Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 03:13 2 957 123

10 ноември 1989 г. Преврат в БКП сваля Тодор Живков от власт

  • тодор живков-
  • бкп-
  • преврат-
  • сваляне-
  • власт

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка

10 ноември 1989 г. Преврат в БКП сваля Тодор Живков от власт - 1
Снимка: Архив

Преди 34 години 10 ноември беше петък.

На свое заседание Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян от авторитети като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

34 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени? Националният ни лозунг е: Най-обичам да мразим....


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП

    71 30 Отговор
    Това беше началото на края на България.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Един

    71 27 Отговор
    Тази дата трябва да бъде обявена като ден на национален траур.Реално на нея,държавата загина.
  • 5 гост

    58 10 Отговор
    Голямото зло, което се случи на България е комунизма,а най - голямото зло беше , когато червените комунисти свалиха с преврат диктатора Живков и заграбиха цяла България и продължават вече 34 години.
  • 6 КАНАФКИТЕ ПОКРАЙ ПЪТИЩАТА

    31 9 Отговор

    До коментар #3 от "Боклук":

    ги ЗАРИНАХА ИЛИ С ДЖУНГЛИ.МАРКИРОВКАТА С БОЯ Е МЕЧТА БЕЗБРОЙ ДАНЪЦИ И ТАКСИ......ЧИ ВИНЕТКИ ЧИ ГРАЖДАНСКИ ЧИ ПЛАТЕНИ ЗОНИ ДРАНВ ЯКО НА БЕДНИЯ НАРОД.АКО СЕКИ ДВА МЕСЕЦА БАЙ ТОШО ТЕГЛЕШЕ КЪТ ТИЯ СЯШНИТЕ ПО 3 МЛРД .....ТУКА ЩЕШВ ДА Е ЦЕНТЪРА НА ВСЕЛЕНАТА....
  • 7 Равносметка

    39 22 Отговор
    И Тошо крадеше,но народа ядеше.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така беше

    26 42 Отговор

    До коментар #7 от "Равносметка":

    Народа тогава се научи да прави зимнина,от безпаричие и недоимък

    Коментиран от #11, #26, #34

  • 10 ХАХАХА

    37 6 Отговор
    Тази сутрин по це.ре уските телевизии предполагам ще облъчват малки и големи ,разни набедени за дисиденти ,които са били на хранилка към БКП ,ползвайки облагите ,но вътрешно докато са били кой на учение са дисиденствали в някоя от новите ни колонизатори , други пък толкова дисиденти и плюещи и по гнилия запад сега със същата страст плюят по Москва и всеки ,който не е съгласен с тях. Но най важното ядем банани и сме банановата република на Балканите. Днес трябва да се очаква и появата на Станка с танка ,за да разкаже за чутовното дисиденство на баща си ,на който книгата "Фашизъм" беше издадена с любезното участие на БКП . Та такива ми ти работи за началото на края на България.
  • 11 Равносметка

    48 7 Отговор

    До коментар #9 от "така беше":

    Сега ядем кренвирши от месо,сирене от мляко и сме щастливи докато не попаднем в онкологията.
  • 12 Тодор Живков

    62 12 Отговор
    Как сте,как сте ,имате ли банани вече
  • 13 Тодор Живков

    49 7 Отговор
    Как сте ,как сте ,харесва ли ви " демокрацията" ,чувам моя пазвантин Боко станал премиер ,там как му казвате сега,абе той беше много прост,как можахте да го изберете,чувам също посолството правело сглобки

    Коментиран от #15

  • 14 Всичко друго е лъжа

    34 3 Отговор
    .. и настъпват тъмните времена за България..
  • 15 Луканката

    26 7 Отговор

    До коментар #13 от "Тодор Живков":

    Че ние не сме им докарали демокрацията,комунист и демокрация са несъвместими. Демокрацията е в Западна Европа, достойно заплащане, свобода и държавата е зад всеки един свой гражданин.....А в България това липсва,за каква демокрация питал,по скоро комунистическа анархия . Най върлите комунисти станаха най върли капиталисти

    Коментиран от #18

  • 16 Мумията от мавзолея

    20 9 Отговор
    България беше продадена още през 1945г а Македония,подарена.
  • 17 Цецо

    14 28 Отговор
    Комунизма беше прът в колелото на България спря развитието на страната ни

    Коментиран от #23

  • 18 За тая демокрация, драги, са

    17 7 Отговор

    До коментар #15 от "Луканката":

    работили яко.
    Що революции, граждански войни и отрязани царски и други глави е имало...
    А на нас ни я дадоха и ние не знаем ВСЕ ОЩЕ какво да правим с демокрацията.
    И понеже не знаем, ходим за гъби или пиемЕ рИкия..

    Коментиран от #47

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 14 Отговор
    паметник във всеки град трябва да има на великия бай тошо !

    сегашните са едни продажници ще ви направят европейски роби и няма да им мигне окото
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 9 Отговор
    Тодор Живков беше Велик строител на Народна република България. Вечна му памет.
    Сега им се смее на тези сегашните ? отгоре. ??

    Беше простоват душевно, но родолюбец - сърдечно.
  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 8 Отговор
    Помня как Петър Стоянов ни лъжеше, че с НАТО ще станем много по-силна армия, отколкото във Варшавския договор. Като погледнем днес, използва се и последната техника от Варшавския договор, а тази стара техника щеше да е подменена много отдавна, ако съществуваше договора. В НАТО, освен че нищо не получихме даром, но главния тартор САЩ ни продаде по-скъпо стария модел Ф16 (с нови радари, да видиш противника малко по-рано, че ще те унищожи) на цената за Ф35.

    Коментиран от #28, #39

  • 22 Този човек е велик българин!!!

    39 10 Отговор
    Великият Тодор Живков изгради Българията, която беше образец за социална държава и икономическа мощна сила!!!! А днешните простаци я разградиха и избиха народа ...оставиха ни и без топла вода вече от два дена в гетото Младост софия

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вервай си

    9 26 Отговор

    До коментар #22 от "Този човек е велик българин!!!":

    Само,че дълговете които завеща,ще ги изплащат и внуците на пра,пра внуците ти.

    Коментиран от #104, #110

  • 25 Напредък

    30 1 Отговор
    34 години и..........НИЩО !
    .
  • 26 някой

    27 4 Отговор

    До коментар #9 от "така беше":

    Правихме по 400 луканки . От безпаричие и недоимък .

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    21 8 Отговор

    До коментар #26 от "някой":

    Скрий се. Цяла година баба ти и дядо ти са гледали прасето, затова си ял. Сега те мързи да гледаш и чакаш пак някой да ти даде на готово. Гледай и ти и пак ще ядеш

    Коментиран от #33

  • 28 Буташ къща -правиш колиба

    29 3 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В началото на прехода .На предизборна обиколка и събрание на СДС , става един възрастен човек , и пита .- Добре аз разбирам , че трябва да променим системата , но кравите от комплекса , елитното стадо , защо дадохте да се изколят? . Става водача на листата . Дядо спокойно , почакайте и ще ви докараме нови хубави крави които да отглеждате . Близо тридесет години по късно , никой не видя там жива крава . Това са думи на бивш седесар . Които аз перефразирам . Та и с въоръжението същата работа .
  • 29 Демокрацията ни отне много.

    12 0 Отговор
    Но ми даде Техноимпекса!

    Коментиран от #32

  • 30 С това се направи

    22 6 Отговор
    Кръгом и страната тръгна назад в нейното икономическо, социално, културно и всячески развитие. Скоро официално ще се признаят и еднополовите бракове. Истанбулската конвенция дори се забрани в България, но в ЕС вече я наложиха на всички страни и искаме или не и в България вече е "приета" и действа. Отделно днешната власт е всичко друго, но не е и българска. Нашият национален интерес го няма никакъв и всеки ни граби, унижава, налагат на България каквото си искат. Дори и да не беше онази власт демокрация, то това сега наистина за народа и страната, като цяло е унищожителна обществена формация с напълно чуждо управление.
  • 31 АГАТа Кристи

    20 6 Отговор
    Така беше.
    И племенника на чичото /оня с "Танковете да дойдат"/, сега става кмет на София.
    "Мили" "другари", вие гласувахте за племенничето на палача, който свали от власт кумира ви.

    Коментиран от #59

  • 32 Еми да

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Демокрацията ни отне много.":

    и Технополиса и Техномаркета, бе !
  • 33 някой

    15 3 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Бъркаш . Баща ми заявяваше на свой приятел месар , че му трябва толкова месо . След което месото се плащаше ,качваше в колата . До късно през нощта го обезкостяваме . На другият ден, познат който пълнеше луканки на частно ги пълнеше . Там записвахме ред предварително , щото още 50 човека чакаха .Опъвахме прътовете , и ги почвахме , печени , сурови - всякак. Отиваш на купон- късаш 5-6 луканки .

    Коментиран от #42

  • 34 Не е така

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "така беше":

    Народът по време на социализма беше живял преди също в капитализма и нашите баби и дядовци знаеха, че може да разчитат единствено само на себе си. Те умееха всичко, как да живеят и без държавата, без нейните магазини, организирана медицина, без телефони и дори и без ток. За това имаха животни, имаха градини и ливади и наистина можеха семействата да оцелеят дълго, дори и ако системата беше умряла. НО, това не се харесва на световните кукловоди. Те искат един дебелизиран, некадърен и напълно зависим народ. Само така могат да го контролират и подчинят напълно. За това в капитализма всичко така е направено, че да си напълно зависим от тези "горе". А те директно се управляват от печатарите на доларите. Еми такава "демокрация" се установи. Сегашното поколение нищо не може само. Те са напълно зависими от моловете, от системата .
  • 35 Дантон

    16 2 Отговор
    Черна дата!
  • 36 КОСТОВ

    20 1 Отговор
    СЛЕД ЖИВКОВ СОКОЛА ЗАБОГАТЯ И ИЗПОЛЗВА ЕЛЕКТОРАТА ЗА СВОИ ОБЛАГИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН Е НЕДОСЕГАЕМ

    Коментиран от #40

  • 37 СЯ ИМА БАНАНИ АМА ВКУСНО

    19 3 Отговор
    НАТУРАЛНО БЪЛГАРСКО СВИНСКО И ТЕЛЕШКО НЯМА. СИИИИИИЧКО Е ХОРМОНАЛНО НАПОМПЕНО МЕСО ДОКАЗАНО ОТ СЯ КЪДЕ ПО СВЕТА... СКОРО И ОТ ЛУНАТА ША ИМА ВНОС....
  • 38 ха ха

    4 17 Отговор
    Деменциите не си спомнят дори, че куманизмът фалира! Ако беше жизнена система нямаше куманизите да се втурнат да трансформират политическата власт в икономическа, защото щеше да има място за всички. Уви, няма място за всички от ЦК и средното ниво на партията. Спасяването стана поединично с грабеж, престъпност и раздаване на куфарчета. Единствено чугуноглавите работници от селски произход останаха да подкрепят Бае Тодар толкова години след смъртта му. Напълно в рамките на болезнената си неграмотност и нежелание да се променят. Тук е мястото да им припомним думите приписвани на виден комунистически терорист за колелото на историята и въртенето му. Няма връщане назад "другари"!

    Коментиран от #48

  • 39 Абе в капитализма всичко

    20 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е лъжа. Ние бяхме много наивни 90-те г. Мислехме си, че "демокрацията ще дойде", но всичките придобивки на тогавашната система ще си ни останат. А то какво стана? Всичко започна да се унищожава, уж се прави нещо ново, но като цяло дажи и онази, уж "не успяла и недоносена индустрия", уж онази "недокомплектпввнс и слаба армия", уж онова "по-слабо образование" и т.н. беше унищожено. А замяна никаква нямаше. България все още се крепи на построеното от целия народ по време на Народната власт до 1989-та г. Ако го нямаше този период в нашата история, то нито села да е имало, нито язовири, нито построени градове. Дори и тези, които избягаха в чуждите страни, нямаше да могат там да са на добра работа и да стават учени, инжинери, техници... Социализма вдигна много нивото на България, докато капитализма пак го свали. И вече отиваме към тотално унищожение на държавността, на всичко.
  • 40 ТОЙ ИЗЗЕМВА БИЗНЕСИТЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "КОСТОВ":

    НА МУЛТАЦИТЕ ГО ЗИМА НА Е. КЮЛЕВ... И Т. Н. СИИИИИИЧКО Е НЕГОВО. СЯ СА НА ТЯГА НА УСАДЖИИТЕ НО ОНИЯ И НЕГО ША ГО ИЗПОЛЗВАТ ДОКЪТ ИМ ТРЯА И ША ГО ОГЛОЗГАТ ПОСЛЕ ШОТ Е ПО ВАЖНО ПАРИТЕ ДА ПЪЛНЯТ УСАДЖИЙСКА КАСИЧКА А НЕ ДРУГА ДОРИ И ДА Е НА ТЯХЕН БИВШ СЛУГА. СХЕМАТА Е ВЪНШНА. ОСТАВЯТ СЕ МЕСТНО ОЛИГАРСИ ДА НА ГРАБЯТ И КОНЦЕНТРИРАТ ПАРИ И ФИРМИ КОЛКОТО МОГАТ ПОСЛЕ АТЛАНТИЦИТЕ ИДВАТ НА ГОТОВО И ПРИЛАПВАТ СИИЧКОТО ИМ НАГРАБЕНО
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 100

    5 11 Отговор

    До коментар #33 от "някой":

    Правеха се луканка, щото по магазините бяха скъпи. Помня, че беше лукс да купим луканка и рядко се случваше. И не само при нас беше така.

    Коментиран от #52, #57

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гай Турий

    15 2 Отговор
    Черен ден за България. Предатели свалят началника си. Продават себе си и държавата на файкянистан и империалистическия Запад като цяло. Започва погром, разграбване, рушене, бандитска приватизация, криминален произвол, обедняване, опростачване на народа, обедняване, разболяване, унищожаване чрез имиграция на 2,5 милиона млади българи, промяна на съзнанието на цели поколения, изпадане в чуждопоклонничество, отстъпление от традиции и нрави. Вече не сме държава, а васален бандустан, с чужди владетели.

    Коментиран от #56

  • 45 Един

    5 8 Отговор
    Добре, че катурнаха правешката кратуна, но комунягите и ченгесарите пак запазиха властта си.
  • 46 ПО ДРУГАРСКИ

    14 0 Отговор
    Всички които се "облажиха" покрай Тошо, го изоставиха за минути, захвърлиха го като парцал
  • 47 пояснение

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "За тая демокрация, драги, са":

    Тя демокрацията си я пазят само за себе си . И за това там полицията разстрелва на улицата , за да не я изпуснат от контрол. На нас са дали колонизацията .
  • 48 Назад няма, да

    11 6 Отговор

    До коментар #38 от "ха ха":

    Но система без народ също няма. Тази ваша убийствена система унищожава народа. Е, дори и да сте такива "демократи", ще останете 5 човека милиардери и вас ще ви изядат онези чакали от сащ. Или гладните от Африка, Афганистан, арабите... Ще дойдат милиони скакалци и ще ви оглозгат. Народът като цяло е важен. С капитализма го УБИВА. За това и страната умира. Разберете го. Не може ти сам да си свръхбогати и много щастлив, а около теб да се търкалят трупове. Точно това беше предимството на бившата система. Там имаше място за всеки. А в сегашната се минава през трупове. Ама щом е така, рани или късно и ти ще станеш труп до милионите си ... Други теб ще те прецакат. И го виждаме вече.

    Коментиран от #53

  • 49 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 7 Отговор
    Падането на Тошо, празник за нас
  • 50 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    13 0 Отговор
    С приватизацията ограбихме труда и парите на народа....от отявлени комунисти, станахме върли капиталисти
  • 51 ТОДОР ЖИВКОВ

    4 6 Отговор
    СоциализЪма е едно недоносче....

    Коментиран от #64

  • 52 някой

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "100":

    Така беше, всичко беше скъпо и за простолюдието нямаше,но баща ми беше партиен секретар
  • 53 ЩОМ Е ТОЛКОВА ДОБЪР СОЦИАЛИЗЪМА

    3 12 Отговор

    До коментар #48 от "Назад няма, да":

    Що го нема никъде по света ??????

    Коментиран от #62, #68

  • 54 Г€Н€РАЛ Д€$И

    3 0 Отговор
    а$ $ам Д€$ъ-М€РЦ€Д€$А,ЗА М€Н В$€КИ Д€Н € КУПОН,
    ИМАМ $УП€Р $КЪП iPHON€, НО "мъжът" ми € ГАЛ ФОН!
    НО$Я ОБУВКИ ЗА 1000 ЛЕВА, НО ТРЯБВА ДА ТЪРПЯ рум€н Г € Я!
    ДА ГО ДУ ХАТ б€дни т€ другари, $ЪЮЗНИЦИ $М€ НА u$a-КРАВАРИ!
    МОЯТ $трахилчо € в u$a, АКО Щ€ ДА $ТАН€ Г € Й !
  • 55 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    3 7 Отговор
    За нас, ДРУГАРИТЕ, имаше всичко...ядене пиене, другарки,привилегии, командни длъжности....за НЕДРУГАРИТЕ.....кучета ги яли
  • 56 Всичко е така, но

    12 2 Отговор

    До коментар #44 от "Гай Турий":

    Според мене най-важното и опасното е:
    "промяна на съзнанието на цели поколения,"!
    Тези днес наистина са зомбита и и вярват на пропагандата. По този начин тази убийствена обществена система ги води за носа към собственото им унишожение. Но понеже ги залъгват, те им вярват, че всичко си е наред и е "добре"! Ние, дето сме живяли и в други системи го виждаме, но е трудно да го обясниш на някой, който е роден преди 15-20 г и само това е видял... Много жалко. България нямаше имунитета да оцелее при този див капитализъм. Вече сме едно нищо. Може да тръгнем от нулата пак, но с тези, това "ново поколение", нищо няма да направим. Те вече са препрограмирани да са роби и им харесва да са роби.

    Коментиран от #60

  • 57 някой

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "100":

    Месото беше сравнително евтино , а луканките бяха сравнително скъпи. Минаваха за някакъв лукс . И не винаги знаеш , като отидеш на магазина ще намериш подкова , вместо някой салам Камчия . Това е вярно. Но също така беше вярно , че всяка втора тераса беше украсена с луканки , даже някои оставаха и без тях . Чувал съм от познат пласьор , месокомбината в София , най -хубавите шунки, луканки , филета , даже малки агнета отивали за износ .
  • 58 ТОШО ПАДНА

    7 0 Отговор
    Позорно изоставен от ония, на които беше дал по "партийна" линия благинки и привилегии......

    Коментиран от #63

  • 59 Никакъв

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "АГАТа Кристи":

    палач не е Петър Младенов. Тогава каза Станко (Тодоров) да дойде, с онова леке Евгени му фалшифицира думите. Не беше доказано нищо. А Петър Младенов беше един много свестен външен министър на България. Най- големият грабител на България, още преди 10 ноември се казва Андрей Луканов. Той фалира България, като чрез външнотърговските дружества изнесоха парите.

    Коментиран от #92

  • 60 КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА СОЦ

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "Всичко е така, но":

    Освен при Ким.....
  • 61 ПАРТИЯТЯ БЕЗ ЧЛЕН ПЪРВИ

    0 0 Отговор
    И соца умре.....
  • 62 пояснение

    8 1 Отговор

    До коментар #53 от "ЩОМ Е ТОЛКОВА ДОБЪР СОЦИАЛИЗЪМА":

    В скандинавските държави . Даже му казват "Скандинавски Комунизъм" Намерили са баланса , между частният бизнес , и държавният.

    Коментиран от #70

  • 63 Стига

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "ТОШО ПАДНА":

    бе, той да не е цар да им дава благинки.

    Коментиран от #67

  • 64 А капитализма е

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "ТОДОР ЖИВКОВ":

    Изпечена мошенническа система... Всеки гледа да прецака другарчето си. Представете си днеска студентска бригада? Ха-ха-ха... В капитализма такова животно няма и няма и да има... Просто в главите на хората го няма.

    Коментиран от #66

  • 65 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    6 0 Отговор
    С червени куфарчета, станахме върли капиталисти. С приватизацията БКП другарите заграбихме народните богатства и парички, прехвърлихме милиарди на Запад и станахме новите стожери на капитализЪма в България....
  • 66 КВА СТУДЕНТСКА БРИГАДА БРЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #64 от "А капитализма е":

    Да бачкаме без пари /ангария/ за благото на дрогарите.....балъците свършиха

    Коментиран от #74

  • 67 ЦАР СИ БЕШЕ, КОМУНИСТИЧЕСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Стига":

    Що народ се облажи около него с апартаменти, коли, привилегии.....
  • 68 Що го няма?

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "ЩОМ Е ТОЛКОВА ДОБЪР СОЦИАЛИЗЪМА":

    Защото хората са много по-близо до животните, отколкото да са извисени за някаква нормална, човешка система. Ако си спомняш и социализма беше диктатура, иначе да се е е разпаднал. Никой не е отменял ентропията. Всичко се стреми към хаос и развял. Иска се усилие, за да има някаква организация и система. Общественото ниво на капитализма е много по-ниско от това, на социализма. Макар и двете да са диктатура, социализма е по-добрата диктатура, за народа, като цяло. Докато капитализма е хаос и оставя да се развива всеки, кой както може. Нещо, като джунгла е... Няма нищо обществено в него.

    Коментиран от #71

  • 69 дядото

    4 0 Отговор
    преврат- я от бкп,я от нато и цру.колкото за омразата в тези години- мразят алчните,завистливите,простите и глупавите и слугите господарите си.анкетата в дясно показва- 70 на сто от народа не е в тези категории,не мрази,а мизерства и тъгува по миналото.
  • 70 ПРИ СОЦА И КОМУНИЗЪМА

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "пояснение":

    Нема частен бизнес, бедни и богати....дали в скандинавските страни е така....

    Коментиран от #75

  • 71 ЩО ТОГАВА ПО ДОБРАТА ДИКТАТУРА

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "Що го няма?":

    Умря, а капитализЪма е жизнен...

    Коментиран от #79

  • 72 КОРЕКОМА

    2 2 Отговор
    Беше мечтата за социалистическия човек.....
  • 73 БСП ОТРОЧЕТА

    2 0 Отговор
    Масово на запад...
  • 74 Бачкахме за страната

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "КВА СТУДЕНТСКА БРИГАДА БРЕ":

    Така беше. Но дядовците на днешния кмет на София решиха, че това общото, трябва да е само тяхно. И за това унищожиха системата, за да си го присвоят. Онази система беше икономически много ефективна. Имаше милиарди долари в трезорите, имаше и български фирми в западните страни... Тези, които свалиха социализма взеха всичкото това за себе си.

    Коментиран от #80

  • 75 Ако разбираш

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "ПРИ СОЦА И КОМУНИЗЪМА":

    Караш ме да влизам дълги полемики. Дори и през комунизма , ние сме работили частно. Телевизионният техник идваше след работа , и взимаше 20 лева да оправи телевизора. Монтьора ремонтираше автомобили в гаража си. Чичо ми гледаше 80 прасета за Родопа. Частната дейност е съпътствала всеки един строй . Говорим за желание за работа , и държавно регулиране. В Скандинавия всички доходоносни дейности са държавни , и пълнят държавният бюджет . От там има за пенсии, обучения , създаване на кадри , здравеопазване , социални дейности.

    Коментиран от #77, #78

  • 76 СОЦА УМРЯ ИКОНОМИЧЕСКИ

    2 2 Отговор
    Под натиска на по силната Западна икономика и мечтата на милиони хора от бившия соц, сами да разполагат с живота си.....
  • 77 РАБОТЕХМЕ ЧАСТНО НЕЗАКОННО

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Ако разбираш":

    Извън догмите на социалистическата икономика, без да плащаме данъци и осигуровки......работехме частно, щото дсоциализЪма ни правеше РАВНО БЕДНИ.....
  • 78 СТИГА БЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #75 от "Ако разбираш":

    Не съм чул, скандинавците да градят светлото комунистическо бъдеще......
  • 79 Много е жизнен :)

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "ЩО ТОГАВА ПО ДОБРАТА ДИКТАТУРА":

    Виж какво правят сега с огромната маса? Имало над 5 милиарда набоцкани почти насила ... И с какво ? Само те си знаят, понеже те са произвели т.н. "ваксини"! Казах ви: Тази система ще стигне до там, богатите да гледат да се отърват от "излишните" ! Поживей още малко и ще видиш последния стадий на капитализма. Организирано "намаляване на населението"! А останалите в цифров концлагер, тотална диктатура и на ума ти! Само това остава: или те "намаляват" или попадаш в цифровия концлагер. Друго бъдеще в тази система няма.
    Но изход винаги има! Унищожаваме и капитализма и започваме друга система.

    Коментиран от #81, #82

  • 80 ЧЕ КЪДЕ БЯХА ЗДРАВИТЕ СИЛИ В БКП

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "Бачкахме за страната":

    Да спрат това унищожение на системата.....

    Коментиран от #115

  • 81 НЕКОЙ ДА ТЕ Е

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "Много е жизнен :)":

    Карал НАСИЛА да се ...БОЦКАШ.....

    Коментиран от #86

  • 82 АЙДЕ БЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Много е жизнен :)":

    И коя е тази "друга система"
  • 83 БАЙ ТОШО СИ ОТИДЕ

    5 0 Отговор
    Свален от БКП.....комунистите свалиха лидера си, за да положат "основите на капитализма" и да заграбят парите и труда на българския народ.....другото е демагогия
  • 84 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Какво ни даде и какво ни взе ДЕМОКРАЦИЯТА ?

    Коментиран от #87

  • 85 КОРЕКОМИТЕ.....

    0 2 Отговор
    Витрина на западната икономика.....соц българите гледаха и цъкаха, мерцедесите бяха мечта за тях, а екскурзиите на Запад....мираж
  • 86 Ами 5 милиарда

    6 0 Отговор

    До коментар #81 от "НЕКОЙ ДА ТЕ Е":

    Вече са отписани. Не те пускат на работа, ако не се боцнеш. Не можеш да летиш, да пътуваш през границите и така те принудиха. Студенти по медицина не ги пускаха на лекции и на изпитите, ако не се боцнат. И милиони се подчиниха.

    Коментиран от #88, #93

  • 87 ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДАДЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #84 от "Майк Алън Патън":

    Възможност "САМИ ДА РЕШАВАМЕ".....Отне ни заблудата, че стройм светлото комунистическо бъдеще
  • 88 ЧЕ У СЕВЕРНА КОРЕЯ КАК БЕШЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #86 от "Ами 5 милиарда":

    Боцкаха се под строй.....в името на живота.....
  • 89 ВИНАГИ СЪМ СЕ ПИТАЛ

    2 3 Отговор
    Що СССР и световната комунистическа система се сринаха без нито един изстрел......
  • 90 Иво

    1 2 Отговор
    Фашист! Диктатор! Тодорче!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 АГАТа Кристи

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Никакъв":

    За Лукавия съм съгласен с Вас.
    Но, анализите на записа НЕДВУСМИСЛЕНО доказаха втентичността му.
    А това, Станко /Тодоров/, му беше някаква удавническа сламка измислена от обкръжението му. Ако Тодоров бе министър на военните, или на вътрешните работи - да... Но, благодаре на името му, се опитаха да замажат гафа.
    А на вас, "другарю", усмихнат и слънчев ден !
  • 93 КОВИТО УБИВА

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "Ами 5 милиарда":

    На всякъде по света го разбраха....ние пак не разбрали
  • 94 Перо

    3 0 Отговор
    “Авторитети” като Желю Желев …. ! Ха-ха-ха,ха,ха….. .
  • 95 имам спомени

    1 0 Отговор
    Бях само на 13 г., но разбирах, че се случва нещо неочаквано и за него.
  • 96 ТОШО, ТОШО

    2 0 Отговор
    НА 10 ноември, ДРУГАРИТЕ те изоставиха като употребена жена......
  • 97 ТОШО, ТОШО

    2 1 Отговор
    Дори любимец на народа, никой не се застъпи за теб.....що така бе другари.....
  • 98 крият ви истината

    6 1 Отговор
    ЦРУ чрез съгласуване с Горбачов наредиха и свалиха бай Тошо и после ограбиха държавата.

    Коментиран от #100, #103

  • 99 Така така

    6 2 Отговор
    Велик е Другарят Живков, за разлика от мекотелите след промяната
  • 100 ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "крият ви истината":

    Станаха върли капиталисти.......
  • 101 Горбачов

    5 1 Отговор
    Американският агент
    Ликвидира България

    Коментиран от #102

  • 102 ЩО ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Горбачов":

    Не спряха....Горбачов....даже и с пуча срещу него се провалиха
  • 103 СОЦА БЕ ПРОГНИЛ

    1 3 Отговор

    До коментар #98 от "крият ви истината":

    В цяла източна Европа народните маси ПОМЕТОХА КОМУНИСТИТЕ
  • 104 За вррвай ми

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Вервай си":

    Какви дългове ни е завещал Т.Живков и социализма,бе ,папагал Ара? Чул,недочул, включва диска! Имахме изтеглени кредити през ВТБ( външно търговска банка) - 5 млрд долара,с който се закупуваше най модерната техника по това време, за три мега проекта - Радомир- Червена могила, АЕЦ Белене, и фармацевтични гиганти в Радомир ( за ветеринарна медицина) и Станке Димитров- хуманна фармация.В Червена могила, строяхме най големият мега комплекс в Европа.На запад го наричаха" Завод за производство на заводи" Не комунистите,а на запад.Обо рудван с най модерната техника на КРУП- на Тисен и други водещи световни компании.Лично бай Тошо след посещение в Япония, уреди да ни доставят за Ч.Могила най модерният струг в света! Единият беше в Япония, втория го доставиха тук.Демократите ,го продадоха тихичко,както беше в сандъците ( уж на скраб) . Подобен уникален инструмент,няма и до момента в цяла Европа.Само в Радомир - Червена могила,щяха да работят директно в производството средно технически персонал над 27 х човека.В проекта имаше скоростен влак- тип Метро открит тип, от Зах.фсбрика,до там.Щяха да работят и столичани без проблем.За 30 м си в завода- заводите.Отделно съпътстващи дейности,поне още 50 х човека.За Белене,да е стартирал още 92-93 година.Сега да сме главният енергиен център за половин Европа с две АЕЦ.Нямаше да има румънска, турска АЕЦ,щяха да внасят от нас.А само от Соди Девня- втори в света по производство и експорт на тежки торове ( пак демократите го продадо

    Коментиран от #105

  • 105 СТИГА БЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #104 от "За вррвай ми":

    Тошо ни остави 15 000 000 000 $ дългове от западни банки и то без лихвите......
  • 106 име

    2 1 Отговор
    Честит 10-ти ноември на всички комплексирани бивши партийни членове, неуспяли да се "уредят" нито преди 10-ти, нито след това! Пожелавам ви още дълго да обвиняване обичайните заподозрени - руснаци, комунисти, ДС и други за собствената ви некадърност, крадливост и мързел, поради които сте едно нищо в живота. И дави приседнат бананите дано!
  • 107 Така така

    2 3 Отговор
    Трябваше Живков да обяви военно положение и да смачка крадливите седесари

    Коментиран от #109, #112

  • 108 Рамбо

    0 2 Отговор
    През 1982 година властта в СССР се поема от КГБ. Те решават да овладеят всички сфери на обществения живот. За целта инициираха "промените" в СССР и Източна Европа. В резултат на тях, всичката икономическа, политическа медийна и съдебна влст бяха напълно овладяни от представители на КГБ. В България те се представляват от ДпС. Реално промените у нас завършиха преди 23 години, когато ДпС овладяха всичко. Това се доказа като устойчив модел на управляение, който напълно успешно функционира от тогава насам.

    Коментиран от #113

  • 109 име

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Така така":

    СДС-арите са членове на БКП.

    Коментиран от #111

  • 110 Така така

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Вервай си":

    Дългове нямаше бе лъжец и ахме давземаме повече от дълга от други държави. Я сравни неговия със сегашния гнурец лъжльо типичен демократ

    Коментиран от #114, #118, #123

  • 111 Така така

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "име":

    Да ги бвха дгаьили танковете все ми е тая какви са били и онея по барикадите плсъени макаци
  • 112 НЕ ЗАБРАВЯЙ КВО СТАНА

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "Така така":

    С Чаушеско...
  • 113 КЪДЕ БЯХА ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Рамбо":

    Да спрат КГБ.
  • 114 ДА ТИ ГОВОРИ НЕЩО

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "Така така":

    Банки от Парижкия клуб, банки от Лондонския клуб,щатската Сити банк....теглили долари другарите и си траяли.....в името на соца.....
  • 115 Като Фердинанд

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "ЧЕ КЪДЕ БЯХА ЗДРАВИТЕ СИЛИ В БКП":

    По върховете на БКП нямаше зд
    рави сили. Един-друг се дебнеха като хиени и взаимно се топяха пред СССР.Цялата върхушка бяха от десетилетия рекрутирани и морално разложени от режима на Тошо. Червената буржоазия съзнателно я създаде Тодор Живков.Тошо измисли института на активните борци и така морално дискредитира социализма. Тошо напълни държавното управление с наследници на бившите буржоа. Старите комунисти бяха убедени, че Тошо е агент на Гешев.След убийството на Горуня Тошо окончателно се разпада и си създадат личен режим като Фердинанд.
  • 116 Тодор Живков - откровения

    2 0 Отговор
    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”
  • 117 Лилов съм

    0 0 Отговор
    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 118 как така нямаше дългове?

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "Така така":

    Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддържа илюзията на „развития социализъм”. Към края на 1989 г. режимът на Живков и БКП натрупва близо 11 млрд. долара външен дълг.

    Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Много яко...

    3 0 Отговор
    Само не разбирам що не внасят вече кубински портокали?

  • 121 94 набор

    2 2 Отговор
    Ех баи Тошо баи Тошо казват че по твое време не било чак толкова лошо
  • 122 България мрази русия

    0 0 Отговор
    Най-хубавата дата за България ! Падането на 45 годишното комунистическо руско робство е един щастлив ден за родината ни.Това,което соца ни нанесе като щета за 45 години,няма да можем да го оправим и след 100 години
  • 123 факти

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "Така така":

    А,че за 45 години долните комунисти успяха да фалират България 3 пъти го премълчаваш нали продажник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове