Last news in Fakti

29 Септември, 2021 11:37 63 554 46

В този български град жилищата само ще поскъпват

  • бургас-
  • жилища-
  • цени

Факторите, които ще тласкат цените на имотите в Бургас

В този български град жилищата само ще поскъпват - 1
Снимка: М. Богданова ©

За първите 9 месеца скочиха с 10 %, има няколко съществени фактора, които ще вдигнат още повече продажната стойност на качествените жилища. Цените на имотите в Бургас, особено ново строителство, ще продължат да растат, категорични са брокери, строители и инвеститори. От началото на годината се регистрира отчетлив ръст с 10 %, до края се очаква да стане между 12 и 15 %, а голямото поскъпване тепърва предстои, предупредиха експертите.

Налице са няколко съществени фактора, които ще променят пазара през 2022 година.

Първият е драстичното покачване на строителните материали на световните борси. Предприемачи са категорични, че от 20 години подобна инфлация не е имало, посочва Флагман.бг. Регистрирани са скокове при основни суровини от над 150 % за последните 9 месеца, което е нечувано за сектора, работещ до този момент с устойчиви цени. Електроенергия, горива и възнаграждения също се повишават, което няма как да не се отрази и на крайната цена на жилищата.

„Буквално има клиенти, които правят оглед днес и след три седмици намират имота поскъпнал с няколко хиляди евро“, споделят брокери.

За Бургас вторият и много значим фактор е свързан с липсата на добри парцели за строителство. В урбанизираната територия на града хубави терени почти не са останали. Изгражданите в момента проекти пък са разпродадени „на зелено“ още преди месеци.

„Реални клиенти всеки ден се обаждат в офисите ни и търсят апартаменти в една от сградите ни, която наскоро се сдоби с АКТ 16. За съжаление няма какво да им предложим. Всичко се продаде. Търсенето е огромно, много по-голямо от предлагането, разпродаваме сградите още „на зелено“, категорични са от голяма бургаска фирма, която е успяла да се докаже през годините с безупречното си портфолио.

Все повече купувачи в последните години търсят качествено ново строителство, отчита се спад на интереса към старите жилища, каза от своя страна брокер от водеща бургаска агенция.

В това има известна логика, защото ремонтът на старо жилище – подмяна на ел. инсталацията, ВиК, дограма и шпакловки вдига цената драстично.

„Ако си купиш стар апартамент, все едно вземаш жилище на груб строеж. Купувачите се научиха да си правят сметка и да преценят кое е по-добро за тях. Дали да закупят ново жилище в модерна сграда, с нов асансьор, добри общи части, висококачествена дограма, топло и шумоизолация, или да вложат парите си в панелка. Още по-трагично е състоянието със сградите, строени около 2000-ата година в Бургас. Те са най-некачествените! Повечето от тях вече са в окаян вид, за тотален ремонт, а сградите обикновено нямат асансьор. Това са годините, в които се влагаха най-нискокачествените строителни материали“, коментира експерт в сферата на недвижимите имоти.

Третият значим фактор, заради който жилищата ще поскъпват, са нулевите лихви в банките и растящата инфлация. Все повече домакинства решават да инвестират спестяванията си в имоти, като най-стабилния инструмент. Апартаменти с добра локация и в хубава сграда са високоликвидни. Цената им расте постоянно, а при нужда от свежи средства бързо може да ги продадете, съветват финансови експерти.

Отчитат се няколко интересни тенденции, коментира брокер на недвижими имоти. Една от тях, например, е навлизането на все повече чужденци на местния пазар. Сред предпочитаните локации за тях е кв. Сарафово.

На север от старата урбанизирана зона, непосредствено край Ривиерата, се изградиха няколко невероятни комплекса. Става въпрос за луксозно строителство от висок клас, намиращо се в непосредствена близост до плажната ивица. В един от тези комплекси има собственици от 17 различни националности. Сред тях и немски клиенти, които до този момент трудно се доверяваха на български строители. Сега обаче виждат коренна промяна, което е изключителен атестат за целия бранш.

„След срива на руския пазар всички бяхме притеснени, но България има потенциал, който мнозина от нашите сънародници не могат да оценят. Разпродадохме един от комплексите си на чужденци и те са изключително доволни. Разширяваме значително присъствието и собственици станаха не само хора от бившия източен блок, както бе доскоро“, разкри пред Флагман.бг инвеститор със сериозни интереси в този пазарен сегмент – строителството на луксозни сгради край морето.

Брокери регистрират и друг сериозен пробив, който раздвижи сериозно пазара на недвижими имоти в Бургас – на българи, които живеят в чужбина. Те приемат града за привлекателно място, инвестират във ваканционен имот тук с надеждата един ден да дойдат и да живеят тук.

Сериозен е интересът и от малките градове около Бургас. Напоследък се отчита покачване на интереса на клиенти от Руенско и Айтос, които са работили в чужбина, събрали са спестявания и искат да купят жилища за децата си в Бургас.

Тези фактори повишават цената на жилищата. Реално в момента има по-голям интерес, отколкото предлагане. Пазарът е изключително динамичен и рядко се намират добри апартаменти.

На пръв поглед, много купувачи констатират, че има достатъчно обяви, но повечето от тях не са актуални. Некоректни брокери ги използват като примамка за клиенти.

Голямото търсене вдига цените и към момента дори в ж.к.“Меден рудник“ те са стигнали до 650-700 евро на кв.м., а само преди две години бяха около 400 евро на кв.м. В центъра, ж.к.“Братя Миладинови“ и ж.к.“Възраждане“ новото строителство е между 1200 и 1300 евро, по 1000 евро са апартаментите в ж.к.“Славейков“, 900 евро в ж.к. „Изгрев“, а около 1100 евро в ж.к.“Зорница“.

Въпреки повишените цени, Бургас изпреварва по ръст на продажбите Варна и Пловдив.

Финансови експерти се удивяват на данните, които изнася в различни периоди Националният статистически институт. Те, както се оказа, са силно подвеждащи заради объркана методика. Особено в новото строителство тенденциите се отчитат с година и половина закъснение. Статистиката работи с данни от Агенцията по вписвания, а там се декларират вече имоти, които са придобили АКТ 16 и са прехвърлени на купувача на базата на договор подписан между 18 и 24 месеца преди това.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пффффф

    202 8 Отговор
    Надувайте го тоя имотен балон. Няма ядове. Който иска да ви вярва. Аз статия, която съдържа само мнения на брокери и строители аз не приемам за достоверна. Ще ми продава апартамент ново строителство, построен преди година, две с 10% по-скъп, защото през последните месеци се вдигнала цената на желязото.
  • 2 СДСеЧума

    136 5 Отговор
    Вярно е,че няколко седмици след огледа , при реализирана сделка се вдига цената на имота с няколко хилядарки, защото брокерите тогава си вземат своята комисионна.
    Изводът:Пазете се и не търсете услугите на паразитите,наричащи себе си "брокери" или"посредници".Разузнавайте и търсете директен контакт с инвеститора или собственика на имота,който искате да закупите.
  • 3 ДАДА

    119 8 Отговор
    Абе тоя град е 200 хил.човека от 20 г.
    От къде ще дойдат нови купувачи?
    Или в Бургас се бутат сгради?

    Коментиран от #4, #23

  • 4 Бургазлия

    28 104 Отговор

    До коментар #3 от "ДАДА":

    Софиянци и пловдивчани се усетиха и купуват апартаменти тук, на морето и в най-добрия град за живеене.

    Коментиран от #12, #19, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От Бургас

    95 2 Отговор
    Поръчковата статия на Флагман е преписана на 100 процента.
  • 8 От Бургас

    126 1 Отговор
    Флагман преди дни пуснаха статия за спад на цените с 2.2 процента,и вчера след натиска на строително - брокерската мафия обърнаха палачинката.
  • 9 име

    110 14 Отговор
    В София,Пловдив, Бургас и Варна донякъде основно поскъпват имотите. И около тези градове. Хората нямат работа по малките градчета, а по селата мафията на ГЕРБ-ДПС дава пари само на свои хора за замеделие. Затова се местят в по-големите градове. Отделно че последните 10г по 35 хил, от които 6 деца, напускат България щото много хубаво се живее тука. Съд за шайката ГЕРБ-ДПС
  • 10 делю

    67 1 Отговор
    Пишете за Бургас, а на снимката и бл. №6 в Златоград

    Коментиран от #17, #38

  • 11 Робинзон Крузо

    106 2 Отговор
    Има няколко островчета в България, където някакъв живот! Всичко останало е мизерия и бедност! А най-лошо е по селата в райони тотално ци.га.низирани, където можеш да видиш само пенсионери, пияници и неграмотни надрусани пишлемета пиещи бира от пластмасови бутилки и слушащи кючеци на площада!
  • 12 ДАДА

    118 17 Отговор

    До коментар #4 от "Бургазлия":

    Ти сериозно ли си мислиш, че Бургас е добро място за живеене?
    Айде ми кажи, какво му е доброто:
    - добри училища?
    - добри болници?
    - много и добре платени работни места?
    - удобни транспортни и комуникационни връзки (сухопътни, въздушни и водни) към други градове и държави?
    - наплив от високоплатена и квалифицирана работна ръка?
    - добра обща среда?
    - удобен градски транспорт?

    Абе пич, разбирам те, че си местен патриот, ама нали знаеш то и в Афганистан са патриоти... даже не пускат другите да си ходят
  • 13 Рени

    90 2 Отговор
    Може ли авторът да ми каже печелившите числа от тотото за другата седмица щото явно знае че пазарът ще върви само нагоре, а пък аз знам че няма такъв пазар
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Това е

    76 2 Отговор
    Заливат ни с информация за инфлация и поскъпване в дивия запад и полъха и в българия. САЩ и ЕС са напечатани огромно количество пари за "борба с коронавируса" и "подпомагане на икономиките"! Колко от тази валута ще пристигне в България и в работещите хора? Цените на недвижимите имоти в България, Германия и Франция ще са на едни равнища? Това са мечти на собствениците и брокерите. Всеки при продажба може да пожелае много, но ще има ли купувачи с налични пари? Дано да няма лековерни хора, вземащи от банките безбожно големи заеми с "ниски" лихви. Нови фнансови роби в демократична българия!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    48 10 Отговор
    За съжаление при тая инфлация и печатане на пари,цените ще растът.
  • 19 георги

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бургазлия":

    най-хубав за тези от странджанските и руенските села
  • 20 Берлин

    16 9 Отговор
    Купувам 3 апартамента в Меден Рудник.
  • 21 Кореняк бургазлия

    81 6 Отговор
    Абсолютно поръчкова статия нямаща нищо общо с истината. Ако Бургас е най добрия град то аз съм Ален Делон. Хората работят за по 800-900лв болшинството. Дори и сега жилищата са безумно скъпи , и не знам на какво отгоре. Половината работодатели раздуват щата за 3 месеца лятото , и септември ти казват че си излишен. Гледам мъкнат се основно в Меден рудник едни пришълци от Ямбол, Сливен, Карнобат, купуват апартаменти на кредити за по 20-30години. Викам тия хорица не са добре. Ще плаща кредит по 500-600лв на месец примерно, за да живее в град където ще взима с 200лв повече от там където е бил досега
  • 22 незнайко

    46 4 Отговор
    ФАКТОРА РЕКЛАМА Е ВЕЛИКО НЕЩО !!! Нещо за ВАРНА няма ли да се каже ???
  • 23 Голем смях

    74 6 Отговор

    До коментар #3 от "ДАДА":

    Този град отдавна не е 200 000. Няма работеща промишленост,няма университети ,а руснаците дето купуваха са по-бедни и от нас.Бургазлиите се изнасят към София или по чужбина.Дори със селата -квартали няма и 190 000 .Ще има изненади след преброяването.
  • 24 проста

    33 4 Отговор
    В китай и в сащ вече почнаха да фалират
  • 25 Статията

    21 25 Отговор
    е силно оптимистична, но не е много далече от истината. Цените наистина скочиха поради комплексни причини, което е вярно отразено, макар и малко преувеличено. Основното според мен е рестриктивната политика на банките по отношение на депозитите, лични и фирмени. Да държиш пари в банка си е живо набутване, таксите са отвратителни. По време на "убийственото" управление на ГЕРБ, се оказа, че хората в "съсипаната " България, не само си живяха прилично, ами удвоиха общата маса на депозитите. Сегашната ситуация на "промяната" води до абсолютен хаос и последваща ценова спекулация на гърба на хората. Този филм е игран отдавна в целия свят. И накрая някой пак ще изплаче: - За Бога братя, не купувайте!
  • 26 Един

    42 3 Отговор
    Погледнете един блок по тъмно колко апартамента светят и ще стигнете до истината и в Бургас и Варна Дано след преброяването на някой му светне лампичката до къде са ни докарали Папа Пий 12 е казал Първият закон на историците е да установят истината втория да не ги е страх да я съобщят
  • 27 Бунтата

    14 1 Отговор
    Бургазлйй и те са добре!!!
    Скъпи апартаменти и какво ли не!!!!
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 28 ХхХ

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бургазлия":

    Затова ли бургазлии бягат като изоглавени към същите тези София и Пловдив?

    Коментиран от #29

  • 29 Ффф

    39 3 Отговор

    До коментар #28 от "ХхХ":

    Бягат, неграмотни и нископлатени, за да допринесат за развитието и атмосферата на страхотната столица, да обогатят трафика на изнервени човечета с високо самочувствие. Между другото София е хубав град само за развлечения. но повечето квартали, съседи , трафик и ежедневие прави хората озлобели и напрегнати, за което ги съжалявам
  • 30 Брезински

    31 2 Отговор
    Абе нова граматика измислихте!Това дойде май от депутатите.Не се казва и пише "оценят "и "преценят" ,а оценяват и преценяват.Редактори има ли?На този език са писали Вазов, Яворов и Дебелянов!Малко се засрамете или толкова си можете.

    Коментиран от #32

  • 31 Умният

    4 2 Отговор
    Браво на автора
  • 32 Реалист

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Брезински":

    Така се изразяват хора главно от Източна България под влияние на местните диалекти. Явно не са чували, че глаголът в българския език притежава и категорията вид-свършен и несвършен и че в сегашно време се използва само втората форма-намалявам, преценявам, сглобявам и т. н. , именно защото действието е в процес на извършване и не е приключило! Недопустимо е да се пише и изговаря прецЕням, намАлям, сглАбям, отмАрям(любимо на много недоучили "журналисти") и т. н....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 OMEGA

    16 8 Отговор
    БУРГАС Е НАЙ ПРОПАДНАЛИЯ ГРАД В НАЙ ПРОПАДНАЛАТА ДЪРЖАВА !
  • 36 Спазена от цени

    14 2 Отговор
    Тези цени не са реални!Брокерите в Бургас не са добре!?
  • 37 Потурко

    20 2 Отговор
    Кога ще ги затворят и забранят тези измислени брокерски агенции?!? Всеки некадърник и мързеливец става брокер на имоти! Трябва да се лицензира тази дейност, за да бъде законна и качествена!За Бога Братя Българи Никога не ползвайте услугите на тези мошеници!
  • 38 Потурко

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "делю":

    Мисирки, Сър!
  • 39 232322323

    22 1 Отговор
    Единственото хубаво на тези градове край морето е че ако няма какво да ядеш отиваш с въдицата вечерта и чорбата е готова. В софия какво ще правят....хлебарки ли ще готвят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хм Хм

    3 0 Отговор
    Така, така. И след 77 години цените ще станат почти на 30% от тези в София.
  • 43 КФН

    5 2 Отговор
    Факти.бг Като какви точно давате финансов съвет? Купуването на имот в момента особено в Бургас е доста рисково. Може да се окаже, че сте купили на върха на един изкуствено надут балон и след това да чакате с години, за да си възстановите загубите. В никакъв случай НЕ купувайте имот в Бургас в момента на кредит, освен, ако имате пари за подарък на банките, заробване до живот. Комисията за Финансов надзор ще бъде сигнализирана за тази подвеждаща информация.
  • 44 Пришалец

    5 1 Отговор
    В Бургас всичко е само на думи.както 21 каза тук нищо няма като хората. Да купуват от съседните области също с идеята да работят защото при тях както като цяло няма работа така и експлоатацията е по голяма. За жалост Бургас е най-кофти града от всички в топ 9 на страната. Да не говоря че дори малки градове извън топ 9 са в пъти по добре
  • 45 строител

    1 0 Отговор
    Ами коъто не вярва на статията, има лесно - проверете цените на строителните материали по борсите и ще разберете, че цените на имотите няма как да паднат.
  • 46 Нено

    2 0 Отговор
    Чакай да видим - местната управа на Бургас тоу-що закупи поредните 60 чисто нови електрически автобуси. Непрекъснато се ремонтират улици, ремонтирана е Морската градина, ренновират се сгради и т.н. Хората от околните градчета като Айтос, Ямбол и пр. масово се стичат в Бургас. Даали ще поскъпнат апартаментите, как мислите? :)