Last news in Fakti

25 Юли, 2023 15:38 900 27

Славов: Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа

  • атанас славов-
  • конституционна реформа

По думите му се забелязва съгласие по основни и големи теми. Първата е идеята за разделянето на ВСС на две със спазването на адекватния баланс с парламентарната и професионална квота

Славов: Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа - 1

Основното е да се търси широко съгласие, което да отговаря на това в обществото. Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов по време на Комисията по конституционни въпроси.

По думите му се забелязва съгласие по основни и големи теми. Първата е идеята за разделянето на ВСС на две със спазването на адекватния баланс с парламентарната и професионална квота.

Втората тема е, че трябва да има реформи на функциите на главния прокурор и посоката и те да бъдат балансирани за взаимен контрол и включване на работа на колективни органи.

Третата тема е достъпът на гражданите до КС, а четвъртата тема е въвеждане на стандарти за работа на служебните правителство. Според правосъдния министър в момента няма такива. “Радвам се, че съществена част от политически сили заявяват готовност да развият това съгласие, а до есента да се конструира широк обществен дебат", очаква той.

Според министър Славов проблемът за нацията и идентичността е изключителен важен. “Ние трябва да знаем къде е България в този процес. Единият репер е православието, другият - българският език. Основатели на българската демократични държава за записали много важно нещо - единството на българската нация. “Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и историческата традиция", добави той.

Министерство на правосъдието ще подкрепи работата на Комисията по конституционни въпроси в парламента относно конституционните промени.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    14 1 Отговор
    прости и злобни хора , а и фалшиви има в комисията , а това са огромни минуси за стойностна продуктивност !
  • 2 Това е своеволие!

    20 3 Отговор
    Не реформа. Жалки нелегитимни изстъпления на заинтересованите крадци и предатели.Целта е смачкване на народа.
  • 3 Зевс

    22 1 Отговор
    Като търсите съгласие от обществото що не вземете да го попитате в един референдум по основните въпроси?
  • 4 Няма нужда

    12 4 Отговор
    от главен прокурор, и прокуратурата трябва да е извън съдебната система. Министърът на правосъдието трябва да е главен прокурор. Няма нужда и от служебно правителство. Допитването до народа да не е по теми, свързани с финанси, данъци, пари, здравеопазване, енергетика, отбрана. Да се въведе и мандат на депутатите, министрите и кметовете.

    Коментиран от #6

  • 5 Никой

    17 0 Отговор
    Всички 24 апелативни варненски съдии са си дали отвод по делото на Веселин Марешки. ЗАЩО ли ? От 2015 г. се влачи българското " справедливо " , но неподкупно правосъдие.
  • 6 При тия крадливи партии

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Няма нужда":

    Има нужда от служебно правителство. Да има и малко почивка народа от наглите крадци. Две години не могат да се разберат за кокала.
  • 7 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Са ще Останем и Без Конституция. защото тия са сбирщина Функционален Слугинаж. То тва е и Целта де! Да не може да бъдат Съдени.
  • 8 кокорчо

    14 1 Отговор
    КОЙ КОЛКО ЩЕ ПРИБЕРЕ СЛЕД ПРОМЕНИТЕ
  • 9 А бе

    17 1 Отговор
    ква конституционна реформа бе, я марш от народното събрание ! Измет ! ИЗБОРИ (без ала-бала) !!!
  • 10 Юрист

    16 2 Отговор
    Това не е конституционна реформа, а хаотични бележки, нахвърляни от селски адвокати
  • 11 Слабаков

    12 2 Отговор
    Слабо, Слабов!
  • 12 Ибрахим

    11 0 Отговор
    На този муха да кацне на чибурашката, ще направи шпагат, толкова е лъскав ...
    Като захлеби може да присади кичури и да стане средната перука...
  • 13 СлаБов

    13 1 Отговор
    Славов знае ли значението на понятието реформа? Той е крайно слаб юрист
  • 14 Тумбев

    12 0 Отговор
    Извикайте двама професори по право и за десет дни ще напишат реформите,вие сте неграмотни
  • 15 Красимир Петров

    12 1 Отговор
    Мафиотската коалиция ще досъсипе България.

    Коментиран от #20

  • 16 бягай бе

    11 0 Отговор
    замазан алабаш!Гнусен измамник.....Тапигьоз..
  • 17 ХА ДАНО

    5 0 Отговор
    ДО № 4 --В САЩ ,ПОЛША ,ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ ,РУСИЯ ,В ЦЯЛА ЕВРОПА ГЛ ПРОКУРОР Е КЪМ ПРЕМИЕРА,ТАКА ЩЕ ИМА КОНТРОЛ И НАД СЪДИИТЕ,ПРЕМИЕРА НЯМА ПРАВО ДА ПИТА СЪДИЯТА ЗАЩО БАВИ ДЕЛОТО С ГОДИНИ ,НО ГЛ ПРОКУРОР ИМА ПРАВО ДА ПИТА СЪДИИТЕ И ТУК Е УЛОВКАТА ,ЧЕ СЪДИИТЕ ПОПАДАТ ПОД КОНТРОЛ,ТАКА Е В ЦЯЛ СВЯТ НО ТУК У НАС ТОВА НЕ Е ЖЕЛАНО,ТАКА ЩЕ УВИСНАТ И ДАЛАВЕРИТЕ НА АДВОКАТИТЕ,АДВОКАТИТЕ ЗАБОГАТЯХА ОТ ОТЛАГАНЕ НА ДЕЛАТА,ТЕ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА СЪДИИТЕ,АКО ТОВА НЕ СТАНЕ ЩЕ МИМИКРИЯ ИЛИ ПО ТОЧНО ФАЛШ НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА
  • 18 Данев

    3 4 Отговор
    Един от най-силните министри на правосъдието заедно с кубратската секретарка
  • 19 Наперен

    6 2 Отговор
    Самодоволната неграмотност и слагачество в чист властови вид!
  • 20 Тапа Нар

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Красимир Петров":

    с любезното бездействие на гъбарите
  • 21 Майора

    4 1 Отговор
    Реформа от слабо подготвени и принадлежащина близки до Сорос не се прави! На вас още не ви е ясно че промени в Конституцията се правят от Велико НС! Не мпже да има политическа намеса в съдебната система след като главният прокурор ще се избира от министъра на птсвосъдието! Не може да има само реформа в прокуратурата и по голяма независимст на съдиите , пускащи предсрочно убийци на свобода!
  • 22 БОТУШ КАИШЕВ

    2 0 Отговор
    Единият репер е православието, КАКВО ЗНАЧИ ТОВА ЗА БГ. - СЛУГИНАЖ, прокуратурата трябва да е извън съдебната система, ЗА ДА Е НА ЕДНО НИВО С АДВОКАТА, ЗА ДА Е СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕСА, НЕ КАТО СЕГА, Да се въведе и мандат на депутатите, И ОТЗОВАВАНЕ ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ИЗМАМНИЦИТЕ, ТОВА СЕГА Е ЕДНА ПАНТОМИМА ЗА НАИВНИЦИ, МАИ СЛАВОВ ИСКА ДА Е ГЛ. ПРОКУРОР, КАКВО СТАВА СЪС САРАФОВ, ДЖУДЖЕТАТА ДА НЕ СА И В ПАРЛАМЕНТА И В ПРАВНАТА КОМИСИЯ


    15:47 25.07.2023
  • 23 Здрасти

    2 1 Отговор
    Ще ядете и ще пиете
  • 24 Този дава заето от слънцето ще да е!

    4 2 Отговор
    Ненормалници спрете се съсипахте всичко!
  • 25 мдда

    1 1 Отговор
    Правете я! Българите очакват реформи..
  • 26 ХА ДАНО

    0 0 Отговор
    ДО № 22
    ХА ДАНО,НО ПО СКОРО ГОСПОД ЩЕ ЧУЕ ОТКОЛКОТО ТЕЗИ КОИТО СА УПРАВЛЯВАЩО ГЛУХИ,ГЛ ПРОКУРОР КЪМ ПРЕМИЕРА ,ЩЕ СТАНЕМ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА, РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ПРОКУРОРИТЕ СА АДВОКАТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА--МЯСТОТО НА ГЛ ПРОКУРОР Е В ПРЕМИЕРСКИЯТ КАБИНЕТ
  • 27 пенко

    1 0 Отговор
    ДЪЛГО ТЕ МРАЗЕХ , НО СЕГА СЪМ С ТЕБ ---САМО НЕ ТРЯБВА ДА СИ В ТАЗИ СБИРЩИНА НА ЦРУ ---ТИ СИ БЪЛГАРИН И БЪЛГАРСКА МАЙКА ЮНАШКА ТЕ Е РОДИЛА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове