Last news in Fakti

27 Март, 2023 11:06 1 579 31

Овцевъди готови да блокират границите с Гърция и РСМ

  • блокада-
  • граница-
  • овцевъди

Цената за килограм живо тегло е 10-12 лв.

Овцевъди са готови да блокират границите ни с Гърция и Северна Македония тази седмица, съобщи "Нова телевизия". Причината - предстоящ внос на агнешко месо за Великден. Какви са прогнозите и очакванията на бранша и как ще се отрази и всичко на цените по празниците?

Според животновъда Красимир Кирилов, който има ферма край Арбанаси, цената на килограм живо тегло за агне е между 10 и 12 лева. "Това значи, че в магазинната мрежа ще е най-много до 30 лева. Около 25-30 килограма ще са агнетата. Разликата от миналата година ще е най-много 2 лева. Бумът на внос на агнешко между Великден и Гергьовден ще остави нашите агнета непродадени", заяви той.

По думите му през 2022 г. не са били закупени около 20 000 агнета.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    28 7 Отговор
    им е крив , че не са конкурентноспособни ?
  • 2 провинциалист

    29 1 Отговор
    Най-големите овцевъди са в парламента.
  • 3 1234

    25 4 Отговор
    Тия овцевъди и говеда как все протестират като герб не са на власт

    Коментиран от #9

  • 4 Дидо

    36 4 Отговор
    Че продавайте на цени като на гърците и македонците, така ще купуваме от вас
  • 5 Дидо

    29 3 Отговор
    Искате да спрете вноса за да може да ни съдирате кожата.
  • 6 Анонимен

    18 2 Отговор
    Пазарна икономика сме, не планова все пак, нашето винаги е най скъпо.
  • 7 вносител

    11 1 Отговор
    Този внос, ще е от Испания и Аржентина и ще се осъществи със самальоти и шлепове трябва да блокират и всички летища и пристанища в РБ
  • 8 Бонев

    29 2 Отговор
    Мечтата на родните производители, никакъв внос. И тогава жална ни майка.
  • 9 оня с коня

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ами елементарно е - ГЕРБ просто се съобразяват с исканията им.
  • 10 ПАК ЩЕ СИ ГИ ЯДЕТЕ САМИ !

    6 0 Отговор
    ...................................................................
  • 11 Перо

    23 2 Отговор
    С помощите, БГ фермерите си купуват мерцедеси и имоти в София и никой не ги проверява за съответствие на налични животни и техника с предоставяните помощи! В съседните страни, даже без да са членове на ЕС произвеждат по-евтини храни, което показва, че няма такива кражби! Щом не са конкурентни, ще духат супата! Полицията трябва да разбива всякакви протести, пречещи на движението и вноса! Престъпниците и картелите трябва да губят и да бъдат наказвани! След като цените на храните в БГ са по-скъпи, както и на енергоносителите, фуражите, техниката и т.н., означава, че спекулата е огромна, предвид и най-ниските доходи от заплати!
  • 12 един друг

    22 3 Отговор
    Какви са тия наши производители, не знам. В чужбина всичко е по- евтино и качествено. Брашно, сирене,месо,яйца....., а тук нашите производители протестират, че не искаме да купуваме с огромна надценка боклуците, които ни пробутват. Яжте си ги само, аз агнешко за 30 лева няма да си купя.
  • 13 Други

    11 2 Отговор
    Трябва да блокират търговците и търговската мрежа, защото те слагат големите надценки. В тая държава, няма икономика, всичко е в сферата на услугите и търговията, само търговци, банкови услуги, телефонни услуги на оператори, интернет услуги, застрахователни, услуги, фризьорски услуги и др. всичко е дребен бизнес без промишленост.
  • 14 ОВЦЕВЪД КОЙТО Е ГЕРБЕР

    7 3 Отговор
    Е С АГНЕШКИ МОЗЪК КАТО БОЙКО !
  • 15 оФчара

    17 0 Отговор
    30 лева за кило агнешко,вие в Дубай ли живеете бре.
  • 16 20-30 КИЛОГРАМОВО АГНЕ СЕ НАРИЧА

    13 0 Отговор
    ШИЛЕ ПО БДС .............Каква е разликата между агне и шиле? Агне се нарича малкото на овцата до момента, в който то все още се храни с мляко. Ориентировъчно този период продължава през първите 3-4 месеца от живота му.

    Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат, новородените наричаме агнета.

    Когато започнат да се хранят с трева или фураж, те се превръщат в шилета.
  • 17 Петър Петров

    8 9 Отговор
    Няма смисъл да се затваря и протестира срещу Гърция, с която сме в един съюз и имаме договори за свободно движение на хора, търговия и капитали! Но, с РСМ с която нямаме такива ангажименти, трябва да се блокира всякаква търговия, която е в ущърб на нашата икономика, да се задържт на границата всякакви доставко от тази страна!

    Коментиран от #28

  • 18 дядото

    14 0 Отговор
    за нищо не ставаме като народ.съседите произвеждат храните на значително по-евтини цени от нашите производители.хем искаме пазарна икономика,хем да не се внасят по-евтини стоки,хем нашите да определят спекулативни цени както им дойде,че и държавата и хората да ги дотират.да вървят в ес и на козяк и да протестират заради ниските субсидии определени от тях.да,ама им не стиска.
  • 19 ШАФИОРА

    10 1 Отговор
    приемаме, че поне до есента тези животинки са агънца, а с първия учебен ден те също минават в първи клас и стават шилета. Когато купувате агне, имайте предвид, че цялото трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е. 13-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат това месо.

    Коментиран от #26

  • 20 Геша

    13 0 Отговор
    Щяло да бъде най-много 30 лева разправя този . Не знам дали се е чул какви ги плещи, но ще му пожелая от сърце да си го яде сам.Повече от 15-6 лева МАКСИМУМ няма да дам и това е.
  • 21 ЖИВО АГНЕ НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ Е БЪЛТАРСКО !

    6 0 Отговор
    НАЛИ РАЗБИРАТЕ !? АКО НЕ ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ ЗНАЧЕ НЕ Е !
  • 22 дааа

    11 0 Отговор
    Тези какво искат да ми продават скъпо и прескъпо, щот на тях не им излизали сметките.
  • 23 Ще протестират

    0 0 Отговор
    С печено агнешко, козунак и бира.

    Коментиран от #25

  • 24 Неразбрах

    2 0 Отговор
    Яйцевъдите ша фъргат ли яйца?
  • 25 На червено вино

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ще протестират":

    Агнешкото на бира не върви,на червено вино върви.Опитай.
  • 26 Точно затова

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "ШАФИОРА":

    Агне е до 20 кг. Тия ще ни пробиват шилета, ако не и дърти овце.
  • 27 Тома

    7 0 Отговор
    Македонския овчар не получава никаква субсидия и продава на полвин цена от българския и е доволен защото е на пеблба.
  • 28 А бре пешко

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Петър Петров":

    и от Камбоджа, да ми доставят ако искат само да е проверена/изследвана/ храната аз с нея няма да разговарям, и да и търся документи, на какво е "член" ще я консумирам! Цената е важна!!! И качеството!
  • 29 Цуца

    3 0 Отговор
    Защо да ги спират?! То у нас колко агнета има та да не се внесат от чужбина? Така с внос от вън ще има що годе поносими цени на агнешкото. Както внос на свинскто има що годе поносима цена, така и с агнешкото. В момента предизборно се дрънкат всякакви небивалици
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Агне е до 18 кг...след това шиле. Какви са тези "агнета" по 25-30 кг.?
  • 31 гост

    2 0 Отговор
    Е от Гърция на каква цена ще са? Ако са по-евтини и пробите на месото са ок защо не?А и как там е по-евтино след като там трудът се заплаща по-скъпо,и всичко е в евро.Ако това е възможно то значи тук цената не е реална.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове