Last news in Fakti

4 Март, 2014 07:55 3 378 1

Губим милиони долари помощ заради евродиректива

  • преглед на печата

Преглед на печата

България губи милиони долари помощ от САЩ заради евродиректива, предупреждава "Сега"

Европейската комисия е поискала от България да излезе от споразумението със САЩ за икономическа, техническа и друга помощ заради противоречие с евродирективите. Един от основните аргументи на комисията е, че то нарушава принципите на конкуренция, защото върху безвъзмездно предоставяните суми не се плаща ДДС. Прекратяването на договора обаче поставя под въпрос милиони долари, които всяка година страната ни получава от САЩ. Само от 1990 до 2007 г. България е получила 600 милиона долара. Основен получател на американската помощ - 99.14%, е военното министерство. Казусът не е от вчера, но на 7 февруари е изтекъл крайният срок, в който София е трябвало да информира Брюксел за решението си. В противен случай ще бъде сезиран съдът на Европейския съюз по започналата наказателна процедура №2008/2050. Проверка на "Сега" показа, че въпросът е бил обсъждан на последното заседание на Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет дни преди да изтече крайният срок. На него е станало ясно, че управляващите не са успели да се справят с казуса заради продължаващи преговори между България и САЩ около разпоредбите в документа. 

Опасност: Нова схема за измами с агросубсидии от ЕС, алармира "Труд"

Реален риск големите фермери да накъсат стопанствата си на множество дребни крие стартиращото от днес кандидатстване за 1,2 млрд. лв. субсидии за ниви от ЕС. За това алармираха земеделци пред “Труд”. Заявления ще се подават до 15 май. Закъснелите също ще могат да кандидатстват до 9 юни, но за всеки ден между 15 май и 9 юни субсидията им ще се реже с по 1%. Тревогата за раздробяване на стопанствата се крие във въвеждането за първи път през т.г. на “преразпределително плащане”. То предвижда за първите 300 дка фермерите да получават по-високи субсидии - до 45 лева за декар. По-големите земеделци, имащи над 300 дка, ще вземат за останалите си масиви по около 30 лв. на декар. “Националната асоциация на зърнопроизводителите не е против по-високите субсидии за дребните, но питаме какъв ще е контролът. Как ще се гарантира, че едрите фермери няма да раздробят стопанствата си на няколко от по 300 дка, така че да получават с по 15 лв. повече и кампанията да се опорочи”, попита пред “Труд” Ангел Вукодинов, зам.-председател на асоциацията на зърнопроизводителите.
 
До 2700 лв. взема шефът на агенцията за подслушванията, информира "24 часа"
2700 лв. ще е максималната заплата, която ще получава председателят на Държавна агенция “Техническо обслужване”, която пое специалните разузнавателни средства. Според постановление на правителството, прието на подпис миналата седмица, шефът на ДАТО Цветан Китов ще получава възнаграждение, колкото зам.-министър. Заплатата на заместника му ще е до 2300 лв. До 2700 лв. става горната граница за заплатите и на зам.-министрите в МВР. Ръстът спрямо досегашните 1826 лв. е 47%. До 2600 лв. пък ще е възнаграждението на шефа на политическия кабинет, а до 1900 лв. - на парламентарния секретар на вътрешния министър. Заплатите на политическия кабинет в МВР всъщност се изравняват с тези по останалите ведомства, които бяха вдигнати през януари. С 10% се увеличават възнагражденията на полицаите, а с 5% - на държавните служители в МВР. С до 10% се вдигат и заплатите на цивилните служители в Министерството на отбраната.

Трима данъчни в ДДС аферата за 30 млн.?, разплита аферата "Стандарт" 

Трима служители от отдела за насрещни проверки за ДДС в Националната агенция за приходите (НАП) са сред разследваните за мащабната афера с източване на данъци, научи "Стандарт". Предполага се, че бирниците са играли основна роля в прикриването на схемата, заради която бяха арестувани общо 27 души. От тях 16 са привлечени като свидетели, срещу останалите върви разследване. Само за шестима от бандата прокуратурата поиска постоянно задържане. В петък късно вечерта Специализираният съд остави на свобода Атанас Димов-Купъра, Светослав Стамов-Гембъла и Мартин Велев, а в събота пусна пловдивчанина Хованес Манукян-Ончо и още двама от групата. Така в момента в ареста няма задържан за ДДС аферата, съобщиха от Специализирания съд вчера.

Биозеленчуци менте заляха пазарите, бие камбаната "Новинар"
Биозеленчуци менте заляха пазарите у нас. Биопроизводители алармираха, че по кварталните тържища се продава зарзават, обявен за екологично чист, без да има необходимите за това документи. „За да бъде един продукт био, той трябва да има определени данни на етикета си. Това са име на производителя, сертифицираща фирма, номер на сертификат, година на производство и знакът за биопродукт на Европейския съюз”, обясни пред „Новинар” Катерина Делчева от Българската асоциация "Биопродукти". Тя беше категорична, че ако тези данни липсват, продуктът е менте. От агенцията по храните допълниха, че нямат данни за мащабни продажби на фалшиви биопродукти. Според инспекторите най-изрядни в продажбата на екохрани са големите хранителни вериги, които се страхуват от глоби.
 
Арестували невинни, за да е пълна килията, съобщава „Монитор“
В разработката се разказва, че невинни граждани са били арестувани за 24 часа само и само за да бъдат пълни „клетките“ в столичните районни управления и да се отчитат резултати в борбата с престъпността. Някои от задържаните по тази схема вече са завели дела в Административния съд в София и заповедите за арестуването им са отменяни като незаконосъобразни, а МВР е осъдено да плаща обезщетения от 2 до 3 хиляди лева заради неоснователно ограничаване на правото за придвижване на потърпевшите.

Инвалиди се жалват от недостъпна среда в ресторанти, банки и бензиностанции, съобщава "Дума"

Имуществена санкция в максималния размер - 2500 лв., трябва да плати "Сънфудс България" ЕООД - фирмата, която държи марката "Макдоналдс", заради дискриминация по признак увреждане. Причината е жалба на софиянец в Комисията за защита от дискриминация, че обектът "Ресторант Макдоналдс" на 89-ия километър на магистрала "Тракия" е недостъпен за хора с увреждания. Ответната страна твърди, че е налична достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в обекта. Нарочна проверка на КЗД установила, че и на трите входа на заведението липсва рампа или подемно устройство, а тоалетните не са пригодени за ползване от хора с увреждания. КЗД е категорична, че по смисъла на закона това е пряка дискриминация по признак "увреждане". Комисията е дала задължително предписание на "Сънфудс България" за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.

БСП подготви закон за търговските вериги, отбелязва "Капитал Daily"

Промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които регламентират отношенията между търговските вериги и техните доставчици, са готови и тази седмица влизат в парламента. Това съобщи един от инициаторите – депутатът от БСП Корнелия Нинова, при представянето на идеите в проекта в парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения. Текстове обаче не бяха показани. По време на дискусията се оказа, че макар и да са засегната страна, търговските вериги са разбрали за подготвяните промени едва преди седмица. Така реално не са имали думата по новите регулации на дейността им. С тях се въвеждат понятието значителна пазарна сила, ежегоден мониторинг на предприятия в сектора, както и редица ограничения в договорите между търговци и доставчици. Вносител на промените в закона ще е Министерският съвет, което означава, че още тази седмица те трябва да минат през негово одобрение, преди да влязат в Народното събрание. Корнелия Нинова обаче заяви, че зад тях реално стоят идеи на парламентарната група на БСП.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кондофри иванов

    1 0 Отговор
    А така намирайте причини и режете от нас. Давайте ги сега на Украинските окупатори че няма от къде от друго място да и платите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове