

    0 2 Отговор
    Днес е тъжна за България дата. Преди 16 години подъл изстрел прекъсна живота на Жоро Илиев. 16 години без Главния.
  • 30 ВИС-2

    0 2 Отговор
    Днес е тъжна за България дата. Преди 16 години подъл изстрел прекъсна живота на Жоро Илиев. 16 години без Главния.
  • 31 Snake

    3 0 Отговор
    А е, ФАКТИ, вие не публикувахте ли тази статия миналата година?
  • 32 Безпристрастен

    3 3 Отговор
    Тук е абсолютно прав.Престуктурира се,като звено към МВР. Вътрешна структура за охрана на Премиер и негови заместници,Председател на НС,Президент и вице Президент.Шеф на Конституционен съд,и шеф на БНБ.Всичко останало,цивилни.По министерствата да си назначавт с конкурс,шофъори ,с пари от бюджета на министерството.Отделно сформиран екип ,тясно специализиран за охрана и безопасност на придвижване и престой на чужди ВИП персони.С отделен персонал,автопарк,пак на пряко подчинение от Гл.секретар на МВР.Да се знае,коя е Шапката,и кой отговаря директно.А сега са същото,както предишното УБО.Държава в държавата.Куцо и сакато( но задължително свой човек) размахваше червени карти на конец.С надпис- Държавна сигурност.- УБО.Там е бездънна яма,от която изтичат стотици милиони ежегодно.За да може примерно Фъндъка да е вземе пред входа,и да е върне пред входа.Тук не слагам задължителния слугинаж,който не фигурира в задълженията.Пазаруване,да закара или вземе деца от училище,да закара прането ,дрехи на чистене.
  • 33 Цигани

    0 0 Отговор
    Национални предатели....Да серем на вас!
  • 34 Недоумение

    0 0 Отговор
    Какво помни от социализма този човек та се изказва за службите от онова време вместо да каже, че риформата в службите пак е закъсвяла и не върви.
  • 35 Има една поговорка

    0 0 Отговор
    Кажи ми кои са типриятелите ти (от коя от партиите си) да ти кажа какъв си (какво ще говориш). Има и друга, "Всяка коза, за свой крак" - в други страни - е ние все още не сме изпратили МАРСХОД, й?
  • 36 хахаха

    4 2 Отговор
    Тези охрани са безмислени, никой не заплашва живота на тез чирупинчовци смотани. Охраната е, за да им гали самочувствието, че са "важни" персони в Тъполандия. Достатъчна е охраната на президента и премиера, а и като дойдат международни лидери на посещетие у нас. Всичко друго трошене на пари на бедния български народ.
  • 37 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    " Демократичните капиталисти ",които са във властта у нас не само не премахнаха, не само, че не намалиха, НО и надградиха привилегиите, които имаше червената буржуазия преди 30 години !! Имат ги като наследство от рождение !? Защо Дания има само 4 /ЧЕТИРИ/ държавни леки автомобила ? Когато г-н К.Славов пишеше: "Защо в Дания няма криза ?" държавните величия у нас изобщо не му обръщаха внимание, никоя медия не публикуваше неговите писания за доброто държавно устройство там. Единствен най-сериозният вестник "Стършел" си позволяваше това. ОБАЧЕ пишущият от"гнила"Дания господин, в качеството си на демократичен посланик на РБ бе своевремено отзован !?!? Така де, като не знае,какво да пише ?!
    " ТАКИВА СЛУЖБИ В ЕВРОПА НЯМА !" Но великата и богата България ИМА НСО .
    Около наще село все още има гора. В гората чакали- вият ношем- изправят се косите на човек. Аз съм възрастен. Тоалетната ми е на двора. През ноша два пъти поне ходя там. Чакалите жив ще ме изядат. ИМАМ НУЖДА ОТ ОХРАНА !!!
  • 38 МИТО

    2 3 Отговор
    Тази излишна служба НСО харчи два пъти повече бюджет от Държавна агенция разузнаване. Там където пазачите /НСО / имат бюджет повече от разузнавачите - няма държава.

    Коментиран от #40

  • 39 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "М.10":

    Браво за коментара . Някой хора нищо не знаят за службите и само критикуват .
  • 40 😈😈😈😈

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "МИТО":

    От къде знаеш . Става на въпрос да се намали , возенето на разни министри . Само най важните трима ,Президент , Министър прецедател и шефа на парламента . А тази служба вози всички министри . Всяко министерство да си намира начин да си вози шефа .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тото

    3 0 Отговор
    Ефрейтор дава акъл.Явно и тоя разбира.Може да е спец по национална сигурност тов България май доста има.
  • 43 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СТОЙКАРИШ МЪЖЕСТВЕННО --- ПРОСТО СИ "ПИ Ч " СЪС ЦИП ОТЗАД --- И ТОЗИ -ОНЗИ ТЕ ХАРЕСВАТ !!!!!!!!!!!
  • 44 Joro

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "М.10":

    Това, което НСО твърди, че е на 142 години, създадено през 1879 г. , е единствено за да изтъкне важността на съществуването си. Да знаете, г-да офицери или сержанти от НСО - може някои от вас да сте читави хора, добри в работата си, но все пак малко аналогии има в останалия свят. Освен това и нарушавате доста нагло ЗДвП, като едната кола наполовина в лявото платно. Знаете ли каква опасност причинявате на други участници в движението. Не знаете закона. Не подавате светлинен и звуков сигнал по закон, а само малките предни лампички мигат. Това е само светлинен, а сте длъжни да подавате и звуков. За историята на службите в България не ми се обяснявайте, писал съм дипломна работа по темата. Каква служба, каква охрана? Стамболов е пазен основно от редови униформени полицаи, лични телохранители 2-3 най-много. Убит е, защото е имало заповед полицията да се прави, че не вижда убийството му. 1907 г. Премиер-министър Димитър Петков - застралян на улицата, близо до Орлов мост. През 1923 г. - Ал. Стамболийски - заклан. 1925 г. атентат срещу цар Борис, сам се спасява. 1925 г. столичния политически и военен елит събран в църквата - взривен. Каква служба, каква охрана, какво чудо. На практика УБО се изгражда с руска помощ, по съветски образец, и наистина руския опит в това отношение е богат. Да не забравяме все пак, какви функции имаше УБО - да купува храна, да готви ядене и да го разнася на управляващите. Истината е, че нашата страна не е богата да хвърля огромни ресурси

    Коментиран от #45

  • 45 До Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Joro":

    Празно изказване, с нелепи твърдения и популистки разсъждения.
    Целта на НСО не е да прави екшън в стил Джеки Чан, а да предотвратява опасни ситуации, чрез предварителна подготовка.
    Знаете ли Вие колко потенциално опасни случаи са били парирани? Не, а и няма да разберете! А какво имало в Европа? Хубаво е, че не всичко, което го има в Европа е прието и у нас!!! Това е лузърско расъждение, да копираме винаги другите!
  • 46 Охранител

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "gggw":

    Разбира се!:) Меркел само като я видят и умират от страх!:) А, като видят Бай Дън умират от смях!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове