Last news in Fakti

26 Април, 2020 13:45 7 585 41

„Най-измъченият“ имотен проект отиде в историята (ВИДЕО)

  • ипк родина-
  • сграда-
  • инвестиция-
  • терен-
  • история

Новият инвеститор иска да направи възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради

Недостроената сграда, която софиянци и гости на столицата, гледаха с десетилетия на бул. „Цариградско шосе“, вече е в историята. Първо беше взривена високата постройка, а минута по-късно и ниската. Строежът на редакцията на някогашното „Работническо дело“ и редица други издания, беше спрян през 1987 г., а две години по-късно става ясно, че няма пари за довършването ѝ. През това време се водят преговори с швейцарски компании за доставката на машини. До доставката им така и не се стига.

Идеята за строителството датира още от 1976 г. Целта е България да блесне на Балканите с най-модерната печатница и да приюти всички редактори и журналисти в София. ИПК „Родина“ се състои от две сгради – едната на 9 етажа, а другата – на 15 етажа. Между тях има ниска постройка (бел. ред. тя беше премахната без взривове преди време), в която е имало монтиран механизъм, който да „обира“ вибрациите от работещите машини, както и да „омекотява“ трудовете от земетресения. Броят на кабинетите е 600. Архитектите на сградата да предвидили и две подземни нива за гаражи. Общата разгъната застроена площ на сградите е 50 000 кв.м.

През годините апетитите към терена са големи. Причината е, че се намира на ключово за София място. Сградите върху него обаче се превръщат в проблем. Причината е, че премахването на толкова големи и стабилни железобетонни конструкции струва скъпо.

Опитите за продажба започват преди 19 години. През 2001 г. е обявен търг за продажба на парцела и сградите със стартова цена от 7.5 млн. лв. Кандидати няма. Единствено запитвания от компании като „Овергаз“, „Артек А и К“, „Балканфарма“ и „София Принцес хотел“. Към онзи момент държавата е собственик на 94.2% от капитала на ИПК „Родина“, а останалата част са разпределени между различни акционери.

През 2005 г. отново се възражда идеята комплексът да бъде завършен и пуснат в експлоатация, но бързо умира. През 2009-а намеренията са на мястото на грозната недовършена сграда да бъде построен нов център на Национална агенция приходи и в него да работят 2400 служители. От УАСГ е изготвена експертна оценка след обследване, от която се вижда, че високата постройка е в относително добро състояние. Препоръката е 9-етажната сграда и ниското тяло, което се намира между нея и високата сграда да бъдат разрушени. И тази сделка обаче пропада. В периода 2005-2009 г. държавата губи част от собствеността и към 2009-та притежава 49% от капитала ѝ на стойност 23 млн. лв. Възниква идеята високата сграда все пак да бъде завършена със заем от Световната банка. „Главболгарстрой“ преценява, че може да се нагърби с нелеката задача да вдъхне живот в постройката. Макар да предлага най-ниската възможна цена, тя е значително по-висока от кредитът, който е договорен със Световната банка.

През 2012 г. следва нов опит за продажба на сградата. Този път от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Оценката е 680 EUR/кв.м. Търгът е спечелен от дружество, собственост на Ирена Кръстева. Условието към инвеститора е в срок до една година от придобиването на актива или да завърши сградата, или да я разруши. Ако това не се случи той губи гаранционния депозит на стойност 20 млн. лв.

В крайна сметка през 2018 г. емблематичната недостроена сграда е с нов собственик – Михаил Тиков. Покупката става чрез частен съдебен изпълнител, а цената е 40 млн. лв.

Теренът около двете сгради, които бяха съборени днес, беше разчистен още есента на миналата година, а днес бяха съборени и самите сгради. Часове след премахването им от компанията собственик съобщиха, че предстои разчистване на терена, за да бъде подготвен за бъдещи инвестиции. „Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да ни предложи варианти за инвестиция. Имотът е с чудесна локация, на важен булевард в София. Искаме да направим възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради и нещо красиво за града – за живущите в столицата и нейните посетители. Проект, който ще промени съвременния архитектурен облик на столицата. Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментира ръководството на Фирма „Изток плаза Инвест“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    18 60 Отговор
    Чудесно, сянката на комунизма изчезва. Дано инвеститора да построи висока и модерна бизнес сграда, да се завърши архитектурният комплекс около Уолтопия и Тех Парк.

    Коментиран от #2, #3, #12, #34

  • 2 Гост

    57 15 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    Каква бизнес сграда. То бизнесът умря поне през следващите 5 години. Ти какво работиш, че чак толкова да ти върви бизнеса?

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Гербав трол

    63 13 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    До сега всичките "демократи" вече 30 години освен да рушите нищо не сте построили. Как една сграда или фабрика или ферма може да е комунистическа или демократична на нас обикновените българи не ни е ясно но явно вие евроатлантиците ги разпознавате и продължавате с унищожаването на България.

    Надявам се скоро да ви се потърси сметка за унищожаването на България.
  • 4 йозев

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    изправям криви краставици

    Коментиран от #8, #37

  • 5 Zax

    26 1 Отговор
    Е малката сграда си седи!
  • 6 Йозеф

    8 24 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не е умрял бизнеса. Ритейла се развива, строителството, консултантските услуги, наеми, транспорт. Диверсификацията е в основата на успеха, както и ангажирането на качествен персонал.

    Коментиран от #10

  • 7 Гербав трол

    43 9 Отговор
    Цялата работа е че някой "наш" човек му е харесало теренчето но със сградите в него е много скъпо и съответно си е платил на правилните хора и столична община ще похарчат много пари за събарянето на сградите а после ще "продадат" терена евтино и даже на загуба на "нашия" човек.

    Та така стават далаверите в ГЕРБ но всичко е за сметка на народа.
  • 8 Йозеф

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "йозев":

    Кривите краставици са дефект в отглеждането, липса на влажност и хранителни вещества. Моите краставици са прави, освен това са БИО. Софиянци ги купуват на 6 лв килото. Оранжериите са по евро програма, модерно земеделие в развиващи се райони. Почнаха и чери доматите, с минимален брой работници добива е уникален. Така че, ако ядеш крива краставица - значи е дефектна.

    Коментиран от #11

  • 9 Манго

    44 15 Отговор
    Дори не могат да пребоядисат това, което е направено .Жалки смешници.
  • 10 Гербав трол

    34 7 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    Какъв бизнес в България бе - какво се произвежда в България - само това е бизнес а всичките които си изброил са далавераджии особено консултанските услуги.

    Икономика в която 90% от БВП се формира от услуги е на път да изчезне.

    Коментиран от #15

  • 11 Гербав трол

    30 5 Отговор

    До коментар #8 от "Йозеф":

    Кривите краставици пречат само на евро-джендърите защото не могат да си ги завират те знаят къде
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Така така

    15 4 Отговор
    Сега така и така са почнали трява да взривят и всички други певдо блокове построени от псевдо строителчета, които с банките и брокерчетата, надуха страшен имотен балон, който се спука със страшна сила

    Коментиран от #23

  • 14 fakti is dead

    5 14 Отговор
    Рузките форумни тролмисирки да си инжектират по една доза дизефенктант........

    Коментиран от #27

  • 15 Йозеф

    6 22 Отговор

    До коментар #10 от "Гербав трол":

    Произвеждат се много неща. От най-елементарното като зеленчуци, до по-сложни неща, като софтуерни продукти. Консултантските услуги не са лъжица за всяка уста. Реституцията като наследник на няколко фамилии ме обезпечи за вандалщината на комунистите, терен срещу строеж, жилищни и търговски помещения, наеми, развитие на капитала и така колелото се завърта - строителство, надзор, транспорт, замяна срещу право и прочее легални инструменти и опции. Пра дядо ми, дядо ми и баща ми са имали акъл и вместо да правят ленински съботници са работили за поколенията. Спасили са много точно преди 9.9.45, земи, гори и имоти ги възстановихме след 1991г. Земи колкото искаш, наем, рента, елементарна търговия - друг работи, ти продаваш.
    Програми за земеделие колкото искаш, само земя да имаш - по селата трудовите пенсионери се радват на заплата 700-800 лв, корен салата е 1,50 на пазара, връзва се на 10ст. себестойност, бусовете не спират дори събота и неделя.

    Коментиран от #18

  • 16 666666

    30 5 Отговор
    Не можаха да е направят за живеене ,в болница или нещо друго.Сградата имала подземни гаражи и добре замислена инфраструктура.Тогавашното строителство е качествено и здраво.Ама да рушим е по лесно.

    Коментиран от #17

  • 17 Прилика

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "666666":

    Разрушиха РОДИНА каква ирония на съдбата.Всичко това бе строено за хората от нашите родители.Сега ще се строи за някой хора пак родители наследници на държавното имущество.
  • 18 СДС бояджия

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Такива скрити лимонки през годините на соца ближеха з.ч.на управата 45 год.Уж работеха а съботираха и скрито слушаха дойче веле станцийте които бълваха лъжи и пропаганди.Домогваха се до постове във власта.И всичко това като дойде момента всичко да се заграби.

    Коментиран от #19

  • 19 Йозеф

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "СДС бояджия":

    Свободна Европа, на чист английски, а не DW. И Beatles. И до днес баща ми смята със сметачна линия и калкулатор на тефтер якост на стоманобетонни конструкции, носещи ферми, дъги, греди и арматура. За което взима луди пари. Ходи на лов с наборите и си спомнят колко зле е било през тоталитаризма.
  • 20 Видях

    15 9 Отговор
    преди три години в една държава,в Европа,-но не е в ЕС,уж е модерна и богата,но е диктаторска тирания,където видях,как изоставен и неизползван силоз за зърно,който е на мимимум 70години, с 16 цилиндрични кули,високи поне 40метра(овални),-и го преустроиха в...,,..жилища за живеене,-т.е.- не го събориха.А.ние,тъпите-събаряме.И мавзолеят на Г.Димитров можеше да се преустрои на най-голямото КАЗИНО на Балканите,-и щеше да пълни БНБ и бюджета на България.

    Коментиран от #21

  • 21 Йозеф

    11 8 Отговор

    До коментар #20 от "Видях":

    Съгласен съм, мавзолея можеше да стане мега як клуб-казино, и то без да се вади препарирания комунист от вътре.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Така така":

    Кой надува балона, този който плаща или кухата кратуна дето взима парите( или пък банките и брокерите са изкупили всички имоти).Моля ви образовайте се малко и тогава коментирайте.Задайте си въпроса Защо хората да си държат парите в банката на 0% лихва или да ги вложат в най-печелившата дългосрочна инвестиция в света НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ -под всякаква форма- земя, апартаменти, складове и т.н.
  • 24 питащ

    13 3 Отговор
    Този инвеститор, ЗАЩО НЕ ГО НАКАРАХА ДА ИЗМИЕ ЗА НЕГОВА СМЕТКА БЛИЗКИТЕ 5 КВАРТАЛА, ЗА ДА ПРЕМАХНЕ ПРАХТА ОТ ВЗРИВЯВАНЕТО- или пак е дал парички под масата на другарите , които са го уредили с далаверката?
  • 25 питащ

    9 4 Отговор
    Този инвеститор, ЗАЩО НЕ ГО НАКАРАХА ДА ИЗМИЕ ЗА НЕГОВА СМЕТКА БЛИЗКИТЕ 5 КВАРТАЛА, ЗА ДА ПРЕМАХНЕ ПРАХТА ОТ ВЗРИВЯВАНЕТО- или пак е дал парички под масата на другарите , които са го уредили с далаверката?

    Коментиран от #26

  • 26 Йозеф

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "питащ":

    Ако валеше дъжд щеше да е много по-подходящо за взрив, или ако пожарните пръскаха. Но вече е късно.

    Коментиран от #28

  • 27 Крум

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "fakti is dead":

    Дезинфектант да си инжектират краварските гъзоблизци, нали така ви каза вашия вожд Тръмп
  • 28 Йосуф

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Йозеф":

    Аллах керим, йозефе, и ти си от наште ора!

    Коментиран от #31

  • 29 vhv

    4 0 Отговор
    Много интересна история... Държавата губи ... Ирен Кръстева купува и тя губи... купува я д-р за ...и бум!
  • 30 🤣🤣🤣🤣🤣

    3 0 Отговор
    Искаме евроатлантически небостъргач с построен с герберски фирми да падне на първото земетресение у македоня. Северна. 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 31 Юсиф

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Йосуф":

    Ас селям уалейкюм аллах уакбер
  • 32 А бе леле майкооо

    2 1 Отговор
    а бе са аз ли да ви дишам прахоляците бе мръсна долна папл.ч , сега да ми плащате данъка на колата за 10 години напред , днеска съм поел замърсен въздух с дробовете си милиарди пъти над нормата , аз се чудим що почнах да се задушавам, а тя маската се задръстила за секунда

    Коментиран от #33

  • 33 Йозеф

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "А бе леле майкооо":

    От кой зор се навираш там, то всичко около Цариградско е мръсотия и асматици. Не заспиваш ли под шума на гората или нежното свистене на реката - мъчиш се. Ако тавана в стаите ти е под 3,20-3,50м. - продавай и си направи къща на село.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ганчо зубидренката

    7 2 Отговор
    Ще направят ново "залесяване" с апартаменти за богати,от затворен тип.Ще е красиво и скъпо.
    Хубавото в случая е,че няма да се "заприходят" нови селяни в столицата.
    Аз също съм селянин,но нямам напъни да ставам столичанин.
    Колкото пъти ми се е налагало да пътувам през София,
    толкова пъти съм се опитвал да изчезна с 200 ,извън границите на околовръстното.
  • 37 монтйор

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "йозев":

    Да не си ляво ориентиран?
  • 38 PlimP

    8 0 Отговор
    тва определено беше сериозно сдание, 35г. на произвола на съдбата и как не скъса една връзка между стените та падна цяла
  • 39 Гошо

    6 0 Отговор
    Мисирски работи. Взривили голямата а няколко минути и малката? Малката я сабарят от месеци етаж по етаж и поне още 3 месеца ще я чоплят!
  • 40 Българин

    4 0 Отговор
    Лесно се троши ,трудно се прави, ама в България всичко е на обратно.
  • 41 некойси

    1 0 Отговор
    Очаквам някой олигарх да вдигне пищен и гигантски мол на това място!