Last news in Fakti

30 Юни, 2003 00:00 729 0

Накратко

  • заяви-
  • министър-
  • българия-
  • съобщи-
  • коридор-
  • тирана-
  • министърът-
  • община-
  • николай-
  • гърция-
  • церовски-
  • проекта-
  • албания-
  • италия-
  • срещата-
  • македония-
  • турция-
  • инфлацията-
  • страната-
  • условия-
  • външните-
  • соломон-
  • проекти-
  • сектор-
  • доведе-
  • характер-
  • развитие-
  • мостът,

Ограниченията за строеж във вилните зони целят запазването им, твърдят от МРРБ
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев заяви в предаването на БНР "До обед", че желанието на законодателя с ограниченията за размера на вилните постройки е вилните зони да останат такива. "Има ли характер на вила една сграда или една постройка, която е по-висока от 7 метра", попита той и обясни, че според него в случая става въпрос за изместване на характера на вилната зона и превръщането й в урбанизирана територия, тоест вилната зона губи вилния си характер. Запитан, след като на много места този характер е изместен и са построени по-високи сгради, няма ли това ограничение за доведе до неравнопоставеност, той отговори: "По принцип всеки закон, който въвежда някакви ограничения и създава също така и някаква равнопоставеност". Ковачев заяви още, че това ограничение ще важи само занапред и цели да създаде комфортни условия на живот на хората. "В този случай не е изключена и известна неравнопоставеност действително", призна заместник-министърът и добави, че именно това явление се цели да бъде премахнато.


13 % от злополуките в страната стават в сектор Строителство
1431 строителни предприятия и 1712 строителни обекти са проверени от главна инспекция по труда по време на националната кампания от 7 до 30 май за условията на труд в сектор Строителство, съобщиха от инспекцията.
13 % от злополуките в страната стават в сектор Строителство, съобщиха по Нова телевизия.
За първите три месеца смъртните случаи в сферата на строителството са 16, което прави сектора с висок трудов травматизъм за сметка на осигуряване на безопасни условия на труд.
Инспекторите са установили, че строежите по Черноморието са с най-висока концентрация на нарушения.Инспекторите са проверявали законността на сключените договори, привантивните мерки, контрола на дейността, като и това дали се провеждат инструктажи на работните места.
От догодина всички предприятия трябва да въведат европейска директива за временни и подвижни работни площадки, които да повишат безопасните условия на труд.


Поскъпването на тока, парното и телефоните ще доведе до повишаване на инфлацията
Увеличението на цените на тока, парното и телефонните услуги от 1 юли ще доведе и до слабо повишаване на инфлацията, обяви министърът на финансите Милен Велчев в разговор по интернет, предаде БНР. По-рано специалистите от Националния статистически институт прогнозираха, че при евентуално 10-процентно покачване на цените на тези услуги, без да се увеличават цените на стоките инфлацията ще скочи с 1,6 на сто. От 1 юли поскъпването и на трите услуги ще е с повече от 10 %. От януари до май натрупаната инфлация е 0,8 %.
На въпроси, свързани с избора на нов управител на БНБ Велчев отговори, че подкрепя кандидатурата на Иван Искров.


До края на лятото инфлацията може да падне до 0%, съобщи Николай Василев
До края на лятото инфлацията може да падне до 0%, съобщи министърът на икономиката Николай Василев при откриването на българо-германски форум. Натрупаната от началото на годината инфлация е 0.8%, информира Нова телевизия. През тази година Брутният вътрешен продукт у нас на глава от населението ще надхвърли 2000 долара, заяви Николай Василев пред предприемачите от германската провинция Сарлан. Доходите в България са около 1/4 от средните в Европа. Доскоро Германия беше най-големият чуждестранен инвеститор с над 600 милиона долара капиталовложения в България.
"Страни, които са близо до България ни познават много добре като Австрия, Гърция и Турция, продължават да инвестират с изпреварващи темпове за последните 1-2 години.
Германия остава най-големият туристически пазар за България, очаква се тази година германските туристи у нас да надхвърлят половин милион.
Прогнозите за стокообмена между двете страни през 2003 година са за 2 милиарда долара. "65 % от германския внос е машини и съоръжения, като доказателство за развитието на българската икономика", коментира още Николай Василев.


Започва работното посещение на министър Валентин Церовски в САЩ
От днес започва работното посещение на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски в САЩ, съобщи Дарик радио. По време на визитата си министър Церовски ще представи проекта за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис пред представители на водещи американски компании, заинтересовани от инвестиране в транзитиране и доставки на нефт, пред финансови кръгове и банкови институции. В програмата му са предвидени срещи с ръководствата на едни от най-големите компании за проучване, добив и транзитиране на петрол, както и с представители на консултантски компании. В рамките на посещението си в САЩ Валентин Церовски ще се срещне и с високопоставени служители от Департамента по търговия и енергетика.


Трябва да бъде постигнато политическо съгласие по основните инфраструктурни проекти, заяви в Тирана Соломон Паси
"След Копенхаген, Прага и най-вече Солун нашият континент никога не е бил толкова близко до реализирането на най-големия си проект, който спомага за обединена, мирна и сигурна Европа. Сега най-важното е да постигнем политическо съгласие върху основните инфраструктурни със стратегически приоритет проекти. Затова трябва да се обърнем и към международните финансови институции". Това заяви министърът на външните работи на България Соломон Паси в речта си пред участниците в срещата на страните, подписали Меморандума за разбирателство за развитието на паневропейския Коридор № 8 - България, Албания, Македония, Италия, Турция и Гърция, в албанската столица Тирана, предаде специалният пратеник на агенция Фокус в Албания Димитър Митев.
"В началото на 21 век ни е нужно 9 часа да пътуваме с кола от София до Тирана, до Скопие - 4 часа, до Сараево -10 часа, а до Белград - 5 часа. Това е повече от два пъти от нужното време по европейските стандарти. София все още няма железопътна връзка със столиците на Македония и Албания. Подобна ситуация не може да бъде толерирана повече", допълни министър Паси.
В срещата в Тирана ще участват министрите на външните работи на Албания, Македония и Италия Илир Мета, Илинка Митрева и Франко Фратини, а Гърция и Турция ще бъдат представени от министрите на транспорта и съобщенията Христос Верелис и Бинали Йълдъръм.
Очаква се участниците да обсъдят хода на работата по реализиране на проекта и да подпишат декларация, свързана с по-нататъшните стъпки по дейността, по осигуряване на финансирането и по практическата реализация на някои от основните звена на Коридор №8.


Коридор №8 е фактор за политическата стабилизация на Балканите, заяви Илир Мета
Коридор №8 е фактор за политическата стабилизация на Балканите. Неговото изграждане ще подпомогне икономическото развитие на държавите от региона и ще окаже тласък в осъществяването и на енергийните проекти. Това заяви албанският външен министър Илир Мета на специална пресконференция в Тирана, на която присъстват външните министри на държавите, подписали меморандума за разбирателство за развитието на паневропейския Коридор № 8, съобщи специалният пратеник на агенция "Фокус" Димитър Митев.
Албанският министър изрази мнението, че срещата с колегите му от България, Македония, Италия, Турция и Гърция е била ползотворна. Той благодари специално на българския си колега Соломон Паси за отправената покана от името на премиера Симеон Сакскобургготски за среща в София.
Македонският външен министър Илинка Митрева в своето изявление постави ударение на напредъка на страната й в осъществяването на проекта за строителството на Коридор №8.
От своя страна италианският външен министър Франко Фратини заяви, че срещата в Тирана е дала тласък за осъществяването на проекта. Той увери, че транспортният коридор е приоритет в политиката на Италия и че тя, като ротационен председател на ЕС, ще подкрепи с всички сили изграждането му. Според италианския министър Коридор №8 е особено важен за стабилизацията на региона. Франтини наблегна на необходимостта да се търси начин за привличане не само на международни финансови институции като инвеститори, но и на частни донори.


Тази седмица ще бъде подписан договорът с "Шише джам" за завод за стъкло в Русе
Тази седмица предстои подписване на договора с турския холдинг "Шише джам" за откриване на завод за производство на стъкло в Русе. Това обяви областният управител на града Румен Януаров при откриването на третата среща на клуба "Аз обичам Русе", съобщи Дарик радио. Заводът ще разкрие повече от 100 работни места в града. 26 % от регистрираните на трудовата борса са младежи до 29 години.


Служителка на община "Витоша" е задържана с подкуп в петък
Общинарка е задържана с подкуп в петък следобед от антимафиотите на столичното РЗБОП, съобщи пресцентърът на МВР. Соня С. На 34 години е длъжностно лице в техническата служба в община "Витоша". За да изготви скица на имот, тя е поискала от столичанин 400 лева. Пострадалият платил таксатаПри обиска парите са открити и иззети по реда предвиден в закона. Подкупната служителка е в ареста за 72 часа. По случая е образувано следствено дело.


Откриха новият мост над река Рибнишка
Днес официално бе открит мостът над река Рибнишка, съобщи радио "Бела". В присъствието на областния управител на Благоевградска област Антон Бръчков и кметове на съседни общини кметът на община Петрич инж.Вельо Илиев преряза лентата на обекта.След пороен дъжд и градушка , на 26 септември 2001г., мостът над река Рибнишка бе напълно разрушен.С това напълно бяха откъснати селата Мендово, Долна Рибница и Право Бърдо.Мостът беше възстановен със средства, осигурени от Комисията по бедствия и аварии. Новият мост струва 354 хил.лв. и е с ширина 6 метра , а дължината на моста е 46 метра.С изграждането на пътното съоръжение се реши проблема на жителите на 4 села от община Петрич - Първомай , Мендово , Долна Рибница и Право Бърдо , чието население е общо 4 124 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА