Last news in Fakti

15 Март, 2014 09:22 1 809 2

Подсъдим и върховен съдия на тайна вечеря

  • преглед на печата

Електронният фиш без подпис - вече в закона, пише в. „24 часа“

Електронният фиш за глоба на шофьр не следва да бъде подписван от длъжностно лице. Тази промяна в закона за движението по пътищата гласуваха днес депутатите на първо четене. Промяната се налагала, тъй като напоследък съдилища често отменяли електронните фишове с мотив, че не са подписани.

В документа ще е посочена дата и точен час на нарушението, както и дата, час, минути и дори секунди на съставянето му. Въвежда се и срок за издаването му – три месеца след заснемане на нарушението.

Държавата прибира част от таксите за зелен ток, пресмята в. „Труд“

Производителите на ток от вятърни и слънчеви централи няма да получат обратно всички пари, които са платили по отменената като незаконна такса за достъп до преносната мрежа. Пълна компенсация ще има само за централите на биомаса и вода.

Това стана ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), публикувано в петък. Въпреки че съдът е отменил въведената през септември 2012 г. временна такса, парите не са изцяло дължими, защото от същата дата ДКЕВР вчера реши да въведе нова такса, отново за достъп. Тя важи само за производителите на ток от слънце и вятър.

Строим 8 завода, обобщава в. „Стандарт“

8 нови завода ще заработят у нас до края на годината. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ. Ще бъде отворено предприятие за производство на механични и електронни части за автомобили, както и друго за автоклиматици. Ще бъдат открити и заводи за усилватели и радио- и телевизионна техника, за лазерни машини, за медицинска техника, за производство на промишлени газове. Ще имаме и нов завод за захарни изделия и пристанище в Силистра.

Инвеститорите на тези проекти вече са сертифицирани, посочи Стойнев. От ведомството му отказаха повече подробности за новооткриващите се предприятия, защото такава била волята на собствениците им.

5000 на предсрочни изпити в Алма матер , обобщава в. „Монитор“

5000 кандидат-студенти са се записали на предварителни изпити в Софийския университет, съобщиха от висшето училище. Записването приключи миналата седмица, а кампанията започва утре с изпитите по журналистика и математика, на които са се записали съответно по 555 и 639 абитуриенти. Темите по журналистика за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, припомниха от СУ.

Подсъдим и върховен съдия на тайна вечеря, разкрива в. „Капитал“

Осъденият на първа и оправдан от апелативния съд за пране на пари и източването на 7,5 млн евро от програмата САПАРД бизнесмен Марио Николов беше засечен в четвъртък на вечеря на четири очи с бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и настоящ командирован съдия във Върховния административен съд Петър Стоянов.

Те вечеряха октопод и пиеха бяло вино в гърцкия ресторант "Yamas" на ул. "Дойран" № 15 в квартал "Белите брези" в столицата. Двамата бяха седнали удобно в крайното дясно сепаре от входа на ресторанта, точно под телевизора, докато започваше мачът между "Лудогорец" и "Валенсия".

Сепарето в гръцкия ресторант е отделено с бял параван от останалите маси и е единственото място, което няма витрина към улицата. Марио Николов беше седнал с гръб към стената, а съдията точно срещу него на маса за двама в полупразния ресторант.

Ден по-рано Върховният касационен съд възобнови делото за пране на пари, източени от програмата САПАРД.

Глобиха фирма за загинал работник, пише в. „Преса“

Бургаската фирма „Валерон груп инженеринг”, работник на която загина при работа по водния цикъл на града е глобена с почти 12 хиляди и 500 лева, съобщиха от Областната инспекция по труда. Санкцията е във връзка с редица нарушения - липса на застраховки на служителите, непровеждане на инструктаж и неспазване на изискванията за условия на безопасен труд. Техническият ръководител на обекта също е санкциониран.

„Продължаваме проверките на всички фирми, които работят по „водния цикъл” в Монтана. Въпреки това, все още те пренебрегват някои от изискванията за безопасен труд”, заявяват по темата от Инспекцията по труда. Обяснението на фирмите пък е: „липса на достатъчно пространство за обезопасяване на изкопите”, допълват от институцията.

ДКЕВР отлага "умните" електромери за след 2020 година, обобщава в. „Сега

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е решила да остави въвеждането на "умни" електромери за по-късен етап въпреки изискванията на ЕС. Причина за това са огромните разходи и опасността да се наложи увеличаване на цената на тока.

Според европейска енергийна директива до 2020 година поне 80% от уредите, които в момента се отчитат "на ръка", трябва да подават данни за употрeбения ток дистанционно. Това обаче ще излезе прекалено скъпо. "Дял до 80% ще срине икономиката и енергетиката", твърди Илиян Илиев от ДКЕВР. По думите му става въпрос за милиони, които са "несъобразни за нашата енергийна криза".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kоpектния

    2 0 Отговор
    Вечеряха октопод,че много постно.Хайвера за закуската ли ще е?

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "kоpектния":

    Една бучка пластичен екслпозив под масата и , ще станат космонавти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове