Last news in Fakti

26 Декември, 2023 12:37 3 485 10

Над 200 доброволци построиха близо 300 социални домове в Румъния

  • румъния-
  • социални домове-
  • строеж-
  • чужденци-
  • доброволци

Повече от 200 доброволци от Румъния и още 80 от САЩ, Канада и Обединеното кралство построиха социални домове в Жуку де Сус, в централния румънски окръг Клуж, в рамките на проект на асоциацията PRIMA DATA ACASA (За първи път у дома), съобщава Аджерпрес, цитиран от БТА.

Доброволците "се включиха в строителството на обект с нестопанска цел на Сдружение PRIMA DATA ACASA през 2023 г. На възраст между 16 и 87 години, те помогнаха за изграждането на социални домове за семейства от уязвими категории, които никога не са имали достоен дом. Асоциацията стартира и нов портал за дарения чрез който могат да кандидатстват тези, които искат да помогнат за изграждането на нови социални домове - нужда, която става все по-належаща в Клуж, най-скъпия пазар на недвижими имоти в страната", се казва в прессъобщение на Асоциацията.

Цели 95 доброволци от Румъния избраха да се включат в 6-те дни доброволческа дейност, посветени на "отворените екипи" на строителната площадка на асоциацията, организирани от юли до ноември чрез проекта "C.O.R.E. - Online Consolidation of Resources through Engagement", с финансовата подкрепа на Active Citizens Fund Romania, програма по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

"Онези, които искат да помогнат, без да стигат до строителната площадка в Жуку де Сус, могат да дадат своя принос онлайн, като влязат в новия портал за дарения asociatiaacasa.ro, разработен по същия проект CORE. Програмата за изграждане на социални жилища ще бъде подпомагана от следващата година и от новата работилница за обществено ползване, изградена по проект CORE в Жуку де Сус, окръг Клуж. В работилницата ще бъде възможно да се извършват определени операции, като например предварителното сглобяване на стените на бъдещите къщи, през цялата година, а не само през пролетно-есенния сезон, което ще даде възможност да се обслужват повече семейства със същите средства и да се намерят повече доброволци през годината", се казва в прессъобщението на асоциация PRIMA DATA ACASA.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А Ганювците

    10 3 Отговор
    отидоха на концерт в Народния театър и се разположиха " благотворително" .
  • 3 Бай Иван - Циганина

    6 5 Отговор
    Вече и "Социален дом" ли му викат?...
  • 4 Верно ли

    16 5 Отговор
    Това подготовка за "новите румънци", дето ще им ги набутат с "въздушния шенген" ли е?
  • 5 А Родния Раб

    5 7 Отговор
    Кога ще тръгне доброволно Към Мускалието.

    За Родину , няма ли да се могилизират доброволно , или само на приказки
    Обичат Мада Раша .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 “Кредит Маркет” ООД

    6 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.