Last news in Fakti

27 Март, 2024 15:52 1 710 49

Правителството пак спасява "Топлофикация" София като изкупува дълговете ѝ в размер на близо 1.6 милиарда лева

  • топлофикация-
  • държавна помощ

За да стане това факт, е необходимо положително решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия, посочи министърът на енергетиката Румен Радев

Правителството пак спасява "Топлофикация" София като изкупува дълговете ѝ в размер на близо 1.6 милиарда лева - 1

С проект на постановление на Министерския съвет се предлага одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г., бидейки министерството дофинансирано с бюджетно салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1 580 315 352 лева. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Румен Радев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че правителството в оставка е утвърдило два важни акта - постановление на Министерския съвет, което решава проблем с бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г., и второ - решение на Министерския съвет, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношенията в сектор "енергетика".

Министър Радев обясни, че се цели придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“, което ще стане по реда и до размера съгласно Закона за държавния бюджет за 2024 г. Той обясни, че за да стане това факт, е необходимо положително решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия (ЕК), както и че придобиването не представлява държавна помощ по смисъла на Договора за функциониране на Европейския съюз (ЕС).

Имаме натрупвани систематично в огромен размер задължения от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки, заяви Радев и допълни, че в годините една част от тези задължения са прехвърляни от „Булгаргаз“ към БЕХ, друга продължава да расте и да се натрупва в салда към „Булгаргаз“. Към 31 декември 2023 г. сумата наближаваше 800 млн. лева, към настоящия момент тя отново е със същия обем, обясни енергийният министър в оставка. Очакванията му са към 31 март задълженията малко да надхвърлят 800 млн. лева. Според Радев тази неблагоприятна практика води до внушителната сума от 1,6 млрд. лева задължения към групата БЕХ (800 млн.лв. към "Булгаргаз" и други близо 800 млн.лв. към БЕХ).

Целта на приетото днес от кабинета е тази ликвидност да се върне в сектора, тъй като средствата може да се използват за решаване на други проблеми, ликвидни въпроси, реализация на инвестиционни и ремонтни програми.

Румен Радев обърна специално внимание на това, че с приетото постановление на кабинета не се сменя собствеността на „Топлофикация София“. „Държа много дебело да подчертая, че не говорим за смяна на собственост. С тези стъпки не се пристъпва към замяна на дълг за собственост“, заяви той и изтъкна, че дружеството остава общинско.

По отношение на Фонда за сигурност в електроенергийната система министърът в оставка Радев каза, че коментираните в публичното пространство суми за дефицитни суми там от типа на милиард са несъстоятелни. "Имаме над 430 млн.лв. налични в този фонд за сигурност, които са нашият натрупан буфер, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата за битовия потребител след 1 юли 2024 година", заяви Румен Радев. Той обясни, че използването на средства чрез целево събирани вноски има своето продължение и съответно не е под никаква форма поставено под въпрос, застрашено или компрометирано.

Попитан дали има план за намаляване на цената на парното във връзка с понижените цени на газа, Радев каза, че този въпрос не трябва да се адресира към Министерството на енергетиката, защото то няма функция по отношение на ценообразуването. Министърът в оставка обясни как се формират цените в сектор „топлоенергетика“. За цената на природния газ той посочи, че има месечно подавани заявки от страна на обществения доставчик „Булгаргаз“ според техните разчети за използваните количества природен газ на база заявено потребление и на база осигурени количества. Така те правят своята прогноза и разчет, предоставят я до девето число на месеца в КЕВР, която дискутира, обсъжда и накрая комисията се произнася за цената за следващия месец, припомни министърът.

Цената на топлофикационната услуга също става с решение на КЕВР, чиято практика обичайно е с едно ценово решение да се обхване целият ценови период от 1 юли на съответната година до 30 юни на следващата, каза Радев. Според него това е една от най-сложните сметки, които трябва да направи КЕВР, заради многото фактори, които определят крайната цена на услугата.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 8 Отговор
    Пак всички българи ще плащаме на шопиянци гяволиите ‼️

    Коментиран от #20, #34, #35

  • 2 Тра лала

    53 5 Отговор
    ТОПЛОФИКАЦИЯ София е на софиянци.Тези 1,6 млрд е редно да се вземат от бюджета на софийска община.Тя е виновна за това състояние.Защо цяла България трябва да плаща за това???Не си плащат сметките айде провинцията да им плаща.

    Коментиран от #8, #22

  • 3 1302

    21 3 Отговор
    Путин е виновен
  • 4 Дядо ви помни

    52 2 Отговор
    Едно време плащахме за парно по 5 - 6 лева на месец. И когато ни беше топло не спирахме радиаторите, а отваряхме прозорците. Знам, че повечето няма да ми повярват но това е самата истина. Защото ТЕЦ-а произвеждаше ток от въглища и топлината беше странична полза от парата въртяща турбините. Ако не отвеждаха тая топлина към парното, то трябваше да я изхвърлят във въздуха. А така и ТЕЦ-а получаваше пари, и хората се отопляваха на добра цена. А сега? Ами сега много се краде, затова са тия дългове на топлофикацията.
  • 5 Хасковски каунь

    13 1 Отговор
    Ех как искам и мене кауня да спасят
  • 6 Крайно

    31 2 Отговор
    време беше България да поеме сметката на София 😆 Добре че съм от София че да ми е смешно, щото ако бях от провинцията сигурно щях да искам да ги изколя тея
  • 7 Емигрант

    41 3 Отговор
    Ха ха ха не спасяват Топлофикация, а спасяват Вальо Топлото ! В коя цивилизована държава в Европа има такъв отрасъл "Топлофикация" ? 1.6 МИЛИАРДА дълг при такива високи сметки и прибиране на суми от апартаменти през които минават само тръби без да се ползва "топло" ? Къде в цивилизования свят се трупа дълг за МИЛИАРДИ без да се обяви фалит за пресичане на дългът ? Сега България ще плати този дълг за да се продължи задлъжняването или краденето ? "Умна" държава !

    Коментиран от #36

  • 8 ХАХАХА

    14 20 Отговор

    До коментар #2 от "Тра лала":

    Защото прованса се довлече в София, та затова ще плаща и родата . Стига мрънкАхте,нищо не плащате на софиянци ,а на хитреците дето си искаха земята в реални граници ,че щели да си я обработват, пък после набързо я продадоха и се довлякоха в София.

    Коментиран от #47

  • 9 Гарга Ел

    3 7 Отговор
    ТЕЦ София трябва да бъде продаден на Доган.
  • 10 Ах Ах Ах

    11 1 Отговор
    Ами регулатора, великият енергопенсионер Иванов Иван ще сваля цената на газа / респективно на парното/.
    Ах какъв кеф ще е по долни гащи да си в столичен апартамент през зимата
  • 11 е ако е за липси

    8 2 Отговор
    стопиха от 1,8 на 1,6 . хахахаха вдигаха 3 пъти . затова е . обезцениха парите . иначе дълга щеше да е 400 милиона . Един се изказа как с обновяване и цената ще е надолу . Нямало инвеститор . в енергетиката е нормално . сбора от много стари технологии и ограниченията от ЕС затруднява . и без радиатори се трупат сметки . но 1,6 са си много . е модерните сгради са на газ . а старите на парно . и с тока е така . фотоволтаици имат веригите и добра енергиина ефективност новите сгради . старите сгради със старите асансьори плащат яко . Няма гъвкавост . и в румъния е така .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 3 Отговор
    Топло софия е Златната кокошка на вси политически партии,които са управлявали ,бг.Няма как да бъде унищожена "Кокошката" снасяща златни яйца на политици ,бг!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ае тихо , че ако не е София ще умрете от глад…

    Коментиран от #44

  • 21 Уса

    11 0 Отговор
    Дълговете на топлофикация са при политиците
  • 22 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тра лала":

    Съгласен ама и София на софиянци всичко къде що е пришълец да напуска!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кокошката🐔🐔🐔

    16 4 Отговор
    В нормалните държави непечелившите и неефективни бизнеси/ услуги сами се закриват. В България още от соц времена разчитаме на непазарни дотации и всякакви врътки. Закривай кацата без дъно, наречена топлофикация🙅💸🙅❗Да докарваш топло от някъде си е хем скъпо за потребителите, хем нерентабилно за организацията. Законите на физиката никой не ги е победил и няма да си победи никогиш.
  • 25 Кокошката🐔🐔🐔

    4 7 Отговор
    Решението на проблема е локално парно плюс соларни системи по покривите за лятото, които да се използват и за електричество.
  • 26 Софето

    15 4 Отговор
    Наскоро нямаше ли статия, в която шопарите се биеха по гърдите какъв БВП имали? Не са ли шопарите с най-високи доходи в БГ? А защо всички останали трябва да им плаща е сметките?

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Бамбука

    19 0 Отговор
    Някой ще се сети ли да поиска от Министерството списък с размера на заплатите в Топлофикация - от Чистачките до Директори, Председател на борда и т.н.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ХАХАХА

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Софето":

    Явно и авторът е от прованса щом приема да се нарича София Софето ,а жителите и шопари и този коментар не се трие . Радвай се .
  • 30 Демократ

    16 0 Отговор
    Как така баш крадеца на парите на софиянци все има дългове? Така жестока схема за грабеж могат да измислят само управляващите престъпни групи. Официално се краде 2 пъти за едно и също- един път измислените схеми на лъжливите сметки и втори път уж задължения, които пак ние плащаме чрез държавния бюджет. Народ, който харесва да го лъжат и крадат мошениците във властта.
  • 31 факуса

    1 6 Отговор
    всички с парно да минават на панели,стига соц изпълнения,нали е вредено за демокрацията,докога с двойни стандарти
  • 32 ЩО НЕ ПРОДАДЪТ ДЪЛГОВЕТЕ ЗАКОННО

    2 1 Отговор
    НА НЯКОЯ СИГАНЬОРСКА ФИРМА И ПАК СИЧКО Е ЗАКОННО СПОРЕД НАПРАВИЛИЯ СЪЩОТО ШЕФ НА НАП.......ЛАП.....
  • 33 Тити

    13 0 Отговор
    Хем топлофикация е на загуба но не пречи на служителите да им раздават бонуси заплати по 4к месечно
  • 34 Ха ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Първо не си истинския Б А Й Х @ Й, а най мизерен крадец на никове. Ни можеш да се изразяваш, а примитивните ти подобия на мисли, съвсем те разкриват. Ето : "Пак всички българи ще плащаме на шопиянци гяволиите ‼️"
    Нищо не ПЛАЩАТЕ на шопиянци за "гяволиите" им, защото всички ние си плащаме от скъпо, прескъпо САМО ЗА ТОПЛОТО. Но ТЕЦовете праЯт и ТОК, който се продава и то не за без пари. Парите "изчезват някъде безследно" и стават дълговете. Как става това? Ами краде се, елеминтарно е. Явно някой е хвърлил око на ТЕЦовете, като сигурен източник на печалба, иска да ги фалира и чака сгодния момент за да го направи. А може да са много маймуните на клона и да си пречат за мазната баница. Това е положението. Кой разбрал, разбрал.
  • 35 Русофил

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Прав си, ама провинцията дойде в София и ще плаща.

    Коментиран от #42

  • 36 Киро КокорБойков

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емигрант":

    В нашия блок има тръби само за топла вода, останалите са нарязани от много години. Аз съм отрязал и тръбите за топла вода преди 7 години, ама и това не ме спасява от плащане.
    Да фалират тия паразити и да си намерят почтена работа.
  • 37 Oщe в учeбникa

    4 1 Отговор
    пo физикa e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

    Коментиран от #48

  • 38 Тoплиннaтa мoщнocт

    4 1 Отговор
    нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.
  • 39 Спомен

    5 1 Отговор
    Когато кмет беше вечно хилещия се Софиянски, френска фирма беше предложила да изгради завод за преработка на боклука ,свързана с Топлофикация и по нова технология да се произвежда енергия за тази мошеническа остаряла тъпа Топлофикация. Разбира се беше отхвърлена,защото щеше да е евтино,чисто и удобно и нямаше как бандитите да крадат. Освен това огромното количество гореща минерална вода под София също може да се използва за отопление,казват хидроинженерите. Освен това фирмите за топлинно счетоводство са абсолютно ненужни, но чрез тях парите, откраднати от софиянци се превеждат в чужбина и куче влачи,диря няма. Построиха си суперлуксозни офис сгради,натъпкани със скъпо платени ненужни търтеи от нашите пари. Освен това самата топлофикационна система е възможно най-тъпо изградената. Освен това формулите за грабеж са незаконни и се изчисляват според това колко пари искат да откраднат, а не колко енергия изразходваме за отопление. Това може да става толкова много години най-безогледно и да се търпи само в България.

    Коментиран от #46

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Така се отива към одържавяване на ТС...До 1993г. "Топлофикация София"/ТС/, или както беше СЕК "София", БЕШЕ ДЪРЖАВНА И СЕ СУБСИДИРАШЕ НА 60%. Беше забатачена невъобразимо, заради престъпни "управленски" решения, чрез които се наливаха пари на държавни предприятия и "наши момчета". Ставайки общинска, ТС се измъкна от мъртвата хватка, а не последва съдбата на БГА „Балкан“, ЗТМ ”Радомир”, „Балканкар” и много други емблематични предприятия и организации. Държавна „Топлофикация София”, е равносилно на смърт за нея и всички произтичащи от това последствия.

    Коментиран от #45

  • 41 Не е за вярване

    2 0 Отговор
    Българският данъкоплатец, отново ще плати тая приета от Правителството дивотия. Къде са Комисарите от ЕС да спрат тази крещяща несправедливост. Аман от крадци.
  • 42 Ами ще дойде я,

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Русофил":

    като всички пари за развитието на България се изсипват в София. Затова е столица, да развива цялата държава, а не да смуче само от нея, в случая с Топлофикация-София. По-големите и печеливши предприятиякато Лукойл, АЕЦ, Риболов и Аквакултури, са регистрирани в София, защо? За да плащат на община София данъци. Затова и е този стремеж на всички читави и млади българи към София. Това обезлюдява провинцията и отиваме към страна като Гърция с 5мил. Атина и 2мил. Солун при 10мил. държава.
  • 43 Гост

    2 0 Отговор
    С какво ги изкупува? С чии пари? От моите данъци ли? Това не е "правителството изкупува", а е "РАЗДАВАТ НИ ПАРИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ"!!! Докога ще продължават тези своеволия? В същото време ме дерат с високи сметки, посред топла зима. А вие, избраниците на народа, ни раздавате с мъка събраните пари на тези бизнеси? Иначе, за линеки събираме капачки, нали? Дайте да събираме капачки и за Топлофикация!
  • 44 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Хлябът не идва от магазина, моето момче. Ако не е София, ще има живот и по другите населени места в България. София изсмуква кръвта на нацията ни.
  • 45 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Когато беше държавна нямаше милиарди лв дългове, а всички искаха да се абонират и всеки абонат си плащаше сметката. И най-важното - абонатите бяха доволни. А днес, когато е частна, само генерира дългове, цените са космични, абонатите недоволни и нищо не върви както трябва. Някои отрасли трябва да са държавни, защото частникът ги превръща в кръвожадни.
  • 46 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Спомен":

    Докато начисляват енергията на принципа на дяловото разпределение, винаги ще им плащаме загубите. Една единица по топломер трябва да си има твърда цена, както е с електромерите, както е с водомерите. Това, да си разпределят изразходваната енергия между клиените, си е безобразие. Предният месец енергията се разпределя и поема от 1000 абоната, другият месец се разпределя между 700 абоната, защото другите 300 не били ползвали. Топлофикация си прибира парите, просто ги прибира не от 1000, а от 700 потребителя. (Цифрите са само за пример).
  • 47 Ами така е

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Желю Желев първият му Указ беше да премахне софийското жителство и стана страшно. Цялата селяния барабар с комините дойде да живее в София. Сутрин в метрото мирише яко на чесън. Ужас.
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Oщe в учeбникa":

    Миличък, а престани...Цялата наука "Топлотехника" я обясни с абзац от учебника по физика на Савелев...познах те нали? Нещата са много по-комплексни и по-сложни и от лаишките Ви напъни!
    Нe oпрocтaчвaй тoплoфикaциoннoтo eлeктрoпрoизвoдcтвo...Aкo c учeбник пo физикa мoжe дa упрaвлявaш ТФEЦ, тo тoгaвa дa ce зaкриe и кaтeдрa "Тoплo и ядрeнa eнeргeтикa" в "Тeхничecки Унивeрcитeт Coфия"
  • 49 Гост

    0 0 Отговор
    Както всичко в България, разнебитиха технически и търговски колективната топлоснабдителна структура и много се отказват да ползват или не искат да плащат за измама, която е факт. Топлофикация фалшиво определя потребителите за клиенти, но като крепостни, без възможност за отказване. Помагат избраниците - народни измамници, а съда участва в насилието, което е държаноорганизирана престъпност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове