Last news in Fakti

15 Май, 2023 12:44 1 361 14

Започват ученията „Defender - 2023“, България ще е домакин на две от тях

  • военни учения-
  • българска армия

Военни формирования от въоръжените ни сили ще участват и в учение за преодоляване на водна преграда („Wet Gap Crossing“) в Румъния

Започват ученията  „Defender - 2023“, България ще е домакин на две от тях - 1

За поредна година Въоръжените сили на Република България ще участват в серия многонационални планирани учения под общото наименование „Defender - 2023“, ръководени от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съобщиха от Министерството на отбраната.

Подобен тип учения вече са провеждани през 2017 г., 2019 г. и 2021 г. с цел съвместната подготовка на военните формирования от държави-членки на НАТО и страни-партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.

Многонационалните учения, обединени в „Defender - 2023“, се планират от 2021 г. Те се провеждат в периода април-юни 2023 г. в Балтийския, Балканския, Черноморския и Средиземноморския регион. Предвижда се в тях да участват над 22 000 военнослужещи от 26 страни-членки и страни-партньори на НАТО. Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия.

Съвместните тренировки ще допринесат за готовността за единен отговор на страните от НАТО и техните партньори на предизвикателствата пред сигурността. „Defender - 2023“ обединява многостепенни учения, които се провеждат в три последователни фази - „Swift Response“, „Immediate Response“ и „Saber Guardian“.

България ще бъде домакин на две от свързаните учения в „Defender-2023“ - тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит - 2023” и „Пирински страж - 2023“. Военни формирования от въоръжените ни сили ще участват и в учение за преодоляване на водна преграда („Wet Gap Crossing“) в Румъния. Ученията с българско участие са обединени под наименованието „Балкан - 2023“ под общото ръководство на Съвместното командване на силите.

Тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 2023” (“Defensive Shield - 2023“) ще се проведе от 17 май до 29 май 2023 г. на Учебен полигон „Ново село“. По време на „Отбранителен щит“ ще бъде развърната многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските ВВС.

Тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж - 2023“ („Pirin Sentinel - 2023“) ще се проведе от 17 май до 2 юни 2023 г. на Учебен полигон „Корен“. По време на учението ще бъде развърнат щаб на многонационална бригада и многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, танкова рота, реактивна и противотанкова батарея от българските Сухопътни войски, гръцки танков взвод, танков взвод от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС на България и Гърция.

Тези две учения са част от втората фаза на „Defender - 2023“ - „Immediate response -
2023“. Учението за преодоляване на водна преграда „Wet Gap Crossing“ ще се проведе от 25 май до 11 юни 2023 г. в района на Бордушани, Румъния. В него ще участват понтонно-мостова инженерна рота от 55-и инженерен полк - Белене, щурмови самолети за непосредствена авиационна поддръжка от авиобаза Безмер и взвод „Военна полиция“.
„Wet Gap Crossing“ е част от третата фаза на „Defender - 2023“ - „Saber Guardian - 2023“.

В района на НВУК „Чаралица“ под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната Национална структура (EXCON BGR), която ще осъществява общото ръководство и контрол от българска страна на тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит - 2023” и „Пирински страж - 2023“ и ще координира
участието на формированията от българските въоръжени сили в учението на територията на Румъния „Wet Gap Crossing“. Тя ще координира действията със Съвместната група за ръководство и контрол на свързаните учения „Defender - 2023“ (Combined Exercise Control Group) в Графенвьор, Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НямЩо

    6 1 Отговор
    Няма що - голя капитализъм направихме за последните 15 години в ЕС ... вече харчим пари, за да пазим богатите ни "братя" :)
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    И как случаЕно ученията
    ЗАЩИТНИК
    се провеждат все максимално близко до границата с Русия 🤔❗
    Има ли подобни на територията на САЩ, до границата с Мексико например 🤔❗

    Коментиран от #5, #7

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Да се пазят, САМИЧКИ ,
    цеховете в района,
    че лани jaнките арестуваха група работници-"терористи"❗
    Да внимават и водачите на МПС, че лани военна колона на път от Турция към Дунав мост вместо в Русе се оказа..... в Разград 🤔🤔🤔
  • 4 Нямам думи !

    2 0 Отговор
    Тия си играят на фунийки,а през границата минават хиляди нелегални всеки ден ! Със какво са полезни военните в БГ ? С нищо ! Една разпасана пасмина от търтеи.
  • 5 Само питам

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Колко голяма отрепка и мръсен изрод трябва да бъдеш, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най- близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, която избива най - цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 6 Българин

    3 7 Отговор
    На който не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея. Никой няма да го спира или да стреля по него на границата.

    Коментиран от #8

  • 7 Мим

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Абсолютно си прав,че тези ястреби се готвят за война с Русия,но лошото е ,че и ние им потвърждаваме с наше участие,което е много зле за България.Надявам се нито един български войник да не бъде убит от руснак и да не убие руснак.
  • 8 А не може ли да се изнесе

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ЕС и НАТО, барабар с теб и себеподобните ти? Файда от банани и опитни май мунки нема! Два милона и половина българи, красноречиво крещят от гроба, че сме колония за заличаване. Ако сметнем и 3-те милиона роби извън граница, филмът на ужасите е като след ядрен апокалипсис, плодородна земя превърната в пустиня от поредицата Зоната на здрача.
  • 9 Ще ни отровят въздуха

    2 0 Отговор
    натовските го.на.и!Вън НАТО от България!!!
  • 10 Земеделците на бг

    1 0 Отговор
    АДЕ америкофили започва се само че МАХАЙТЕ се.от бг народа ходете да си правите ученията другаде българската земя трябва да е свободна за да ражда плодовете и да храни бг народа не я мачкайте с бутушите на войната
  • 11 Само отговарям

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Какъв българин трябва да си,за да си на страната на световния терорист номер едно сащ,които ни бомбандираха страната през ВСВ,и винаги са ни били врагове,дори и сега!Откраднаха ни милиарди долари,най нагло и безсрамно!Какъв българин трябва да си,за да не уважаваш държавата която те е освободила два пъти ,за да ни има на картата като Държава!Кскъв неблагодарник трябва да си за да не почиташ Русия,нашата Освободителка!И отговора е един-Предател!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    "Колко голяма отре-пка и мръ-сен из-род трябва да бъдеш, за да защитаваш една агр-есивна, чужда държава, която е враг " на целия Свят❗
    Ако имаш нещо сиво между ушите
    ще видиш , че от близо 200 държави на Земята тези които не са били бомба-рдирани, санкц-ионирани или не са направени прев-рати там от твоите любими САШт-иянци се броят на пръстите на ръката ти ❗❗❗❗❗
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Ами само това можеш ❗

    "Колко голяма отре-пка и мръ-сен из-род трябва да бъдеш, за да защитаваш една агр-есивна, чужда държава, която е враг " на целия Свят❗
    Ако имаш нещо сиво между ушите
    ще видиш , че от близо 200 държави на Земята тези които не са били бомба-рдирани, санкц-ионирани или не са направени прев-рати там от твоите любими САШт-иянци се броят на пръстите на ръката ти ❗❗❗❗❗
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове