Last news in Fakti

6 Юли, 2023 15:41 2 085 35

БСП: Продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене“ цели прекратяване на проекта завинаги

  • бсп-
  • драгомир стойнев-
  • продажба-
  • оборудване-
  • аец-
  • белене

По думите на Стойнев друг парадокс е затварянето на базовите мощности с лекота. „Видяхме как един служебен кабинет не направи абсолютно нищо за запазване на въглищните централи. България има нужда от ядрени мощности

БСП: Продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене“ цели прекратяване на проекта завинаги - 1

„В момента ситуацията е абсурдна и хубаво би било министърът на енергетиката да дойде в зала. Само че вчера стана ясно, че той въобще не е водил никакви разговори, сигурно дори и не познава своя колега от Украйна, а единствените разговори са в областта на ядрената наука и евентуално да се подписва някакъв меморандум.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по решението за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, съобщи dariknews.bg.

От парламентарната трибуна социалистът описа следваща абсурдна ситуация, а именно, че парламентът реално управлява Министерството на енергетиката: „То не беше проект какво гориво да се използва, не беше втори проект каква технология да се използва, сега трети проект с кого може и с кого не може да се преговаря. В крайна сметка, всеки министър има правото да ръководи това министерство и да има съответната свобода, но вие налагате волята си“, обясни той.

Според него основната цел на този проект е да се закрие проектът “Белене“. „Това е мечтата на десните, които не направиха нито един проект, който да е в полза на страната. Само че активите в “Белене“ не са 1.2 млрд., а са 2.5 млрд. Тоест вие казвате на българските данъкоплатци, че изведнъж спирате този проект и тези пари ги загробвате. Това ще бъде срам за всеки един в залата, защото по този начин спирате развитието на ядрената енергетика на България и на един проект, който е готов и можеше да бъде осъществен, ако правителството на ГЕРБ не го беше спрял“, посочи народният представител.

„ГЕРБ и десните са царе да спират готови проекти. Ако правителството на ГЕРБ не беше спряло връзката Бургас-Александруполис, Българя можеше да получава петрол, без да се чака с дни и да се чудим откъде да минава. Сега най-вероятно щяхме да имаме и 7-и блок и да не се притесняваме дали можем да правим диверсификация на ядреното гориво“, заяви той и се обърна към колегите си: „Нямате един проект, който да сте направили, обаче всичките проекти ги спирате. Защо? Защото евентуално технологията не отговаряла на западната, но това не е така. Отговаря, защото е лицензирана“, каза още социалистът.

По думите на Стойнев друг парадокс е затварянето на базовите мощности с лекота. „Видяхме как един служебен кабинет не направи абсолютно нищо за запазване на въглищните централи. България има нужда от ядрени мощности. 2035-2036 г. ще се наложи да започнем да режем АЕЦ “Козлодуй“ за скрап. С решението, което искате да вземете днес, ще прекратите и “Белене“ и България остава без проекти. Язък за това, което беше направено през годините и страната ни беше енергиен център на Балканите“, коментира той.

Според социалиста интересът не е толкова за цялото оборудване, а за парогенераторите, които обаче дори не се знае дали имаме. юю„Вместо да си гледаме нашия интерес при вече лицензирана площадка и да мислим как да помагаме на българската индустрия, вие разпродавате, давате, може и да подарявате. Това е едно срамно действие, което не отговаря на българския парламент и в момента се подигравате с хората“, заяви Стойнев.

„Минаха две часа, откакто предложихме двама министри да дойдат по друго важно решение. Очевидно те неглижираха, дали от страх, дали от нещо друго идването им в Народното събрание. Сега искаме тук да бъде и министърът на енергетиката, който по тази важна точка да чуе мнението на народните представители и да изрази отношение“, призова зам.-председателят на парламентарната група Иван Ченчев и допълни, че в случая става дума за огромни средства, изтекли от джоба на българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 17 Отговор
    Аз от украинец пари не съм видял!А вие?

    Коментиран от #3, #19

  • 2 пелтека

    9 15 Отговор
    се иzтропкал
  • 3 и от майка ти тоже

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    въпреки че всяка вечер е на смяна

    Коментиран от #34

  • 4 феродим

    20 17 Отговор
    и най добре да бъде прекратен завинаги. защово вие червени бок.луци откраднахте милиарди от него заедно с герб.ако искахте да го бяхте построили. имахте 40 години. сега реалноста е друга, това е.
  • 5 Вашето Мнение

    26 19 Отговор
    В момента слушам спора на ген. Радев с наркомана, това е моя президент. Направи смешен жалкото наркоманче с доводи, поведение и присъствие.

    Коментиран от #12

  • 6 Политици продажници

    25 3 Отговор
    Ганьо си заслужава политиците, понеже не гледа по далече от бирата
  • 7 И без това

    16 18 Отговор
    Там е сеизмична зона, така че най-добре проекта да приключи
  • 8 Тома

    20 2 Отговор
    Работата е който крал крал и мара си вдигна гащите
  • 9 Анонимен

    5 6 Отговор
    Защо, Козлодуй може да се разрастне
  • 10 по-скоро прекратяване

    7 8 Отговор
    на отношението на РФ към Републиката, като към колония...................
  • 11 Някой

    13 8 Отговор
    Така е, но и БСП носи голяма вина за това. Беше част от друга Франкенщайн ова коалиция преди малко повече от година със същите тези лица, които сега докопаха властта.
    България свърши! До тук беше! След днешния ден няма никаква надежда за бъдеще вече.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Напротив

    17 10 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Зеленски го направи на две стотинки. Ходи на ушен лекар.
  • 13 Епа

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Ходи у Масква
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаха

    12 6 Отговор
    И не само това, а и заробването на българската държава с американско такова което ще струва над 25 милярда лева, както се дочува. Просто някой искат за последно да се облажат с комисионна от загиващата ни територия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 6 Отговор
    Продавайки оборудването на ..........ще спасят малко пари от Загубите в Гьола "белене" и ще покрият шашмите на комунаги ,бг начело с министър енергетика по това време, р.овч.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пепелектек

    11 2 Отговор
    Гоце крадец долен го създаде този проект.

    Коментиран от #24

  • 23 Има изгода и за двете страни.

    12 8 Отговор
    Бъдещето е на малки, модерни централи, които се поддържат лесно и не носят огромен риск за хората и природата, при евентуална авария. Каквито са руските мастодонти, с остаряли реактори. После, Украйна има почти готова централа където да постави тези реактори, а ние имаме само един гьол.

    Коментиран от #28, #35

  • 24 На Първанов шлема

    10 9 Отговор

    До коментар #22 от "пепелектек":

    "Белене" бе част от големия член, пардон, шлем на комуниста Първанов. От договора 2008. Твърде стар и нерентабилен проект. Руски, при това.
  • 25 ИНЖ

    7 1 Отговор
    Проектът "Белене" да започне на чисто - акциите на борсата и да видим....

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бамбука

    7 0 Отговор
    Ми що не я построихте когато бяхте на власт, а само крадяхте ?

    Коментиран от #29

  • 28 чайниците

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Има изгода и за двете страни.":

    драпат за студен синтез
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бамбука":

    АЕЦ "Белене" е СССР-ски ГАФ, защото тези некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Тези реактори ВВЭР-1000 са произведени по времето на СССР в Украйна. затова е разумно решението на НС да бъдат продадени на тях.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пинокио

    2 0 Отговор
    СъдЗаДелянДобрев който лобира за чужди интереси от 2012 г .Година по късно същото тава Орле скочи наОрешарски който поднови проекта за АЕЦБелене.Три дни по рано същият хубавец с дружина сговорна по лобиско нареждане депозира в народното събрание49/49-354-02-66 искане за продажба на оборудването за АЕЦбелене.
  • 32 Тъпан

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Момко проекта го прекъснаха след перестройка тези селски приказки за блато и тиня ги забрави.Имало е и по умни глави от теб нямаш си на идея що бетон и желязо е положено в тази площадка за един малъг град.Дърто копче съм и имах честа да познавам хората които бяха командировани да работят на този национален обект вече не са живи отърваха се завалиите защото този държава е мащеха за собственният си народ.
  • 33 знаещ

    3 0 Отговор
    Не си познал драги продажбата на оборудването за Белене е изпълнение на тази задача поставяне на Правителството от американците с основна и единствена цел следващо строителство на атомни централи в България да са Единствено и само за американците за нас остава само да се надяваме сделките да не са като тези за изтребителите дайте пари па ще видим нещастни джендъри американски подлоги Левски Ботев и саратниците им ще се обърнат в гроба от тези мазници не наяли се нагълци подкрепя ни от елементаристите от българския народ а умните хора не гласуват защото са отвратени от политическата сган
  • 34 Бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "и от майка ти тоже":

    Пък ти я познаваш лично защота сте колежки.
  • 35 Бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Има изгода и за двете страни.":

    Аман от специалисти и разбирачи в енергетиката. Такова като малко, лесно и за без пари го има само в розовите ви сънища. Поработете в някоя централа и тогава се правете на спецове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове