9 941 0

Тръмп игнорира официалната си резиденция за отдих

Милена Богданова

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отби за кратка почивка във Флорида в собствения му курорт „Мар а Лаго”, който вече получи прякора „Зимният Бял дом”.

До момента 45-тият президент на САЩ нито един път не е посетил официалната резиденция „Кемп Дейвид”, разположена в щата Мериленд, на 100 км северозападно от Вашингтон, съобщава CNN. И като че ли не възнамерява и за в бъдеще да го прави. Преди време той окачестви имота като „доста патриархално място”.

Извънградската резиденция на американския президент е построена по времето на Франклин Рузвелт и е известна като „Шангри- Ла”, а настоящото си име получава по време на управлението на Дуайт Айзенхауер.

В „Кемп Дейвид” има 11 къщички за гости, работен офис, басейн, голф поле, а в близост и бункер, който разполага със система за правителствена връзка. Именно тук през 1978 г. тогавашният президент на САЩ Джими Картър е обсъдил с президентите на Израел и Египет детайлите около мирния договор между двете непримирими помежду си противници, който след време е бил подписан във Вашингтон.

Курортът „Мар а Лаго” е построен през 20-те години на миналия век в покрайнините на Палм Бийч по нареждане на една от най-богатите за онова време жени – Марджори Мериуотър Пост. Тя е завещала парцел от 69 декара на правителството на САЩ за използване на терена за място, където да почиват американските президенти, както и за прием на чуждестранни високопоставени гости.

Курортът обаче никога не е използван за тези цели и след няколко години е върнат на собствениците на земята. През 1985 г. Тръмп го купува за 10 млн. USD и след основен ремонт го превръща в луксозен клуб.

Към днешна дата той разполага със 126 стаи с обща площ 10 000 кв.м., 33 бани, 12 камини, 5 тенис корта, 3 бомбоубежища и мраморна маса за хранене с дължина почти 9 метра.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай