Last news in Fakti

6 Декември, 2023 23:04 1 045 6

Важните новини във ФАКТИ на 06.12.2023 г.

  • николай денков-
  • вето-
  • росен желязков-
  • румен радев-
  • страйкър-
  • росен христов-
  • антон славчев

Премиерът даде отчет за шестмесечната работа на правителството

Важните новини във ФАКТИ на 06.12.2023 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Денков: Над половината мерки в управленската програма ще бъдат изпълнени до края на февруари

Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството да бъдат приключени до края на февруари. Това заяви премиерът Николай Денков в обръщение към нацията по повод 6 месеца от встъпването на кабинета в длъжност, съобщи БНТ.

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за БТР-ите

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна. Това се случи с 11 гласа за и 4 против.
В мотивите към ветото държавният глава посочи, че депутатите не са били достатъчно запознати с параметрите на дарението. А това от своя страна не им е позволило да вземат обективно решение дали тази техника е с отпаднала необходимост. Според Румен Радев тази техника би могла да се ползва при охраната на българската граница и при бедствия и аварии.

Росен Желязков: Ако на някой не му издържат нервите, много вероятно е да отидем на избори

„Нека участниците да не се срамуват от това, че са в коалиция. Говоря за управляващото мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС. Нека не се срамуват от това, че са в коалиция. Докато това мнозинство подкрепя кабинета, дотогава ще имаме коалиционно управление“, коментира пред bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Президентът: Политиците да не губят връзка с Българската армия

"Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Държавният глава оцени високо дейността на СОСЗР за съхраняването на традициите и потенциала на запасното войнство в България, като част от Европейското запасно войнство. По думите на президента от изключително значение е СОСЗР да продължи да работи за предаването през поколенията на българските воински традиции и завети, тъй като България се нуждае от добре подготвени, образовани и възпитани в родолюбие млади хора. Румен Радев призова за още по-тясно взаимодействие между СОСЗР с Министерството на образованието и науката за развитие на патриотичното възпитание у нас, което заслужава много по-голямо внимание от страна на институциите. Откроена бе и дейността на СОСЗР за опазване на културно-историческото наследство чрез опазване и поддържане на военните паметници в България, за което организацията може да изпълнява и водеща роля.

По време на срещата председателят на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков сподели с държавния глава предизвикателствата пред организацията и нейните приоритети. Сред тях са приемането на проектозакон за запасното войнство в България, хармонизиран с действащото европейско законодателство, създаването на национален фонд „Български военни и военно-исторически паметници и мемориали“, с участието и подкрепата на Министерствата на отбраната, финансите, културата, общините и запасното войнство, както и обявяването с постановление на Министерски съвет СОСЗР за Национално представителна военно-патриотична организация в България, Европа и като член на Междусъюзническата организация на офицерите от резерва (CIOR). Румен Радев изрази подкрепата на президентската институция за постигането на тези цели.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва представлява голямата част от запасното войнство в България. Структурата на организацията включва 43 областни организации в цялата страната, в които са учредени 300 общински организации, под чието ръководство са 653 дружества и клубове. Общата численост на членовете на СОСЗР е около 27 600 души.

Плащаме 263 млн. долара за "Страйкър"-ите

Министерството на отбраната ще плати първите 263 млн. долара по сделката за закупуване на 193 бронирани бойни машини "Страйкър" от САЩ. Това става възможно, след като правителството днес отпусна пари по бюджета на военните.

Росен Христов: Държавата има инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл"

Държавата разполага с много инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл". Това обясни пред БНР Росен Христов, бивш служебен министър на енергетиката.

Заместилият Цацаров начело на КПКОНПИ Антон Славчев става прокурор в Софийска градска прокуратура

Антон Славчев, бивш и.ф. председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно имущество, е един от двамата кандидати, които са класирани за място в Софийската градска прокуратура в конкурса за окръжните прокуратури. Той зае поста след като Сотир Цацаров се оттегли през март миналата година, припомни lex.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    4 1 Отговор
    Ъкъдимик Глупенков стана по-голяма пародия от другия лумпен Плевньо Синоптика!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За какво

    3 1 Отговор
    слагате тази жалка мишка продажна да я гледаме? Тези хора са дъното на обществото!
  • 4 пешо

    6 1 Отговор
    жалка пародия на човек , охлюв
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 плюс минус

    0 0 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол