Last news in Fakti

28 Юли, 2023 10:08 12 485 19

Бивш министър на вътрешните работи: Конфискацията на автомобил при нарушение на пътя може да създаде проблеми

  • закон за движение по пътищата-
  • конфискация на автомобил

По-сериозно внимание трябва да се обърне на извършването на експертизите за употреба на алкохол и наркотици и на възможността те да се правят на повече места, каза Емануил Йорданов

Бивш министър на  вътрешните работи: Конфискацията на автомобил при нарушение на пътя може да създаде проблеми - 1

Народното събрание разглежда поправки в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията, свързани с пътните произшествия и рисковото шофиране. Криминализира се отказът да бъдеш изследван за наркотици и алкохол при рецидив, вдига се долната граница на определени наказания и се регламентира конфискацията на автомобил, собственост на водача, участник в ПТП, припомни БНР.

Поправките биха могли да дадат позитивен резултат, без конфискацията на автомобила, смята Емануил Йорданов – адвокат и бивш министър на вътрешните работи.

Проблемът не касае толкова решения на Конституционния съд , а различните хипотези, които могат да възникнат - например автомобил, който е съпружеска имуществена общност и половината от собствеността е на съпруга, който не е участвал в ПТП, коментира Йорданов.

Според него трябва да се обърне по-сериозно внимание на извършването на експертизите за употреба на алкохол и наркотици и на възможността те да се правят на повече места. По думите му сега някой чака с месеци резултатите от изследване, а през това време е лишен от свидетелство за правоуправление.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 5 Отговор
    Скоро автомобил с пълен резервоар ще се разменя за АК-47
  • 2 ИВАН

    41 2 Отговор
    Една камара народ само умува и мъдрува и закони твори, ако цялата тая паразитираща пасмина отиде да работи в производството - Държавата ни ще е първа в света икономическа сила, а катастрофи изобщо няма да има ...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стеф

    29 0 Отговор
    Защо? На запад, като е така, защо няма проблеми? Просто си плащат глобите и не се крият.
  • 5 ТАКА ЧЕ,

    32 1 Отговор
    Едно наказание ,или е наказание, или трябва да увъртяно, че накрая да не е наказание, а хранилка безкрайна за адвокатаи, прокурори, съдии ...
    За това като министър нищо не свърши

    Коментиран от #19

  • 6 Задават

    13 4 Отговор
    ли си законотворците въпроса, какво става с автомобила след като бъде отнет? Първо не може да бъде конфисуван докато трае административното или наказателно производство. Второ: Къде и кой ще го съхранява и охранява през това време? Кой ще поеме разходите? Трето: Като приключат процедурите следва обявяване на търг? До тук имаме няколко месеца или години. Какво ще остане от този автомобил и на каква цена ще има купувачи. Държавата чрез НАП или друга организация ще трябва да отвори автокъщи.

    Коментиран от #8

  • 7 ОРОЗ

    20 3 Отговор
    Не очаквам боклуците от парламента да сътворят нещо умно. Видяхме ,че само вдигането на наказанията не дадоха някакъв резултат.

    Коментиран от #9

  • 8 Роко

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Задават":

    Има достатъчно паркинги. Разходите са за сметка на нарушителя това ще още един вид наказание за престъпниците. Съдът може да е по опростена процедура и делото да приключи за по - малко от месец. Търгът може да бъде проведен веднага след произнасяне на присъдата а това значи след има няма 30 дни а може да бъде направено при рецидив отнемането да влиза в сила веднага и търгът да се проведе в рамките на няколко дни. Или може да има ежемесечни търгове примерно последната събота от месеца а непродадените коли да бъдат предадени за скрап. И продажбата на търг не е авто къща при търг началната цена е достатъчно ниска за да привлече купувачи. Това ще има социален ефект хора които не могат да си позволят кола вече ще могат а нарушителите ще бъдат наказвани по най - болезнения за тях начин. След като ти конфискуват две-три коли колкото и да си нагъл ще се замислиш дали да нарушаваш правилника като второто и всяко следващо отнемане трябва да се опростяват. Сега какво е? Хванали го да кара пиян и дрогиран няква глоба (нищожна щото високите глоби били социално несправедливи) и наказание няколко месеца без книжка. Това спира ли престъпника пак да се качи пиян зад волана и да излезе да убива? Не разбира се има случай на спрян за десети път пиян и без книжка по - сериозни мерки се взимат едва когато убие човек но тогава вече е късно.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Роко

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ОРОЗ":

    Приятелю ще дадат ефект когато катаджиите спрат да взимат подкупи. Бях в Гърция и там се оказа че едни от най - примерните шофьори са българите. Не видях нито един баш тарикат (опс излъгах имаше едни румънци които бяха решили че могат да карат като в България, ма гърчулята много бързо им свиха сърмите). Защо? Ми защото глобите са зверски и никакви оправдания не вървят. Плащаш или гориш

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Бай той Толстой

    3 0 Отговор
    Кога ще режем глави?
  • 11 Па съм я бе

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    Глобите са като в България,тъпанчо! Плащат се на половина в рамките на седмица.Полицията не се крие по храстите.Виж колко е ограничението на околовръстното на Солун и с колко карат всички.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Па съм я бе":

    Приятелю а защо тогава ганьовците стават толкова примерни шофьори като минат границата? Кво толкова ще платиш 20 лева стрували си за това да си разваляш рахатлъка? Но не всички карат примерно. Що така бе Миме?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Минчо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТАКА ЧЕ,":

    Нищо не става от тая псмина глупаци имитиращи че нещо правят и в края на месеца парата пада и времето минава а нищо не става показва го примерът с тоо дет уби Милен Цветков влачи се по съдилища и нищо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове