Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 14:44 2 287 45

Христо Иванов: Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл

  • нотариуса-
  • управление-
  • ротация

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариуса, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно

Христо Иванов: Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл - 1

"Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции, което означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие".

Това заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл, изказа мнението си той. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

"Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", категоричен бе Христо Иванов.

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариуса, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно:

"Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно".

По думите му тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения:

"Много внимателно, но трябва да отворим темата за това – можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата".

Според Христо Иванов бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата.

Според съпредседателя на ПП-ДБ случаят ще бъде голямо изпитание.

А за казуса с външно министерство и кой да е министър на външните работи след ротацията Христов Иванов изказа мнение, че "това не е димка":

"Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър".

Според него е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи:

"За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса – до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение".

Христо Иванов подчерта, че е изключително важен и въпросът как ще се попълнят регулаторите, така че да няма парцелиране.

Запитан дали отиваме на избори 2 в 1, той отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".

"Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък", смята съпредседателят на ПП-ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    59 4 Отговор
    Егати мравояда значи трябва да се докаже пред господарите си, а не пред българите е за те това само трябва да хапнат дървото.
  • 2 дедо..

    50 3 Отговор
    Скапан гушаджийя..
  • 3 Ива

    54 3 Отговор
    Просто каквото и да кажеш НИКОИ не ти ВЯРВА
    СПЕЦИАЛНО НА ТЕБ
  • 4 Хуна

    53 3 Отговор
    Оооооо чичо Ицо това ти ли си? Където правеше театър пред на Ахмед Доган сарая и благодарение на него влезе в управлението.А твоята майка едно време скачаше по площадите в подкрепа на Доган нали? Ах че си мързелив мазняр гнусен.
  • 5 Българка

    28 3 Отговор
    Такааа, наистина ПП-ДБ дължат на електоратите си отговори как и какво ще направят за поне малка справедлива правосъдна реформа и осветляване на корумпетата и корупцията. И ако продължават да превиват гръбнак пред Пеевски и Борисов, то наистина тази сглобка трябва да бъде разглобена. Кръгът и чадърът над Мартин Божанов и тези над Пепи Еврото , ако не са едни и същи, то определено се застъпват. А това стиго до върховете на държавата и съдебната власт. Таке че вече поне на мен ми омръзна да слушам красиви намерени и уродливи крайни решения или липса на такова.
    Не може хора за затвора да продължават да дерибействат и властват и то с мълчаливо съгласи на ДБ и ПП
  • 6 морски

    40 1 Отговор
    Кажи защо само се пъчехте на Догановите сараи а сега сте дупе и гащи, но добре изпълнихте театъра мошенгатори !!!!!!!!!
  • 7 Интелект

    46 2 Отговор
    Това е най-гнусния човек в политиката, който няма един ден трудов стаж!
  • 8 🇧🇬🇷🇺

    36 2 Отговор
    Ристю риститутката
  • 9 Руските "фирми" в България са 50 000 !

    4 25 Отговор
    Почти всичките не развиват дейност и не плащат ДАНЪЦИ. Това е само една възможност за пребиваване на руските шпиони в България!
    Толкова е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ПАРЛАМЕНТА!

    Коментиран от #29

  • 10 Българска сбъркана логика!

    37 1 Отговор
    За да станеш таксиметров шофьор се изисква " Психо тест"!
    А за да станеш депутат и да определяш съдбата на цял един народ - " НЕ" ! Къде е логиката!
  • 11 Да не бяхте бутали Паметника

    29 1 Отговор
    Че грешките се плащат, заж другите злини и глупости да не говорим

    Коментиран от #19

  • 12 Ще се

    19 1 Отговор
    Разберат, имат още да смучат от народа.
  • 13 катран

    21 1 Отговор
    ппдб изпраха с евтини препарати всички на когото обещаха съд и затвор..То бива безочие , но в нашите ширини все ще намерят причина да не се случат нещата ..примерно в името на демокрацията престъпници трябва да бъдат свободни..а жертвите кучета ги яли..Питайте ги тези шарлатани, така ги кръстил Радев..защо обърнахте палачинката..ще блее като овца..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе тези хора наистина ли не осъзнават

    17 1 Отговор
    Че са КРЕТЕНИ ? Баш такива КРЕТЕНИ ли са ?
  • 16 Истина

    15 2 Отговор
    Христо Иванов: Това управление ще покаже, че загуби смисъл !
  • 17 Истината

    6 7 Отговор
    В герб и в пп дб трябва да разберат най накрая че това управление е общо. Най вече от пп се дърпат като ощипана мома да признаят това И да подпишат коалиционно споразумение което ще улесни управлението Правят го вече 9 месеца къде от неопитност, къде от страх ще изгубят избиратели
    Явно при ПП ДБ се действа по инерция Няма стратегически център който прави оценка Защото ако имаше такъв щеше да стигнат до две много важни заключения Първото е че повечето от избирателите им вече свикнаха с това управление Видяха след направените промени заедно с герб,че дявола не е толкова черен ,колкото им набиваха в главите червените медии. И че повечето желаят това управление да продължи защото виждат че то работи успешно Което означава че и повечето избиратели на сглобката.Няма кой знае колко да се сърдят ако има коалиционно споразумение.И второто заключение което ППДБ трябва да направят е, че и след едни избори. Или след няколко поредни и сега и след 10 години. Няма да има друг Евроатлантически партньор за тях в българия от партиите герб и дпс Същото важи и за герб. Ако приемат това , ще им е по лесно да управляват заедно, в името на българия Още дълги години без караници
  • 18 ЧОЧО

    15 0 Отговор
    Докажете се пред собствения си народ,че сте добри управници а не алчни и крадливи.Стига сте коленичели пред чужди господари.
  • 19 Ъхъ

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да не бяхте бутали Паметника":

    Много хубава снимка! Някоя мразовита утрин, цялата компания ще застане пред наказателният взвод!
  • 20 Емо

    16 1 Отговор
    Важното е, че изпрахте двамата магнитни дебелаци.
  • 21 Хохо Бохо

    15 0 Отговор
    Това "правителство" показва, че решенията се взимат от козяк, както казаха в записа. Изпълнителите са без значение. Чудя се само защо ние им плащаме заплатите, а не козяк?
    404 е един много добър и нагледен пример какво се случва със страната ти, с икономиката, с жилището ти, с децата ти когато служиш на чужд интерес.
  • 22 зрител

    15 1 Отговор
    Писна ни от вас....оставка....
  • 23 Макробиолог

    7 1 Отговор
    Ало маджо?
  • 24 Хохо Бохо

    10 0 Отговор
    Бокикеф, ко стана със сатай пристанището? Мога ли летоска да ида на плаж там? Или трябва да си наема гумена лодка?
  • 25 Христо носа ти расте като на лъжец

    17 1 Отговор
    Христо лъжеш ежедневно
  • 26 Марис

    14 0 Отговор
    С евроатлантиците и ортаци Бойко и Делян ще преборите дори световтната корупция, а ти ни говориш за някакви дреболии в България !!!

    Коментиран от #41

  • 27 Миро къщата ☮️ 🏠🗂️👭🏠

    5 0 Отговор
    Да си призная не съм почитател и фен на римляните и Италия, обаче бях голям фен на Илона Сталер - Чичолина и колкото повече остарявам тя е оставила своята следа в края на един отиващ се век и този новият в който живеем.
    Разбира се тук в България времето е явно за бавно развиващи се .
  • 28 Астге

    7 0 Отговор
    Комунист беше и комунуст си остана, а балъци като ваня иванова от ванилницата не го разбраха
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ристю Голямата Гъба

    10 0 Отговор
    "честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим". Ристю Голямата Гъба бил и честен! Интересно пита ли той жълтопаветния планктон, дали е съгласен, Ристю Голямата Гъба да подмие Шиши и Боко, срещу които уж се бореше и да ги реабилитира в политиката
  • 31 ристю ариела

    7 1 Отговор
    Нещо за изпиране?
  • 32 Мравояд

    8 1 Отговор
    Мравоядът е "най-добрият сводник в бардака на властта в цялата история на псевдо демокрацията", справящ се най - добре с подбора в своя властови бардак !!! Ех, бедни ми бедни евро-жидо-атлантик с аутизъм, защо не се удави при Росенец? Нищожество продажно!!!
  • 33 Артилерист

    10 0 Отговор
    Поредното празно дърдорене за баламосване на прекариата. Ристю пак ще разглежда не конкретния случай с влиянието на нотариуса, нали, а МОДЕЛА, как е възможно това да се случва. Ристю сякаш е паднал от Марс и не е свидетел на самоуправството на мутрата Борисов и каскета Гешев, заради които младите хора протестираха повече от година. Ристю не е чувал за "модела" за рекет и прочие форми за насилие и принуда, съдържащии се в "тоз да се удари, а другия да се остави" или "за всичко да ПИТАМ Б.Б., Цв.Цв. и И.Ф." Нито нищо не е чувал Ристю за "седемте джуджета" или "модела Гешев" с единствен защитен "свидетел",чрез който мафията може да поръча когото си поиска. Ристю нищо не е чувал за ортаците си от Подмяната, които се заканиха да сменят всички шефове на служби с удобни и да правят каквото си поискат, съгласувано с посолствоТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И СРЕЩУ ЗАКОНА. И тн. И тн. Едни безкрайни комисии, едно безкрайно РАЗГЛЕЖДАНЕ и нито грам практически действия срещу големите престъпници и корупционери. Сякаш Илчовски нищо не е казал пред депутатите, нито 4 милиарда не изчезнаха от КТБ яко дим, нито Пеевски не е санкциониран по "Магнитски", а сега ни го слагат за етикет на самата небесна правда...
  • 34 лекуващ лекар

    9 0 Отговор
    Според сбърканата българска логика, за да станеш таксиметров шофьор се изисква " Психо тест"! А за да станеш депутат и да определяш съдбата на цял един народ - " НЕ" ! Къде е логиката ??? А, тя била в ЧИПА на месното туземно население на кочината Булгаристан !!!
  • 35 здрасти Ице

    10 0 Отговор
    Имаш много поздрави ,от Деса съдийката.
    Та толкоз за модела.
  • 36 СлавиТ

    7 0 Отговор
    повече няма да ВИ има в парламента ДеБета подлоги. Достатъчно лъгахте и мазахте, особено Иво комунистическо отроче е направо гаден.
  • 37 В главата

    5 0 Отговор
    вакуум.
  • 38 Леле

    5 0 Отговор
    Г-н Иванов, ама то никой не каза добра дума за вас. Какви избори, какви пет лева. Няма кой да гласува за вас. Край! Паднахте в очите на всички честни хора. Затова си трайте и се гушкайте още с вашите приятели от ГЕРБ и ДПС.
  • 39 пенко

    1 0 Отговор
    КАК ТАКА ОТ "ТАВТО " -"ТИНЯ " И "ТИКСО ОТ САЩ " ЩЕ ИМА " СГЛОБКА " БЕ ЖУРНАГЪЗЦИ --ИМА САМО
    СЛЕПКА - МИКС !?!?!?!?!?
  • 40 Леле

    2 0 Отговор
    Браво, Пенко, СЛЕПКА е още по-хубава и точна дума от "сглобка". Как досега никой не я въведе в политическия речник! Сглобката се прави с ръце, а слепката - със слюнка. Гнусно!!!
  • 41 Май е така

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Марис":

    Шопаров -;за мезе,а Тиквата-замазана филия с мас ,от двете стани.....
  • 42 Путин

    1 0 Отговор
    Този. Боклук. Кои. Го. Пуска. Да. Дава. Интервюта. Този. Е. За. Затвора
  • 43 Сък Май Диk

    1 0 Отговор
    Предлагам Христо Иванов Или да.го.пратят еднопосочно в космоса или да го дарят за опити
  • 44 Васил

    2 0 Отговор
    Със сигурност няма смисъл от ДБ, които гледат само да врътнат някоя далавера
  • 45 абсурд

    0 0 Отговор
    Никой вече не вярва на това Народно събрание заради такива като Иванов и Атанасов. Абсурдно е то да осветли всички аспекти на който и да било казус. Трябва да бъде изгонен бездарния актьор от Росенец! При него всичко е лъжа и измама. Лицемер, несправедливо промъкнал се в парламента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове