Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 12:55 8 040 17

Законна ли е подмяната на топломерите в София?

  • топломери-
  • кмет на софия-
  • топлофикация

Защо гражданите са задължени да ги заплатят по цена, посочена от фирмите, пита общинска съветничка

Подмяната на топломерите в домовете на софиянци и контролът, който "Топлофикация" упражнява върху фирмите за топлинно счетоводство - това ще е една от темите на предстояща среща на кмета на София и Общинския съвет с ръководството на общинското дружество, съобщи БНР.

Столичани пишат до общински съветници, че фирмите за топлинно счетоводство принуждават абонатите да подменят работещи топлоизмервателни уреди, монтирани на радиаторите.

Общинският съветник Грети Стефанова:

"След 10-годишна експлоатация да подменят тези уреди. Гражданите са задължени да ги заплатят по цена, посочена от фирмите. Не е законосъобразно на тези уреди да има щемпел на фирмата, която обслужва отчитането".

В отговор на сигнала, изпратен до кмета на София, от топлофикацията не дават конкретни отговори дали смяната е правомерна, но Грети Стефанова е озадачена и от друг факт:

"Те дори не отговарят защо изпращат измервателните уреди от абонатната станция от София в касетки за кисело мляко да се проверяват в Бургас".

Законна ли е смяната на топломерите и по правилата ли се извършва ще стане ясно през седмицата. Вече е насрочена среща със столичната топлофикация.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСА

    50 3 Отговор
    На 10 г сменяме работещи водомери, на 10г също работещи топломери....що за мафия е това, някои фирми трябва да си пълнят касите с пари, а народа да плаща периодично !!???? Преди години сменихме работещ водомер на 40г, като го измих и занесох в лаборатория за проверка беше абсолютно точен и годен, ноооо ни задължиха да купуваме нов !

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Помощ 112

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "ОСА":

    Така е, София, това е цената да имаш отопление и вода на момента. Другия вариант е да си купиш къща, биеш сондаж, слагаш слънчеви панели, копаеш градина, гледаш животни и живееш извън системата, напълно независим от водомери, парно, цени на храни... Всеки прави своя избор сам.

    Коментиран от #17

  • 3 надай се на фандъшката крадла

    33 4 Отговор
    Овцете тряба да бъдат стригани и това е. При СДС, БСП, НДСВ, ГРОБ или ПП Топлофикация София има две все едни и същи функции - хранилка за лапачи и да се точи за попълване на личната и партийната каса.
  • 4 ха ха

    29 2 Отговор
    абе като 99% от реда в българия е полузаконно , но трябва да се платят едни пари за да се поднови договора за 10тина години , та от къде да се вземат ? няма да си продават яхтите и апартаментите я , та по полузакон и потребителя да плати и подкупа
  • 5 Херо брадатия

    14 4 Отговор
    Нямам парно. Изхвърлих си радиаторите. Практикувам отопление със силата на мисълта.
  • 6 факт

    29 1 Отговор
    В Наредбата, която се отнася до метрологичната проверка на топломери и водомери, не се изисква на всеки 10 години да се поставят нови измервателни уреди, а съществуващите да преминат метрологична проверка. Тъй като тези уреди са наши, но се ползват от доставчици за замерване на доставяната от тях стока, то следва доставчикът да дойде на място, да демонтира уреда, да постави временен и след като приключи метрологичната проверка, да върне уреда, ако той е изправен и да го монтира отново. Не е вярно, че работещи уреди трябва да бъдат сменяни с ново, това го твърдят частните фирми, с които работят ВиК и топлоцентралите. Омбудсманът да се самосезира за нелоялна търговска практика на обществени доставчици.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    И като замерват стоката, уцелват ли я?
  • 8 Решение

    29 1 Отговор
    Решение на този въпрос има и то е като никой не купи нов уред.Трябва най-после всички дружно да се противопостави на този безогледен грабеж.Освен това тези уреди не са топломери,а топлоразпределители .Въведоха ги за да си узаконят грабежа, извършван от Топлофикация чрез дружествата за топлинно счетоводство. Фирмата,която предоставя услугата трябва да я отчита и начислява стойността й.С насилственото сменяне на уредите фирмите производители стават милионери за една нощ.Българи,крайно време е да се обединим и да откажем да бъдем крадени.Правилата си ги измислят крадците, а ние всички трябва да откажем да плащаме.Да видим как ще ни съдят всички колективно????
  • 9 Да премахнат

    29 2 Отговор
    паразитиращите фирми за топлинно счетоводство. Абсолютно вредни паразити, оскъпяващи многократно крайната цена. Тези които са ги узаконили и въвели са за доживотна присъда. Как по - рано можеше без тях и всичко беше нормално, а сега ги натресоха по веригата на нищоправещите и само смучат? Да се направи пълна ревизия на това колко са отмъкнали за целия период на съществуването си.

    Коментиран от #10

  • 10 ДАаааа

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да премахнат":

    Абсолютно вярно! И аз чакам някой да провери, кому са нужни тези търтеи!? Ние им плащаме заплатите, осигуровките, наемите, командировките и всички други разходи, защото приходите им са само от нашите сметки! Да се провери кой ги създаде и да се види докога ще ги търпим!

    Коментиран от #12

  • 11 Чичо Тони

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОСА":

    Точността на колонките на бензиностанциите се мери с мерителна кофа 20л. Горивата са около 1000 (хиляда) пъти по скъпи от водата като върху тях има и акциз. Та затова един приятел пита: защо за горивата може с кофа, а за водата водомера да се демонтира, проверява в лабораторя и след това монтира срещу нескромно заплащане?
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДАаааа":

    Всъщност, „топлинните счетоводители” са наложени на „Топлофикация София” под натиск иницииран от „Съюза на потребителите” на Кърлев. Павел Кърлев от години дължи хиляди на „Топлофикация София”. Използува БАЛЪЦИТЕ да води съдебни дела.
    Отчитането само за 10 дни и поддръжката на уредите на над 400 000 абоната е икономически по-изгодно да се прави по договор със специализирани фирми-изпълнители. Парадоксът е в това, че самите „топлинни счетоводители” сега вече искат да прекратят договорите, защото са им неизгодни, след като се нагушиха с пари от монтажа на радиаторните вентили и разпределите.
  • 13 Без топлинни счетоводители

    6 3 Отговор
    Ще кажа няколко думи..
    Преди години плащахме на кубатура. Нямаше свалени радиатори. Всички си имахме парно и ни беше топло, плащаме наистина реална цена.
    Затова трябва да се забрани свалянето на радиатори, след като живееш в топлофицирана сграда. Да се махнат топлинните счетоводители.
    Така ще спре кражбата от тези които са си "свалили" радиаторите. Няма по чисто комфортно и евтино отопление от парното и топлата вода. Всичко друго е лобиране за кражби от коректните ползватели на Топлофикация.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Потребител

    6 3 Отговор
    Топлофикация е запълнена със служители, които цял ден търкат задници по столовете и са на високи. заплати, пък и още едни задници счетоводни фирми, я стига лежачи та те смучат пари от потребителите. На кого му хрумна тази раздута администрация, седачи. Време е да остане само. ТЕЦ София където има счетоводство стига простотия и влачене на селяните в София уж да работят, а всъщност дремат по столове.
  • 15 ВОДНИЯ ДУХ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Без топлинни счетоводители":

    Махни си водомера и плащай на база.Ще сравняваш цени преди 20/30 години.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Без топлинни счетоводители":

    “Топлофикация София” / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер.
    ОТ ТАМ НАСЕТНЕ, СЕ ПОЗВОЛЯВА СОБСТВЕНИЦИТЕ САМИ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОТРЕБЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ЕНЕРГИЯ КАКТО НАМЕРЯТ ЗА УДОБНО. РАЗБИРА СЕ, МОГАТ ДА НАЕМАТ ЗА ЦЕЛТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ФИРМА, КОЯТО ДА ИЗГОТВИ СЪОТВЕТНАТА МЕТОДИКА. СЪЩЕВРЕМЕННО СОБСТВЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ КАТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ И ТЕХЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ДА ЗАПЛАЩА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПО ПОКАЗАНИЯТА НА ТОПЛОМЕРА В АБОНАТНАТА. ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ПОЧТИ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА, КОЕТО Е ЛЕСНО ОБЯСНИМО, ИМАЙКИ ПРЕДВИД БЪЛГАРСКИТЕ НРАВИ.
    ТОГАВА ТС САМА НАЕМА ФИРМИ /ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ/ И ОПРЕДЕЛЯ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ОТДЕЛНИТЕ АБОНАТИ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове