Last news in Fakti

3 Март, 2024 03:12 7 485 132

3 март 1878 г. Ражда се мечтата за Санстефанска България

  • сан стефанска българия-
  • санстефански договор-
  • османска империя

Голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци

3 март 1878 г. Ражда се мечтата за Санстефанска България - 1
Снимка: Архив

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редник

    105 31 Отговор
    Какви украинци, когато е нямало такава държава. Одеса, Хасково, Киев са руски от създаването си.

    Коментиран от #61, #68, #71, #82

  • 2 Фффф

    101 17 Отговор
    Нещастен автор .лази и лиже подметки Само дето ме е написал че украйна ни е освободила

    Коментиран от #35

  • 3 Редник

    111 17 Отговор
    Харков. И вижте, кои ни прецакват. Англия, Австро-Унгария, Германия и Франция. Днешните ни колониални грабители.

    Коментиран от #34

  • 4 Госあ

    93 10 Отговор
    Честит празник на всички българи ! А небългарите, да грухтят в нечистотиите си колко искат.
  • 5 Асдф

    32 77 Отговор
    Поклон пред всички български, украински и финландски воини паднали в бой за свобода.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Акула

    28 84 Отговор
    Руснаците не са ни освободили, а окупирали и сме станали автономия, а Източна Румелия са си я оставили на турците. Никой не те освобождава ей така за нищо искали са златото ни.

    Коментиран от #12, #17, #55, #57

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    90 11 Отговор
    Най-важното в статията е да се натърти изрично, че украинци са ни освободили и ако може руснаците някакси да останат по-назад! То бива бива, ама да развалим празника? Хайде почвайте да триете!

    Коментиран от #14

  • 11 Удобно се забравя

    28 53 Отговор
    Ако не са били Опълченците на Шипка да задържат турците, руснаците да са дали фира.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дам

    16 70 Отговор
    И преди и сега Русия си е била окупатор, две пещери със злато от римско и хайдушко време са изнесли расняците асесбадители.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асдф

    13 60 Отговор
    Години по късно освобождаваме Източна Румелия и обявяваме независимост от руския окупатор които са били против.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само един въпрос към "автора"

    72 10 Отговор
    Първо, Честит 3ти март, българи! Козяк много го мрази този празник.
    "Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия." Та въпросът ми към афтуръ е, те тогава жителите на Киев, Харков и Одеса, знаели ли са че са украинци?
  • 21 Хихихих

    61 5 Отговор
    Да благодарим на ген.Патън и 6-ти американски флот, че ни освободиха от марсианско присъствие! Всички офицери от хамериканския флот са били украинци а марсианците са били прикрити руснаци!

    Коментиран от #22

  • 22 ОМБРЕ

    37 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хихихих":

    ЗАБРАВИ ЗА РАМБО ЧЪК НОРИС РОТА ЧАРЛИ И Т Н
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Акула

    34 3 Отговор
    Честит Празник Българи
  • 25 Име

    34 4 Отговор
    Е - без омраза съм към турците - но не съм женен за туркиня - но е глупаво това да се приказва, кой е по-най.

    Дръпваме сериозно след Освобождението си - първите бирени фабрики, започват работа, освен това - сериозен тласък на индустрията - на каквото и да се сетиш, не е излишно да си спомним - че ставаме много влиятелни като народ - а сега сме една "изтривалка".

    България е споменавана с уважение в цяла Европа, започваме да ставаме част от света.

    Иван Вазов полага основите на театъра, в живописта идват имена, композитори, а се създава и политическото ни общество.

    Стефан Стамболов и сега трябва да се споменава, наред с диктаторството - той наистина създава много благини.

    Живеели сме - има и снимков материал, сега "съществуваме", сами си го правим.

    И - нищо де - имаме деца, имаме надежди.

    Коментиран от #33

  • 26 Идвам

    46 12 Отговор
    Честит 3 март българи руснаци и славяни Най после след 500 години ни има на картата 100 хиляди руски войници са загинали И още около48 000 българи са загиналите Турция ни прави роби без права тоест рая Слава на Русия нашия спасител слава на Путин
  • 27 Лумпен

    33 8 Отговор
    Честит празник!
    Само да кажа!
    След освобождението е имало златен лев !
    След другото освобождаване на 9/9/1944 хартиен лев !
    Скоро никакъв лев !

    Коментиран от #31, #62

  • 28 Акула

    13 18 Отговор

    До коментар #17 от "ОМБРЕ":

    Кво дране бе Опус? Най хубавите български къщи,най хубавите ни манастири са от него време. Я прочети малко история и виж как са живели хората.
  • 29 Вандали, пубертети и селендури

    12 5 Отговор
    Общото между българите от български произход , които са вандали, пубертети и селендури е , че успешно доразвиват идеите и практиките на турските поробители до 03.03.1878 година.
  • 30 Мдаааа дааа ... рождената дата

    29 5 Отговор
    Ще празнуваме не датата на раждането, а датата на кръщенето... само и само да нямаме освободители и за кефа на посолствоТо!!!
  • 31 Д'мин

    24 4 Отговор

    До коментар #27 от "Лумпен":

    Пълни глупости! След Освобождението българския лев е приравнен към френския франк! Ето ти за т.н. златно покритие-"Със задълбочаването на кризата в края на 1899 г. БНБ прекратява обменяемостта на банкнотите в злато и започва да емитира банкноти със сребърно покритие, с което и формално се утвърждава фактическият сребърен стандарт в страната". Златно покритие, донякъде относително българският лев е имал именно след 1945г.до 1989г. За справка виж банкнотите от това време-банкнотата е обезпечени със злато и всички активи на банката! Ка си ги пишете на изуст нещата и си създавате легенди!
  • 32 Болни амбиции

    9 4 Отговор
    Болшинството от българите от български произход работят и доразвиват мечтите на турските ни поробители.
  • 33 Съгласен

    13 30 Отговор

    До коментар #25 от "Име":

    " Дръпваме сериозно след Освобождението си - първите бирени фабрики, започват работа, освен това - сериозен тласък на индустрията - на каквото и да се сетиш, не е излишно да си спомним - че ставаме много влиятелни като народ - а сега сме една "изтривалка"

    Дръпваме сериозно след Освобождението, защото все още е живо поколението възпитано и научено от турците на занаяти ,честност и труд...!
    След "второто освобождение" от руснаците през 1944г това поколение е измряло, а новите поколения българи са вече възпитавани от руснаците и да възприемат, морала и ценностите на " съветско-руския свят" , затова сега сме една "изтривалка"...!!!
  • 34 прокраварите

    36 7 Отговор

    До коментар #3 от "Редник":

    Фалшифицирането на историята заочна с Бойко ,който не е стъпил на Шипка като че ли е етнически турчин , но това не направи никакво впечатление на половин България , които 12 г. гласуваха за него , а сега треперят , че сглопката ще ни вкара във войната , ами ще ни вкара , те даже не са се крили , че държава и народ не интересува, а само това , което е изгодно за Запада , така става , когато се гласува за личности като Бойко и Киро , сега да им се радват по телевизията , че са хубавци и много хубаво говорят.
  • 35 Гошо

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фффф":

    Пропуснал е да отбележи че освен украинци, са били и прадядовци на днешните воини от ВСУ и най вече на Зеленски
  • 36 Любопитен

    31 2 Отговор
    То септември месец да не излезе, че 3ти украински фронт ни е превзел и донесъл социализма.Честит празник.
  • 37 И какво празнуваме днес ?

    6 30 Отговор
    1. Раждането на Александъ II ?
    2.Освобождаване на крепостните ?
    3.Йешилкьойската мечта ?
  • 38 Русофили и Българофоби,

    7 22 Отговор
    Гледайте картата и мислете какво празнуваме днес.. Една мечта!
  • 39 Америка и Украйна за България

    37 3 Отговор
    Абе пишете направо, че Зеления и Байдън са ни освободили от турско робство и на тях трябва да благодарим вечно и това е, да се приключва с нас.

    Коментиран от #45

  • 40 Доротея

    26 5 Отговор
    Старите хора казваха, че Русия Ви е освободила, а Гърция е от Солон надолу! Видно от картата на Сан Стефанска България! Но, образованието и възпитанието се промениха и по медиите се разполагат теоретици с модерни възгледи! При комунизма бе работен ден, защото бъдещите атлантици, тогавашни номенклатурници не обичаха да признаят, че Ви е освободила императорска Русия!

    Коментиран от #42, #46

  • 41 Не е била

    8 30 Отговор
    руско-османска освободителна война. Империите не освобождават, те завладяват.
    Преминали сме от османско владичество, към руско и след това съветско робство.
  • 42 Ако четеше нямаше да напишеш това

    7 23 Отговор

    До коментар #40 от "Доротея":

    Автора е спестил да упомене кои са тези велики сили на Берлинската конференция. Едната е русия, коато не е искала голяма славянска държава на балканите.

    Коментиран от #83

  • 43 Русия загубва и тази война

    8 35 Отговор
    С поредната си агресия и завоевателна руско-турска война от 1877г за окупиране на Балканите, Босфора и Дарданелите , Русия използва малка част от българското населението в България, а много повече са украинските полкове и казаци ,и финландци но въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия Не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и с победа над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия при Одрин, а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния за Русия без крайна победа, Санстефански мирен договор..!
    Цялата нова историография на "Задунайската губерния" е написана под руски наставления и пропаганда, защото в Санстефански мирен договор никъде не фигурира името България, а Русия с претенции за наследник на Византия, след дълги спорове, решава да възстанови средновековното вулгарно име дадено от византийците на новозаселилите се край Дунава диви и вулгарни татарскоазиатски племена използващи конски опашки за знамена и в ново окупирания протекторат и назначава свой губернатор, където има намерение да управлява като бъдещ подстъп отново към ПРОЛИВИТЕ. основава нова столица с византийското име София, изпраща 3 хиляди православни свещеници и руски учители които да възстановяват "славянско-руския език", като заплаща щедро на появилите се новобългарски поети, историци и писатели-русофили, за възхвали...

    Коментиран от #47, #122

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 уйко калеко

    16 1 Отговор

    До коментар #39 от "Америка и Украйна за България":

    Зеленски и Байдън наистина нямат заслуга зв тази война,но тя не минава без американско участие.Визирам американския журналист МАКГАХАН,чиито репортажи от БАТАК ФОРМИРАТ АНТИТУРСКО НАСТРОЕНИЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ОСОБЕНО ВЪВ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ И ТАЗИ ВОЙНА СТАВА ВЪЗМОЖНА.Иначе англичаните и французите можеше да се намесят в полза на ТУРЦИЯ както е ставало винаги стотина години преди това.
  • 46 Доротеьо, доротеьо, русофилке

    5 23 Отговор

    До коментар #40 от "Доротея":

    Имено московлиите не са искали да има Велика България по население колкото тях.

    Коментиран от #48

  • 47 уйко калеко

    14 1 Отговор

    До коментар #43 от "Русия загубва и тази война":

    БРАВО .ТОЗИ ТРАКТАТ ОТ КЪДЕ ГО НАМЕРИ.АКО НАИСТИНА СИ ГО ИЗМИСЛИЛ ТИ ГОЛЯМ СИ ГЛУ-ПЕН-ДЕР.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 патриот

    5 21 Отговор
    Като видели, нивите, лозята ни, градините ни, стадата ни, къщите, оградените ни дворове и пътищата ни, така наречените освободители изпаднали в недоумение, че пред очите им се разкрила, една райски хубава и уредена страна! Освен, че не сме били ограничени да притежаваме всякаква частна собственост, сме били също така свободни да пътуваме извън страната, да търгуваме, да учим и работим (най вече, като градинари) в страните на запад от нас!

    Коментиран от #52

  • 50 дядото

    29 4 Отговор
    честит национален празник драги сънародници и българи.преди 146 год.руската империя,макар следваща и собствени интереси,с цената на десетки хиляди загинали освободи българия от 5 вековното турско робство.нека не забравяме това,както и факта,че в берлин западните империи,следващи собствените си интереси минираха настоящето и бъдещето на третата българска държава
  • 51 много е тъжно

    23 5 Отговор
    когато и на националният на празник се лее слугинския манталитет на българските медии. После защо българина няма самочувствие и се чуди чия ръка да целува. От сутринта ми обесняват как за нашата свобода се били украинци и финладци! Абе хора, спрете се с подигравките към историята. Всички изброени националности (ако въобще е редно украинците да се третират като отделен народ) са били част от руската империя, т.е. от Русия и са се били за нас по волята на руския император - не е по тяхен порив, а по заповед на императора. Ако трябва да изразяваме БЛАГОДАРНОСТ, то това е само към РУСИЯ.
    Какъвто и да е днешния ден като емоция - историята не може да бъде променена. България се появява на картата, заради РУСИЯ.
  • 52 ми да те

    15 3 Отговор

    До коментар #49 от "патриот":

    върнем на турците - да си им роб. Пак ще си имаш подредената градинка и пътища.
    Но ще имаш ли достоеинство?
    Вярно е, че днес хората станахме повече материалисти и сме готови да продадем душите си за единия келепир, но това е моментно удовлетворение. Робът си остава презрян.
  • 53 поклон

    26 4 Отговор
    пред РУСКАТА ИМПЕРИЯ.
    Ако не беше Русия, днес щяхме да сме някакъв регион на Турция, населен от българи, който я се бори за своята самостоятелност, я не.
    Вижте положението на кюрдите - това ни чакаше и нас. Не може да се отричат фактите. Това натякване, че имало основно украинци в редиците на руската армия - ами само потвърждавате тезата, че тази държавица Украйна се е пръкнала мног, а много по-късно и територията е била част от Русия.
    Не се подигравайте с историята - тя има навика да се повтаря.
  • 54 Ти да видиш, начи!

    16 5 Отговор
    "3 март 1878 г. Ражда се мечтата за Санстефанска България"
    Която дядоФците на сегашните ни "партнь0ри" осакатиха на Берлинския конгрес, че и до днес го правят с пълна сила. А сегашните ни "управленци" усърдно им се навеждат с изути гащи.
    "Голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци".
    Хайде бе! Афтуря е направо седнал на летящото килимче на Шехерезада. Какви украинци, бе недраги? Тогава са били областите Малорусия и Новорусия. Чак 1922г. "Украйна" се пръква в болната глава на хазарина Улянов - Ленин. Съвсем за малоумни ни взимате нас, българите. Бягай да събираш пижоли и глогинки, да ги носиш къде изкупвателния пункт. За нищо друго не ставаш.
  • 55 Дан

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Акула":

    Златото си е било тук за разлика от сега.
    И вземи се поинтересувай каде се изнася сега.
    Пий си хапчетата както ти казва колегата и днес си поспи.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ъ?!!!

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Акула":

    А бе хамсийка мамина. Не мож мина и за скумрия, ти на акула се стори. От къде попи тези "знания"? Точно обратното. Всеки един дълг са ни го опростили руснаците, дори са заплатили този, за Източна Румелия към турците. Има документи, може да ги прочетеш, но такъв ярък представител на тик ток "културата", като твоя милост, едва ли може да се концентрира и 5 страници да прочете.
  • 58 Пецата

    4 16 Отговор
    Поредния комунистически празник измислен от Бкп-то, а шматките празнуват ли празнуват 😆

    Коментиран от #123, #130

  • 59 Абе московлията

    4 13 Отговор

    До коментар #48 от "Аз съм от ссср":

    граф ли? Николай Павлович Игнатиев е най-големия враг на България, явно и ти, и не го криеш с признанието си, че си сесесерец.
  • 60 Реалист

    13 5 Отговор
    Тогавашните "украинци" са били руснаци,защото тогава не е съществувала държавата Украйна.Честит празник на всички българи!

    Коментиран от #63

  • 61 катран

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Редник":

    3 МАРТ ! Честито Освобождение на България от турско робство !

    Коментиран от #65

  • 62 Е такъв си си

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Лумпен":

    Я намери банкнота от "онова" време и прочети какво пише на нея. Че е обезпечена със злато и всички активи на БНБ. А сега как е?! Още юпитата на мадритския комарджия, изнесоха по - голямата част от златния ни резерв в лондон и франкфурт на Майн. А дъндиту какво прави?! Само това да беше. Преди такива " партнь0ри" не сме имали. Все такива умници сте на зобника при галина. Кухи лозунгчета и нищо друго.
  • 63 Още по голям реалист

    5 5 Отговор

    До коментар #60 от "Реалист":

    Тогавашните "българи" са били османлии защото тогава не е съществувала българия а османска империя.
  • 64 реру

    20 2 Отговор
    "3 март 1878 г. Ражда се мечтата за Санстефанска България"


    Интересно през годините, колко са били българите, които са знаели за съществуването на градчето
    Сан Стефано, та дори да мечтаят за "Санстефанска България"...

    Коментиран от #67

  • 65 мазут

    8 3 Отговор

    До коментар #61 от "катран":

    Турция я нямало тогава, създадена е през1922г

    Коментиран от #81

  • 66 България

    10 2 Отговор
    ЧЕСТИТ 3 МАТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬✊✊ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ 🇧🇬✊ БЛАГОДАРИМ НА ИМПЕРСКА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО-ОСМАНСКО РОБСТВО!!!

    Коментиран от #70

  • 67 Познаваш буквите а не знаеш да четеш

    1 15 Отговор

    До коментар #64 от "реру":

    А България на три морета знаели ли са?

    Коментиран от #75

  • 68 Търсете с Google 😉

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Редник":

    Заглавието е "Кой и как разкъса българската плът. Проговарят секретните руски договори"...Ясно е, че имперска Русия ни е поробила след Турция, а не освободила... Фактите са красноречиви...

    Имперската политика на Русия е насочена към завладяване на нови територии и осигуряване на излаз към Южните морета. Една от основните пречки на нейните имперски амбици се оказва възродената българска нация.

    При всяка от поредните си войни с Османската империя Русия завлича хиляди българи за да ги направи крепостни за своите дворяни и помешчици. Процесът е описан от Георги Раковски в брошурата му „Руската убийствена политика за българите” издадена през 1861 г. Нещо повече – използвайки временното си преимущество, Русия изисква от султана да издаде ферман, който позволява българите да бъдат изселвани от родните си места и заселвани в „омразните руски пустини”, както сам Раковски пише. Тук ние можем да видим истинските цели на руския империализъм и да усетим отношението към българите като към един добитък, който може безнаказано и безплатно да експрлоатира. Тогава за първи път в началото на 60-те години на 19-и век руският империализъм разбира, че вече пред него не стои безропотно и безродно стадо, а народ с ясно осъзната идентичност и национална кауза, която само за няколко години ще се превърне в основна пречка за доминация на Руската империя на Балканите и Проливите.
  • 69 Мъдрият

    13 9 Отговор
    Честит празник, драги съфорумци, Българи! Честит 3-ти март!

    Честит национален празник!

    Както знаете, на този ден отбелязваме годишнина от освобождението на България от турско робство, и въпреки, че еврогеевете в България искат да го омаловажат и забравят:

    България е освободена от Русия!

    Разбира се, в най-голяма степен дължим своето освобождение на руският император, наречен още Цар-Освободител: Александър II Николаевич, който след като узнава за ситуацията в България - развълнуван, казва: Българите са наши братя - да отидем и да ги освободим! И предприема необходимите действия това събитие да се случи!

    Няма думи, с които да изразим благодарността си към този човек: Александър II Николаевич, защото без него - и досега щяхме да сме част от Турция! Затова ще се молим за него и за душата му, докато сме живи: Бог да го прости и да му дари жилище в Небесното Си Царство. Амин!

    Бог да прости и всички загинали воини за освобождението на нашата Родина България! Амин!

    Коментиран от #88

  • 70 реру

    20 3 Отговор

    До коментар #66 от "България":

    Дори да не споменаваме народите, които се бият на страната на Руската Империя понеже са завладяни /окупирани, потискани и използвани за пушечно месо/ от нея, защо ли непрекъснато се забравят другите суверенни държави, които участват във войната за Проливите между двете империи:
    – Румъния;
    – Черна гора;
    – Сърбия.

    Коментиран от #95

  • 71 АбеТъпако, правиш ли разлика

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Редник":

    между нация и държава?

    Коментиран от #97

  • 72 българофил

    11 2 Отговор
    Паисий Хилендарски е написал първата българска история в 1760 година, която започва с обръщението: "О неразумний юроде, поради що се срамуваш, да се наречеш Българин", което потвърждава съществуването на нацията и държавата ни, още преди Руско-Турската война, която е била, мисля единадесета или дванадесета по ред между тях! А самият факт, че в Санстефанският договор никъде не е спомената България, показва, че тя не фигурира, като субект на войната!
  • 73 Какви

    8 11 Отговор
    са тези глупости ве авторе, какви украинци те гонят, такава държава и такъв етнос не са съществували тогава

    Коментиран от #74

  • 74 Какво прозрение

    11 7 Отговор

    До коментар #73 от "Какви":

    След като си чел история от автора путлер!

    Коментиран от #102

  • 75 реру

    17 5 Отговор

    До коментар #67 от "Познаваш буквите а не знаеш да четеш":

    "А България на три морета знаели ли са?"


    Да. Това са го знаели, защото родовата, националната и т.н. памет се предават на поколенията по естествен път без да чакат мнението, одобрението или постулатите на Кремъл...

    Коментиран от #76

  • 76 Благодарение на комунистите

    9 10 Отговор

    До коментар #75 от "реру":

    и русофилите продажници, почти цялата ни история от 140 години назад е брутално фалшифицирана...
  • 77 Айде поредните лъжи

    11 5 Отговор

    До коментар #56 от "А аз съм от България":

    Тази простотия, дето я пробутваш за истина, изскочи и се тиражира след 2000-та година. Първо плахо в интернета. Нещо като прозореца на Овертон, после все повече и масово започнаха да я размахват на наивниците, черпещи "знания" от нета и сега се реве с пълно гърло от лумпенизираните неграмотници. Левски го осъждат иванчо амджипенчович, личен приятел на Митхад паша и останалите кириак стефчовци, в заседателната комисия. Да живее тик ток к0лтюрата на галина от посолствоТ0.

    Коментиран от #80, #84

  • 78 Край

    10 6 Отговор
    Ау ма то било Украино-турска освободителна война. Ние пък руско-турска я наричахме. Много сме били глупави.

    Коментиран от #79

  • 79 И пак не знаеш какво е било

    3 7 Отговор

    До коментар #78 от "Край":

    Ами тогава нито е имало турци нито Турция.
  • 80 Абе другарко опоркин

    8 5 Отговор

    До коментар #77 от "Айде поредните лъжи":

    Айде пак поредните лъжи от посолствоТО на московииТО.
  • 81 Да, но

    6 2 Отговор

    До коментар #65 от "мазут":

    господстващият народ са били турците и управляващата династия е също турска, са ги наричали Турска империя. Разбира се така е било с всички империи - Английска, Руска. Испанска, Френска, Римска и т. н. т. Въвеждането на понятието Османска империя е значително по - късно. А съвременна Турция е дело на Мустафа Кемал паша, наречен Ататюрк(баща на Турция), заради заслугите му към държавата.

    Коментиран от #87

  • 82 Освобождението струва на България 32

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Редник":

    тона злато....

    Именно в Берлинския договор (член 22) е регламентиран и окупационният дълг на България към Русия. Окупационният дълг се образува от разходите на императорското правителство в Санкт Петербург по поддръжката на окупационните руски военни части и гражданската администрация - Управлението на императорския руски комисар в Княжеството 1878/1879 г.Сумата е изчислена на 10 618 250 рубли и 40 копейки - 89 640 000 златни лева - 32 тона злато, така че въпросното управление е струвало доста скъпо на страната.

    "Наистина, само личната заплата на комисаря e 600 хил. фр./зл. лв., докато за цивилната листа на българския княз са предвидени 500 хил. фр.", пише в История на външния държавен дълг на България 1878-1990 г. на Българска народна банка.

    Коментиран от #86, #93, #99

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Какво стана бе русофилитик

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Айде поредните лъжи":

    Нали беше сесесерец, защо си промени ника?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 реру

    9 7 Отговор

    До коментар #82 от "Освобождението струва на България 32":

    Плащанията на главницата към Русия са до 1902 год., другите такси, лихви и т.н. до 1918 год...
    Кремъл никога не дава нещо даром...

  • 87 Умното ми то

    3 3 Отговор

    До коментар #81 от "Да, но":

    Намери карта или исторически фак на която пише турска империя, само да не е произведено във България.

    Коментиран от #105

  • 88 дрфтгъхуи

    4 7 Отговор

    До коментар #69 от "Мъдрият":

    "Разбира се, в най-голяма степен дължим своето освобождение на руският император, наречен още Цар-Освободител: Александър II Николаевич, който след като узнава за ситуацията в България - развълнуван, казва: Българите са наши братя - да отидем и да ги освободим! И предприема необходимите действия това събитие да се случи!"

    Я стига с глупостите- НИКОЙ не е водил война за да освобождава вашите заднuци... Това е било ОПРАВДАНИЕТО за да се започне поредната Руско-Турска война, май е 11-та или 12-та... Разбира се освобождаването на територията е планирано, но НЕ на всяка цена и НЕ като основа цел. Не се оспорва факта на Освобождението, но не бъдете коне с капаци- мислете и се информирайте...
    Съвсем реално гледано ако е нямало толкова силно Опълчение нямаше да видите свобода. Тоест заслугата на местното население е като минимум 50%- разбира се сами е било невъзможно да се освободите, но и Русия нямаше да успее ако нямаше огромна помощ от населението
  • 89 свидетел

    9 6 Отговор
    не бяха украинци, защото тогава , както и сега украйна не съществуваше. бяха си най-обикновени руснаци от южните краища на Русия.

    Коментиран от #90, #92, #129

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Логика без логика

    3 3 Отговор

    До коментар #89 от "свидетел":

    Не бяха българи, защото тогава България не съществува.
  • 93 Aлфа Bълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "Освобождението струва на България 32":

    То "освобождението" на България дори нефегурира в
    "Райхщадското споразумение":
    "Името „България“ изобщо не се среща. Там се казва, че ако Турция бъде победена, Австро-Унгария ще получи Босна и Херцеговина с изключение на някои територии, които ще се присъединят към Сърбия и Черна гора. Босна, Румелия и Албания могат да станат автономни държави, а остров Крит и Тесалия ще се присъединят към Гърция. За Константинопол се предвижда евентуално да бъде обявен за свободен град. Същевременно Русия придобива правото на придобиване на новозавладените територии както по Черно море, така и в Азия в рамки каквито намери за добре."

    Коментиран от #100

  • 94 Хаберий

    9 2 Отговор
    Всичко хубаво.
    Но в оная 1877 година не е имало наименование "украинци" в руската империя или армия. Не емало разлика откъде са войниците, всички са били поданници на руския цар. Това понятие което пренасяте от днес в миналото преди 140 години е манипулация и лъжа. Престанете с вашите фалшификации!
    Да, това е същото ретроградно извращение, което в ранния СССР новосъставената от Ваицовци Българска Народна Република в Поволжието под реакционни и и сатанински натиск на ционистите-болшевики, начело с Троцки, тя за една нощ е преименувана в Татарстан, а 7 милиона волжски българи сутринта сеа се събудили като "татари". Оказва се, че ционистите-болшевики са същите магьосници-мошета и шарлатани, като днешните жидобандеровци и техните симпатизанти, които магически за една нощ създават ново ДНК на цял народ, от българи превърнати в татари, т.е. безбожници, както го разбират патриотите волжските българи.

    Коментиран от #101

  • 95 Ъ?!!!

    7 8 Отговор

    До коментар #70 от "реру":

    За твое сведение, когато започва Рускотурската, Освободителна война, над 60% от воюващите в нея са се записали като ДОБРОВОЛЦИ, останалите са били професионални войници и мобилизирани. ИМА ДОКУМЕНТИ ЗА ТАЗИ ВОЙНА, аман от лъжлива пропаганда на "партнь0рите" ни. Търси и чети, а не вярвай на пропагандата, пробутана на челно място, в нета.
  • 96 Честит празник!

    8 2 Отговор
    Българино, опълченците ни измиха срама от робството ни, от мнението, че сме страхливци и стоим с преклонена глава и чакаме друг да ни освободи. А руснаците са тръгнали на война и са дали живота си с мисълта, че освобождават братя. Мислите ли, че друг народ и държава биха направили това за нас? Кои?
    Оглеждам се и не виждам нито един български национален флаг по балконите и прозорците на блоковете около мен. Така днес възпитаваме децата си. И ще ни се върне!
  • 97 Тупанч0,

    8 2 Отговор

    До коментар #71 от "АбеТъпако, правиш ли разлика":

    украинската нация е създадена през 1922г. от хазарската кратуна на ленин. Какво неразбираемо има за джендарясалата ти ч у . т у . р . а?!
  • 98 Ххххххххххх

    5 3 Отговор
    Най-накрая признахте че украйнците са малоруси.
    Има надежда за вас все пак.
  • 99 Гай Турий

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "Освобождението струва на България 32":

    И след като ни е струвало толкова скъпо това освобождение, хайде сега да го захвърлим и се предадем даром на файкянистанските сатани, така ли?! А те както виждаме днес очевадно, са ни подари един патрон ли?! Ти чул ли си за такъв подарък? Фашистгтонските сатани ни грабят чутовно и нагло. Всеки боклук който те ни пробутват с подписите на своята платена агентура, назначена от посолството, българският народ го плаща на тройна цена, сравнено по световните стандарти. Ти кое робство предпочиташ, модерното ли? Май трябва да се радваме на турско-еврейското ни робство, когато раята е плащала десятък, само10 % данък.
  • 100 Aлфа Bълкът

    3 7 Отговор

    До коментар #93 от "Aлфа Bълкът":

    За невежите трябва да допълним, че "райхщадското споразумение" е подписано от Русия преди началото на руско-турската война. Целта им е била да си ни вземат за губерния.
  • 101 реру

    10 3 Отговор

    До коментар #94 от "Хаберий":

    "... Не емало разлика откъде са войниците, всички са били поданници на руския цар..."


    Да, да, ама не... Само един пример - "Финландски лейбгвардейски полк" е в състава на Руската императорска армия още от 1806 и т.н...

    Коментиран от #103, #109

  • 102 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #74 от "Какво прозрение":

    Насметоха козяшкото трол на оплюваща позиция. И за пет гологана ръждави, без капка свян започнахте да храчите по най - святия празник от новата ни история. Падението на дь0нметата няма граници, няма нищо свято за тях.
    КОЙТО ЛЪЖЕ, БОГ ВИЖДА
    КОЙТО КАЗВА ИСТИНАТА,
    БОГ СЪЩО ВСИЧКО ВИЖДА
    Частот надписа на Омортаговата колона.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Бай-Турий

    5 2 Отговор

    До коментар #103 от "Гай Турий":

    Как да я кръстим на  "Финландско-турска" - освободителна, когато е нямоло тогава Турция?
  • 105 Ха ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #87 от "Умното ми то":

    Съвременниците от онова време, много по добре от всеки друг са знаели под чие робство са. Да не говорим за такива тик ток хищорици, като тебе. Ботев, Каравелов, Вазов, Софроний Врачански "Житие и страдание грешного Софрония" какво са писали, самият ни народ какво е казвал, Джендъриец0 храбър? Дори Карл Май го е написал за "болният човек на Европа - Турция", както са наричали империята тогава. Сигурно е късно вече да прочетеш за приключенията на Поразяващата ръка(няколко тома) за това. Тогава не е имало соц лагер, нато, нито еврогейски съюз с нефела, истерична пропаганда.

    Коментиран от #107, #108, #113

  • 106 Честит празник!

    4 8 Отговор
    На 3 март 1878 г. НЕ се Ражда мечтата за СВОБОДА на България, а Русия е принудена да се примири със Санстефанския договор с новото разширение на завладените и анексирани територии които трябва да влязат в руската империя с подписания мирен договор между Русия и Османската империя с поставен руски губернатор , както сегашните "освободени" от Русия територии на Крим , Донецк и Луганска области !!!
    Стефан Стамболов е истинския освободител на България, който пресича попълзновенията на велико имперските руски интереси, България да е включена в границите на руската империя. както се случва на втория фронт в същата руско турска завоевателна война с анексираните от Османската империя задкавказки територии ...!!!
  • 107 ?????!!!!!

    1 6 Отговор

    До коментар #105 от "Ха ха ха ха":

    Абе сесесерето, не ми пробутвай путлерска история, с обиди в незнание а истеричната пропаганда и демагогия е московлийски патент, който датира от хиледолетия.
  • 108 Абе хилещия се като пача

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Ха ха ха ха":

    Като нямаш исторически факти, не обиждай и не съчинявай нови 1001 нощи.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Изключителна гнус от

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "дрфтгъхуи":

    не се владеещ човек, който няма факти и прибягва до обиди. Много често сте като дребен човечец каращ голям камион.
  • 111 хищорици, като тебе ръсят пропаганда

    6 1 Отговор
    Същите Ботев, Каравелов, Вазов, Софроний Врачанск, за които пищеш не пишат руснаци а московлии, защо ли?
  • 112 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 3 Отговор
    Честит национален празник, скъпи съотечественици! Слава на руските войници и на българските опълченци, дали живота си за нашата свобода!
  • 113 хищорици, като тебе ръсят пропаганда

    7 2 Отговор

    До коментар #105 от "Ха ха ха ха":

    Същите Ботев, Каравелов, Вазов, Софроний Врачанск, за които пищеш не пишат руснаци а московлии, защо ли?
  • 114 Братя българи

    0 2 Отговор
    Дави е честит празника 3в1
  • 115 Чудесен празник 3в1

    1 0 Отговор
    1.Раждане на император
    2.Освобождаване на крепостни
    3. Повод за мечта на велика България
  • 116 Роза

    5 1 Отговор
    Да си припомним миналите славни за България дни, драги сънародници!Помните ли стихотворението на Джагаров:"...Но счупи се във тази длан сурова стаканът с византийската отрова и кървавият турски ятаган!"Да се помолим винаги да я има България и винаги на тази дата на паметника Шипка да има млади българи,дошли да направят поклон пред миналото!
  • 117 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    2 0 Отговор
    офицери и войници са били украинци.

    Тая "новина" е писана от Методи Андреев.
  • 118 Иванов

    6 3 Отговор
    Може украинците да са нямали държава още но са отделен народ а да ви припомня ли че днешна и тогавашна русия е тръгнала от Киевска рус и по назад във времето част от днешна Украйна и окупирана днес са били български много преди руските племена да са станали държава
  • 119 Иванов

    4 2 Отговор
    Нека припомня на тукашните руски глашатаи че най големите ни герои са предсказали че който ни освободи, той ще ни пороби,както и става официално между 45 години и 70 и повече да не говорим че ссср изцяло се намесва в политиката на България на всички нива

    Коментиран от #121

  • 120 Българска работа

    1 1 Отговор
    14 февруари
    1. Ден на влюбените
    2. Трифон зарезан
    3 март
    1.Раждане на император
    2.Коронясване на императора
    3.Освобождаване на крепостни
    4. Повод за мечта на велика България
  • 121 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "Иванов":

    Сега американците ни освобождават от руснаците, така че изглеждаш прав!
  • 122 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Русия загубва и тази война":

    Уникална простотия !
  • 123 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Пецата":

    Шматка !

    Коментиран от #124

  • 124 Шматко винаги се именува анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #123 от "Анонимен":

    ................Лъжата продължава.
    Името на историческия връх "Шипка" в действителност е връх "Свети Никола". А истинският връх е по-нисък и се намира по склоновете на габровския дял на Стара планина. Комунистите от грандомания и атеистичност преименуват по високия връх във връх шипка. И сега там няма никакви кости на войници.

    Коментиран от #125

  • 125 дрфтгъхуи

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Шматко винаги се именува анонимен":

    Грешиш- преименуват го на "Столетов"... Някога през 60-те години идва някакъв големец от Москва (може и Брежнев да е бил, но не съм убеден) и информира тукашните подлоги, че поради донякъде монархистките възгледи на ген. Столетов не е много подходящо точно този връх да носи неговото име и временно върхът си остава без име... Чак за 100-годишнината от Освобождението е наречен Шипка...

    Да, това не е мястото на ОНАЗИ битка, но изборът на мястото за паметник е прагматичен- в региона това е единственото място с горе-долу удобен достъп за да бъде построен изобщо паметника...

    Коментиран от #127

  • 126 Въпросчо

    2 0 Отговор
    Умишлено ли не споменавате тайното Лондонско споразумение между Русия и Англия?
  • 127 Лъжата си е лъжа

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "дрфтгъхуи":

    Да караш милиони хора да се кланят на кости и пролята кръв, които не съществуват. Добър аргумент-прагматичен, че то и "копитото" е прагматично и по-вече народ ще отиде по-малко разходи!
  • 128 Ттттъ

    1 0 Отговор
    До 125 дрфтгъхуи. Аха, Шипка го кръстили за 100 годишнината. Вазов сигурно е бил пророк като е възкликнал "О, Шипка"
  • 129 54321

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "свидетел":

    Да сега путин освобождава украйна от украинците. Капути.
  • 130 Рачко

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Пецата":

    Тържествена проверка.Под строй.Речи.Заря.На празник се яде и пие.Кой ти яде и пие.Само се броим и се ядеме.Тъпа работа.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Яне Сандански

    0 0 Отговор
    И да махаш коментара, пак си оставаш миризливец, вонящ на простотия !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове