2 326 0

Китай: Имотният бум пречи на възстановяването на икономиката

Китай: Имотният бум пречи на възстановяването на икономиката
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Възстановяването на пазара на недвижими имоти в Китай изсмуква капиталите и ресурсите от другите сектори на икономиката, като например производство и услуги. По данни на правителството всички по-големи кредити са били използвани за покупка на недвижими имоти. От март делът на взетите ипотечни заеми превишава този на кредитите за производство. Това е своеобразен рекорд, тъй като най-дългият период, в който китайската икономика е била в подобна ситуация е продължил 3 месеца.

В същото време редица чуждестранни банки и компании предупреждават, че на китайския пазар се наблюдава нов имотен балон. Причината за бързорастящите цени на недвижимостите е резкият срив на пазара на акции през летните и есенни месеци, когато правителството на Китай въведе облекчения за покупката на жилище. В същото време обаче правителствата на отделните провинции въведоха ограничения за купувачите, които не са жители на дадена провинция, както и за желаещите да си купят втори или трети имот.

Въведените ограничения няма да спрат покачването на цените на жилищата, тъй като лихвите по ипотечните кредити поддържат покачването на цените, смятат местни брокери.


Напиши коментар:


Публикувай