Last news in Fakti

3 Март, 2022 18:18 2 729 31

С руски песни и българска погача откриха паметник на освободителите в Бяла река

  • паметник-
  • освободители-
  • бяла река

В архивите е посочено, че в този ден руските освободителни войски са стигнали до Бяла река, където са били радушно посрещнати от жителите му

С руски песни и българска погача откриха паметник на освободителите в Бяла река - 1
Снимка: marica.bg

Със заупокойна служба, отслужена от отец Станимир, бе открит днес паметникът на руските войни- освободители в първомайското село Бяла река. Местните жители посрещнаха с погача и шарена сол делегацията от посолството на Русия у нас, начело с пълномощния министър на мисията– Филип Воскресенский, неговият съветник Михаил Горбатов, аташето Надежда Воробьова и главният инженер Владимир Федотов, съобщи marica.bg.

Поводът бе официалното откриване на паметника на руските воини освободители на централния площад на селото. Точно преди 144 години на днешната дата, 18 януари 1878 г. жителите на Бяла река тържествено са посрещнали с погачи и шарена сол руските войници от Първи ескадрон на щабскапитан Александър Иванович Зданович в състава на 2-ра гвардейска кавалерийска дивизия, командвана от ген. Йосиф Гурко. „Вечна признателонст на братята освободители!“, пише на паметната плоча. В архивите е посочено, че в този ден руските освободителни войски са стигнали до Бяла река, където са били радушно посрещнати от жителите му. Те дали храна и подслон на войниците и завели конете на водопой, та и те да отморят. Монументът е уникален по своята изработка и единствен по рода си с вградена в него икона на Св.Георги Победоносец. Паметникът е изграден по изричното желание на голямата българска поетеса Ваня Петкова, която е имала къща в съседното село Езерово.

За съжаление тя не успява да го възстанови приживе и оставя бележка за поколенията на която пише : „ Да се изгради паметник на руските воини освободите в Бяла река!!!“. Поетесата си го е поставила като задача, но преждевременното ѝ напускане на този свят не ѝ дава възможността да я изпълни. Затова с тази мисия се заема нейната дъщеря – журналистката Оля Ал-Ахмед, която е инициатор на проекта, осъществен с пълното финансиране и спомоществувателство на посолството на Руската федерация у нас. Красивият монумент, разположен в центъра на площада пред читалището бе открит от кмета на Първомай Николай Митков. Приветствено слово произнесе Филип Воскресенский, а кметът на Бяла река Димитър Димитров благодари на всички участници в тази благородна инициатива, която възражда духовността и красотата на селото. Художествен колектив изпяха специално за почетните гости няколко руски песни и допринесоха за превръщането на събитието в истински празник.

След официалното откриване на паметника, кметовете и гостите се отправиха към село Езерово за да посетят къщата- музей на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Там те бяха посрещнати от дъщеря й- журналистката Оля Ал-Ахмед, и от кмета на Езерово Ангел Хаджиев. Гостите разгледаха „Къщата – музей Ваня Петкова“, запознаха се с интересната родова и творческа история на видната поетеса, слушаха нейни стихове и по стара руска традиция пиха по чаша шампанско.

Но традициите в дома на поетесата винаги са се преплитали, и верна на завета , дъщерята на Ваня Петкова почерпи гостите с домашна българска баница и червено вино. Кметовете и дипломатите получиха екземпляри от последните бутикови стихосбирки на Ваня Петкова. От своя страна пълномощния министър на Руската Фесдерация Филип Воскресенски дари за Къщата- музей уникална библия.

След като посетиха чешмата и параклиса в памет на поетесата, щафетата пое кметът на село Езерово Ангел Хаджиев, който показа центъра на селото с подробното описание на всички тракийски артефакти намерени на територията.

Празничното събитие завърши с посещение на култовия храм „Св.Никола“ в Езерово, където са съхранени старинни икони, в това число и руски. Всички присъстващи запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие на двата народа – българския и руския.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    15 60 Отговор
    Дълго време няма да остане

    Коментиран от #5

  • 2 Майна

    93 16 Отговор
    Браво, СЪНАРОДНИЦИ!!!

    Коментиран от #20

  • 3 пешо

    90 16 Отговор
    браво точно така се прави слава на нашите освободите ли слава на росия
  • 4 На българи герои паметници

    18 83 Отговор
    не откривате, а на окупатора продължавате след 140 г. да го правите с рублите на руското посолство. Срам сте за предците си !

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пешо

    64 8 Отговор

    До коментар #4 от "На българи герои паметници":

    окупатори и агресори са краварите

    Коментиран от #7

  • 7 Ефрем

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Що шеб му правиш хубаво той това иска
  • 8 много добре го каза

    11 48 Отговор
    рубладжии, копейкаджии или просто глупаци
  • 9 Човека Коза

    53 11 Отговор
    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺 Честит 3-ти март БЪЛГАРИ!
  • 10 Цървуланковци

    12 53 Отговор
    роби на Путин,ходете си при него, тук е България и е място за Българи със сърца отдадени на прекрасната ни родина,а не на копейкаджии !

    Коментиран от #16

  • 11 Бухахах..глупаво като ватиран мозък

    7 42 Отговор
    Тез сами ли си дигат паметници на наша територия наглоста им няма равна
  • 12 а нееее

    7 21 Отговор
    Соломоново решение на Паси-то: Да се събори, камъните да се надробят до чакъл, после да се заровят на някое недостъпно място!
  • 13 отегчен

    12 40 Отговор
    Като гледам простоумието на средностатистическия русофил и почвам да ги съжалявам тези т.нар. наши сънародници.
  • 14 Руски

    9 36 Отговор
    Окупатори
  • 15 УСА боклук

    27 3 Отговор
    УСА уроди!
  • 16 Напомняне

    44 5 Отговор

    До коментар #10 от "Цървуланковци":

    Само дето прекрасната ни Родина нямаше да я има, ако навремето синовете на мразената от теб Русия, заедно с нашите родолюбиви опълченци, не си бяха пролели кръвта и оставили костите в тази земя, немислещ човеко!

    Коментиран от #21

  • 17 смешници

    2 19 Отговор
    пишман патриоти
  • 18 Гост

    2 19 Отговор
    На теб сънародници са ти ватниците.
  • 19 Димов

    35 1 Отговор
    От евро-атлантическият съюз ще получат нервен срив. Те от години драпат един паметник да съборят, а сега още един им изниква.

    Коментиран от #28

  • 20 Гост

    1 17 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    На теб сънародници са ти ватниците.
  • 21 отегчен

    5 21 Отговор

    До коментар #16 от "Напомняне":

    Никой не мрази Русия като страна и народ. Мразим човеконенавистния и корумпиран авторитарен режим и подлогите на този режим у нас.

    Коментиран от #29, #31

  • 22 Бай Иван

    20 0 Отговор
    Бреъиии. Тайно май ще го празнуваме този празник.
  • 23 БРАВООООО!

    26 1 Отговор
    НА ПУК НА КРАВАРИТЕ!!! ВИНАГИ ЩЕ ТАЧИМ НАШИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ! НАШИТЕ БРАТЯ РУСНАЦИТЕ!!!
    РУСИЯ С БОГОМ!!!
  • 24 Българин

    2 20 Отговор
    Имайте малко чест, докога ще откривате подобни паметници.
  • 25 Razraz

    0 5 Отговор
    Много ми е любопитно, от комуняга ква файда има
  • 26 Галина Колева,

    15 0 Отговор
    Страданието ни е било толкова ужасяващо.... Каквито и да са били другите цели на Русия, факт е, че тя се е жертвали за нас и това се помни. Поклон.
  • 27 Войникът 🇧🇬

    8 0 Отговор
    🇧🇬 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 🇧🇬
  • 28 Войникът 🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Димов":

    Евро Атлантиците ,да не се мъчат да заличат Историята на един народ в случая Българския,която история е вековна! Тук не иде реч
    за благодарност към сегашното управление на Русия,а благодарност към Руския народ ,защото именно той е дал жертви редом с Българите за нашата независима България! В случая тогава е била царска Русия,после СССР,а сега РФ,но народа си е същия независимо от управлението и ,а иммнно Руски народ с различен флаг от преди/🇷🇺/ !
  • 29 Дедо Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "отегчен":

    Явно си отекчен от живота.Ходи да си лягаш
  • 30 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    2 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА от циони$ти БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове