Last news in Fakti

8 Март, 2022 16:58 4 048 10

След години ежеседмични ВиК аварии, някога процъфтяващият курорт Баня получи обещание за "нов живот"

  • град баня-
  • курорт-
  • туризъм-
  • вик

От ФАКТИ следим темата вече повече от година. Авариите пък се случват от дълги години

След години ежеседмични ВиК аварии, някога процъфтяващият курорт Баня получи обещание за "нов живот" - 1
Кадър след отстраняване на авария в град Баня
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авариите по водопроводната мрежа на някога процъфтяващия курорт Карловски минерални бани продължават. След различни кореспонденции и срещи в последната година най-накрая жителите на град Баня имат обещание - започва актуализирането на съществуващ проект за нов воден цикъл на град Баня.

За ситуацията в град Баня от ФАКТИ ви разказахме преди повече от година - в края на февруари 2021 г. Ежеседмичните аварии в Баня обаче се случват вече сълги години. След разговори с кмета на Баня - г-н Стамен Гешев, с упрaвата нa “ВиК – Плoвдив” и писмено с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), стана ясно, че искане за изграждане на нова водоснабдителна мрежа в град Баня не е постъпвало в МРРБ към 17 февруари 2021 година.

На 22 април 2021 година в редакцията ни постъпи и писмен отговор от Община Карлово, която твърдеше, че “решаването на цитираните проблеми във връзка с аварийните ремонти на водопроводната мрежа е в компетенциите на дружеството, което я стопанисва и поддържа, а именно "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив". В писмото се казваше още, че “Община Карлово има изготвен проект в идейна фаза за "Водопроводна канализационна инфраструктура и ПСОВ на гр. Баня“, разработен през 2012 г.”.

Междувременно жителите на Баня събраха над 750 подписа в подкрепа на искането проблемът с ВиК мрежата в града да се разреши, а подписката беше изпратена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Баненци подадоха и жалба заради нерешаването на проблема. В отговора на жалбата, получен на 2 март т.г. (изпратен на 28 февруари), МРРБ изрично посочва, че “собственик на публичната ВиК инфраструктура на територията на гр. Баня е Община Карлово”. Институцията казва още, че средства за реконструкция на ВиК системата може да дойдат от инвестиционната програма на ВиК оператора, от общинския бюджет, от държавния бюджет или от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството посочват също, че “в рамките на бюджета на МРРБ за съответната година се утвърждават разходи за финансиране на обекти и дейности за изграждане и/или реконструкция на публична водоснабдителна и канализационна инфраструктура”, като за целта “общините, в качеството им на собственици на публичната инфраструктура, подават писмено заявление към МРРБ”.

Заявлението, което от Община Карлово не е постъпило.

Въпросът защо Община Карлово не е поискала от МРРБ да поднови ВиК системата в Баня остава, при положение, че идеен проект е изготвен още през 2012 година. Надеждата е след години ежеседмични аварии да се стигне до подобрение, за да може от една страна, баненци да живеят нормално, а от друга, Баня да се развива като курортно селище и да привлича туристи.

След среща, проведена на 4 март в сградата на Областната администрация в Пловдив, обещанието проектът от 2012 г. да се актуализира вече е налице. Срокът е до 31 юни. Заедно с това обещание, баненци получават обещание процесът на изготвяне на проекта да е прозрачен и да могат да реагират, при нужда. По темата от ФАКТИ разговаряхме с г-н Мартин Стоянов, който е основният организатор на гражданските действия за нова ВиК система в града.

“Срещата беше инициирана от гражданите на Баня, защото институциите, по стар обичай, си прехвърлят топката. Когато областният управител на Пловдив беше в Баня, предложихме тази среща, за да седнат институциите на една маса. На срещата имаше представители на гражданите на Баня, на областната управа, на “ВиК - Пловдив”, на Община Карлово и кмета на Баня.

Изяснихме какво е положението към момента. Община Карлово обясниха, че едва ли не досега не са имали възможност за финансиране на подмяна на ВиК мрежата на Баня. Твърдят, че са могли да кандидатстват само в кратък времеви период и само за европейски средства. Тогава не са били одобрени, след това не са подавали, защото по оперативните програми могло да се кандидатства само за по-голям брой жители. От писмото на МРРБ обаче става ясно, че има възможност за кандидатстване директно от бюджета на МРРБ. Според Община Карлово такава възможност се открива чак сега - при новото правителство.

Нека отбележим, че ръководството на Община Карлово беше от ръководството на държавата - от ГЕРБ-СДС. Предполагам, че все пак начини е имало. Когато управляваш трети мандат, имаш възможности да поставиш проблемите на най-високо ниво и да се търси решение. Дали са поставяни, или не, фактите са, че Баня продължава да страда”, разказа Мартин Стоянов, който обясни, че авариите продължават.

“Решихме да проведем разговора по линията какво да се направи оттук насетне, вместо да гледаме назад. Вече стана ясно какво не е направено - и от писмата, и от разговорите. Всички баненци го виждат. От Община Карлово беше ясно приет ангажиментът в бюджета на общината за 2022 г., който трябва да бъде приет до 31 март, да бъде предвидено отпускане на средства за актуализацията на идейния проект за воден цикъл на град Баня. Говорим за воден цикъл - тоест цялостна подмяна на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателна станция, както е според съвременните изисквания. Това би могло да утежни проекта финансово, но ако Баня иска да се развива като курортно селище, няма как това да бъде избегнато. В бъдеще, ако нещата се развият положително, в Баня биха могли да се изградят още хотели, тоест би имало по-голям туристопоток и съответно повече канализационни отпадъци, които е редно да се пречистват”, обясни той.

“Община Карлово пое ангажимент да отдели финансиране за актуализиране на идейния проект. До 31 март трябва да бъде приет бюджета, след това да бъде предаден на проектантска фирма, а самата актуализация да е готова до 31 юни. Говорихме и за проекта по ремонт на главната улица “Карловска”, за който баненци нямат достатъчно информация, а има искане за запазване на паветата. Такива проекти остават недобре представени затова предложих да има обществено обсъждане на проекта за воден цикъл, за да знаем какви са намеренията. Мисля, че това е в интерес както на баненци, така и на общината, за да няма излишно напрежение, породено от липса на добра комуникация. Кметът на Община Карлово г-н Кабаиванов пое ангажимент, че след актуализирането на идейния проект, той ще го представи на жителите на Баня. Настоях обсъждането на бъде организирано така, че активното население на Баня да може да присъства - тоест не в работен ден. Очакваме да се тръгне по пътя на комуникацията между общинските структури и гражданите на Баня, за да можем да обменим мнения и идеи”, посочи още той.

“Областната управа пое ангажимент, след като Община Карлово представи актуализирания идеен проект, като представител на изпълнителната власт, да съдейства на проекта да бъде обърнато полагаемото му се внимание. От страна на областната управа явно има добра воля, за да бъде представен проектът на най-високо ниво”, каза Стоянов.

“Баня има статут на национален курорт. Държавата е инвестирала десетки милиони в годините назад. Не може цялата изградена инфраструктура да бъде оставена на произвола на съдбата. Към момента постъпленията, които влизат в Община Карлово от Баня, не са никак малки. Не зная каква част се връща в Баня, но е редно да се знае, че ако Баня е добре и туризмът е на ниво, постъпленията към бюджета на Община Карлово ще се вдигнат няколко пъти. От това имат полза всички жители на Община Карлово. Настояваме на Баня да бъде обърнато полагаемото внимание. От това ще следват само позитиви”, обясни Мартин Стоянов.

“Поради естеството на проекта - неговия обем, необходимото финансиране и време за реализация, е възможно да бъде реализиран и поетапно. Настояваме, ако ще бъде разработен така, да бъде изработена и ясна времева рамка”, каза още Мартин Стоянов. “Реализацията на един такъв проект ще отнеме време. Точно затова е важно процесът да се задвижи максимално бързо. Не може да отлагаме повече”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГУМЕН КРАДЕВ

    9 0 Отговор
    Алоууууу ВеИкато ли е ? Нищо , и на вас ма..... !
  • 2 Враца

    5 1 Отговор
    Баня беше райско място навремето, пълно със живот и приятна атмосфера. Сега не зная как е, но предполагам, че не е същото.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Емил

    3 4 Отговор
    Тия па?! Вода гази, жаден ходи! Подпочвени води на 5-6 метра с дебит да ги издави - те се молят на ВиК! Социализмът деформира хората! Вземете по една тръба 3/4 цола и един чук - след стотина удара бликва идеална вода без пари! Ахмаци!!!
  • 4 Емил

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Враца":

    Пак е хубаво - лековита минерална вода в изобилие! До скоро с минерална вода отопляваха оранжерии!!!
  • 5 Не е за разправяне

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Враца":

    Миналата година объркахме пътя заради табели и влязохме в града ли, селото ли не разбрах точно. Пълна мизерия поне през местата, през които минахме и с огромно облекчение излязохме. За хората - не знам, може и да са готини.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 2254

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не е за разправяне":

    Очевидно не си бил в Баня никога. Няма как да объркаш пътя заради табелите.
  • 7 ха ха

    1 0 Отговор
    Как е "режим на водата" на японски?
    -Вейкатониготури.
  • 8 В и К са ОП Г

    1 0 Отговор
    Според тяхните Баланси и Сметки нашите улици трябва да са наводнени с вода, като тези във Венеция!! Правят Фиктивни разходи, като за последните 7-8год вдигнаха цената на водата с300%! Конкретно Общ, Банкя! Пишат Сметки на База, които са Нереални, сменят често водомерите без нужда, по този начин клиента не може да докаже Реалната си консумация на вода!! ОПГ!! Завеждат и дела в СРС за да мачкат абонатите да плащат надписаните кубици вода!!! ОПГ! Прокуратура, Сезирани СТЕ!!! Дело202111174350. 120състав С РС!!! Срещу Инвалид, живееш сам???? Съдят го за 600лв Дълг от 2021г!!!ОПГНяма поливна градина, нито Басейн!!!
  • 9 Пловдив

    2 0 Отговор
    Истина е че общинския кмет е сложил кръста на град Баня доста отдавна. Оставил е 50 000 община без общинска баня. За обществото са определили само 3часа на ден да работи един басейн. Такава разруха и в Украйна няма.
  • 10 TROY

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не е за разправяне":

    Пуснети си GPS бе проста патка. Ходило по табели.