4 669 0

Пазар, който набира скорост

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Сингапур може да изпревари Хонг Конг по ръст на цените на недвижимите имоти. Като пример може да се посочи продажбата на жилищния комплекс Normanton Park за сумата от 830.1 млн. USD. Също така много сделки с парцели, реализирани през текущата година, сигнализират, че градът-държава възнамерява да се отърве от продължителната криза.

Китайска компания купи жилищен комплекс срещу рекордна сума, а друга плати максимална цена на квадратен метър за офис площи във финансовия район на Сингапур. Наемните нива на офисите през второто тримесечие се повишиха за пръв път за последните две години и половина, а на жилищния пазар се прекъсна четиригодишната тенденция на спад в цените.

„Пазарът на жилищни и офис имоти в Сингапур достигна своята точка на пречупване като започна път към възстановяване на цените. Това кара все повече предприемачи да купуват парцели. Те знаят, че след 10 години ще могат да продадат на много висока цена построеното", коментира Кристин Ли, директор на компанията Cushman.

През март сингапурските власти намалиха ограниченията за покупка на жилища, което се отрази на търсенето. Прогнозите на редица консултантски компании е, че през следващата година цените на жилищата ще се повишат с 10%, а при наема на офиси увеличението ще е 7-9%.

По този начин Сингапур ще догони, а в някои случаи и ще задмине, Хонг Конг по цена на квадратен метър жилищна площ. По данни на UBS Group, Сингапур влиза в ТОП 20 на световните градове с най-висок риск от образуването са имотен балон.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай