Last news in Fakti

29 Юни, 2023 10:18 11 150 44

Ако не платим глоба на КАТ, оставаме без кола

  • кат-
  • палка-
  • глоба-
  • рестрикции

Друга съществена промяна предвижда хората и фирмите да не могат да продадат кола или имот, ако имат някаква неплатена глоба, включително и електронен фиш за превишена скорост

Ако не платим глоба на КАТ, оставаме без кола - 1
Снимка: БГНЕС

Хората и фирмите няма да могат да използват колите си, ако не са платили някоя глоба на КАТ. Собствениците няма да могат да продадат имот или автомобил, ако имат неплатена глоба.

За да мине един автомобил на технически преглед, собственикът ще трябва да е платил всички глоби и фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата, които са извършени с това превозно средство. Това са част от предлаганите данъчни промени, които съпътстват подготвения от Министерство на финансите проект на бюджет за 2023 г., пише Труд.

Така реално правото на човек да кара колата си се обвързва с плащането на глоби. През 2020 г. от МВР не позволяваха хората да напуснат страната, ако на границата се окаже, че имат неплатени глоби на КАТ. Това създаваше огромни проблеми на хората и опашки на граничните пунктове. В крайна сметка Конституционният съд реши, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение за неплатени глоби е противоконституционно. Съдът мотивира решението си с това, че тези ограничения не целят безопасността на пътя, а по-лесно събиране на глобите. Според Конституционния съд, това че държавните институции не могат да съберат глобите не е основание за физическото санкциониране на гражданите.

Сега с предложените промени отново се ограничават правата на хората, ако не са платили някоя глоба. Защото по закон човек няма право за кара автомобил, който не е минал на технически преглед. Резултатът от промяната няма да бъде подобряване безопасността на движение, а напротив - влошаване на ситуацията. Ако човек няма пари, за да плати глобите си, ще продължи да кара колата си, без да е минал на технически преглед, а това реално може да доведе до катастрофа, ако автомобилът има някаква неизправност. Проблем ще имат и фирмите, които притежават десетки автомобили, а за плащането на данъци и глоби отговарят в счетоводството, а не шофьорите, които се грижат за безопасността на колите.

Друга съществена промяна предвижда да бъдат увеличени възможните начини за връчване на глоби и фишове за нарушения на пътя. Връчването ще може да става както лично на шофьора срещу подпис от органите на пътната полиция, така и от други служители на МВР. Също така връчването ще може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, както и по електронен път на посочена от човека електронна поща. Освен това специално е записано, че при издаване или подмяна на шофьорска книжка, както и при регистрация на автомобил или ремарке, хората ще бъдат длъжни да посочат електронна поща за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по електронен път. Ако човек не използва всеки ден интернет, за да следи дали не са го снимали с превишена скорост, проблемът остава за него.

Освен това предлагат актовете и фишовете да може да бъдат връчвани не само на собственика, а и на ползвател на превозното средство. Само през миналата година са издадени над 1,1 млн. електронни фиша за превишена скорост в случаи, когато шофьорите са заснети с камери. Отделно на шофьорите са издадени над 240 хил. акта за административни нарушения.

Друга съществена промяна предвижда хората и фирмите да не могат да продадат кола или имот, ако имат някаква неплатена глоба, включително и електронен фиш за превишена скорост. И в момента това е забранено, но предвидената санкция често не отговаря на размера на задълженията, става ясно от мотивите към предложените промени. Затова от Министерство на финансите предлагат при продажба на кола или имот нотариусите да проверяват по електронен път дали собственикът има някакви задължения. За целта те ще имат достъп до данните от данъчно-осигурителната сметка на хората и фирмите. И едва след като задълженията към хазната бъдат платени нотариусите ще изповядват сделката. Като специално е предвидена възможност задълженията да бъдат платени от купувача на колата или имота, като преведе част от парите по сделката в държавната хазна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    70 6 Отговор
    ФАШИСТИ ВЪВ ВЛАСТ !!!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    84 4 Отговор
    Цифровия терор вече е тук ‼️
    Първо нама да можете да карате СВОЯТА кола ,
    после няма да можете да влизате в СВОЕТО жилище,
    а накрая няма да можете
    ДА ДИШАТЕ ,
    ако ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА
    не Ви разреши ‼️‼️‼️‼️
  • 3 милиционерите

    88 2 Отговор
    Мислите само, как да взимате но нищо не давате. Убийците на пътя продължават да си убиват и вие все така се криете из храсталаците.
  • 4 Това се

    56 3 Отговор
    Нарича феодализъм
  • 5 Некой си

    59 3 Отговор
    Хипотеза:
    Имам издадено наказателно постановление, което ОБЖАЛВАМ в съда.
    Глобата не е платена до приключване на делото.
    В пункта за ГТП това не е аргумент. При нотариуса, където подписвам договор за продажба, това не е аргумент.
    Следва още едно дело срещу МВР, което със сигурност МВР ще загуби.
    Поредното доказателство, че под фуражка акъл не вирее.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 мони стълбата

    31 3 Отговор
    Акакво правим, ако има глоба, кояъо е в процес на обжалване да кажем, а какво общо имат автомобилите с жилищатс, това си е рекет? Иначе не е проблем полицаи да взимат 10 бинки да фалшифицират ПТП, да носят стълби на дилъри да бягат от правосъдието и т. н.? Продто много хора, ще започнат да карат без преглед и много милицай резко, ще забогатеят от това. Нищо не става от мафията на мyтрите и джендъpите ППДБГЕРБ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    Напълно подкрепям всичко написано , с изключение на последния ред .
    Не защитавам фуражките, ама съм убеден , че идеята е на някой чантажия-чиновник ‼️

    Коментиран от #42

  • 9 специален агент Буда

    31 3 Отговор
    Да не забравим че ГЕРБ са на власт а глобите им са голяма слабост Те вдигнаха глобите до 20 пъти и 90%от работата им беше нови глоби .Една глоба за година се променяше до 4 пъти Тиквата с гордост заяви че той е предложил глоба в повторно каране в аварийна 4000 лв . иначе КАТ искали 3000лв.
  • 10 Хвърчилото от село

    35 0 Отговор
    Все промени за финансово щавене за българите! А още не са рещили проблема със събиране на глоби от чужди автомобили, като турски, северномакедонски, сръбски, румънски, гръцки, украински, молдовски и автомобили с регистрации от Западна Европа! това са 30% от нарушенията в България а няма пари от тях!
  • 11 Некой си

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    За съжаление, дали физически носи фуражка или само работи в една сграда с фуражки, резултатът е винаги един и същ.
  • 12 Ти си

    37 0 Отговор
    Немога да разбера защо КАТ прехвърля отговорността за събиране на глобите към други ведомства които да репресиите гражданите и да отнасят псувните ? Както е тръгнало утре на касата в магазина ще ти искат удостоверение че нямаш задължения към КАТ за да можеш да си купиш хляб .....

    Коментиран от #41

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 фатки

    16 1 Отговор
    Обществено полезен труд през почивните дни за дадено време на нарушитела а не дране на цялото семейство .Явно тези глоби много се услаждат на някои властници . Да не забравим че и ГЕРБ са на власт а от тях само такива изпълнения Ядохме им попарата 12 години и драмата продължава
  • 15 Чичо дядко

    7 13 Отговор
    Така трябва да се случи,щото всички се правят на тарикати. Нарушаваш закона и не си изряден, няма да я караш колата. В чужбина всеки знае, че не се прощава, ама тук си правим каквото си искаме. Същото трябва и в заведения и магазини - който не издава касова бележка -не му се плаща.
  • 16 Справедливо

    5 12 Отговор
    Само драстични мерки ще укротят джигитите по пътя а така и сигурността за всички нас ще нарастне

    Коментиран от #21

  • 17 Злогош

    13 1 Отговор
    Едно дело в Страсбург срещу държавата за пропуснати ползи от продажбата на недвижим имот по изтъкнаване като причина че бе съм си платил акта към КАТ които са неспособни да си събират глобите и пи този начин ми отрязват и гражданските права
  • 18 Ввв

    11 0 Отговор
    Все по-малко балами остават в Кочината,Т2 се “пръска”,но това не вълнува боклуците в парламента!!!
  • 19 000013

    6 3 Отговор
    Живях и работих в западна държава известно време , там съм правил нарушения на ПЗП къде съзнателно къде несъзнателно и съответно когато са ме хващали е следвала глоба която ми я изпращат на адреса пи местоживеене с уведомителна бележка какво е нарушението и йакво можеш правно да направиш по въпроса в двуседмичен срок . Неплащаш, идвати предупреждение и съответно увеличаване на цифрата , ако пак не реагират получаваш трето и ако го игнорираш следващото писмо е от ЧСИ фирма с което задължението ти вече се увеличава драстично .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ти си

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Справедливо":

    Колега , не драстични мерки а презентност (извън храстите и дебелите сянки) , превенция и ефективна събиремост на глобите за нарушенията са начините за овладяване на положението...
  • 22 Лазо

    5 2 Отговор
    Конституционния съд и това ще отмени. А дотогава, колата може да се кара и без технически преглед. Като останат сервизите без пари, ще гледаме сеир как ще се отмени много бързо. Че инвестициите в пункт за ГТП са огромни и трябва да се избиват. А глобата за без технически преглед е малка, 20 или 50 лв фиш. Не се плрашете толкова и не плащайте.
  • 23 Ония с Фордо

    4 1 Отговор
    Добре де , едно немога да разбера защо и нещяло все ни давате за пример страните от ЕС а по тази тема нищо неискате да вземете като пример а си узмисляте разни доморасли схеми с цел да не и малтретиране на населението.
  • 24 замислен

    12 1 Отговор
    А някой да се е замислял как се връчват наказателни постановления от камери? Седи някой, пише постановление, после го праща по постоянен адрес на "някой", после този някой идва да ти го връчи в работно време сякаш човек си стои в къщи а не ходи на работа? още по-весело е кога си с "настоящ адрес" в друго населено място - там има работа. Идва (ако дойде все пак) после пише "ми никой не отговаря" и постановлението отлежава докато някой ден не те спрат и "ауууу че си виновен, що не си плащаш глобите". Или пък другото - спират те, сгрешил си, посписваш си акта, оставаш без талон, след 1 месец отиваш в работно време на определената дата и "амииии още не е излязал" и ти бият печат за още месец (за София не ама за провинцията си е редовно), така 3-4 пъти. Резултата - имаш 3-4 едни неплатена отпуска - ха познайте това дали не са ми разходи? акт за 50 лева става разход над 400! Хайде първо да оправят тези глупости и после да се занимават с другото.
  • 25 Селянин

    11 1 Отговор
    Дамм. Пак от краката почваме. Това ще е толкова адекватно колкото са адекватни и техническите прегледи. Над 80% от колите и камионите в БГ са с манипулирани екологични системи и си минават прегледи съвсем нормално.
    Редовните граждани и фирмите си плащат глобите и сега получени от капаните на четири лентов път по средата на нищото със знак 50 когато преди деситилетия е имало крайпътно капанче. Не те са проблемът. Проблемът са тъмнозелените пияни и дрогирани джигити с по двеста глоби които карат коли непреминали преглед купени без прехвърляне само с двата талона. На тях нищо не могат да им вземат и си карат и си трепят хора. Мой приятел загина заедно с бремената си жена и майка и убит от такъв джигит и същият пак си е навън и пак си кара. Там е проблема. Хванат ли те да караш в рецидив трябва да отиваш в панделата задълго и веднага. Не да ги мотат с години докато седмица преди делото не минат зелената граница за Гърция или по десетките стълбички оставени от емигрантите по турската телена оградка на Валери. Обаче в КАТ няма толкова капацитет да го осмислят това и продължават да се скатават на очевидно безопасни места с очевАдно неадекватни ограничения на скороста. Е така реална промяна няма да има.
  • 26 Тодор

    9 0 Отговор
    Лаком ненаял се Асене със сви.... нската зу....рла, конституционния съд и това ще отмени, а тогава ще те съдя за всички глоби, които получа за каране без валиден ГТП, а също и за пропуснати ползи от невъзможност да си разполагам със своята собственост.

    Коментиран от #30

  • 27 Васил

    14 0 Отговор
    Оправиха цените на храните и се захвана с глобите егати Промяната???
  • 28 Късметлия

    3 2 Отговор
    Сега тръгвам с колата и зад завоя,точно да нямам време за реакция,но в случая съм виновен Полицаи точно мен чакат без колан в забързаното си ежедневие и глоба! А след мен от крайна лява лента Тарикати 2 коли направиха десен завой?!
  • 29 Гюлю

    7 0 Отговор
    Ако КАТб не си оправят системата за проверка и плащане на глоби до месец,остават без КАТ! Включително и идиотите които пишат законите!
  • 30 Гюлю

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тодор":

    Защо ще го съдиш ,направо утрепах амбриажа!!!

    Коментиран от #34

  • 31 Още

    5 0 Отговор
    Демокрация от сегашния комунизъм
  • 32 Нямал пари

    0 1 Отговор
    Един преглед струва 50лв а един резервоар 150лв , я пак има ли пари или не.
  • 33 Николай Стоименов

    3 0 Отговор
    Сериала Ало Ало в български вариант
  • 34 Тодор

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гюлю":

    Ще го съдя за имуществени и неимуществени вреди, може би парламента ако го приеме като закон, а после констуционния съд го отмени. Има закон за отговорност на държавата, за вреди, причинени на гражданите. Ако не мога да си продам колата заради неплатена глоба, също това са пропуснати ползи.
    Въовще в гражданското общество хората не са длъжни да се съобразяват със санкциите, често пъти налагани безмислено и несправедливо, от страна на държавата.
  • 35 Браво

    3 4 Отговор
    Трябва да има ред
  • 36 Лъжите на леля Асена Спецова и любовника

    6 0 Отговор
    И назначен от нея за шеф на НАП търговеца на заборчлели фирми бай Румен! Тези крадливи некадърници са срам и позор добре че не са решили да ни бесят по стълбовете!
  • 37 Милен

    4 0 Отговор
    Все пари все глоби....Добре ама първо да ни оправят пътищата
    Второ колко знаци има които не са актуални и са хранилка за полицайте Трето ПОЛИЦАЙТЕ да свазват закони те ...А тях кой ги глобява
    Защо не сме чули и видяли патрулка да глоби патрулка те карат по опасно от шофьорите на линейки поне линейките карат с светлини и буркани а полицайте се крият в храстите
  • 38 Изобщо

    2 0 Отговор
    Никой не го интересува че масово се кара животозастрашаващо, а дали накрая на определен период ще е прибрана съответната сума

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 той

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ти си":

    ти па недей ръси такива акъли, че току виж, някой го предложил и това
  • 42 ???

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Утре може да обвържат и плащането на здравни осигуровки с техническите прегледи, данъка за домашни любимци....
  • 43 Лазо

    0 1 Отговор
    На някои министри никога няма да им дойде акъла в главите.
    Докато системата работи само да се вземат пари от хората, няма да плащам нищо. Ще карам без преглед. Глобата за това е от 20 до 50 лв. с фиш. Техническия преглед вече е 55-60 лв.
    Обжалвам съм електронен фиш в съда, ами съдията въобще не се заинтересува от доказателствата, и от аргумените ми, че камерата не е била на мястото на което пише, че е било. Обжалването в административния съд е пълен майтап, по 5 мин. на дело. Но това е, няма да плащам. Да го ....
  • 44 Фанфан

    0 0 Отговор
    Какви права се ограничават? На такива дето трепят по пътишата и имат неплатени глоби за хиляди левове, на тези ли? А да не бъдем толкова толерантни, защото утре такъв ще отрепе детето ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове