Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 17:54 1 111 19

Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България

  • мария габриел-
  • йордания

Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни

Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България  - 1

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади. Тя бе приета и на аудиенция от Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания, съобщават от пресцентъра на външно министерство.

"Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Ключови послания от визитата са готовността за задълбочаване на политическия диалог, определяне на стратегически области за сътрудничество и координация на усилията за справяне с регионални и глобални предизвикателства. В основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", заяви Мария Габриел.

Във фокуса на дискусията бе засилването на политическия диалог и провеждането на политически консултации през следващите месеци. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни. Иновациите също бяха във фокуса на разговора, като Мария Габриел наблегна на потенциала на България и Йордания да бъдат регионални иновационни лидери.

Двамата министри откроиха и доброто сътрудничество между България и Йордания в сферата на образованието и науката. Програмата за сътрудничество в областите на образованието, науката и културата, подписана между България и Йордания през юли миналата година, ще насърчи международния образователен обмен.

Мария Габриел наблегна, че България цени и подкрепя инициативите на Йордания в областта на сигурността и противодействието на тероризма и радикализацията. Тя сподели още, че "България е готова да бъде домакин тази година на среща в рамките на "Процеса Акаба", като се надяваме тя да бъде придружена от визита на Негово величество краля на Йордания Абдула II." Инициативата е стартирана от крал Абдулла II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

"Йордания се е доказала като фактор за постигане на мир. Поздравяваме усилията на Йордания и лично на Неговото Величество крал Абдула II за мир и стабилност в Близкия изток. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави", заключи вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    30 3 Отговор
    Поредното дърдорене за особено важни за България политически взаимоотношения, за бизнес контакти да не говорим ,то досега нищо йорданско не съм ни чувал ни виждал . А да не говорим ,че по времето на "царя" пак се остановяваха бизнес отношения ,че и принцеса Рания беше дошла . Аре бегайте с тези разходки по света.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тая

    32 1 Отговор
    пак с един и същ репертоар от клишета и заучени не докосващи фрази ! Срамно !
  • 4 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    А сега отиват да въртя черпаците,че заведението МИ е пълно и ще прегора манджите...
  • 5 ТаУмВзе

    24 3 Отговор
    Екскурзията е минала перфе за таа, за наша Сметка де.
  • 6 гражданин

    26 2 Отговор
    Аман от твоите разходки , но важно за теб е ,че се разходи в Аман !!
  • 7 Фен

    29 2 Отговор
    Цялата държава забатачиха, на туризъм го удариха. И то Йордания! Е това е ниво!
  • 8 Демократ

    5 23 Отговор
    По добре юрданец отколкото вмерисан русняк
  • 9 Гост

    21 2 Отговор
    Салам алейкум Неделчева.
  • 10 ЧУДЕХ СЕ НА КОЙ МИ ПРИЛИЧА НАШТА КАЛИНКА

    13 1 Отговор
    ТА СЕ СЕТИХ ........... НА НЕФЕРТИТИ БЕ ! СВЕТНА МИ , САМО ДЕТ ТАЯ ШИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СКЪСИ С 15 САНТИМА !
  • 11 Ице

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Тоя ли дълговрат скелет бе?! Много си го закъсал брат, ама много, съчувствам ти, честно.
  • 12 Мнение

    21 1 Отговор
    Денчев и Габриелов се надпреварват да посетят максимум страни за времето, в което са в управлението на бедна България...Скъпи вояжи за сметка на парите на данъкоплатците...
  • 13 Тя дали знае

    11 1 Отговор
    къде се намира?! Амиии...не,със сигурност!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    То за това си последния софианец, направо ми стана жал за теб...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    4 1 Отговор
    Робот се снима вместо дипломат.
  • 18 видял

    1 2 Отговор
    до- фен

    Ако знаеш ,как живеят в Йордания , срам ще те хване ,че си се родил в България !!
  • 19 Йорданец

    0 0 Отговор
    Тя е съпруг на ремсистката и партизанка Йорданка Николова, зверски убита от фашистите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове