Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 07:25 2 655 22

Отбелязваме успението на Св. Константин-Кирил Философ

  • св. константин-кирил философ-
  • успение-
  • църква

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г., погребан е в църквата "Свети Климент Римски"

Отбелязваме успението на Св. Константин-Кирил Философ - 1
Снимка: Архив

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски, известен като Константин-Кирил Философ. Той произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий. Там създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 Шопо

    7 1 Отговор
    Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон.

    Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден1.
  • 3 РЕАЛИСТ

    1 8 Отговор
    Стига вече с лъжите. Произхождал бил от знатни славяни. И бащата и майката са гърци. Както д-р Тони Филипов писа: като деца ни учат, че са славяни, средното образование ни учи, че бащата е грък, а майката славянка, пък в университета разбираме , че никой от тях не е славянин.

    Коментиран от #7

  • 4 Шопо

    2 3 Отговор
    Предлагам свети Трифон да го обявим за покровител на влюбените и така да приключи спора между православни и католици.
    Призовавам братята католици да обявят свети Валентин за покровител на лозарите и винарите.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    Двата празника лесно се обединяват. Започва да се нарича Sankt Ballantines.
  • 7 Ъхъ!

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Ма нещо не си много бил в час. Пренаписваш историята ли, или някой ти нашепва на ухо?

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъ!":

    Хайде ме отвори, каква е историята. Според всички източници бащата е виден гръцки управител на Солун, а брат му, който се грижи за братята след смъртта му е регент на Императора. Това, че българите искаме да си вдигаме самочувствието и бълваме лъжи, не променя фактите. Гърци писали азбука за Моравия по заповед на Византийския император. Азбука, която представлява префасонирана гръцка азбука.

    Коментиран от #15

  • 9 енциклопедия

    2 3 Отговор
    Българите са бетер народ. Македонците са по интелигентни и начетени от българите. Боян Магът го вкарали в Уикипедия?? Георги Сурсувул? все измислици и премислици, пълна идиотщина. Всичко е повлияно от измислици на кръгове преди социализмът и при социализмът, нещата в средновековието са имали и друга история и друга атмосвера.. И Кирил и Методи са измислени.. Оказва се, че и Черноризец Храбър не е българин но е побългарен с побългарени писания. (Солунската легенда:"Кириле, Кириле, иди в (обширната) земя и сред славянските народи, наречени българи, защото господ те е определил да ги покръстиш и да им дадеш закон." “Според „Солунска легенда“ така нареченото „готско“ покръстване, станало на територията на днешна България през IV век, е всъщност покръстване на българи, а „готският“ епископ Вулфила (родом от Кападокия) е тъждествен със св. Курила (вулф = курт = вълк), така също „готската“ писменост е кирилицата.)
  • 10 Глаголица

    8 0 Отговор
    Византийските духовници Кирил и Методий в периода между 855 и 862 година създават глаголицата. Кирилицата е написана в Преславската книжовна школа от учениците на Кирил и Методий, а те са Климент Охридски, Наум Преславски, Горазд, Сава и Ангеларий.
  • 11 Наско

    3 2 Отговор
    Какви славяни през 9-ти век бе? Това е политически термин, който се появява по времето на Екатерина Велика като част от имперската й доктрина. Кирил и Методий са чисти българи. Русия ни проми мозъците с тези славяни за да ни подчини. От нас взеха всичко - език, азбука, вяра и култура. Но дивото си остава диво и още не могат да се цивилизоват.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 извънземен

    1 2 Отговор
    Вече българският национализъм отрича славяните, и казва - че Кирил е българин, а славянобългарски значело славнобългарси. ................ ................. руснаците и славяните дето не съществували, били говорели на български, заради книжнината, защото те говорели други езици, изобщо нямало славяни, измислица било. Макар от 1000 години чехи, словаци, поляци, да четат латински, но говорят славянски-тоест-български. Унгарците са близки на българите, но не говорят славянски-тоест-български. А това - че сме славяноезични гърци е от 300 години в Османската империя, и всички са учили в гръцки училища. Генетически дори било доказано - че всички балканци били един народ. Всички са се мешали и пътували в цялата империя. Османската империя позволява да имаме училища по руски образец и премахва гръцките, от страх, че Нова Гърция ще изиска тези земи под предтекст, че всички на Бълканите са роми-гърци ромейци тоест гърци, гърците са си искали Източна Румелия затова са против Съединението.Кой преди 1000 години нарича Кирил и брат му, че са българи? Кой от учениците и житията казват, че е нямало славяни в България или другаде??? Тезата, че сме дали език на разни народи - днес-наричани славяни заради езикът им - изкопиран от българска книжнина, е РУСОФОБСКА ТЕЗА, и теза против това - че готите са славяни, а славяните траки. (большой .............гора, большие горцы, белые горцы, БОЛ-ГОР, БУЛ-ГАР) плюс, че на латински вулгарис значи местни - обикновени, туземци..
  • 14 "Възраждане" са лудо влюбени в Русия

    3 1 Отговор
    ДНЕС на 14-ти февруари е празникът на влюбените джендъри и на техния патрон Св. Валентин - покровител на еднополовата любов по времето на Римската империя и който е провеждал тайни любовни "сватби" на еднополовите влюбени с празнични тържества и церемонии, заради което е бил хвърлен в тъмница и екзекутиран по заповед на Императора на 14 февруари. !!!
    През 5-ти век е канонизиран за мъченик и Светец от папа Геласий и по късно за тържествен Празник на романтичната любов и влюбените и е обявен за официално честване от римокатолическия свят, като Денят на Свети Валентин...!!!
  • 15 Сатаната

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Историята е съвсем ясна. Не помня рожденните имена на братята но са родени в гр. Тмутаркан на Керченския пролив или много близо до него. После приемат имената с които днес ги помним. Запомнил сън името на прадядо им защото на него е кръстен култовия за времето хотел КУБАН в слънчака.
  • 16 доц. вацев

    0 1 Отговор
    „Написание за правята вяра, казано от блажения Константин Философ, учител за Бога на словенския народ”. Някой упорито и натрапчиво се опитва да внуши на наивната читателска и оглупяла от предразсъдъци научна аудитория, че брат Кирил и брат Методий са начело на топ-класацията за писателите богослови и инвентори на нови писмена в средновековна България и през XIV век българските царе са ставали и лягали с техните гениални произведения под възглавницата. По темата „Написание за правата вяра” са изписани цели товарни влакови композиции изследвания, мнения, становища и анализи, сред които „блестят” предположенията, че това е един от най-старите паметници на славянската писменост, оригинално произведение на брат Константин-Кирил, написано в Рим през паметната за прогресивното световно славянство 869 г.?! Докато през 1969 г. с въпросното „произведение” не се захваща ерудита Войтех Ткалчик
  • 17 доц. вацев

    1 1 Отговор
    „Написание за правата вяра” на брат Константин-Кирил, написано в Рим през паметната за прогресивното световно славянство 869 г.?! Докато през 1969 г. с въпросното „произведение” не се захваща ерудита Войтех Ткалчик - чешки римокатолически богослов, свещеник, славист, професор и декан на Кирило-Методиевия богословски факултет в Палацкия университет в Оломоуц. Проф. Ткалчик установява, че съчинението не е оригинално и представлява славянски превод от гръцки, на много места буквално, често неадекватно и много пъти невярно предаващ оригиналния гръцки текст. Изследователят отбелязва, че в множество случаи езика на съчинението издава късна църковнославянска лексикография, например думата „слава” в значение на „вяра”. : високопоставения според легендата елитно образован византийски мисионер с божествени способности Константин-Кирил Философ имал неадекватни познания по гръцки език?!? С екстрата, че на всичко отгоре е и плагиат? Последното е не по-малък абсурд – дори и в онази епоха кописти или компилатори задължително са отбелязвали коя част от кой автор е, къде започва и къде свършва. Двадесет години по-късно, през 1986 г., друга високоерудирана личност – руския богослов дякон Андрей Юрченко установява, че „съчинението” на мнимия брат Константин Философ всъщност представлява цялостен фрагмент от т.н. Голяма Апологетика на константинополския патриарх Никифор I (758 - 828), чието пълно заглавие е „От светия наш отец Никифор, бившия архиепископ на Константино
  • 18 плюс минус

    0 0 Отговор
    С вълнение и почит съм посещавала базиликата "Сан Клементе" в Рим, в централната част на която има параклис, посветен на двамата свети братя.
    В олтара на параклиса има вградена частица от мощите на Свети Кирил Философ, където поставих китка здравец от България.
    В подземията на базиликата е бил гробът на светеца, там сега са поставени мозаечна икона от професор Далчев и възпоменателни плочи от балканските народи и на всеки 24 май се почита паметта на светеца.
    Базиликата се обслужва от Ордена на доминиканците.
  • 19 уви ФАКТ

    0 0 Отговор
    Това е огромната зееща рана в целия фалшификат: манифестираната в холивудски мащаби популярност на Кирил и Методий се разминава с липсващата иконография на двамата „светци” не само в днешните български земи, но и върху цялата територия на Балканския полуостров само с около 1000 години – най-ранните иконографски изображения на двамата братя са от началото на XIX век, а в в група със своите ученици „седмочисленици” - средата на XVIII век. Нито един български историк, изкуствовед, етнограф или културолог не е благоволил да обясни причините за тази 1000-годишна всеобща амнезия на българския народ. Между Вазовата героиня Райна и многобройната челяд на цар Йоан Асен съществува внушителна драматична разлика: през 1875 г. огромното мнозинство българи отбелязали празника на братя Кирил и Методий едва за 15-ти път в своята история; по спомените на първия инициатор за техния празник руския поданик Найден Геров – пловдивската интелигенция научила за пръв път за братята азбукари през 1851 г., когато трябвало да се избере името на първото българско училище в града; денят на двамата братя за пръв път бил честван като училищен празник през 1856 г. и първите 4-5 години този празник бил възприеман от гражданите на града като много необичаен и странен. За разлика от епохата на българското Възраждане през средата на XIV век името на Кирил и Методий било абсолютно неизвестно по българските земи, в т.ч. и за цар Йоан Александър и неговото семейство. В края на известното писмо
  • 20 уви ФАКТ

    0 0 Отговор
    За разлика от епохата на българското Възраждане през средата на XIV век името на Кирил и Методий било абсолютно неизвестно по българските земи, в т.ч. и за цар Йоан Александър и неговото семейство. В края на известното писмо от 1352 г. до дожа на Венеция Андрея Дандало, след името и титулатурата на владетеля „Йоан Александър цар на всички българи и на гърци †”, от царската канцелария са решили да направят следното уточнение, може би за избягване на евентуални недоразумения: „Горепосочените букви са от миниум (киновар) и означават: Йоан Александър, по божия милост цар на България или на Загора, а са букви отчасти гръцки, отчасти български или персийски.” Ето така от царската канцелария е обяснена използваната писменост при написването на писмото – „отчасти гръцки, отчасти български, отчасти персийски”.
  • 21 архиви

    1 0 Отговор
    „Кога и как маркоманите приеха Христовата вяра” няма и намек за създаване на нова писменост, а такава версия се появява едва в Пространното житие на Св. Константин-Кирил, приписвано на Владислав Граматик от 1469 г., но в действителност – писано от неизвестен автор в началото на XVII век. И в този контекст съм длъжен да посоча, че първото официално название „кирилица” е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски език, издаден от хърватски протестанти в Тюбинген, в чието заглавие се казва: „с цирулическими словами наипрво сада штампани“ . Тук връзката е директна и добре осветена от сценичните прожектори на историята: през 1563 г. в подконтралната на Ватикана и родина на „илирийската словено-славянска идея” Хърватия се излюпва термина „кирилица/цирулица”; през 1578 г. излиза от печат „Буквара” на живелия и работил в католическия Запад Иван Фьодоров, който съдържа сказанието за създаването на „кирилицата/цириулицата” от св. Кирил Философ.
  • 22 плюс минус

    0 0 Отговор
    В италианското градче Лорето на брега на Адриатическо море се намира базиликата "Санта Каза",
    в която също има параклис, посветен на светите братя Кирил и Методий.
    В стенописите са изписани знакови моменти от техните жития.
    Двамата братя - светци са съпокровители на Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове