Last news in Fakti

31 Август, 2023 12:24 1 626 46

България е на едно от първите места в ЕС по отпадъци на глава от населението

  • отпадъци-
  • рециклиране

В страната ни нивата на рециклиране на битови отпадъци са значително по-ниски от тези на останалите държави - около 31.5%

България е на едно от първите места в ЕС по отпадъци на глава от населението - 1

Къде се намира България в момента по отношение на управлението на отпадъците? В страната ни се образуват 129.7 милиона тона отпадъци, което ни поставя на едно от първите места в Европейския съюз по отпадъци на глава от населението и единица БВП (според наличните данни за 2018 г.) България освен това има относително ниски нива на рециклиране на битови отпадъци (31.5% по данни за 2018 г.) в сравнение със средните за ЕС (47.4%), въпреки че разполага със сравнително добре развитата рециклираща промишленост.

А ако се разглежда общото равнище на рециклиране, с изкл. на отпадъци от добивната промишленост и от строителството, то през 2016 г. в България това равнище е 27%, докато средното за ЕС е 57%. Иначе казано, ресурсната производителност на страната, измерена като отношение на БВП и количеството употребени природни ресурси, остава сред от най- ниските в ЕС.

Всичко това създава риск за неизпълнение на целите за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци от домакинствата и подобни отпадъци. Показателен е фактът, че разделно събраните и предадени за рециклиране битови отпадъци в 202 общини в страната са по-малко от 5% по данни на НСИ. В България се депонира над 60 % от битовия отпадък, а според заложените цели до 2035 г. трябва да се редуцира до 10%.

Целите на ЕС

В контекста на актуалната за ЕС „Зелената сделка“, Европейската стратегия за Горите 2030, както и Стратегията за преход към кръгова икономика управлението на отпадъците придобива все по-важно значение за обществото. Следвайки „Стратегия на България за преход към кръгова икономика 2021 – 2027 г.“, страната ни следва да постави кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие.

Целта е създаването на по-устойчиви модели на производство и потребление, повишаване производителността на ресурсите и свързаността в икономиката, отпадъците започват да се разглеждат като ресурс, материалите се задържат максимално дълго в производството, рециклира се с високо качество, произвеждат се по-качествени суровини и стоки, намалява зависимостта на икономиката на страната от вноса на суровини.

В основата на стратегията е нова и по-активна роля на потребителите, които следва да получават възможно най-обективната информация за вземане на решения, включително за социалния и екологичния отпечатък на продуктите, те играят важна роля и в предотвратяването на образуване на отпадъци и рециклирането им. Разчита се на информирано, отговорно и активно общество.

Какво се случва с дървесните отпадъци?

В България годишно се образуват между 500 000 и 1 000 000 тона дървесни отпадъци според проучване, проведено през 2020 г. Те следва да се управляват съгласно Йерархията за управление на отпадъците – ограничаване, повторна употреба, рециклиране.

Към настоящия момент голяма част от тези отпадъци обаче не са обхванати от системите за събиране на отпадъците. Важно е да се знае, че горската индустрия представлява идеален пример за кръгова икономика с нулеви отпадъци. Остатъците от горската промишленост могат да се използват като страничен продукт – за производство на ПДЧ, пелети, а отпадъците за производство на енергия. Не е за подценяване и факта, че дървесината е естествен склад за CO2 и по този начин ако се постигне устойчивото управление на дървесните отпадъци, повторната употреба и рециклирането им, ще се ограничи връщането в атмосферата на въглерода.

По този начин ще се спомогне за опазване на околната среда. Останалите дървесни отпадъци представляват сериозно предизвикателство – високи разходи на общините за депониране, нерегламентирано изгаряне и замърсяване на въздуха с фини прахови частици, нерегламентирани сметища и др.

Какви са данните?

Дървесни отпадъци от бита: годишно образувани по данни на НСИ – над 63.000 тона / реално събрани според доклад на Енергийна агенция Пловдив/МОСВ за 2016 г. – 2.265 тона.

Дървесни отпадъци от строителството: годишно образувани по данни на Национален план за управление на отпадъците от строителство за 2020 – 87.225 тона / реално събрани според доклад на Енергийна агенция Пловдив/МОСВ за 2016 г. – 170 тона.

Какви са законите?

Законодателството ни е синхронизирано с ЕС, като задължението на всяко лице, при чиято дейност се образуват, събират, транспортират и/или третират отпадъци, е да предприеме необходимите мерки за оползотворяването им в съответствие с йерархията за управление на отпадъците. Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки забранява депонирането, изгарянето и оползотворяване на енергията и/или обезвреждането по какъвто и да е друг начин на отпадъци от опаковки, а ЗУО изисква висококачествено рециклиране на дървесните отпадъци.

Какво прави бизнесът?

Българската мебелна и дървообработваща промишленост осъзнава предизвикателствата на XXI век и усилено инвестира в нови технологии, целящи постигане на целите, заложени от ЕС – за по-висока производителност, намаляване на отпадъците, рециклирането им и производството на енергия, като по този на се заместват фосилните горива. Усилено се инвестира и във фотоволтаични паркове за собствени нужди.

В сектора подобни добри политики, свързани с кръговата икономика, прилагат например Кроношпан България ЕООД, които са инвестирали над 600 млн. лв в завод за производство на ПДЧ и МДФ. Там използват най-модерните решения на пазара с възможност за висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци, като ги влагат в ПДЧ, а също и произвеждат енергия от биомаса за собствени нужди.

Много предприятия от сектора, които са членове на БКДМП като Кастамону България, Колорадо, ЙАФ България, Касто Чеърс и др. също са пример за оползотворяване на 100% на дървесните отпадъци, рециклиране и пр. Камарата и бизнесът усилено се подготвят да посрещнат предизвикателствата, които ЕС поставя във връзка със Зелената сделка и кръговата икономика, но държавата и общините тепърва трябва да въвеждат на практика всичко, което се изисква като разпоредби и добри зелени практики.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    13 27 Отговор
    Съвсем нормално за една руска губерния.

    Коментиран от #15, #32

  • 2 Мнение

    29 2 Отговор
    Когато управляващите са по-големи отпадни продукти от отпадъците в кофите, тогава това днешното в БГ е напълно нормално!

    Само се чудя нашия народ какво още чака, та не си върне обратно държавата?!
  • 3 Българин

    9 28 Отговор
    Вярно е, много руски отпадък има в България! Но ще си изчистим къщичката!

    Коментиран от #26

  • 4 НЕ САМО ОТ БИОЛОГИЧНИ,

    11 8 Отговор
    НО И ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ОТПАДЪЦИ ДЪРЖИМ ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА, ЕСТЕСВЕННО СЛЕД РУСИЯ.
  • 5 уникум сме

    25 1 Отговор
    Няма такова бунище в света ! Само погледнете какво представляват пътните отбивки !!

    Коментиран от #40

  • 6 Краварска медия

    19 2 Отговор
    А най големите отпадъци са по високите етажи
  • 7 Бравос

    14 8 Отговор
    Аз ви казвам, че българите са мръсни хора пък вие Не та Не. Ето сега истината
  • 8 Така е

    11 12 Отговор
    Но най опасни са червените отпадъци.
  • 9 Шопо

    21 1 Отговор
    Най-големите отпадъци са по върховете на власта.
  • 10 Целият боклук от Европа

    12 1 Отговор
    Пристига в БГ за радост на мизерните граждани. Благодарение на царуващите депутати Ганьовци.
  • 11 трябва заводи за преработка

    6 1 Отговор
    на отпадъци, по ефтина електроенергия за народа.
  • 12 Буклуци

    16 1 Отговор
    Пробкемът е, че много отпадъци работят като монистри, депутати и държавни чиновници.
  • 13 Истината

    7 5 Отговор
    От двайсетината държави, в които съм бил най мръсно е било в САЩ, Германия и Италия, а Ню Йорк си е направо кочина.
  • 14 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    12 0 Отговор
    ТОВА В ПРЕКИЯ ИЛИ ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА ЛИ ?! TИKBATA, TAГAPEНКО, ПЛEBHEЛИEB, XAMПАРЦУМЯH, РИСТУ, КИРО, 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬
  • 15 Статистика

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Човек":

    1983 година - България е призната за най чистата държава в Европа. Може си спал последните 15 години, но отдавна сме в ЕС и сме американска територия.
  • 16 Хахаха

    11 2 Отговор
    Охх това са пълни глупости по статистика нормално да сме на първо място по внос на отпада и от Европа и това ни прави автоматично първи по глава на населението я кажете ако не внасяне боклука от Европа на кое място ще сме????
  • 17 Боклук , създава боклуци!

    11 0 Отговор
    Боклук , създава боклуци!
    Най много боклук се събира след избори у нас.
  • 18 Сталин

    11 5 Отговор
    България е едно огромно депо за отпадъци , навсякъде е заринато с мръсотия по улиците,кал и трупове на кучета и котки,както черните имат маймунски ген,така и българина има свински ген,не му прави впечатление че живее до гушата в л@ йна,в Европа в много населени места където няма талибани и черни може да се ходи по бели чорапи по улиците

    Коментиран от #19

  • 19 ре на Сталин

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Сталин":

    абе ти да ни се избягал на татко ти от гумата?

    Коментиран от #21

  • 20 Нещо съмнително

    14 1 Отговор
    По-голяма лъжа не бях чел. Как може с най-ниска потребление да имаш най-много боклук. Къде е боклука който вкарваха, а може още да вкарват от Италия, заради който в цяла България строиха площадки за боклук по програми?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трябва да се връща амбалажа както

    7 0 Отговор
    Куриерските фирми като събереш 10-20 кг хартия стъкло метали се обаждаш да дойдат да го вземат
  • 23 Христо Божилов

    8 0 Отговор
    Определено 240 отпадъци на 4,5 милиона население е прекалено много!

    Коментиран от #30

  • 24 Магарето 🐴

    12 0 Отговор
    На първо място сме с кметове престъпници и крадци. Такса смет е безбожно висока за тия къде изхвърлят малко боклук и ниска за богатите и тия къде изхвърлят много боклук.
  • 25 В България всичко е вносно и

    8 0 Отговор
    Пакетирано в опаковки повечето от които след употреба не се рециклират и разлагат в природата
  • 26 Тя сама ще се

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    изчисти къщичката с времето! Никой не иска да живее под контрола на КГБ пияници

    Коментиран от #35

  • 27 От селото

    3 1 Отговор
    В буквален и преносен смисъл...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Така е

    4 1 Отговор
    и всички са в парламента, защото Ганю обича да живее сред боклуци.
  • 30 депутатин да ти тук

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Христо Божилов":

    но те имат и роднини, които генерират още повече боклук!
  • 31 Мнение

    4 2 Отговор
    Това идва от строителните фирми. Най много отпадък идва от там
  • 32 Еи младеж

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Човек":

    Когато бяхме с Русия до 1989 година, България беше с чисти улици и и здрави тротоари, никой не драскаше стените със спрей.

    Коментиран от #39, #42

  • 33 Реплика

    12 1 Отговор
    Всички опаковки с дребни изключения са от пластмаса,а някога,много отдавна,бяха стъклени и се връщаше празно за пълно.Бялата и черната техника е с експлоатационен срок колкото гаранцията на уреда,а преди работеха нормално поне едно десетилетие.С малки ремонти по износените части продължаваха да работят още едно десетилетие.Това също увеличава отпадъците.И никой не повдига въпроса как ще се рециклират фотоволтаиците и перките,след като изтече експлоатационният им период и колко точно са екологични реално.Когато пишете за ,,зелена сделка"бъдете любезни да пишете и кой печели от нея.
  • 34 ТОЧНО ТАКА...!

    6 0 Отговор
    България е на едно от първите места в ЕС по отпадъци
    (Депутати и Политици... )
    на глава от населението...!!!
  • 35 Аха

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тя сама ще се":

    Съгласуването с посолството изчистване ли му викаш ?!? А бе евростлантик....кво ще изчистите като сте 20% жълтопаветници
  • 36 явер

    2 4 Отговор
    По това може да познаете, че българина е богат. Колкото повече боклук изхвърляме повече консумираме.
  • 37 Българин

    2 1 Отговор
    Ми от отпадъци какво да очаквате..
  • 38 Буко Баламата

    2 0 Отговор
    И от какво ги генерирараме тези отпадъци като смена последно място по потребление? От къде идват тезиотпадъци? Нещо май ни гласите за вдигане на данък смет.
  • 39 Човек

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Еи младеж":

    Откъде да дойде боклук по комунизма, като магазините бяха празни? Тогава нямаше какво да се изхвърля и всяка вещ се предаваше през поколения. Гледай днес какво се случва. Руските блогъри качват в тубата яко мизерии от Русия. Там е още по-зле от тук, което е нормално, защото все пак ние сме само губерния, а не завършена руска кочина.

    Коментиран от #41

  • 40 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "уникум сме":

    Така представляват отбивките защото няма ГЛОБИ ! В другите страни ти слагат глобата и не те питат имаш ли пари или не , ако нямаш принудителен труд ! Връщат се семейство турски гурбетчии пред бллока и попитах жената защо си хвърли мократа кърпичка с която бърса стъклото на паркинга а тя ме гледа НАГЛО ! Попитах така ли правите в Германия, но отговар не получих !!! Докато тези ходещи в чужбина не донесат реда няма как да стане !!!
  • 41 Дядо Гъдю

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Човек":

    Според теб внасяме боклуци от Италия и Германия,защото сме руска губерния или защото сме МАЛумни?
    Тезата ти ,че липсата на любоФ към Задокеанците е главна причина за всички беди и неволи не е ли твърде плоска?
  • 42 Да, бе да

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Еи младеж":

    изпържен мозАк от кремлинската пропаганда.
  • 43 Браво

    0 0 Отговор
    Поне по едно нещо сме първи .........
  • 44 ганю

    3 0 Отговор
    не съм хвърлил една хартийка на земята досега или в гората
    само в кошче
    както сте си научили децата такова е
    така че каквото сте посели това жънете
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Извратеняци и болни мозъци

    0 0 Отговор
    А на някой минавало ли му е през ума, че пластмасата е толкова вредна, както и изпаренията от асфалта, който е навсякъде около нас.
    Ние си имаме аКЦИЯ С Призив: Капачки за НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА , което си е живо ЛИЦЕМЕРИЕ.
    Във всяко училище , на всеки ъгъл СЪРЦЕ ПЪЛНО С ПЛАСТМАСОВИ КАПАЧКИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове