Last news in Fakti

22 Юли, 2023 06:27 2 652 26

Любомир Каримански: Прозират интереси рафинерията да бъде овладяна

  • любомир каримански-
  • росенец-
  • концесия-
  • лукойл

Има риск от арбитраж, заяви финансовият експерт по повод отнемането на концесията на пристанище "Росенец"

Любомир Каримански: Прозират интереси рафинерията да бъде овладяна - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отне от "Лукойл" концесията на пристанище "Росенец". Решението беше взето в един ден на първо и второ четене.

"Всичко беше скорострелно, има сериозни рискове да отидем на арбитраж и държавата да плати сериозна сума. "Росенец" като територия дори - нямаме такава, в която българските власти да не могат да окажат контрол. Не може на територията на "Росенец" Русия да прави каквото иска, българската държава трябва да упражнява контрол", коментира финансовия експерт Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът припомни, че тези, които днес са гласували, по-рано са подкрепяли вноса на руски петрол и дерогацията до края на 2024 г. края.

"Прозират интереси рафинерията да бъде овладяна от друг собственик, някой близък до сглобката. Само гадаем. Както тръгнаха да обявяват всичко публично от трибуната, да кажат кой стои зад този интерес, ако е турски - да кажат", призова Каримански.

Очакванията му са решението за концесията да се отрази на цената на горивата у нас.

Финансовия експерт подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма друга страна в ЕС, в която приходи от концесии в бюджета да са 0,08% от БВП.

"Не може ние постоянно да похабяваме национални ресурси, постоянно да даваме концесии на безценица, за сметка на тези, които изнасят богатството на страната извън границата", каза Каримански.

Той определи бюджета като "неизпълним".

"Не може да искаме да изпълним само приходната част, ако тя изобщо се изпълни, и да не изпълняваме разходната част. Капиталовите разходи към края на май са 21%. Няма да бъдат изпълнени и на 55% до края на годината", прогнозира финансистът.

Той коментира и избора на Димитър Радев за управител на БНБ. Определи го като "подходящ в случая".

"Много изостанахме с Еврозоната, с разяснителната кампания. Той е най-много в час, за да продължи този процес. Централната банка трябва да се отвори към обществото. Независимостта на Централната банка все повече намалява и се увеличава политическата зависимост", заяви финансовия експерт.

Каримански изрази надежда, че няма да се повтори ситуацията с КТБ.

Той беше категоричен, че ще си потърси правата срещу всеки, който засегне професионалните му качества и достойнство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има надежда

    23 4 Отговор
    Може пък по този начин да си вземем златото и централите обратно.?!

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    23 33 Отговор
    Путинистите пак ни плашат с "арбитраж" и пак в отчаян опит да запазят монопола на господарите си.

    Коментиран от #8

  • 3 Идеално

    16 20 Отговор

    До коментар #1 от "Има надежда":

    Тъкмо д ги дадем пак на наследниците на комунистите и да направят това, което направиха предния път - да ги направят губещи и да отровят природата. Мечтата на всеки неграмотен путлерист.
  • 4 !!!?

    15 18 Отговор
    Ако са Национални интереси какъв е проблема на г-н Каримански...руски ли иска да са !!!?

    Коментиран от #19

  • 5 Предполагаме

    20 7 Отговор
    От някой евроатлантик

    Коментиран от #20

  • 6 Разбирач

    9 11 Отговор
    Много противен човечец.
  • 7 Ами прав е

    26 10 Отговор
    Факт е, че развалянето на концесията някой я нареди отгоре на нашите национални предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС. Това неминуемо ще доведе до арбитражи и стотици милиони за България. Неминуемо ще качи и цената на горивата и единственият потърпевш от деянията на господаря зад нашите национални предатели, ще е българският народ.

    Коментиран от #17

  • 8 УЙКО КАЛЕКО

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    КАКВИ ХОРА СТЕ,НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.ЕСТЕСТВЕНО Е ,ЧЕ ЩЕ ИМА АРБИТРАЖ В РАФИНЕРИЯТА И РОСЕНЕЦ ДЪРЖАВНИ СА САМО ЗЕМЯТА И АКВАТОРИЯТА.САМО за НОВИТЕ КРЕКИНГ И СЯРНО КИСЕЛО АЛКИЛИРАНЕ(ако знаеш какво означава това) В ЗАВОДА ЛУКОЙЛ Е БРОИЛ ЕДИН МИЛИАРД И СТО МИЛИОНА ДОЛАРА

    Коментиран от #9

  • 9 Експерт

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "УЙКО КАЛЕКО":

    За 25г. Лукойл не е плащал данък печалба в размер на 4,6млрд.$.Моля прегледай разликите!

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Простия

    19 4 Отговор
    Кирчо и Кокорчо още щом се съюзиха с Баце и Пеевски беше ясно че горивата ще скочат.
  • 11 Ха ха ха

    5 14 Отговор
    Вече активираха и това резидентско рупорче да разпространява путиноидни опорки , а иначе всички знаят на кого служите от цигуларската сВирщина .......
  • 12 Това

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Експерт":

    че не е плащал, не е виновен той, а продажните ни правителства които имаме от 34 години насам. И ти да можеш да не плащаш милиарди, щото на някой са му сладки милионите и ти няма да плащаш. Държавата има институции. Защо тия институции не са си вършили работата и по чие нареждане, да е излязло до сега, ако имахме правителство с чисти намерения, а не национални предатели, които отново закопават българина по нечие нареждане.

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "Това":

    "че не е плащал, не е виновен той"

    За пръв път чувам, че някой извършил престъпление "не е виновен".

    Коментиран от #14

  • 14 Ако е извършил престъпление

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    как нито една институция не го доказа и не го подгони и толкова години си работи царски? И не само, ами герб му подаряват концесия като е бил престъпник! Престъпниците в България са тези които я управляват и продават, като сега ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, заради които отново народа ще плаща, а техните вини за подобни неща, ще са пак изпрани.
  • 15 Гошо

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Експерт":

    Ти какво данъчната декларация ли си гледал та знаеш какво платили каво не платили
  • 16 Всички знаят

    5 0 Отговор
    Рафинерията отдавна е овладяна! Повече не може!
  • 17 Дрънканици

    6 15 Отговор

    До коментар #7 от "Ами прав е":

    Лукойл щави народа от 30 години, а сего когато най-сетне държавата реши да си влезе в правомощията и да защити сигурността на страната и интересите на потребителите, наскачаха всички кремълски човечета да бранят руските интереси.

    Коментиран от #18

  • 18 Е дрънканици де

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Дрънканици":

    Лукойл щави народа, щото народа си избира продажници и национални предатели да го продават вечно на нечий интерес. Така, че народа да се сърди на себе си. А сега не държавата е решила нещо, а отново господаря зад националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС. И отново народа е потърпевш и ще плати милионите за игрите на продажниците. И тук става въпрос за български интереси, а не за тъпотиите за които плащат националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.
  • 19 защо

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    защо интересите на бг да са да няма лукоил ?
  • 20 гелосан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Предполагаме":

    корабособственик
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПРОЗИРАТ

    7 7 Отговор
    ПРОЗИРАТ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСА А ТОВА НЕ Е ХУБАВО ТРЯБВА ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА МОСКВА И ДА ИМ БЛИЖЕМ ПОДМЕТКИТЕ. БЪЛГАРИ ЗАРАДИ МОСКВА (и удба) В МАКЕДОНИЯ СЕГА Е КАКВОТО Е. ПОМНЕТЕ
  • 23 Готин американец или просто Киро

    10 1 Отговор
    Чакаме данъци и от изнасянето на златото ни ...дъндо прешъс ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 адрес 4000

    0 1 Отговор
    Още една руслямска калинка се изказала
    Не знам защо им се вързаха толкова много хора на чалгарите през 2021
    То любота към Матушката си прозираше съвсем явно
  • 26 "Вече изкупихме България",Толстой?!

    2 2 Отговор
    Руските слуги от БСП, продасоха на безценица българска земя край морето/комплекса Камчия/. Време е, този незаконно и срамна сделка, заради което Масларова и Станишев, трябваше да бъдат съдени, да се развали и имотът да се върне на държаватола. Лукойл трябва да напусне България. Румъния и Албания изгониха Лукойл, ние също трябва да направим това. Изключително опасно е, да се продават имоти на руски граждани! Руската кжлоницация на България, трябва да спре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове