Last news in Fakti

1 Декември, 2023 12:09 1 091 21

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

  • тодор тагарев-
  • киберотбрана-
  • нато-
  • българия

По време на учението „Cyber Coalition 2023“ се упражняват реалистични сценарии

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана - 1
Снимка: Министерство на отбраната

България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита „Cyber Coalition 2023“, което е сред най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи нации и структури на ЕС.

„Тези учения са особено ценни за отработване на взаимодействията между отделните заинтересовани страни в държавата. Ние разчитаме, че в сложна ситуация усилията ни ще бъдат подкрепени от нашите съюзници, така че за нас е ключово да разполагаме с изградени и работещи механизми за взаимодействие“, с тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците от българска страна в учението по време на посещението си в Института по отбрана „проф. Цветан Лазаров“.

Той добави, че една от задачите на Стратегическия преглед на отбранителната политика е именно да бъде идентифициран и предложен такъв механизъм за взаимодействие на национално ниво. Министър Тагарев изрази задоволство от участието на студенти и курсанти, което е съществен елемент за изграждане на капацитет за справяне с такива задачи и подчерта, че киберучения следва да се организират и на национално ниво поне веднъж или два пъти в годината.

По време на учението „Cyber Coalition 2023“ се упражняват реалистични сценарии, включващи използването на съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Основната цел е да се изгради киберкоалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски държави, с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството.

В рамките на учението страната ни, която участва за единадесети път, си постави следните национални цели: да се създаде съвместен екип с представители на държавни структури, бизнеса и академичната общност, да се усъвършенства подготовката и натренираността на участниците за справяне с кибератаки и инциденти и да се отработят и тестват процедури и консултации за реагиране, докладване и сътрудничество на национално и съюзно ниво.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИБЕРОБРАБОТКА

    14 0 Отговор
    НА НАСЕЛЕНИЕТО С ФЕЙК НОВИНИ ОТВСЯКЪДЕ И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ТОВА Е ОБУЧЕНИЕТО
  • 2 НАП лийкс

    11 0 Отговор
    Следващото изтичане на лични и фирмени данни, поради некадърно управление на институциите ще бъде обявено за "учение на НАТО по киберсигурност".

    Коментиран от #5

  • 3 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Загащи Памперса, че немаш гащи е системата!
  • 4 Гей мър

    11 0 Отговор
    Играят си на електронни игри.
  • 5 ЧЕ КЪДЕ

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "НАП лийкс":

    ПО-ВЕЧЕ ДА ИЗТИЧАТ ТЕ ФАЩ НИ ИМАТ ДАННИТЕ И ДО 9 КОЛЯНО ДОБРОВОЛНО ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ НАШИТЕ ТЪЙ НАРЕЧЕНИ ПОЛИТИЦИ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    С ПРАВЕЦ -8 И ПРАВЕЦ -16 СМЕ ЗАЩИТЕНИ ЯКО! БЕТОН!
  • 8 Юзърланд

    5 0 Отговор
    Кибер-мибер, населението намалява, затъпява и в скоро време киберуменията ще включват само пущане на компютъра и логване в пощата.
  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 10 Отговор
    Руските разбити първобитни блатници освен да обстрелват някое село и да убият цивилни деца и старци друго не могат! Но скоро свършват затворниците за пушечно месо и разпада на Рашисран започва!

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шмъркан

    8 1 Отговор
    Отнесоха якия бой на бойното поле и сега хоооооп ще си играят на видео-игри натюфците.
  • 12 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Киев три дня!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 М.И.Житурко,

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Сбъркал си темата.
  • 15 Град Симитли

    2 0 Отговор
    С "Правец 82" и доктор по кибернетикаТагарунгел
  • 16 Чети,бе

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чети,за да не ставаш за смях!
  • 17 Тъгъдък, тъгъдък

    3 0 Отговор
    Този от ляво дали ще бъде в първата редица или ще гледа учението по телевизията ?
  • 18 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    Колективната отбрана е добро нещо! Виждаме, как Светът се е разделил на Блокове и напрежението, за съжаление, не се понижава! ООН загуби част от Авторитета Си на Посредник между воюващи страни, което при съвременните средства за водене на война от Космоса, поставя пред заплаха самото оцеляване на Човешката Цивилизация!
    Другата сериозна заплаха е изтребването на КИСЛОРОДА от колите с ДВГ! В НЯКОИ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ, В ЮЖНА КОРЕЯ, ЯПОНИЯ, КИТАЙ, СИНГАПУР, МАЛАЙЗИЯ, ИНДИЯ И ДР., МАСОВО ПРЕМИНАХА НА ВЕЛОСИПЕДИ! КАКТО НАПРАВИХМЕ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО И РОД!
    Невероятно, но Факт - младежи по на 20-30 години да изтребват КИСЛОРОДА с коли!
  • 19 пенко

    3 0 Отговор
    КАКВО " ТРЕНИРА " НАТЮ ??? --- НАТЮ Е ПО-ТЪПО В КИБЕР ПРОСТРАНСТВОТО - ОТ ВСЕКИ - КОЙТО ГО АТАКУВА ---ДОРИ ОТ ВИЕТКОНГ !!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Нормално

    0 5 Отговор
    Ние сме в ЕС и НАТО, а не в състава на РФ, за огромно наше щастие.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове