Last news in Fakti

6 Януари, 2023 11:25 1 334 7

Иван Чомаков: Пловдивският панаир стана убежище на партийни интереси

  • пловдивски панаир-
  • инвестиции-
  • партийни интереси

Въпрос на желание и на разбиране е, и на това колко се чувстваш пловдивчанин, за да запазиш нещо, което е емблема на град Пловдив, казва бившият пловдивски кмет

Разрухата на Пловдивския панаир започна още от началото на тези 30 г., в които започнаха промените със забавянето на българската икономика, на българската индустрия. Загубата на пазари на България в ЕС и извън него. Може би си спомняте много добре какво представляваше Пловдивският панаир преди 10 ноември, като започнем от Американската и стигнем до Руската палата, 4 палати, свързани с българската икономика и българското селско стопанство.

След това Пловдивският панаир се превърна в едно убежище на партийни интереси, независимо коя партия идваше на власт, там бяха освобождавани и назначавани хора от съответната партия, която беше на власт. И така постепенно се превърна в един битпазар. В България нямаше специалисти, които да управляват такава собственост, с такива мащаби. Това каза пред Радио "Фокус" д-р Иван Чомаков, кмет на Пловдив в периода 1999 до 2007 г.

"Може би идеята като начало беше добра. Беше създадено дружеството "Пълдин Туринвест“, в който влизаха частните капитали на господин Гергов и собственост на Община Пловдив. Това бяха имоти, към които нямаше никакъв интерес. И с решение на Общинския съвет беше създадено това дружество с цел възстановяване и поддържане на тези имоти. По-късно обаче с това дружество участваше в преструктуриране на капитала на Пловдивския международен панаир“, допълни Чомаков.

Според бившият пловдивски кмет доста инвестиции са се направили след създаването на тази връзка между Пловдивския панаир и "Пълдин Туринвест“, но за съжаление не и в мениджмънта, което е едно от най-сложните неща.

Отказах да съм директор на Пловдивския панаир, защото всеки човек тежи на мястото си със знанията и образованието, което има, допълни Чомаков. "Аз съм давал съвет примерно да се направи един международен конкурс за управление на Панаира. Първият опит да бъде приватизиран Панаирът беше направен по времето на НДСВ. Тук трябва да спомена името на господин Гиньо Ганев, който дойде и ни предупреди, защото Панаирът беше подготвен за приватизация.

В тези разговори тогава и на пресконференции, моята идея беше да се направи такъв конкурс за външен мениджмънт с хора, които познават особеностите на управление на такива структури, дори посетихме град Лайпциг, който е побратимен град на Пловдив, посетихме техния нов панаир, но за съжаление моят мандат изтече и тези връзки, като че ли не бяха продължени.“

2006 г. печалбата на Панаира беше около 6 милиона лева само от Есенния международен панаир, но с промените в управлението на държавата, ние не бяхме подготвени да управляваме такива структури в условия на пазарна икономика и частна собственост, обясни д-р Чомаков. "Мисля, че и сега няма подготвени такива кадри“.

Въпрос на желание и на разбиране е, и на това колко се чувстваш пловдивчанин, за да запазиш нещо, което е емблема на град Пловдив. И на България, разбира се, това е национална гордост, в заключение каза д-р Чомаков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заменки

    3 0 Отговор
    Комйнисти
  • 2 Пловдивският панаир

    1 9 Отговор
    Както Козлодуй и Нефтохим е остатък от социализма и трябва да се ликвидира.
  • 3 Българка

    7 0 Отговор
    Гергов не е социалист, той си е мутра от мафията , винаги е бил герберастски олигарх. И сега за пореден път ГЕРБ е против българския интерес и за властване на мафиоти. Именно Борисов подарява емблемата на Пловдив- Пловдивския панаир на алчен ,морално нечистоплътен олигарх
  • 4 Калъчев

    7 0 Отговор
    Продажник и рушветчия. Само за затвора! И има наглостта да се обяснява?!

    Коментиран от #7

  • 5 иди ми дойди ми

    1 0 Отговор
    убежище на партийни интереси....Дали пък няма да стане убежище на магистралните жрици и да му монтират червени фенери? Време е и в България да има такива места. Нъл сме у ЕС-ъто?
  • 6 Агент ГРУ

    4 0 Отговор
    Точно този, не трябва да говори , нали той направи така ,
    че Пловдивската Община дари на Гергов ,Пловивския Панаир без пари !
    Въпроса е , къде е заровен рушвета ,който получи???
    А бакалъм ефенди, Прокурор!!!
    Има ли хора, които знаят много повече от Прокуратурата?
  • 7 Учуден

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калъчев":

    Този Човек Чомаков ,вече 20 години се крие от медиите ,
    с какво преживява ,в тези трудни за българина години ,
    сега говори като, че ли , едва ли не той е най-подходящия ,
    да управлява Пловдивския Панаир!
    Или бъркам, думата управлявя с думата притежава ?
    Дали има кой, да разрови и намери" заровеното куче"???
    Христо Грозев би намерил доста материал ,за
    досиетата за неофициална офшорна дейност ???
    От опит знаем , че откраднатите милиарди от държавната хазна ,
    в повечето случай се връщат в България ,като" чужда инвестиция"
    от този, който ги е откраднал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове