Last news in Fakti

2 Декември, 2020 09:21 6 554 1

Имотите поевтиняват по-бавно

  • португалия-
  • цени-
  • жилища-
  • наем-
  • доходност

Поскъпването в Португалия е с близо 6%

Имотите поевтиняват по-бавно - 1
Снимка: Shutterstock

С 5.96% са се увеличили цените на жилищата в Португалия през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това е най-ниското поскъпване на тримесечна база от четвъртото тримесечие на 2017 г. За периода юли-септември на текущата година цените са се увеличили едва с 1.77%, сочат данните на специализирания сайт Global Property Guide.

За последните 12 години цените на жилищата отчитат спад във сички региони на Португалия. И независимо от частичното възстановяване през 2009 г., цените на жилищата и къщите през четвъртото тримесечие на 2010 г. започнаха плавно повишение. Едва през последното тримесечие на 2014 г. те отново започнаха да се повишават след като 13 поредни тримесечия отчитаха спад.

За разлика от други държави, в Португалия пандемията оказа негативно влияние върху строителния бранш. За периода януари-септември са издадени с 2.3% по-малко разрешителни за строеж спрямо същия период на 2019 г., или 17 603 броя.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Лисабон е 3830 EUR. Цена на апартамент с площ от 120 кв.м. може да се купи срещу 300 000 EUR и да се отдаден под наем срещу 1580 EUR на месец. Доходността е 5.45% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имоти

    5 0 Отговор
    Вие четете ли какво пишете/преписвате?