Last news in Fakti

9 Юли, 2023 20:50 1 406 20

Иван Демерджиев: Не виждам властта да работи за Шенген

  • шенген-
  • иван демерджиев-
  • мигранти

Бившият вътрешен министър добави, че трябва да има борба с нелегалната миграция и спечелване на доверието на Австрия като партньор, за да може България да влезе в Шенген

Иван Демерджиев: Не виждам властта да работи за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-важното, което трябваше да се случи в МВР, е сферата с пътната безопасност. За нелегалната миграция просто трябва да се продължи курсът на работа. Toва заяви бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

Той добави, че и протестите на полицаите са напълно справедливи. Полицаите реагират, за да може да се спаси работата на системата на МВР. От МВР се очаква да има борба срещу нелегалната миграция, както и във вътрешен план. Лишаването на МВР от бюджета, който му се полага, е посегателство върху системата.

Полезният ход е да се преразгледа бюджетът на ведомството в ресорната парламентарна комисия, да се отчетат нуждите на министерството и значимостта на министерството във всички сфери и процеси. Ако не бъдат осигурени средства за Гранична полиция, ако не бъдат вдигнати капиталовите разходи и не бъдат увеличени заплатите на полицаите, ефектът ще е пагубен за държавата, предупреди Демерджиев.

Той добави, че трябва да има борба с нелегалната миграция и спечелване на доверието на Австрия като партньор, за да може България да влезе в Шенген. Демерджиев обаче не вижда ясни действия по темата Шенген от новото редовно правителство. Той не вижда и какво ще спомогне посещението на Зеленски у нас, за да може България да влезе в Шенгенското пространство.

Демерджиев призова още, че не бива да се успокояваме от края на мониторинга за България от страна на Европейската комисия. Критиките на ЕК за съдебната ни система не са преодолени, но има стъпки за борбата с корупцията и МВР.

По отношение на убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР и Ангел Христов от братя Галеви, Демерджиев допълни, че винаги трябва да се разследват всички възможни версии. Има образувано производство в ЮАР и в България, като лично бившият вътрешен министър разпоредил да се извършват всички възможни действия за смъртта на Христов. Прокуратурата дължи отговор на всички въпроси - има ли връзка между тези събития, кой стои зад смъртта на Къро като поръчител или извършител, каква е причината да се стигне до това, а що се касае за Ангел Христов, държавното обвинение да каже дали става въпрос за естествена или друг смърт.

Демерджиев настоя органите по разследването да кажат кой, защо и какво са търсили в къщата на Каменов в ЮАР и за какво са тарашили.

На въпрос има ли идея да влезе в политиката, Демерджиев заяви, че е твърде рано да се говори за негова конкретна кандидатура за местните избори. Той ще намери начин да бъде полезен като общественик, като не каза дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив или не.

Относно посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София, Демерджиев заяви, че България никога не е имала неизмити очи пред Европа, а винаги е следвала европейската политика, особено за помощта за украинските бежанци. Той не знае защо служебното правителство не е поканило украинския държавен глава.

Демерджиев няма информация относно разговорите на Зеленски с българския държавен глава след официално откритата за медиите част. Ако има разговори, които са останали скрити от обществеността, е много лош ход и много лош знак, посочи бившият силов министър. По време на служебното правителство всички разговори са свеждани до знанието на българските граждани.

"На мен ми прави странно впечатление различният начин на отразяване на разговора на Румен Радев със Зеленски. За капан не знам, но е нормално един държавен глава да е поканен от друг държавен глава", коментира Демерджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А може просто

    12 2 Отговор
    да си мълчиш, и преди и сега граница няма.
  • 2 Значи

    6 2 Отговор
    си кьорав и глух !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Галфон

    3 8 Отговор
    Заети са да подаряват България на зеления наркоман.
  • 5 Пашанян

    8 4 Отговор
    Най-некадърният министър на МВР.
  • 6 Перо

    12 3 Отговор
    Това беше най-некадърното ръководство на МВР за всички времена, особено калинката от гранична полиция!
  • 7 ха ха

    8 2 Отговор
    тоя да не би да има % участие в изработка на табели 40 и 50 ? или внос на камери
  • 8 гост

    9 2 Отговор
    Убау ти беше на държавна хранилка ама няма вече
  • 9 еро

    8 3 Отговор
    ущанките на радев внасят смут тоя какъв беше
  • 10 Ван дер Любе

    4 0 Отговор
    Колкото и да не му се вярва, но пътят за Шенген минава през правосъдната реформа. Ако правосъдната система е пробита като в момента, няма да видим Шенген. Ние знаем от стари времена, че може да се снижим, но това няма да мине и после да си караме както си искаме. Така че първо правосъдната реформа, след това МВР и другите служби, за да се отърсят от мафиозите, а също от руските агенти. Пътят е по-дълъг от няколко буса с мигранти.
  • 11 слаб министър

    7 2 Отговор
    Този беше много слаб министър, на всичко отгоре без позиция, хлъзгав, непоследователен, с ниска правна подготовка, лоша правна и обща култура, човек, който гони служби и постове. Нищо не свърши-по негово време се развихри трафикът на емигранти, битова престъппрост, нито една афера не бе разкрита, въпреки обещанията.
  • 12 Службашки

    7 2 Отговор
    Тоя се готви да влиза в политиката, но кой ще гласува за него ? Кой изобщо го иска?
  • 13 Нищо не свърши

    4 3 Отговор
    Никой от Филибето няма да гласува за него, ако се кандидатира за кмет.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Славков

    4 5 Отговор
    Не само за Шенген тази власт не прави нищо, а и за всичко, което е свързано със законите по ПВУ и крайно необходимата съдебна реформа. Причината е в обратната игра на ПП-ДБ и сбърканата концепция на това правителство. Тя е примитивна и ясно формулирана от Асен Василев: “Това правителство ще продължи до момента, до който Бойко се страхува от Гешев и от президента. Последният ден, в който Габриел трябва да е премиер, това ще е последният ден на това правителство.” По абсолютно безпардонен начин се определят параметрите, в които се предполага, че Борисов и Пеевски биха могли да бъдат изпрани. Това обаче означава отдалечаване от всякакви реални и важни реформи. Отстраняването на Иван Гешев не е начало на съдебна реформа. То дори няма общо с това, а е един изолиран акт към постигане на горепосочената цел. Персоните Борисов и Пеевски се явяват по-важни от живота на българите, от човешката и съдебна справедливост. В новия доклад за върховенство на закона в ЕС отпреди няколко дни новото за нас е само годината. В този смисъл скептицизмът на президента Радев при връчването на мандата на Н. Денков е напълно оправдан. Аз, както и стотици други хора в страната и в чужбина, сме заинтересувани от съдебна реформа заради опита за фалит на Райфайзенбанк България от ноември 2020 г. Именно АВСТРИЯ е една от страните, в които атентаторите си закупиха или наеха голям брой имоти с отмъкнати средства. След това решиха да унищожат банката, за да заличат следите. Един от най-мащаб
  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Ти и голите обиски в Пловдив не видя....
  • 17 ГогичаИшвили

    5 4 Отговор
    На мен ми е странно как бивш вътрешен министър НЕ е наясно ,че България е парламентарна република и Министър председателя също може да кани държавна глава на друга държава. Ако не му е ясно на този невежник , Радев няма как да покани Зеленски ,защото той все още държи ,че в Украйна има конфликт ,а ние не трябва да даваме оръжие на Украйна. Според президента МУ,който си сверява часовника първо с Песков и Захариева. Второ.....от къде този пекинез знае и плямпа какво и как е ровено в на Къро сейфа в ЮАР. Той бил знаел. От къде знаеш бе ? От ЮАР разследващите ли ти казаха ( едва ли ) или си наясно ,щото тези дето го очистиха Къро ,ти казаха ,че нищо не намериха. Я обясни на обществото как след посещение на държавната ти "глава" в ЮАР ,случайно след това убиха Къро. В Пловдив и жена ти няма да гласува за теб ,кариеристче нещастно. Точен ли съм с парите ? ;)
  • 18 Хорхе

    0 4 Отговор
    Как само си личи хулещите, че са от кастата на Шайката и Кликата (герп- ДПС)! Всичките до последния имбил са му яли хурката!
  • 19 Служба

    2 0 Отговор
    Това май остана без служба и сега реве
  • 20 Циник

    2 0 Отговор
    Спрете да пенсионирате полицаите на 40+ години с 20 пенсии за да могат те след това да мафиотстват и дерибействат до старост, както повечето правят. Пък след това им вдигайте заплатите колкото искате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове