Last news in Fakti

31 Януари, 2022 18:58 2 564 12

Година по-късно: Ежеседмичните ВиК аварии в град Баня продължават

  • град баня-
  • вик-
  • аварии-
  • вик - пловдив-
  • община карлово-
  • министерство на регионалното развитие и благоустройството

Баненци очакват среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се надяват на решение на техния проблем

Година по-късно: Ежеседмичните ВиК аварии в град Баня продължават  - 1
Кадър от авария в град Баня

В края на февруари миналата година от ФАКТИ ви разказахме за дългогодишните и непрестанни аварии по ВиК системата в град Баня. Жители на някогашния процъфтяващ балнеоложки курорт Карловски бани разказаха как в последните две години - към онзи момент, водопроводната мрежа в града аварира ежеседмично, което налага разкопаване на улиците и отстраняване на аварията. Годините на ежеседмичните аварии към днешна дата са три.

От ФАКТИ тогава - на 17 февруари, се свързахме се с кмета на град Баня Cтaмeн Гeшeв. Той обясни, че цялостна промяна на ВиК мрежата в Баня не е планирана, но ще бъдат ремонтирани две улици – главната улица "Карловска" и улица "Александър Стамболийски". От упрaвата нa ВиК – Плoвдив поясниха за нас, чe e рeднo дa приeмeм като окончателна инфoрмaциятa, прeдocтaвeнa oт кмeтa нa Бaня. Обърнахме се и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които поясниха, че искане за изграждане на нова водоснабдителна мрежа в град Баня не е постъпвало към тях – поне не към 17 февруари 2021 година.

На 22 април 2021 година в редакцията ни постъпи и отговорът на въпроса предвижда ли се пълна подмяна на водоснабдителната мрежа в града заради честите аварии от Община Карлово.

"Решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив", посочиха те.

“Община Карлово има изготвен проект в идейна фаза за „Водопроводна канализационна инфраструктура и ПСОВ на гр. Баня“, разработен през 2012 г. Общинската администрация е готова да продължи разработването му в работна фаза при наличие на възможност за кандидатстване по конкретна Оперативна програма или други финансиращи инструменти. В идейна фаза, проектът възлиза на стойност близо 36 млн. лв”, казва се още в отговора.

В крайна сметка и Община Карлово заключва, че предстоят ремонти по ул. "Карловска" и ул. "Александър Стамболийски" – основни комуникационни артерии за курортния град и с голям брой ВиК аварии. Като освен подмяна на водопроводната мрежа, проектите ще включват и цялостна реконструкция на уличните настилки по тях”.

“Баня иска да се развива като курортно селище”, категоричен е организаторът на петицията за нова ВиК мрежа в Баня Мартин Стоянов.

В последния месец жители на Баня входираха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписка с искане за подмяна на водопроводната мрежа, в която участват над 750 души. Проведоха и среща с представители на местната и областната управа, като съвсем скоро очакват да проведат среща с представители на МРРБ.

Една година по-късно от ФАКТИ отново разговаряхме с Мартин Стоянов, който продължава да търси решение на проблема с ВиК мрежата в града.

“Изводът е, че за толкова време Община Карлово не е подготвила работен проект, с който може да се кандидатства за финансиране. Това е отправната точка. Казват ни, че сменят по около километър от водопроводната мрежа на година в сътрудничество с “ВиК - Пловдив”, като към този момент нямат ресурса да направят повече инвестиции. Мрежата в град Баня е дълга 20 километра. С този темп баненци ще имат нова водопроводна мрежа след 20 години и вероятно ще трябва да започнат да ремонтират мрежата, която се изгражда сега. Тези темпове не ни удовлетворяват”, посочи Стоянов.

“В момента топката се прехвърля през различните отговорни институции - от “ВиК - Пловдив” към Община Карлово, от Община Карлово към “Вик - Пловдив”, МРРБ и държавата, защото не ги финансират. Като възможен вариант виждаме да се проведе срещата с представители на МРРБ, да се седне на една обща маса и да се разбере първо, чия собственост е мрежата, второ, кой трябва да изготви работния проект за подмяна на цялата ВиК мрежа, трето, с чии средства да стане това - дали от държавния бюджет, или да се отделят средства от общинския бюджет. Това, което аз не разбирам е защо средствата не са били отделени досега. След цялата вдигнала се шумотевица, поне имаме информация, че в общинския бюджет тази година ще бъдат заложени 25 хиляди лева за предпроектни проучвания - нещо, което можеше вече да е готово и не тепърва да се проектира, а вече да се търси финансиране”, коментира той.

От думите му стана ясно, че по двете улици, за които беше потвърдено, че ще бъдат ремонтирани през 2021 година - улица “Александър Стамболийски” и улица “Карловска”, ремонтните дейности не са извършени. Обяснението за забавянето е COVID-кризата, а следващото обещание e, че улица “Александър Стамболийски” ще бъде ремонтира тази година.

Междувременно авариите по водопроводната мрежа продължaват. “Авария имаше миналата седмица, по-миналата също. Авариите са постоянни, включително по улица “Александър Стамболийски’, която казват, че ще оправят. Имайте обаче предвид, че поради естеството на етернитовите тръби, от които е направена мрежата, в момента, в който тръбите по тази улица бъдат заменени с полиетиленови тръби, веднага ще започнат да аварират други улици - водата търси слаби участъци. Подходът на парче не върши работа. Да, няма да има проблем за определен брой хора, но главоболията ще продължат за всички останали”, обясни Стоянов.

“Подхождам със съмнение към всичко, казано от Община Карлово. Именно затова и по време на срещата с областния управител поискахме обща среща с четирите отговорни институции - Община Карлово, “ВиК - Пловдив”, представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и представител на "Български ВиК холдинг". Топката се прехвърля между тях, всеки си измива ръцете, прибира се в офиса, а баненци страдат. Искаме среща, а след това да започне изработването на работен план, в който да се заложи кой ще осъществява проекта, кой ще осигурява финансирането, в каква времева рамка ще се работи”, категоричен е той.

“Не искаме нищо друго освен диалог и поемане на ясен ангажимент”, посочи той.

“Баня е второто по големина населено място в Община Карлово след град Карлово. Градът е национален курорт, в годините тук за изграждане на инфраструктура са изсипани десетки милиони левове днешни пари. Не може това да бъде оставено на разруха с лека ръка”, посочи Стоянов.

“От новия областен управител на Пловдив Йордан Иванов беше заявено, че срещата с представители на МРРБ ще се проведе до две седмици. Областната управа отговори бързо на писмото, което приложихме с подписката с искане за подмяна на ВиК мрежата, в следващата седмица от изпращането на писмото проведохме и среща. Това е знак за добро намерение. Надяваме се действително на Баня да бъде обърнато полагаемото внимание, което в последните 20 години не е отделяно”, каза още Стоянов.

“Баня страда от системно недофинансиране. Не може населено място с 3600-3700 жители и голям парк от 350 дка да има трима служители на щат за поддръжка на това огромно пространство. Не може Баня да бъде поддържана от двама души и всеки път при авария да чакаме багер от Карлово”, допълни той.

В края на разговора Мартин Стоянов поясни, че в момента баненци очакват от МРРБ както среща, така и отговор по входираната в министерството подписка (срокът за отговор не е изтекъл). Подписалите се над 750 души настояват за цялостна подмяна на ВиК мрежата в града.

“Вярвам, че проблемът ще бъде решен. Това обаче ще стане само чрез диалог - нещо, което куца на Община Карлово. Искаме диалог и работещи решения на проблема. Ако проблемът отново бъде неглижиран и не бъде обърнато необходимото внимание, ще покажем несъгласието си по всички възможни начини. Искаме обаче да получим решение с добро, с диалог. Или ще минем в работен режим, или ще има протести. Надяваме се обаче да постигнем резултат с разговори и с поемане на ангажименти”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдивско

    7 0 Отговор
    Важното,е че кмета на Карлово и фирма от Баня крадат ,като от години умножават по 10 цените на крушките,и........Кабата трупа милиони.....
  • 2 за тези и вода да няма да пият дето

    7 1 Отговор
    спряха държавната минерална вода все 1 им е лична -важи и за хисар
  • 3 Лудница

    6 2 Отговор
    Това е национален проблем, за който Всеки си затваря очите, а си отваря г, за когато се прави някъде водопровод и канализация. Водопроводи те навсякъде са като швейцарско сирене, повечето вода истича, а това е най важния ресурс за живот. Ако има управляващи с глави, а не тикви на раменете за един мандат направете така, че да се смени водопроводни те тръби на цяла България, това което се случва сега е грехота и кощунство имайте поне малко страх от хората и от всевишния. Така ще се създаде и работа за населението.
  • 4 Niknay

    8 0 Отговор
    Тръби майка , не е асфалт няма далавера....
  • 5 питам се

    3 1 Отговор
    та да питам просто, Триград има ли път вече или още с магарета пренасят хляба и пастите на Linda,s
  • 6 Ти си

    8 1 Отговор
    А да попитам , каква е цената на водата и отговаряли на изискванията и качеството за питейна вода ?

    Коментиран от #10

  • 7 Плаща

    7 1 Отговор
    гърбещият Ганьо !
  • 8 Тона Минева

    9 0 Отговор
    Важното е,че града на Апостола ще има нов център,и в сметката на кмета,нови милиони......а пък вие....водопроводи и други непечеливши глупости...Карлово има вопровод с аварии всеки ден,но паркове,лъскотии,стълби, градини,колкото щеш......И на всички ,ЧЕСТИТИ НОВИ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ,че фирмата на кметската жена иска по-високи печалби от дейностите по чистотата........
  • 9 Водопроводчик

    10 1 Отговор
    Колко пъти ви го каза Боко че е дал парите за ремонти, ама "материала е лош"..! Е с лош и калпав "материал" как няма да има аварии всяка седмица..?
  • 10 тя не е питейна

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    а натъпкана с отрови иначе няма да се продава вода в нагазина но депутатите купуват с наще пари вода а в детските градини поят децата ни с чешмяна
  • 11 Карловско

    6 0 Отговор
    Фирмите на Станимира,заедно с Данка,и Никола Бекиров,С помощта на Минчо и Николай Петков и други от ГРУПАТА,ще оправят Карлово,......и даже ще оправят и Карловска община,ако остане някой лев,след като си напълнят джобовете с пачки.....
  • 12 така така

    1 0 Отговор
    Еми сигурно кмета ще е станал за смяна.. какво друго да е??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове