7 053 4

Колко качествено е строителството (ВИДЕО)

Колко качествено е строителството (ВИДЕО)
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Когато става дума за качеството на строителство на сгради най-често правим аналогия с българския пазар и смятаме, че на Запад ситуацията е коренно различна. Случилото се с Grenfell Tower обаче е повод да се замислим дали в действителност нивото на строителство е високо.

„Очевиден е фактът, че има занижени стандарти и пропуски при реновирането и поддръжката на жилищните сгради от периода след Втората световна война, и по-специално при сградите със социални жилища”, споделя в социалните медии арх. Ангел Захариев водещ проектант на високи сгради в България.

„Опаковането" на подобни сгради с евтини, неподходящи и опасни материали, с цел да изглеждат „по-добре" може да създаде голям риск за живота на техните обитатели, и за съжаление това се случи. „Облицовката на сградата с неподходящ композитен материал е довела до бързото разпространение на локалният пожар от един апартамент върху цялата сграда, обхващайки първо фасадата, а след това се е разпространявал отвън навътре към другите апартаменти”, коментира арх. Захариев.

Със сигурност трагедията в Лондон ще доведе до затягане на контрола върху пожарната безопасност и използваните материали в сградите в Европа. Много е важно сега в България да се направи спешна проверка на проектите за саниране, особено на високите жилищни сгради, смята архитектът.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • fire
  Отговор
  1 16:01  16.06.17
  В БГ и на пожарникарите ще платят да мине сградата на евтина облицовка.
 • гост
  Отговор
  2 16:06  16.06.17
  И коя българска жилищна сграда има противопожарна система или аларма? А фасада с каменна вата е най-доброто против пожар, за разлика от ЕПС или ХПС, има ли санирана сграда с различно то ЕПС, май не? Спокойно можеше да се инсталират и централни климатични системи, да се махнат комините и да не се използват печки на твърдо гориво (предпоставка за пожар). Дори соларни системи за топла вода не сложиха. Проектите им се сътояха къде каква шарка да има, нито изместиха климатиците от прозорците, нито реконструкция някаква се направи на общи части, нито пък обявените цени бяха реални. Шефовете на фирмите бяха с немски мерцедеси и нямаше един българин на скелето да работи: качеството е под въпрос преди да се издаде обекта.
 • Трифонов
  Отговор
  3 17:41  16.06.17
  Само кретен може да вярва, че положението в чужбина е по-различно от това в България! Така е във всяка държава в ЕС, така е и в САЩ. Нали не вярвате наистина, че всички европейци петдесет години провеждаха честни конкурси по обществени поръчки, че само най-добрите фирми, с най-изгодните ценови предложения и без нито долар подкупи, извозваха боклука на Ню Йорк, Бостън и Чикаго. Нали не вярвате сериозно, че трябваше да дойде 2007г., за да научим ние цяла Европа как се краде от еврофондовете? Истината е, че гърци, испанци, италианци, французи, германци, австрийци и цялата останала европейска сволоч, просто ни слага в малкия си джоб по измами с еврофондове. На малкия им пръст не можем да стъпим. А на корупционните схеми на нашите смешни бивши ченгета, дето ни управляват вече 27 години, гъзарите дето строят пътища и чистят градовете в САЩ, ще им умрат от смях. Повярвайте, в сравнение с останалите "цивилизовани" и "напреднали" държави, ние сме просто... мишлета.
 • 666666
  Отговор
  4 08:55  18.06.17
  Интересното е защо не падна като кулите на демократичните янки?

Напиши коментар:


Публикувай