Last news in Fakti

5 Март, 2022 22:09 1 599 25

Станислав Георгиев: Не пийте йод, не е нужно

  • станислав георгиев-
  • булатом-
  • йод-
  • украйна аец запорожие

Положително е, че всички институции в България заговориха в един глас след инцидента в АЕЦ "Запорожине", заяви секретарят на сдружението "Български атомен форум"

Станислав Георгиев: Не пийте йод, не е нужно - 1
Снимка: БГНЕС

"Пиенето на йод в момента не е нужно. Първо не е добре от здравна гледна точка и второ може да се получи това, което стана с бензиностанциите преди няколко дни".

Това заяви пред БНТ секретарят на сдружението "Български атомен форум" Станислав Георгиев.

Във връзка с пожара в района на украинската АЕЦ "Запорожие", след който беше обявено, че няма изтичане на радиация и за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, Георгиев оцени положително, че всички институции в България, чиято работа е да се занимават с изясняване на такива въпроси, този път са говорили в един глас, и не само българските институции, а и Международната организация за ядрена енергетика във Виена.

"И това, което се казва е, че няма ядрена ситуация в централата. Няма опасност и за българското население. Моят призив е към всички, които ни слушат, гледат, нека се съобразяват с това, което българските власти казват и да няма паника", заяви секретарят на сдружението "Български атомен форум".

Още преди този инцидент, Запорожката централа беше под контрола на руските сили, припомни секретарят на БУЛАТОМ.

"Какво е станало точно, двете страни дават различни версии. Това, което обаче е абсолютно опасно е, че в атомна централа стават такива неща. И председателят на нашата Агенция за ядрено регулиране много правилно каза, че ние сме притеснени от това нещо. И сигурно трябва да сме притеснени, защото това е атомна централа, въпреки че е много по-различна като структура и като защита от това, което леше Чернобил", коментира Георгиев.

Георгиев изрази надежда, че и двете страни разбират, че това са особени обекти, че те трябва да са с особен статут и че при тях не трябва да се допускат сражения. По думите му тези съоръжения са основата на енергетиката на Украйна, и това е основа, на която след войната може да се гради нормалният живот.

На въпрос дали са възможни провокации, секретарят на БУЛАТОМ каза:

"На този свят всичко е възможно за съжаление. Надявам се дотам да не се стига. Надявам се, че и двете страни разбират, че това са обекти, които трябва да се пазят, както досега винаги е било в такива конфликти. Например в бивша Югославия - там централата се заобикаляше от много далече при всички военни действия."

Станислав Георгиев предположи, че в основата на желанието на руската страна да владее места като Чернобил и Запорожие, вероятно са разпространените от самите тях информации, че Украйна иска отново да стане ядрена държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чернобил

    14 3 Отговор
    4 дена след като гръмна Чернобил българските комунисти криеха от народа. Българите се радваха на хубаво време и се разхождаха, ядяха заразени марули. Благодарение на шведите, нашите русофили пуснаха половинчата информация. Раковите заболявания нараснаха в пъти след това. Та и до днес.

    Коментиран от #12, #20

  • 2 Какъв йод?!

    10 0 Отговор
    Пием други работи....

    Коментиран от #6

  • 3 no name no face no number

    5 3 Отговор
    Всички фенове на Козяк и фащ и фашистите да сорат йода, да опитат с Белина, Тръмп отдавна я рекламира , а и България ще се попуства по щастлива и обеспаразитена
  • 4 Алиен

    7 0 Отговор
    Яжте ядки ! Махнете ги тия кукувици!
  • 5 Няма да го пием.

    7 0 Отговор
    Не върви с водката...
  • 6 ААААААААААааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв йод?!":

    БЕЛИНА ли, или ядете бюлетини?
  • 7 Гроздан

    5 1 Отговор
    Пийте ГРОЗДОВА......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ААААААААААааааа

    4 0 Отговор
    Причина Руснаците да докопат АЕЦ е УЕСТИХАУС-САЩ фирма за ядрено гориво? Вие много добре знаете ЗАЩО? Ама иначе БЛЯ бля бля .....
  • 10 ААААААААААааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка":

    Тия дваминцата са прочели поне ДВЕ КНИГИ с 200
  • 11 ААААААААААааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка":

    Недей така те не са казали: "АЗ съм прозт и Вие сте прозти затова се разбираме"
  • 12 Иванушка

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чернобил":

    "...Българите се радваха на хубаво време и се разхождаха, ядяха заразени марули...." - по онова хич не ме беше грижа, ял съм абсолютно всичко по нормалния начин. Сега съм на 96 и нищо ми няма ))
    Едно време първите 100 ядрени изпитания американци, руснаци, французи ги правеха на открито и никой не оревал махалата че е починал.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гочо

    2 1 Отговор
    Я си жулим домашна рикия помага срещу всички болести и радиация
  • 15 Пийняк

    2 1 Отговор
    Аз не пия йод, аз пия спиртт...
  • 16 Пловдив

    2 2 Отговор
    Пийте йод путифили ,те мужиците изпиха тонове одеколон нищо им няма па вие за един йод
  • 17 Сивата чапла

    4 0 Отговор
    В Югославия пазели централите, а бомбите им бяха с ухания на уранови рози.
  • 18 На дървен с маска

    2 0 Отговор
    Файзер поне 5 дози и всичко е точно.
  • 19 тома

    0 0 Отговор
    А белина може ли бате
  • 20 Пророк

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чернобил":

    Господ вижда и наказва лъжците!Пази се от Божият гняв да не те застигне!
  • 21 русофилите ще пият

    0 0 Отговор
    H2SО4 направо от шишето
  • 22 Станислав Георгиев

    0 0 Отговор
    Ще смуче на колене от кабелната
  • 23 Радиооблъчвател

    0 1 Отговор
    Навремето когато стана аварията в Чернобил също никой не излезе да каже пийте Йод, че е нужно нито някой каза стана авария, ама гордо на площадите чествахме празници и в дъждовния ден се разхождахме волно... Я да си изпием таблетките, няма да навредят повече от едната радиация.
  • 24 Гошо

    0 0 Отговор
    Рикия може ли?
  • 25 З 12

    1 0 Отговор
    Да не стане като при аварията в Чернобил? Пълно мълчание няма опасност, а накрая какво излезе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове