Last news in Fakti

3 Юни, 2022 11:24 5 044 62

В центъра за бежанци в Харманли вечерят с леща и вафла

  • бежанци-
  • харманли-
  • леща

Запълнени са 38% от капацитета на ДАБ за настаняване на бежанци

В центъра за бежанци в Харманли вечерят с леща и вафла - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност проведе вчера изнесено заседание в Харманли, където се намира регистрационно-приемателен център от отворен тип. Днес народните представители продължават работата си, като ще посетят оградата на българо-турската граница. През ноември миналата година служебното правителство отпусна 5 милиона лева за ремонт на съоръжението, припомня БНР.

По-късно депутатите ще бъдат и в тристранния контактен център в Свиленград, който е изграден, за да подпомага усилията на службите за справяне с бежанския проблем.

38% от капацитета за настаняване на Държавната агенция за бежанците към този момент е запълнен. Общо настанените са 1575 души, поясни заместник-председателят на ДАБ Димитър Киров.

В центровете обаче не могат да бъдат настанявани украинци, защото помещенията са само за чужденци, чиято процедура по закрила не е приключила.

В регистрационно-приемателния център в Харманли пребивават предимно сирийци, очакващи статут.

Кандидатства се по оперативни програми, за да може с европейски средства да бъде обновена базата, посочи още Димитър Киров. Той допълни, че през летния сезон миграционният натиск нараства.

43-годишната сирийка Зейнаб, вдовица с четири деца, се оплаква, че вече месеци чака статут.

"Нямаме средства, нямаме дрехи. Избягах от войната, за да намеря сигурност. Търся тук бъдеще на децата. От 9 месеца чакам, а нямам статут. Искам децата ми да продължат да учат и да живеят спокойно".

"Една брутна заплата е около 1100 лева – на експерт, който провежда първоначалните интервюта. От около две години или три не са увеличавани възнагражденията, което води до риска за много голямо текучество на персонал, на служители", уточни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която е и председател на комисията за контрол над службите за сигурност.

Според Атанасова трябва да се подсили и медицинското обслужване.

"Храноденът е 5 лева. Менюто за тази вечер е супа леща и вафла."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    110 3 Отговор
    А има български пенсионери, които нямат дори леща за вечеря. Стига капризи. Помагаме на бежанци от война. Който иска лукс, да си плаща като турист

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОЗА

    97 0 Отговор
    Българските пенсионери вечерят с хляб и кисело мляко...стига извращения...това да мразиш СОБСТВЕНИЯТ си народ,за сметка на конюнктура си е извращение...по избори им сваляте звезди от небето...т.н. "бежанци" да гласуват,за вас тогава гиди миерници... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 реалистъ

    77 3 Отговор
    Лещата не е лоша храна, а вафлата е може би най-популярния сладък десерт в България.

    Кое му е лошото?
  • 7 Петър

    108 4 Отговор
    За едните бежанци леща и вафла, а за другите бежанци шведска маса и ол инклузив.
  • 8 ИВАН

    45 1 Отговор
    Бе много умни тия управляващи бе ... я колко средства щяха да се спестят, ако му се дадеше на българина по една тояга безплатна - той си знае как да я използва
  • 9 Същото

    83 3 Отговор
    Същото вечерят стотици хиляди българи! Да не говорим за учители и инженери, които спят под мостовете и ровят по кофите, за да доживеят до утрешния ден! Стига демагогия. Когато си оправите собствената къщичка, тогава ни облъчвайте денонощно за претенциите на бягащи от война, намерили покрив, храна и доброта в чужда държава. Пропагандата води до обратен ефект.
  • 10 Весела

    72 2 Отговор
    Работещите бедни българи какво вечерят,в хосписи също това е вечерята,с какво са по различни,със това,че са ВИП ми ежанците на комика президент.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "мхм":

    Ама то точно за бежанците от Сирия става дума в статията ама ви е мързяло да я прочетете.
  • 13 немо

    67 2 Отговор
    Айде пак глупости. Да ви светна, че в хотели и почивни станции на Старозагорските минерални бани от 2-3 дни има настанени поне 100 от тези "бежанци". Свърши им почивката на морето и ги докараха на минерални басейнчета, спа и др. глезотии. За целта анулираха резервациите на българи, в това число и на работещи от "Мини Марица Изток", които имаха право да почиват там с намаление. Който не вярва да провери. И пак ми ревете, че се хранели само в вафли и леща

    Коментиран от #42

  • 14 Киркор

    51 2 Отговор
    А онези фашиски бок.луци от Окрайна ги държат в хотели 5 звезди!
  • 15 456

    64 0 Отговор
    Значи за сирийците 5 лева на ден за храна, а за украинците 40 лева. Е, това ако не е дискриминация и двоен стандарт, какво е тогава? 🤐
  • 16 И ТРЯБВА

    56 1 Отговор
    Да ми е жал? Жал ми е за българските пенсионери, сираци, бедни, хората от моя род и кръв, а не за някакви си чуждоземци, дори и не са европейци, някои от тях са от други раси. Впрочем, тези които идват имат пари да платят на каналджии и тн. Истинските бедни остават там където са. Същото е с Украинците, впрочем
  • 17 Половината пенсионери

    41 0 Отговор
    Вечерят с леща и хляб. Няма вафла
  • 18 Поговорка

    26 0 Отговор
    Закусвай сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на непознат... Като гледам, всичко е изпълнено... Даже вафлата е башка...
  • 19 Корги

    28 1 Отговор
    ...като 50% от сънародниците ни... минимум...
  • 20 111

    3 9 Отговор
    Оставете пенсионерите. Има си хора, които ядат много, а други малко. Има също хора различни. Плодовете по дърветата не ядат, а само месо и коремите на мъжете им в 9 месецхохо. Плод, зеленчук, леща, фасул, ориз са здравословни храни, но не и месата в тия жеги. Пенсионери ядат айрян с хляб, а други работят много и ядат много. Не може човек у дома на няколко души да угоди. Банбка ми от войната тук настанили ги преди 100 г ядеше само хляб. Не й даваха тукашните работа, с малки деца вдовица останала след войната и умря без болести, от старост си отиде. Лещата е бижу. И животните искат месо и хляб, но нямат някои си, дават ги за други нужди. Снощи прибирайки се слизат от скъп джип и младите хранят с месо, салам огромни 3 кучета. Така ще е, кой му влизат на месец много пари ще живее

    Коментиран от #23

  • 21 При Герб

    17 4 Отговор
    Нямаше и вафла да има
  • 22 лют пипер

    30 0 Отговор
    Една брутна минимална заплата е 580 лева. Колко трябва да работи един работещ беден за тези 1100 лева? Дори супа и вафла не му дават на обяд или за вечеря,а е на работа 12 часа на смяна.
  • 23 Парите не идват сами

    1 29 Отговор

    До коментар #20 от "111":

    Трябва да имаш акъл да ги печелиш! Глупав човек богат няма

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аха

    23 0 Отговор
    Сега разбрахте ли що българските управници се кланят и натискат за ЕС .Защото лапат и крадът европейски пари на поразия .Една малка част отделят уж да се вижда,че правят нещо,а останалите евра в джоба.Та затуй ще искат да въведат еврото.Нали трябва все някак да изкарат скрити чували с евра.
  • 26 За съжаление

    27 0 Отговор
    Повечето българи са на това меню, а някои ядат един дневно. 40% увеличение на парно са 20 хляба от най-евтините. До тази реалност ни докараха "демонократите" за 30 г. реформи. Като си помисля, колко труд трябва за изграждането отново на разрушена и ограбвана България косите ми побеляват. А елитът ни се занимава с Украйна, ЕС, НАТО, Евро. Евро, Заеми, Нато, ЕС. Масова ЛуДост. Жалко за този хубав народ и природа. Господ ни е целунал по Челото. Украинците ги съветвам да бягат в уредени държави, без евро и долар, такива все още има.
  • 27 квя

    29 1 Отговор
    Деси, а вие защо докато бяхте на власт не увеличихте подобаващо заплати и пенсии? А не сега да мрънкате, че били ниски!!! Вториат ми въпрос, знаеш ли колко български деца или пенсионери, че даже и работещи хора вечерят само леща, без вафла??? И за финал, щом Десито е шеф на комисията по сигурност....такова ни се таковата!!!
  • 28 Петър

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "Парите не идват сами":

    Оооо, изобщо не си прав, познавам богати хора, които са доста глупави, меко казано.
  • 29 Очевидец

    14 3 Отговор
    Знаем как идват парите ви, с кражби и далавери. А честният човек е беден, защото не иска чуждото, но не дава и своето много богати или заможни, държавата и взе 1947,1989,1999,2093,2009. Водят те на работа в община и през деня за няколко години си построи частна фирма. Всеки знае, как с държавни коли, трактори и сие безплатно, но никой не ги наказва, но ти открадни нещо дребно и веднага ще ви уволни частника И младите слагаха на биг брадър парцал и си вземаха.. И това е мое, с моя труд... На 38 г в бг с операция на крака, от гаража. Никога бг няма да се оорави. По близо сме до Турция, но не и до Европейските държави.

    Коментиран от #59

  • 30 Механик

    21 1 Отговор
    Аз тази вечер ще имам същото меню. Какво ненормално има в тоя да се яде леща?
    Или тия са с особени стомаси си е хранят само с трюфели и риба "фуфу" приготвена от именит, японски готвач?
  • 31 Ахмедов

    28 0 Отговор
    И какво от това! И ние вечеряме и обядваме с леща, бобец и зеленце!
  • 32 Истини

    12 0 Отговор
    Не само, че са глупави богатите, но егоисти, а не са и учили, което някои са работили по живково. Но късмет, децата им и те, пенсии 3000 лева, децата им над 10 хиляди, цънцари, добре, че ги ожених, и едно благодаря, а бе над 44 г. С претенции, а тия умните едвам юристи су, право, 1974,кръстникът,едвам свързват двата края, виждали са юрист начетен от ТЖ напълнил торба на пазара и си тръгнал без да плати, зле живее, той, много честни мекари също. Трябва да си с мафията, за да имаш бизнес, да не те рекетират и затова много млади напуснаха бг, за да се крадете взаимно всички комунисти, без значение на партии всички сте едно
  • 33 Филе миньон ли да им сервират?

    23 1 Отговор
    Все пак, това е БЕЗПЛАТНА храна
  • 34 112

    12 0 Отговор
    Купиха си с връзки от общината земята, узакониха я, а се работеше от обикновените, в нея 20,30 г дръвчета, плодове, и не берат, ако съм ще ги обера чорбаджи изедник и ще ги занеса на някой беден да се нахрани, не само, че опадат на земята, непрекъснато я обгражда някой да не хапне. Ние си имаме за нас си, но човека се притесни и умря, същият взе и на др и те починаха. Грешни хора. На запад никога бай пишмане.. Пък са мазни мафията, мазни всички. Така станаха селските хитредци богати. Вземаш от бедняка, дори някои бяха от средната класа. Измишни са коментарите. Новобогаташите все те прави. Плащат си и обикновено губи бедняка, нищо, че е прав.
  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 0 Отговор
    а много ХОРА нямат и това и ЖИВЕЯТ на ръбъ на ОЦЕЛЯВАНЕТО
  • 36 Читател

    11 1 Отговор
    Ако имаш 2 ризи дай 1.животните по днес са гледани от хората. Забелязвам от страна на моя много заможни. Едно кафе не черпят, един бонбон. Не им искам нищото, но са прости с много пари И обратното много умни, юристи има, а бедни са. Умни били, 3 поколения не са упили, трупали пари и днес ще си платят и ще му нанерят ок работа, а ти упи, учи, учи, за да ядеш лук и хляб и някоя джанка на пътя хийо
  • 37 Обяд

    6 0 Отговор
    И вечер свинско и сланина
  • 38 ...

    4 2 Отговор
    Козлодуй вашите от махалата ли нямат кво да ядат. Пушат по 2,3 кутии на ден цигари, кафета, деца, 1 стая, тя не иска да работи, а има хора на 1.8 месеца в ясли, но хубаво маалата, що да работи, като държавата се грижи, от имащите взема дава на тях. Прбивая от бой пред детето, и не е турция, ама сме, на запад за 24 часа ще им бъде отнети децата и. Европейци сме на хартия само. Те са млади и се бият пред малкото, а като остареят ще се колят. Как да им обясниш. На прости ограничени хора с претенции без ходили или до 1 клас на училище.
  • 39 леля

    18 0 Отговор
    Това е менюто и в нашите болници.

    Коментиран от #40

  • 40 Опаааа

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "леля":

    За сметка на това за Наглите украинци има всичко! Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,се е погрижил да са презадоволени!
  • 41 ттт

    19 0 Отговор
    През септември лежах два дена в държавна болница. Храниха ме с варен ориз, вафла нямаше.
  • 42 Изгоре. и старата Загора

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "немо":

    Късно вечерта ги настаниха и на сутринта вече бяха плъзнали из града и отдалече си личат. На път сме да си харесаме братчедите от Лозенец.
  • 43 Факти

    3 8 Отговор
    А наглите безарабски българи в Украйна над 400 години ползват водата и земята на Украйна и плюскат ли плюскат.
  • 44 Ана

    16 0 Отговор
    По Нац.радио се хвалят ,че окраинците са настанени в почивни станции на държавна издръжка , Киро ни обезоглави в Брюксел ,ще освобождава Украйна ,а българите бедни ,болни ,бездомни с минимална заплата 710 лв това е гавра! Пази олигарсите от данаци ,унищожава българите ,канадски лъжец!
  • 45 Българка

    12 0 Отговор
    Че то и аз ще вечерям същото, даже без вафлата. Вместо нея, малко салата.
  • 46 Е за

    15 0 Отговор
    Укрите нали има.Почиваха си в луксозните хотелчета.И на всичкото отгоре недоволни и претенциозни.
  • 47 Пацо

    8 0 Отговор
    Къде са 180те милиона евро които получихме от ЕС за Украинските бежанци. Кой пребара парата
  • 48 УСА боклук

    11 2 Отговор
    "43-годишната сирийка Зейнаб, вдовица с четири деца, се оплаква, че вече месеци чака статут.

    "Нямаме средства, нямаме дрехи. Избягах от войната, за да намеря сигурност. Търся тук бъдеще на децата. От 9 месеца чакам, а нямам статут. Искам децата ми да продължат да учат и да живеят спокойно".
    Момчета,
    наястина се насълзих. Какъв изрод трябва да си , за да не видиш лицимерието и гаврата на евроатлантиците
  • 49 11122

    14 0 Отговор
    И ние вечеряме леща. Без вафла.
  • 50 Тома

    10 0 Отговор
    Че и аз снощи вечерях само леща но нямах вафла
  • 51 Мдааа...

    12 0 Отговор
    А за наглите укро скакалци даваме 5 звездни хотели, 3 пъти дневно богато меню, безплатни медиц.услуги, безплатно паркиране, всякакви глезотии и изгъзици, които те нахално искат. А поведението им по магазини и улици, както и заведения, е отвратително!!!
    В Германия ги настаняват в спортни зали и походни легла с обща кухня.
    А тук, е ужасно гадно това, което те правят и претендират, все едно сме им длъжни...
  • 52 Софиянка

    11 0 Отговор
    3 месеца е периода да бъдат подпомагани. Свикнаха на плажа и сега не искат на друго място. Зимата добре ще е боровия въздух на планина. Има статия където пише, че и поляците се отказват да са Толко мили за тези, които не желаят да започнат да се грижат за себе си.
  • 53 Aлфа Bълкът

    10 1 Отговор
    Те много украинки са вдовици вече, пуснете ги при сирийските бежанци и им сложете няколко камери да излъчват онлайн, ама платени! Ще изкарате пара бол!
  • 54 Вива

    12 2 Отговор
    Какво евроатлантическо лицемерие! По какво се различават сирийските от украинските майки? Защо в Харманли ще вечерят леща чорба и ГМО вафла, а за украинците 5 звездно луксозно настаняване и храна в ресторанти? Безобразие! Незабавно всички украинци трябва да бъдат с изравнено настаняване като при сирийските бежанци, или да се махат веднага оттук и да си ходят откъдето са дошли! Те не са добре дошли и не са на курорт!
  • 55 Бети

    10 2 Отговор
    Попитайте онези човекоподобияДеса
    Атанасова, Сачева,Боко, Биков, Ангелов
    и сие герберасти, колко от украинците са настанили в домовете си лично, нищожества долни...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БайПръд

    6 0 Отговор
    Имам ено старо фафла моа да им я дам
  • 58 Васил

    10 0 Отговор
    Колко получава един пенсионер като плати тока водата и лекарствата колко му остава на ден стига със тези Украинци вече на цяла България омръзнахте Предатели долни да ходят във хотела на посланка Макаленко
  • 59 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Очевидец":

    Далеч си и от Турция, но си близо до африканските страни!
  • 60 Тук леща, а на морето лукс

    8 1 Отговор
    Има нещо ненормално в цялата работа, а най не нормалното е дето са настанили бежанци в базата на Мин. съвет в Слънчев бряг. Малко себеуважение да имаше поне, що за недомислие
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 хихи

    0 0 Отговор
    В центровете обаче не могат да бъдат настанявани украинци, защото.....това са демократични бежанци в смисъл бягат от демокрацията и не бива да се смесват с тоталитарните бежанци, които бягат към демокрацията.
    Интересно, че и едните и другите бързат да избягат от България......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове